Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Majdalenka02 má lékařka má cca 50 let, takže není ani nijak extra stará škola… Já s ní tehdy řešila vitamíny před otěhotněním i v těhotenství, prý mám jíst pestrou stravu…
Co se týká Macy.. Koupila jsem 4v1, která se má jíst 3 denně 1 tableta, no nakonec ji dostává chlap ( má to místo kotvičníku ) a v pohodě ![]()
@Verule.Berule Tak to je super, ze ti zmizelo spineni 😊 já ji zkousela taky, LF taky 10-11 dni. Ale nevím jak účinkuje. První cyklus jsem hned otehotnela, takže nemůžu hodnotit a pak po potratu další LF 13 dní, ale těžko říct, jestli se prodloužila nebo to byla taky jen anomálie 🤷🏼♀️ uvidím teď, ale už ji neberu tak pravidelně
@Verule.Berule to on taky nebyl…pestrá strava je super, ale stejně ti to nemusí zajistit vitamíny nebo nevím, co by sis musela kupovat… je v tom toho docela málo a to ještě tělo hodně z toho nevstřebá…nevím, třeba jo, já jsem teda od té doby, co beru vitamíny, nebyla cca rok a půl nemocná, ani rýmu, nic (kromě zánětu močáku, ale to je jiná story), stejně tak můj manžel…takže tomu, že stačí pestrá strava v dnešní době moc nevěřím, ale je super, že nad tím takhle přemýšlíš. 😊 Třeba někomu vysazení vitamínů může pomoci, nevím…🙂
A manžel pociťuje změny, když užívá tu Macu? 😃
@Ladyanyz já mám třeba teď MS i 6 dní ( z toho poslední 2 slabou), dříve jen 4 dny MS a předtím i 2 dny špinění před MS, což taky nevím, zda je v pořádku či nikoliv…
Zatím beru tu B6 pravidelně, ale ještě tak měsíc a dám pauzu
@Majdalenka02 hlavně ono v zimě tu stravu nejde moc zajistit 😂 v létě je na zahradě pořád nějaké ovoce a zelenina
v zimě v obchodě musí člověk hodně přebírat, ať najde kvalitní…
Maca?? Zatím ji bere krátce, ale více při chuti bude, i když u něho dělá hodně stres
@Verule.Berule Jo to máš recht, že v zimě je to podstatně slabší ta strava! Taky jsem otěhotněla vždy v teplých měsících. Možná na tom i něco bude. ![]()
Jinak tu listovku doporučil doktor mé mamce a ona ji brala, když mě čekala v roce 88 a to ještě tak známá nebyla jako dnes.
@Denise.H Listovka na zahnízdění vliv nemá, ale tvorba orgánů a některé vývojové vady vznikají hned v prvních 2 - 3 týdnech a to opravdu ještě nikdo neví. Proto by se měla brát předem… Listovka v prvních týdnech těhotenství snižuje pravděpodobnost rozštěpu patra o 65 - 90 % a to už je sakra rozdíl. Takže ano - všechny berte kyselinu listovou ![]()
Příspěvek upraven 13.01.25 v 10:36
@Denise.H tak to je super, že už tehdy o tom lékaři věděli, já 90, muž 89, švagrová 92 a ani moje mamka a tchýně nevěděly co je kyselina listová.. Já před synem brala Femibion, teď pár měsíců Pregnafolin a teď tedy zkouším čistou listovku+ samostatné vitamíny
@Majdalenka02 píše: Více
Maca zvyšuje testosteron, tak to bude tím
S vyšším testosteronem je pak větší chuť na sex, i proto chlapi bývají většinou náruživější než ženy. Zkus tu macu klidně dát i chlapovi, třeba tě to příjemně překvapí a ještě to má prý dobrý vliv na spermie ![]()
Ono i proto se s macou musí opatrně, třeba pro ženy které mají PCOS je vyloženě nevhodná, protože průvodní jev PCOS je zvýšená hladina volného testosteronu, což pak zase umí blokovat ovulaci, způsobit růst chloupků tam kde u ženy být úplně nemají (obličej, hrudník) a tak. Pokud ale PCOS nemáš a hladinu testosteronu máš v normě, tak by ti maca uškodit neměla.
A hlavne u nas se rekne jezte ovoce a zeleninu. Jenze co z ni je dobreho? Vetsina je dovezena kdo vi z kama, pestovani des, dozrava to po ceste sem.. navic je v tom plno pesticidu… Takze se radeji zamerit na lokalni farmare a pestitele.
@Gracetheworld aha, to je zajímavé! 🙂 PCOS nemám a zvýšený testosteron nevím, ale nic tomu nenasvědčuje, takže nepředpokladám. 🙂 Našla jsem, že celkově vyrovnává hladiny estrogenu, progesteronu a testosteronu, tak uvidíme, jestli pomůže. 🙂 Blokování ovulace mě trochu zaskočilo, ale nic jsem k tomu nenašla, naopak že spíše podpoří, ale tak nejspíš záleží na celkové rozpoložení hormonů v těle. 🙂 Díky za info… 😊
@TimaLi Jasný, ale zase ji několik let v kuse brát, když se zadaří až za bůhví kdy. Kdyby to tak člověk věděl, kdy to vyjde, že? Třeba u dcery bych jí musela zobat 10m než se povedlo a to bylo nakonec ne tolik oproti jiným. Předpokládám, že ty 2 až 3 týdny myslíš po ovulaci, aby to dávalo smysl a v 2. týdnu jsem ji začala baštit včetně vitamínů a minerálů. Zase aby někdo nebyl „psycho“, že ji nebral nebo náhodou vynechal už při snažení a nebyl z toho potom špatný kvůli vývojovým poruchám. Všechny ty výzkumy jsou zase jenom statistiky a ty můžeš být na té dobré straně, tak na té špatné.
Vše bych zkusila, co je doporučivané, ale zase bych do toho nešla s tím, že mě to spasí.
@Majdalenka02 píše: Více
Ano, proto říkám že je to dost individuální. Kdo nemá s hormony problémy, pro toho maca v rozumném množství může být prospěšná
. Ale právě pro hloky s PCOS, kde zvyšuje už tak vysokou hladinu testosteronu vhodná není.
Myslím že jsem někde četla studii na macu u PCOS a byla tam vyšší míra anovulace
. Ale jak říkám, týká se to PCOS, ne zdravé ženy.
Radši to sem píšu, protože holky s PCOS kterým nejde otěhotnět se pak chytají každého stébla a zrovna tento doplněk je pro ně nevhodný a moc se o tom neví/nemluví ![]()
@Denise.H Hele ja jako chapu ze ses protivitaminova
sice mi to nedava smysl ale je to tvoje vec ale ano, i kdybys tech par mg brala 2 roky tak se nic nestane.
@Anastaria.mahan Myslíš? Mně to nepříjde, když je beru v těhotenství, při kojení a když mi něco chybí. Ale možná máš pravdu. ![]()