Syn mi dal ránu do obličeje

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12600
20.8.19 16:08
@Popeladym píše:
Tak morální autoritě určitě jednu nevrazím, že. Ne každá matka zvládne být morální autoritou. Ale matka se prostě netluče, protože je matka. Je vidět, že toto už se tu vůbec nerozlišuje.

A jsme u druhého problému. Takže, když matka není morální autoritou, kterou by měla být, tak to, že se matka netluče a měla by se ctít a být autoritou, vysvětlí tím, že se bude tlouct dítě?
Ježíši, úctu a respekt si fyzickým násilím matka/rodič nezíská, tím docílí jen toho, že ji nebude mlátit ze strachu, ne z důvodu, že ji má ctít.
Já fakt žasnu, jak automaticky je tady fyzické násilí na dětech (potažmo tedy na komkoliv slabším) akceptováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 16:11
@warita píše:
ano, protoze placnuti po prdelce neni nasili a ano, pripada mi to v poradku. Ty muzes sve dite vychovavat, jak uznas za vhodne. Nikdo ti prece nic nepredepisuje. Pokud to vnimas jinak, tak prosim.

Jako kdyby tě někdo dospělý (třeba manžel, nebo šéf) usměrňoval „plácnutím po prdelce“, tak to by ti taky přišlo v pořádku a jako že to není násilný akt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 16:11
@warita píše:
ano, protoze placnuti po prdelce neni nasili a ano, pripada mi to v poradku. Ty muzes sve dite vychovavat, jak uznas za vhodne. Nikdo ti prece nic nepredepisuje. Pokud to vnimas jinak, tak prosim.

Ano, psala jsem něco podobného. Když plesknu děcko přes plínku třeba znamená jen to, že než s ním potřebné náležitě vydiskutuju, přejede ho auto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 16:12
@janat píše:
Jako kdyby tě někdo dospělý (třeba manžel, nebo šéf) usměrňoval „plácnutím po prdelce“, tak to by ti taky přišlo v pořádku a jako že to není násilný akt?

a ty chapes rozdil dospely dite? Dospeleho se nevychovava, dite ano. Tento tv uj argument zavani absurditou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 16:16
@Popeladym píše:
Ano, psala jsem něco podobného. Když plesknu děcko přes plínku třeba znamená jen to, že než s ním potřebné náležitě vydiskutuju, přejede ho auto.

Hlavne, do urciteho veku si muzes u takto malych deti umluvit pusu a vysledek bude stejny, ony ani neposlouchaji. Zato obcasne placnuti vnimaji. Takova kocka da svemu mladeti taky obcas tafku, kdyz dela, co nema.

A nazvat obcasne placnuti po plince nasilim, hahahaha, dobrej for. Pani evidentne nezazila, co slovo nasili znamena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 16:19
@Popeladym píše:
Ano, psala jsem něco podobného. Když plesknu děcko přes plínku třeba znamená jen to, že než s ním potřebné náležitě vydiskutuju, přejede ho auto.

Jak diskutovat nebo ho bít? To je přeci úplně nesmyslnej argument. Když se dítě řítí do silnice, tak s ním ani nediskutuju, ani ho nebiju, ale čapnu ho a držím a následně mu to v rámci možností a přiměřeně vysvětlím. Nevím, čím se to zlepší, když ho budu navíc (nebo jenom možná?) plácat? Jestli je to myšleno, že nebude vbíhat pak pod auta ne, protože je to nebezpečné, ale ze strachu z plácání, tak to mu bude v životě dost užitečné.

Já samozřejmě taky jsem dítě plácla, přesně v těchto situacích, ale ne protože to pokládám za dobrý prostředek, jak tomu zabránit do budoucna, ale protože jsem byla strachy a leknutím úplně mimo a rozrušená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 16:20
@warita píše:
Hlavne, do urciteho veku si muzes u takto malych deti umluvit pusu a vysledek bude stejny, ony ani neposlouchaji. Zato obcasne placnuti vnimaji. Takova kocka da svemu mladeti taky obcas tafku, kdyz dela, co nema.A nazvat obcasne placnuti po plince nasilim, hahahaha, dobrej for. Pani evidentne nezazila, co slovo nasili znamena.

Naprostý souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 16:22
@warita píše:
Hlavne, do urciteho veku si muzes u takto malych deti umluvit pusu a vysledek bude stejny, ony ani neposlouchaji. Zato obcasne placnuti vnimaji.Takova kocka da svemu mladeti taky obcas tafku, kdyz dela, co nema.A nazvat obcasne placnuti po plince nasilim, hahahaha, dobrej for. Pani evidentne nezazila, co slovo nasili znamena.

Vnímáš, co píšeš? Se přirovnáváš ke zvířeti???

A ještě edit.
Paní právě násilí zažila. Takže vím, že když dítě vychováš v tom, že občasné a za určitých okolností je násilí ve vztahu (jakémkoliv) akceptovatelné, tak šance, že z něj vyroste člověk, pro kterého bude násilí akceptovatelné ve vztazích i v dospělosti je dost velká.

Příspěvek upraven 20.08.19 v 16:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
20.8.19 16:23
@janat píše:
Jako kdyby tě někdo dospělý (třeba manžel, nebo šéf) usměrňoval „plácnutím po prdelce“, tak to by ti taky přišlo v pořádku a jako že to není násilný akt?
:lol: :lol: :lol: to je snad sexualni :zed:.Se @warita na tebe ma nerva, ocividne meles jen to svoje a za kazdou cenu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
20.8.19 16:24
@janat píše:

Ať se nám to líbí nebo ne, tak člověk je živočich. A je součástí přírody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.8.19 16:33
@janat píše:
Tak soudě podle téhle diskuze, většina z diskutující „výchovné“ bití/facky aspoň sem tam pokládá za standard.
A to že puberťák praští matku je skutečně strašné, ale řešení přeci není ho „výchovně“ zmlátit. Násilí plodí vždycky jen další násilí.
Což je jasné už z té výchozí situace- matka praštila jeho, on praštil ji… následně tedy ho dle místních rad otec zmlátí a dál bude co? On tím pochopí, že mlátit se nemá? Asi těžko. On možná ze strachu to znova neudělá. Možná, doma, matce, otci… Ale co někomu slabšímu jinde, třeba?

Můj tatínek se ke mně odmalička choval jako džentlmen. V životě na mě nějak víc nezvýšil hlas, to už muselo jó bejt, neřkuli aby mi byť jen náznakem uhodil. Má v sobě zakořeněný velmi silný ochranitelský pud vůči ženám a dětem. Přesto… bylo mi patnáct a solidně to se mnou třískalo. Měli jsme s tátou nějakou výměnu názorů, normální debata, nic vyhroceného a já mu najednou na nějakej jeho názor řekla: Ty jsi blbej. A víš co? Okamžitě mi jedna přiletěla. Pořádná, pěkně mířená, v mých patnácti letech jsem poprvé v životě od táty dostala lepana. A že jsem si byla zatraceně vědomá, za co to mám. No, kdybych se zachovala jako ten chlapec z téhle diskuse a tu facku tátovi vrátila, jsem stoprocentně přesvědčená, že by mě, jakkoli to skutečně nebyl jeho styl, seřezal tak, že bych si týden nesedla. A rovněž bych věděla za co.

Víš co, děti jsou děti, puberťáci obzvlášť. Oni jsou mladí, neopotřebovaní, plní sil, ti můžou matku prudit čistě ze sportu, jen že je to baví, jak se vytáčí, jak ji tím mají v moci, jak ovládají její emoce…a matka, kolikrát utahaná z práce, řeší různé starosti, má spoustu domácích povinností prostě nemůže tomu pubošovi konkurovat. Proč? Protože i matka je jenom člověk a má právo být utahaná, podrážděná, má právo nemít náladu na puberťákovy pokusy ala dneska zkusím, kolik máti vydrží. Tak se prostě stane, že puboš přetáhne míru, matce následně rupnou nervy a ruka vylítne dřív, než to mozek stačí pěkně psychologicky a na základě vyčtených knižních mouder vyhodnotit. Puboš inkasuje lepana, prd se mu stane, ale možná si uvědomí, že už fakt přestřelil, možná se zastydí a bude se cítit poníženě - dobře tak, příště si prudění utahané mámy rozmyslí, protože ty ponižující pocity už nebude chtít zažívat. No a když se zachová jako ten vejlupek z téhle diskuse a mámě facku vrátí, tak já, jakkoli mám v tomto ohledu povahu po svém tatínkovi, bych se na něj vrhla s takovou silou, že by se nestačil divit. Dostal by co pro to a následně by pokračoval takový vězeňský režim, aby si jednou provždy zapamatoval, že tohle udělal jednou a naposledy.

A ještě dovětek: Minulé generace vychovávaly autoritativně, pomocí tělesných trestů. Přesto byla většina našich předků v dospělosti naprosto normální, studovali, pracovali, stávali se rodiči… není to přehlídka frustrovaných psychopatů. Takže za mě - když není vyhnutí, jedna dobře namířená neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 16:33
@wildcherry píše: :lol: :lol: :lol: to je snad sexualni :zed:.Se @warita na tebe ma nerva, ocividne meles jen to svoje a za kazdou cenu.

Aha, takže u dospělého to taky není násilí, ale je to sexuální… ale u dítěte je to OK v každém případě?

Zkuste se někdy s tím, že děti „plácáte po zadečku“ a pokládáte to za normální a nenásilné výchovné gesto, svěřit někomu mimo naši kotlinu, jestli jim to bude taky připadat OK.
Míra toho, jakou je u nás násilí všeobecně akceptováno, je děsivá :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 16:34
@janat píše:
A ještě edit.
Paní právě násilí zažila. Takže vím, že když dítě vychováš v tom, že občasné a za určitých okolností je násilí ve vztahu (jakémkoliv) akceptovatelné, tak šance, že z něj vyroste člověk, pro kterého bude násilí akceptovatelné ve vztazích i v dospělosti je dost velká.Příspěvek upraven 20.08.19 v 16:26

hmmm a?

A jinak se prober, placnuti pres prdelku neni nasili. Pokud moje dcera jednou placne sve dite vychovne pres plinu, tak se taky nic nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.8.19 16:36
@janat píše:
Aha, takže u dospělého to taky není násilí, ale je to sexuální… ale u dítěte je to OK v každém případě?Zkuste se někdy s tím, že děti „plácáte po zadečku“ a pokládáte to za normální a nenásilné výchovné gesto, svěřit někomu mimo naši kotlinu, jestli jim to bude taky připadat OK.
Míra toho, jakou je u nás násilí všeobecně akceptováno, je děsivá :(

vsak taky maji mimo nasi kotlinu masivni problemy s nechovanymi a nezvladatelnymi decky. Takze zrovna jich bych se na vychovne rady neptala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
20.8.19 16:36
@Denisa56 píše:
Můj tatínek se ke mně odmalička choval jako džentlmen. V životě na mě nějak víc nezvýšil hlas, to už muselo jó bejt, neřkuli aby mi byť jen náznakem uhodil. Má v sobě zakořeněný velmi silný ochranitelský pud vůči ženám a dětem. Přesto… bylo mi patnáct a solidně to se mnou třískalo. Měli jsme s tátou nějakou výměnu názorů, normální debata, nic vyhroceného a já mu najednou na nějakej jeho názor řekla: Ty jsi blbej. A víš co? Okamžitě mi jedna přiletěla. Pořádná, pěkně mířená, v mých patnácti letech jsem poprvé v životě od táty dostala lepana. A že jsem si byla zatraceně vědomá, za co to mám. No, kdybych se zachovala jako ten chlapec z téhle diskuse a tu facku tátovi vrátila, jsem stoprocentně přesvědčená, že by mě, jakkoli to skutečně nebyl jeho styl, seřezal tak, že bych si týden nesedla. A rovněž bych věděla za co.

Víš co, děti jsou děti, puberťáci obzvlášť. Oni jsou mladí, neopotřebovaní, plní sil, ti můžou matku prudit čistě ze sportu, jen že je to baví, jak se vytáčí, jak ji tím mají v moci, jak ovládají její emoce…a matka, kolikrát utahaná z práce, řeší různé starosti, má spoustu domácích povinností prostě nemůže tomu pubošovi konkurovat. Proč? Protože i matka je jenom člověk a má právo být utahaná, podrážděná, má právo nemít náladu na puberťákovy pokusy ala dneska zkusím, kolik máti vydrží. Tak se prostě stane, že puboš přetáhne míru, matce následně rupnou nervy a ruka vylítne dřív, než to mozek stačí pěkně psychologicky a na základě vyčtených knižních mouder vyhodnotit. Puboš inkasuje lepana, prd se mu stane, ale možná si uvědomí, že už fakt přestřelil, možná se zastydí a bude se cítit poníženě - dobře tak, příště si prudění utahané mámy rozmyslí, protože ty ponižující pocity už nebude chtít zažívat. No a když se zachová jako ten vejlupek z téhle diskuse a mámě facku vrátí, tak já, jakkoli mám v tomto ohledu povahu po svém tatínkovi, bych se na něj vrhla s takovou silou, že by se nestačil divit.Dostal by co pro to a následně by pokračoval takový vězeňský režim, aby si jednou provždy zapamatoval, že tohle udělal jednou a naposledy.

A ještě dovětek: Minulé generace vychovávaly autoritativně, pomocí tělesných trestů. Přesto byla většina našich předků v dospělosti naprosto normální, studovali, pracovali, stávali se rodiči… není to přehlídka frustrovaných psychopatů. Takže za mě - když není vyhnutí, jedna dobře namířená neuškodí.

Za prvé, o chování puberťáků nepotřebuju přednášku, mám doma dva skoro tři nyní. Kluky…
A za druhé nic z toho, co píšeš, nás jako rodiče neopravňuje mlátit děti a ještě to nazývat „výchovou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí