Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včera jsem prohledávala net a našla jsem tento článek.
http://www.jaknamiminka.cz/…ost-a48.html
Na toho mého červíčka to sedí úplně přesně. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. Přesně jak je tam napsáno jsem se bála, že ho tím věčným mazlením, nošením a ňuňáním rozmazlím. Že si v budoucnu všechno vybrečí a že nebude vůbec samostatný. Asi je to přesně naopak. Zkusím se tím řídít a uvidíme. Každopádně dnes jsem se od něj opravdu nehla a nenutila ho, aby si hrál sám, a pláče bylo o dost méně.
Ahoj holky, ráda bych Vám napsala náš příběh. Mojí holčičce jsou už 2 a půl roku. Popravdě mě každý obdivuje, jak to zvládám, ale co se dá dělat. Malá když se narodila, tak pořád plakala. Tvrdili mi, že novorozeně papá, spí a pořád dokola. Moje mrně tak 20 hodin řvalo a 4 spalo. Hrozný masakr. Postupně to ustávalo. To znamená, že v roce a půl už to nebyli několikahodinové záchvaty pláče ale jen hodina - max. dvě!
Zní to hrozně, ale člověk otupí.
Od roka a půl se to docela zlomilo. Od té doby dobře mluví, tak to řev prokládá křikem a vztekem. Byli jsme u psycholožky a ta mluví o hyperaktivitě. No nevím zda je hyperaktivní, ale aktivní určitě!
Slíbila jsem ji, že jestli nepřestane, tak půjde v 15 na intr!
Musím to brát s humorem, protože by mi houklo! ![]()
Kdo to má podobné, tak přeji hodně sil… jednou to musí ustat! ![]()
Teď se s ní trápí ve školce. Chtěli ji i vyhodit, že moc zlobí. No co mám dělat…
Držte se holky. Může být i hůř!!!
![]()
Ježkovy voči Bronny, to zní fakt děsivě. To už musíš mít nervy ze železa nebo taky naopak.
Na to si zvyknout nedá, jen otupět!
Je to fakt hrůza. Přítel díky tomu nechce o dalším mimču ani slyšet… no předpokládám, že příští rok na tom zapracuji!
![]()
Druhé musí být jak anděl, ale horší to být nemůže.
Možná jsem zapomněla dopsat, že prozatím neznám, co je spát v noci v KUSE!
![]()
U nás je to s tím dalším mimískem spíš naopak. Manžel by chtěl. Sice ne hned ale jednou ještě určtě ano. Já už nechci vůbec. Mě tohle kvítko bohatě stačí. Ale všcihni mi říkají, že mě to přejde a že budu taky chtít. No nevím nevím.
Já spím tak okolo čtyř hodin denně. Je to masakr. Organismus se už snad přizpůsobuje, protože je mi už jasný, že se to do budoucna moc nezlepší. I když stále doufám že ano. Naštěstí mám dvě hlídací babičky a protože nekojíme, tak si občas červíčka berou. Jedna babička ho už měla i na noc. Sice jsem bez něj byla jak tělo bez duše, ale jsem tak vyčerpaná, že jsem padla do postele a spala jako dudek. Vzbudila jsem se přesně v hodinu, kdy v noci krmíme. Ale spala jsem v poho dál.
@Kverčice píše:
U nás je to s tím dalším mimískem spíš naopak. Manžel by chtěl. Sice ne hned ale jednou ještě určtě ano. Já už nechci vůbec. Mě tohle kvítko bohatě stačí. Ale všcihni mi říkají, že mě to přejde a že budu taky chtít. No nevím nevím.Já spím tak okolo čtyř hodin denně. Je to masakr. Organismus se už snad přizpůsobuje, protože je mi už jasný, že se to do budoucna moc nezlepší. I když stále doufám že ano. Naštěstí mám dvě hlídací babičky a protože nekojíme, tak si občas červíčka berou. Jedna babička ho už měla i na noc. Sice jsem bez něj byla jak tělo bez duše, ale jsem tak vyčerpaná, že jsem padla do postele a spala jako dudek. Vzbudila jsem se přesně v hodinu, kdy v noci krmíme. Ale spala jsem v poho dál.
Popravdě jsem si zvykla na NESPANÍ tak po roce nejdříve. Do té doby jsem byla fakt kaput. Usínala v 8 v sedě!
Drř se! Určitě se to krapet zlepší! Máš super, že máš dítko komu udat. Já to mám horší. ![]()
@Silky123 píše:
@ElilenZkoušela jsi znakovat? Já to zkusila a teď se v pohodě „domluvíme“, bez problémů
Napadla mě úplně stejná otázka ![]()
Vy znakujete? Já zrovna dneska hledala o znakování informace a koukala na videa, hrozně se mi to líbí…my jsme na to ještě malý, je nám teprve měsíc, ale určitě to budu chtít zkusit ![]()
Znakovaly a znakujeme, vymyslela jsem si sama znaky, kamarádka mi půjčila knížku, že můžu vrátit, až budu chtít, jenže jsem na tyto drahé knihy hodně opatrná, takže jsem to přelítla a vrátila. Pak jsem začala vymýšlet znaky, musely být tak, aby je maličká viděla, i když byla ještě mimi, začínala jsem snad na dvou třech měsících.
Byla hrozivě uplakaná a když dostala hlad, tak i když byla voda v termosce a do minuty lahev hotová, vykroutila se do hysterie prvotřídního kalibru. Takže první znak byl pro mlíčko, aby věděla, že ho jdu připravit a nemusí být „vytočená“ ![]()
Takže skoro všechny prvotní znaky se motaly kolem hlavy, aby je mohla vidět ![]()
Četla jsem jen pár příspěvků nad sebou, takže možná úplně mimo mísu přidám zkušenost od kamarádky. Její malá od narození taky neustále brečela. Už jsme pak s nadsázkou říkali, že je dělaná podle obráceného smajlíku, protože se stačilo na ni jen podívat a už se koutky pusinky stahovaly dolů a nastal cirkus. Asi do roka a půl se s ní nevyspala - říkala mi, že zkoušela počítat, kolikrát k ní v noci vstává, a u čísla 38 ji to počítání přestalo bavit. Mně by asi hráblo
Po tom roce a půl (možná až dvou) se to postupně samo uklidnilo. Taky kvůli tomu přečetla kdeco a přečetla jednu zajímavou myšlenku, která u nich možná měla význam. Malá se narodila plánovaným císařským řezem asi o 3 týdny dřív, než byl termín porodu. A jako by byla násilím vyrvaná odněkud, kde ještě měla být, že ještě nebyla připravená, a kdyby všechno šlo přirozenou cestou, tak by se určitě narodila později. Že tahle násilná změna může být příčinou její přecitlivělosti.
Příčin pláče je určitě tisíc, ale tohle mě docela zaujalo a popravdě by mě to asi nenapadlo. ![]()
Plne chapu a soucitim, my jsme na tom doma podobne, 4tydeni miminku se neda rikat uz ani miminko, bud papa a nebo rve, u jidla samozrejme pospavame, a jakmile usneme, do 5min je vzhuru a ma hlad. Prubezne budime ale i tak prokojime treba 6h v kuse. Je to jedina vec, u ktere se malej uklidni. Kocar, kolebka, autosedacka, postel, postylka, satek, vak a dokonce ani noseni v naruci nezabira. Nechce spat ani v noci ani pres den, porad jen jime. Mleko je pry v poradku. U Dr. je uplne v poradku. Prvni mimi byl andilek, takze ted jsem pomalu psychicky na dne. Jedina utecha je, ze aspon malej hezky nabira na vaze. Ale vcera svitla nadeje ustupu, malej usnul uplne sam, bez place a kojeni u nas v posteli, tak doufam, ze dneska bude pokracovani
Holky, když to tak čtu, říkám si, jakej mám doma poklad. Klidný miminko to určitě není, ale u nás jsou alespoň zaručený způsoby, jak malýho uspat. Kočárek nebo autosedačka, ovšem jen za pohybu. Občas zabere i babyvak, toť vše. Mimo tohle vsechno spí tak desetkrát denně na pět minut u mě v náručí. V noci je to jak na houpačce, jednou usne rychleji a jednou ho dvě hodiny uspávám, takže se de facto probdíme k dalšímu jídlu. Nebejt mýho spánkovýho deficitu, vůbec bych si nestěžovala. Jenže v noci chovám a přes den tlačím kočárek. Je nám měsíc a zdá se mi to čím dál tím horší, snad tohle období brzo překleneme…
Nechci vás ženy strašit, ale mám taky uřvance a už šest měsíců jsem nespala víc jak dvě hodiny v kuse a asi to lepší nebude, skončily prdíky a začly zuby..co bude pak? pak mě zavřou do blázince..přes den usne jedine za jízdy, takže bud kočár, košík a když jsem unavená sednu do auta, projedu ves a usne, pak spí i hodinu, ale musí se prostě ujezdit
ale stejně ho miluju uřvance mýho..tak hodně štěstí, at to u vás není jako u nás ![]()
@Jája1986 Jájo, taky jsem to tak měla:-). Malý spal jen v kočárku, i v noci, jinak neusnul, na rukou být nechtěl, přes den jsem chodila klidně i 2 hodiny kolem baráku, aby se vyspal… tak od 5. měsíců se v noci budil snad co hodinu…zlomilo se to v 8 měsících, najednou nechtěl o kočárku ani slyšet, začal usínat tak, že jsem ho položila vedle sebe na postel a on se koulel sem a tam a usnul u toho…spí s námi v posteli, ještě se v noci občas budí, ale není to už tak hrozné…spíše se hrozne roztahuje, takže mě málem shodí z postele:-). Myslím, že tak kolem roku a půl bych ho už mohla zkusit přestěhovat do vlastní postýlky - čekám, až pobere trochu rozum:-). Držím palce a přeji pevné nervy! ![]()
Katka379 bude to znít blbě, ale těší mě, že v tom nejsem sama..dneska je to den na palici, celej den jezdím s košíkem po baráku jako pako, venku od včera leje, tak nemůžu jet s kočárem..taky spí s námi v posteli, včera když jsem si šla lehnout, byl napříč, ale jak bych s ním pohnula vzbudí se a pak dokáže dvě hodiny řádit, tak jsem ho nechala, lehla jsem si na bok na krajíček postele..hrozný jak si mě omotal kolem prstu..
@Jája1986 Znááám
Já jsem akorát nejezdila v bytě s košíkem, ale s kočárkem. Takové ty vyloženě hnusné dny byly na palici… A taky si ráda přečtu, že to má někdo podobně, a nebo dokonce hůř
No omotali si nás kolem prstu, ale já si myslím, že z toho většinou vyrostou, náš už je docela v pohodě. Už se i stalo, že spal celou noc
…asi jednou po 10 měsících
Ale jak už se s ním dá tak nějak více „domluvit“, tak už to není tak hrozné. A navíc, nám to nevadí, že spí s náma, je to mládě a všechny mláďata spí se starýma v pelechu
![]()