Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můj syn byl také uplakané miminko a pak stále nespokojené batole. Dnes je mu 6let a je to bezvadnej hodnej kluk, Jak tady již zaznělo, dost tě to otrká…Dcera má 2 a 3/4 roku a od miminka byla v pohodě. Obráceně, tedy druhé to náročné dítko, je to určitě o dost náročnější.
Přiznám se, že teď mám obavy si druhé dítko pořídit, já bych už ten šílený stres podruhé nedala… ![]()
Nám ten pláč přešel v roce a půl do vztekání, ignorace, řvaní… až jsem dnes od dr. dostala tel. číslo na psychologa. Tak jsem zvědavá, co paní dr. konstatuje. Zrovna jsme přijeli z dovolené a lidi co s námi dovolenou trávili mi pokládali otázky, zda je malá normální. Zda není hyperaktivní a tak… copak já vím, jako prvorodička!!!
Jinak na druhé dítko se strašně těším!!! To bude učiněný anděl!!! ![]()
Ja jsem rodila a ziji v zahranici, na malyho jsem se strasne tesila (jako prvorodicka ve 32letech) a malovala jsem si, jak budu chodit na vylety s kocarkem a za kamaradkami na kafe, vse pripraveno do nejmensiho detailu ale realita je jina. Hraci deky, hrazdicky, milion hracek a vsechno k nicemu, malyho to nezajima…
Malej ma ted uz 6 mesicu a porad strasne rve, a nejsou to zadne bolesti nebo prdiky. Porad chce nosit a pozoruje me, sotva se mu ztratim z dohledu, rve jak kdyby ho na noze brali, jak ho vezmu do naruce, je klid… Moc nechce byt u cizich, hned knoura, vsechno ho rozplace, kocarek je nam na nic, nevydrzi v nem. V klokance nosim, ale uz ma skoro 7kilo tak mam uz bolavy zada, ze ho dlouho nosit nevydrzim.. Kdyz ho uspavam 1,5 hodiny tak na 10-20minut a je znovu vzhuru a na novo. Jsem z toho zoufala, nikam nemuzu chodit, protoze bydlime mimo mesto, asi tak 30minut do mesta, musim jezdit autem a malej (kdyz me nevidi) celou cestu prorve, z cehoz jsem pak totalne vycerpana. Kdyz jsem v obchodaku, furt chce nosit nebo ma hlad (to ma hlad co 1,5hodiny i s prikrmovanim) ![]()
Kdyz jdu s kamoskama na kafe, nikde nevydrzi, porad je nevrlej, pobrekava a stejne z te schuzky nic nemam, protoze musim s nim porad hledat uklidnujici polohy nebo krmit nebo uspavat. I kamosky se divi, ze je tak uplakanej… Uz jsem radej doma, nemam na to nervy a nikam nechodim. Zacinam byt latergicka, proste uz jsem vycerpana, malyho nechavam vyrvat, stejne to nepomuze. Tim, ze ziji v zahranici daleko od rodiny, tak me nema kdo s malym pomoci, alespon vam nekdy babicky (maminky) pomohou, ale me ne. Muj muz pracuje pres tyden mimo domov, ja tu ziji sama s malym, bez rodiny, je zaneprazdneny a pomuze me tak maximalne 2hodiny v nedeli odpoledne, pak stejne taky na to nema nervy.
Ted jsem si objednala knizku - nejstastnejsi miminko- jak tu nekdo radil - tak jsem pak zvedava, zda to pomuze (nez se z toho zblaznim!)
Malej je zdravej, ale nikdo me nedokaze pomoc, co s nim ![]()
Moje malá řvala venku histericky do půl roku pak byla v pohode jakmile začla jezdit v golfaku a koukala na lidi, tak ji to venku baví víc než dřív a někdy je hodnějši venku i když jdeme ven s přateli tak ji bavi být mezi lidma, to myslim přejde casem. Ona asi nesnašela v kočarku ze nemela kontakt a ja ji nemohla nosit tolik kvuli císari ale to jsem s ni taky nikam moc nejezdila ale byla driv hodnejsi doma. No to snad prejde casem, az bude lezt a tak
Ahoj holky, já sice nemám až tak uplakané miminko, ale doporučuji projít si knížky Evy Kiedroňové - hlavně Něžná náruč rodičů. Podle její metody existují i kurzy manipulace s dětmi v různých městech v ČR (www. kenny. cz). Ona ta manipulace s dětmi opravdu asi docela dost zmůže, protože když jsou některé děti dráždivější, tak správnou manipulací se to může trošku vylepšit. Já třeba malého (2,5měsíců) vůbec nenosím ve svislých polohách, jen v klubíčku, v tygrovi, v klokánkovi apod. Jak mi ho jednou vzala známá svisle, tak jste měli slyšet ten jekot:-)i se slzičkama…mimča mají velkou hlavičku v poměru k tělu (1/4 jejich velikosti je hlava), takže když jsou svisle, tak jim hlavička tlačí na krček a celou páteř a můžou být nevrlé z toho. Hlava dospělého člověka je jen 1/8 jeho velikosti, což je teda rozdíl…děti se dle Kiedroňové nemají svisle nosit až do 9 měsíc, což ale nevím, jestli náš mlaďoch vydrží:-). Taky je dobré ty děti ukládat do polovysypané péřové peřinky, kde se hezky uvolní…moc s nimi nehoupat, v kočárku vozit jen pijánko…jako všechno se nedá dodržet, to je mi jasné, ale něco může pomoct:-). Taky to nemám úplně ideální, malý neumí usínat sám, takže buď u kojení, nebo v kočárku a přendat do postýlky. Ale říkám si, že to je ještě v pohodě a určitě ho nebudu nijak trápit se samostatným usínáním, i když jsem to dlouho v sobě řešila…říkám si, kdo chce víc, nemá nic…však on se to samostatné usínání jednou naučí, třeba ve 2 letech, ale naučí a do té doby holt budu vozit:-). Teda do té doby, než se mi vejde do kočárku…jo a k té manipulaci s dětmi, p. Kiedroňová bývá často v Sama doma na ČT, takže zkuse kouknout do archivu na netu a pohledat nějaký její vstup o manipulaci s dětmi. Já byla na její přednášce a opravdu to s dětma umí, úplně jsou čučela:-)Držím palce!
No a nebo je to mimčo povahově proste takove a musi se počkat az z toho vyroste,–) muj bracha byl řvoun at udelal clovek cokoliv a ted je z nej prima kluk. Kazde mimčo je jine a nedá se to srovnávat. A hlavne se hodne veci porad meni takze jednou je takovy pak prijdou zuby tak je protivný… pak zas lepsi furt nahoru dolu jak se spankem, nekdy spi lip nekdy ne.
Na to asi zadna rada neni, kdyz neporadi doktorka, spis zeptat se odbornika. nebo jen vydrzet, miminka sou asi podraždenejsi kdyz je neco trapi, a kdyz sou nemocny tak tuplem. Oni staci i ty zuby. trebas mu taky zacinaj kdo vi
mala to mela brzo, chvili je v poho chvili protivna cely dopo apod. no asi se musi jen vydrzet.
Ahoj holky, prosim poradte. Dne 27.11.2012 se mi narodil syn Dominik. Uz v porodnici a 2 tydny doma byl hodny, papal po trech hodkach, nebo jak chtel, kdyz byl vzhuru pres den, tak nas sledoval s muzem, obcas se i usmal atd. Co mu byli tri tydny se ale zmenil. Je porad nevrlej, ve dne i v noci tlaci, at je u kohokoliv v naruci, tak jen hleda prso. Davam mu kdykoliv si rekne, treba i po 30 minutach, dokud mlicko je, tak mu dam, ze jo… Jen bych chtela vedet, proc nevydrzi byt napr celou hodinu hodny, jako byl na zacatku? Dam mu najist,10 min je hodnej a pak zacne zase pobrekavat a uklidni se jedine u prsa. Nekdy mi prijde, ze se snazi u prsa usnout, ale jakmile ho pokladam do postylky, tak je vzhuru a cely kolotoc jede nanovo. Rustovy spurt to asi nebude, co myslite? Takhle neprijemnej je od 15.12. a to je na spurt uz dlouho, nebo? Taky jsem slysela, o zmene chovani prave od toho 3.tydne, muze to mit vliv? A nebo jen neumi sam usnout? Je plne kojen, s vahou jsme na tom krasne, tak co je spatne? Kdybych nebydlela v prizemi, tak uz davno vyskocim z okna ![]()
Me mala nespala skoro vubec protoze rpave pospavala u prsa a chtela kojit fakt dlouho, a preslo to az pozdeji kolem pul roku jak se zacla prevalovat a lezt. No ono nez si mimco zvykne na novy prostredi trva, prej muze trvat i mesic.
Nebio to muze bejt ta trimesicni kolika ze ma dite prdíky. Kdo vi lepsi zeptat se asi doktorky.
Mně se tak syn choval u spurtů (jednou to bylo skoro 14 dní). Zkusila jsi zavinout, zadudlíkovat a bílý šum? Taky ho může bolet bříško.
U nás zabral i košík, ležel v něm a já ho mohla vozit.
Dekuji za reakce
. zatim jsme nezavinovali a dudlik nechce, sklebi se, jak kdybych mu davala neco kyselyho
doktorka mi na to rekla, ze nevi, jestli je to spurt! A mam mu davat prso po hodine a pul, at mu to v brisku nekvasi, a pokud bude rvat, tak ho mam nechat vyrvat, ale poslouchat to budu ja, nee ona, takovy kecy miluju a hlavne na to nemam srdce ho nechat brecet. Je to pro me proste nepochopitelny, ze byl tak hodnej a najednou je porad nespokojeny. Prdet mu jde, nekolikrat denne i cvicime, na noc mu davame Infacol a laktobacily od Biopronu. Je prave nevrlej i kdyz u toho prdi… Pritom v noci, musim zaklepat spinka a budi se tak po trech hodkach. I v kocaru usne hned.
Ahoj, to co píšeš jsme si prožili taky
Do 2 měsíců byl malej tak cca polovinu dne přicuclej u prsa. Začalo to taky ve 3.týdnech, gradovalo to do 6.týdnů a pak to začlo odeznívat. Já jsem si to zpětně vysvětlila tak, že se nemohl adaptovat na svět mimo břicho. Přicucnutí k prsu ho uklidnovalo-nešlo tam o hlad…já mám první dítě a tak jsem měla čas mu to dopřát. Přečtla jsem několik knih, viděla dosti filmů v tv a doufala, že mě nečeká dítě protivné dalších x let. Neuměla jsem ho nechat plakat. Dnes vidím, že jsem udělala dobře, já měla dobrý pocit, dítě též. Domácnost jak po výbuchu, ale co, pár týdnů se to nezblázní. Dnes je malému půl roku. Nebrečí vůbec!! Pořád se směje, je to veselé, štastné dítě. Už nemá potřebu být pořád u prsa, leze, sedí, je neuvěřitelně zvídavej a napřed a hlavně je opravdu klidnej a vyrovnanej. Věřím, že je to proto, že jsem mu dopřála citlivý začátek a nenechávala ho plakat. Tak tolik má zkušenost ![]()
Měli jsme to úplně stejně první dva týdny jsem si libovala jak máme hodný miminko a ve třech týdnech se najednou probrala a bylo po srandě
večer jí bolelo bříško a přes den toho moc nenaspala a mohla jsem si ruce utrhnout houpáním a prsa utrhnout kojením
a když už sem z toho začínala bejt fakt v pr… tak se to zase najednou skokem přehouplo a přestalo to.Moje jediná výhoda byla že malá u prsa usínala ale to už mi ted málokdy usne.