Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A brečí ti i když ho nosíš? mě práve jo, dokud se nepláče ke spánku. To je pak těžký že jo, když vlastně nic nepomáhá, jen dudlat prso a to taky nejde celej den a navíc má pak prdíky a krkání. Je to těžký, snad to někdy přejde
Hlavně si říkám, jestli to má nějakej fyzickej důvod nebo psychickej. Musíme to holt vydržet. nedá se nic dělat. Občas máme lepší dny, kdy si párkát za den pohrajem na chvíli než ji to přestane bavit, ale prostě ji nemůžu vzít někam ke kamarádce nebo tak, neumí jen koukat a být spokojená. Je mi to líto, je to chtěné dítě. No nic. Hodně sil přeju
@karolinakarola píše:
Ahoj maminy,
jednou už jsem sem psala, že mam moc ubrečené miminko. Většinou mě lidi uklidňovali, že okolo čtvrtého měsíce se to změní a bude to v pohodě. Ale u nás zase taková změna nenastala, jsou dny, kdy ráno moje Kačka vstane a prořve se do večera. Máte nějakou radu, co na takového řvounka platí? Nevíte čím to může být? Prdíky a jiné neduhy si myslím, že to nejsou. Nekroutí se bolestí, prostě jen brečí. Dík Karolína
Nechci děsit, naše malá byla děsivě ubrečená snad do desátého měsíce, teď je taky dráždivá, ale už je to lepší ![]()
Hlavně hlavu vzhůru, opravdu nám nic jiného nezbývá…
A důvod jsi nezjistila, nebo doktor ti nic neříkal? Malá má sice prdíky a hodně krká, ale nepřijde mi, že to je ten hlavní důvod pláče. Možná někdy.. A to ti do toho 10 měsíce probrečela celý den? Vůbec si nehrála nebo tak? A kdy začala lízt a chodit? To nepomohlo? Ach jo. Tak uvidíme. Dík za odpověď
Ýahoj, tak se taky přidám k téhle diskuzi. Náš malý-7.týdenní kluk taky celé dny brečí. V noci docela spí-od destíti do šesti. Ale přes den vůbec, jedině když odpadne od prsa na kojící polštář, ale běda jak bych ho chtěla zvednout a někam přendat. Jinak nespí. Chvilku po ránu se směje a bouchá do chrastítek. Ale max dvacet minut. Nekřičí jen u prsa a nekdy chvilku pri noseni na ruce, když mu vyprávím a ukazuji různé věci. Jinak celý den řve. Nemůžu na wc, nemůžu si ohřát oběd, vyčistit zuby…hlad nemá, přibývá krásně. Pomáhá ho uklidnit fen na bříško, to se mu zavírají oči a z toho soudím, že je unavený, ale neumí usnout, jenže uspat ho neumím…řve třeba hodinu i když ho v postýlce hladím, zpívám, držím dudlíka…neuřve se ke spaní. Už jsme z toho lehce zoufalí…
@pampeliškap píše: Ýahoj, tak se taky přidám k téhle diskuzi. Náš malý-7.týdenní kluk taky celé dny brečí. V noci docela spí-od destíti do šesti. Ale přes den vůbec, jedině když odpadne od prsa na kojící polštář, ale běda jak bych ho chtěla zvednout a někam přendat. Jinak nespí. Chvilku po ránu se směje a bouchá do chrastítek. Ale max dvacet minut. Nekřičí jen u prsa a nekdy chvilku pri noseni na ruce, když mu vyprávím a ukazuji různé věci. Jinak celý den řve. Nemůžu na wc, nemůžu si ohřát oběd, vyčistit zuby…hlad nemá, přibývá krásně. Pomáhá ho uklidnit fen na bříško, to se mu zavírají oči a z toho soudím, že je unavený, ale neumí usnout, jenže uspat ho neumím…řve třeba hodinu i když ho v postýlce hladím, zpívám, držím dudlíka…neuřve se ke spaní. Už jsme z toho lehce zoufalí…
ahoj jka jste zoufalí jel lehce tak se to dá. Já jsem z toho na nervy:-( u našeho malého vím, že chce na ruky-tam je v klidu.Ale sám neumí usnout. Večer ano, ale přes de dopol.20 minut po obědu asi 1-11/2 hodiny. V kočárku neusne a stejně po půlhodině brečí. Jsme na něja sama-manžel chodí ve 20.hodin
Nejhorší je, že první syn byl to samé a já se tááák těšila na hodné miminko. Bohužel jsem „to opět vyžrala“.
Ahoj maminky,
ja mela tuze ale tuze urvanou prvni dceru, presne jak popisujete neumela sama usnout, uhoupala jsem ji svazanou v zavinovacce na balone. Maly miminko by melo spat co 2h
tak jsem to poctive dodrzovala. V kocarku na prochazce to byl horor, ale casem to preslo, teda uspavala jsem na balonu do 9m kdy me vyprsela trpelivost, jednou si porvala a od te doby usinala sama
Je to blby, ale proste za to to stalo, ja mela od te doby fakt klid s usinanim. S druhou dcerou to jinak neslo od zacatku, tak ta pochopila snad hned, ze usinat musi proste sama ![]()
JJeste par mesicu a budete se tomu zpetne smat ![]()
@kisori píše:
A důvod jsi nezjistila, nebo doktor ti nic neříkal? Malá má sice prdíky a hodně krká, ale nepřijde mi, že to je ten hlavní důvod pláče. Možná někdy.. A to ti do toho 10 měsíce probrečela celý den? Vůbec si nehrála nebo tak? A kdy začala lízt a chodit? To nepomohlo? Ach jo. Tak uvidíme. Dík za odpověď
Měla diagnozu z neurologie jako hodně dráždivé dítě a těm stačí jakákoli maličkost a už pláčou. Malá měla taky prdíky, ale ty časem přejdou. Plakala hodně, při každé pro ni dráždivé situaci, probuzení, usínání, přebalení, špatně uchopení, hlučná motorka, hlučnější smích apod. Nehrála si sama a ani teď si sama nevystačí. Včera poprvé vydržela sama 10 minut.
Lízt začala kolem desátého měsíce, tedy myslím, mám to napsané v knížce, teď nechci budit
. Teď pochoduje kolem nábytku a občas se pustí, je jí 13 měsíců.
Nepomohlo nic, musím prý počkat, až z té dráždivosti vyroste. Nejvíc ji baví ruce, ráda si prohlíží prsty, miluje, když s nimi různě cvičíme, hýbeme, krčíme a tak. Normální hračky jí vubec nezajímají. Musí mít pořád nějaké podněty, někdy je to opravdu náročné. Momentálně u nás fčí auta, takže jezdím kolem silnice, já vím, není to nic moc, ale její pocit štěstí je dovršený ![]()
Ráda sedí na trávě a trháme a pozorujeme kytky, trávy. U nás teď dělají protipovodňové opatření, tak vydrží dlouho koukat na jeřáb, bagr a tak. Prostě klasická holčička
. Miluje svou panenku, ale vždycky ji obejme, dá pusu a je hotovo.
Ale je fakt, že je taková bystrá. Nosí si plínku do koše, čistí si neuměle zuby, reaguje na spojení jako - zvedni ručičky, prosím, máma sundá tričko, radši vždy zopakuji zkráceně - ručičky nahoru. Pak vystrč zadeček na mamku - to ji mažu, vyndej plínku, prosím. Prosím, vytáhni špunt apod.
Ukáže všechny části těla, ví, co znamenají rohy, tak mi pokaždé všechny ukáže a řekne au. Když si prdí, tak čmuchá nosíčkem, že to smrdí. U rychlovarky dělá bll, bll, to jak bublá voda. Při jídle míchá obsah, protože ví, že to je horké, takže můžu krmit.
Nevím, jak to máš ty, ale maličká je nespavec, a to už od narození, každý den vstáváme mezi 5 - 6, chodí spát kolem 7 - 8. Režim zkouším od narození, dost důsledně, ale malá si ho řídí stejnak sama, tak jsem to teď přestala hrotit. Někdy naspí přes den tak 1,5 hodiny, málokdy třeba i hodiny 3. Někdy nespí vůbec, to je taky málokdy.
Jj, to jsme měli taky… Nejhorší bylo, že pokaždé zabíralo něco jiného. Když byla malinkatá, tak nám hodně pomohl naducaný polštář, položila jsem ji do něj a on ji jakoby obemkl, připadala si tak nějak bezpečně a spinkala, ale zabíralo to jen chvíli. U nás šátek nezabral, dokonce u nás byla i paní na šátkování a laktační poradkyně v jednom…
Hodně zabíral malý kočár. Nekecám, jak je velká, tak v něm byla trochu zašprajcnutá a když jsem na balkoně lehounce houpala a zpívala, tak taky dokázala většinou usnout.
U nás jediný co funguje je usnout u prsa, nechat minimálně půl hodiny bez pohnutí na zatuhnutí a pak se někdy povede přendat do postýlky…někdy. Má nějaký radar-většinou hned procitne…už se stydím s ním jít na procházku v kočárku, vypadám jak matka mučednice…lidi na mě zíraj…on řve, řve a řve. Jak ho vyndám do náruče-v tu ránu je klid. Právě jsem si objednala knihu od Mudr. Karpa, prý jsou tam dobré tipy co s malým křiklounem
@pampeliškap píše:
U nás jediný co funguje je usnout u prsa, nechat minimálně půl hodiny bez pohnutí na zatuhnutí a pak se někdy povede přendat do postýlky…někdy. Má nějaký radar-většinou hned procitne…už se stydím s ním jít na procházku v kočárku, vypadám jak matka mučednice…lidi na mě zíraj…on řve, řve a řve. Jak ho vyndám do náruče-v tu ránu je klid. Právě jsem si objednala knihu od Mudr. Karpa, prý jsou tam dobré tipy co s malým křiklounem
já tu knihu četla, ale mám pocit, že on radí akorát do 3 měsíců zavinovat, bílý šum pouštět z pc a hondat na rukách. Fakt je, že já když jsem ho pevně zavinula a pustila šum líp usnul.Ale už má 3 měsíce pryč, tak nezavinuju-u šumu jsme ale zůstali:-)
Dceři přestalo denní řvaní, když jsem ji v necelých 2 měsících dala na zem na deku a dostala hrazdičku. Pak večerní tříhodinové řvaní zázračně skončilo v den, kdy jsme zašli na rehabilitaci a začali cvičit. Měla zvýšené napětí v krční oblasti.
Syn 3 týdny - taky buď spí nebo řve. Chovat nesnese. Koukat a neřvat vydrží jen chvilku. Pobyt na dece na něj moc nezabírá. Ale zdá se, že taky bude mít zvýšené napětí na pravé straně těla - už druhý den po porodu se otočil na bok. A přepadává z pasení na záda. Zítra jdeme za fyzioterapeutkou. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
Ahoj,
malá taky taková byla, skončilo to cca někdy okolo 4. měsíce, do t doby děs. Denně řvala, hlavně večer, u nás to byla stopro kolika, přes den mi spala max. 20 minut, bylo to na hlavu. DR řekl, že je hypertonická a takov děti bývají uřvanější, nespavé, jak tu někdo psal, dráždivé. Bohužel, nepomohlo nic, jen čas! U nás hodně pomáhala poloha držení „na tygříka“ to bylo mal nějak příjemné a trošku se zklidnila…i když chápu, nejde chovat stále.
Budeš muset vydržet…my ještě v měsíci byli na 3 dny v nemocnici, chtěli jsme sono bříška a dělali nám testy na rotaviry, pro náš klid, protože řvala furt, měli jsme už strach…vše bylo OK. Taky se nekroutila a prdy to prostě byli.
Zkoušela jsi nějaké kapky např. Sab Simplex, Babycalm? Nahřívání bříška plenou, cvičení nožičkama? Kolik je malé? Hodně pokládej na břicho, to u nás dělalo zázraky, aspon se dcerka brzy unavila a pak usnula. V noci ti spí? Nemá hlad? Jak často přikládáš k prsu? Odkrkává pak dobře?
Malá byla dráždivá a neurolog konstatoval slabou kořenovou hypertonii. Navrhovala jsem, ať jdeme cvičit Vojtovku. On mi ale řekl, teď s ním zpětně souhlasím a děkuji, že by se u ní mohlo stát, že by se šprajcla a vývoj by byl daleko horší.
Teď na roční prohlídce říkal, že je naprosto v pořádku.
Valinka je extrémní nespavec a ubečenec. Malá pásla koníky taky druhý den po porodu, sestřička nám ukazovala, jak správně koukat a když ji sušila, tak na malou koukala nevěřícně ![]()
Na prdíky nám zabraly laktobacílky Swiss, zkoušela jsem SAB, Bio gaia, atd., až ty Swissky zabraly.
Ahoj já mám 3 měsíčního kluka a taky brečí neustále. Usměje se jen po ránu minimálně. Nevím už co s ním, nosím, věnuju se mu, ale nenávidí postýlku, sám neusne…je to děsně vyčerpávající:-((