Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Paoloska píše:
@mau-mau když ono to tykání-vykaní vzniká dost často v době, kdy je to tak prostě normální. Když mi syn přivedl sedmnáctiletou přítelkyni, zeptala jsem se jí, jestli jí můžu tykat a ona mi vykala a úplně v pohodě. Po nějakém čase bych jí oboustranné tykaní navrhla, ale hned od začátku je to, alespoň v našich končinách, u takhle mladých zvláštní. Spíš si myslím, že by jí to zaskočilo a těžko lezlo z pusy..
Já myslím, že na tom věku právě strašně záleží, v 17 prvním láskám jasně, ale když bude mít dítě po rozvodu ve 40 nového partnera, asi to bude jinak ![]()
Zkus se na to vykašlat a nebrat si to osobně. Pokud to budeš pitvat a kdovíco za tím hledat, budeš se akorát cítit blbě. Škoda, že ti to ta partnerka řekla, ale to nemohla vědět. Já bych si na tvém místě říkala, že jsem první z jejích partnerek, ke které mají úctu. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o nestranný názor na mou situaci.Před prvním seznámením s jejími rodiči mi přítelkyně řekla, že nemám být zaskočená, že její rodiče nabízejí tykání ihned při prvním setkání a zatím to udělali u všech jejích partnerek, se kterými byla přede mnou.
„Haha, OK. Připravím se na to.“
Zatím to ovšem vypadá tak, že jsem první, komu to nenabídli. Od prvního setkání uplynuly dva roky, plánujeme registrované partnerství, otevřeně se k tom bavíme s celou širou rodinou, ale rodičům přítelkyně pořád vykám. Vídáme se cca 1× měsíčně a nemám pocit, že by vznikalo nějaké tření.
Asi by mi to ani nepřišlo divné, kdybych nebyla přímo upozorněna na to, že to není běžná praxe. Jsem přecitlivělá a beru si osobně kraviny, nebo myslíte, že jsem skorotchánovcům nějak skrytě nesympatická? 🙃
Do toho si skorošvagr asi před půl rokem přivedl novou přítelkyni a té opět nabídli tykání ihned, problém je asi jen se mnou. Tak já nevím. 😀
Mně tchyne i tchan nabidli tykani hned při první schůzce, takže jsem nevahala ani chvilku - preci jen je to pak takove vic příjemné, rodinné..
kazdopadne k tvemu dotazu, rozhodně bych zkusila přes přítelkyni zjistit, jaký maji problem - když nabizeji tykaní všem, asi tam bude něco osobního vůči tobě ![]()
A přítelkyně to nemůže zjistit?
Jinak mě napadá, zda to nemůže být tím, že od začátku cítí, že je to mezi vámi vážnější, než s předchozími. Že bývalé mohli brát jako nějaké povyražení, třeba i doufali, že dcera nakonec skončí a mužem. A ty jsi v tomhle „zkazila plány“.
@levandule23 píše:
A přítelkyně to nemůže zjistit?Jinak mě napadá, zda to nemůže být tím, že od začátku cítí, že je to mezi vámi vážnější, než s předchozími. Že bývalé mohli brát jako nějaké povyražení, třeba i doufali, že dcera nakonec skončí a mužem. A ty jsi v tomhle „zkazila plány“.
Taky mi to teď napadlo.
A co na to rika pritelkyne? Toho si musela vsimnout a i kdyby ne, coz pochybuju, ja bych se ji na to uz davno zeptala… moji rodice nabidli manzelovi tykani v podstate hned a kdyby ne, tak bych se je na to zeptala (oni jsou taky takovi, hned tykani a s kazdym kamosi)… obecne bych to neresila, kazdy to ma nastavene jinak, ale pokud si vzdy s kazdou tykali a s tebou ne, je to zvlastni a resila bych to s partnerkou…pokud ti ona rekne, ze nevi, ale ze te maji radi a tak, tak bych to neresila a verila ji
No tak mne třeba tchanovci začali tykat, ja jim vykam. Přijde mi to id nich buranske, ale neřeším to.
Já bych v tom možná nic „závadného“ neviděla. S tchýní máme hodně dobrý vztah, sama mi řekla že jsem pro ni jako dcera, ale tykání mi nabídla až po čtyřech letech, jednom dítěti a až po tom, co nás na to upozornila švagrová. Půl roku jsem u ní bydlela, takže jsme spolu mluvily a trávily čas denně, žádné konflikty, jen jsme si na to prostě zvykly a ani jednu nenapadlo to měnit.
![]()
Možná jsi opravdu první přítelkyně, kterou berou vážně nebo je to jen v tu chvíli prostě nenapadlo. Spíš než tykání, by mě zajímalo, jak se ke mně jinak rodiče přítelkyně chovají, jestli se normálně bavíte, pozvou tě třeba na rodinnou oslavu, pomůžou, když je požádáte a pod.
@divine woman píše:
A jsem vůbec normální, když si s tchyní tykat nechci?![]()
Jses, ale vydání i tykání by mělo být oboustranné
@divine woman píše:
A jsem vůbec normální, když si s tchyní tykat nechci?![]()
Ja nemyslim, ze zakladatelka si chce s tchyni a tchanem tykat, spis resi, ze se vsemi pred ni si vzdy tykali a s ni najednou ne, tak ji je to divny…ja si s tchyni tykam taky asi az po osmi letech a je mi to celkem neprijemne..
@g.sandova Dík, ale nééééé. Tchyně mě zná od nácti, takže mi tykala automaticky. A já si ani nedovedu představit, že bych jí tykala. Nechápu, že se o to někdo vůbec snaží. Ale už jsem stará… ![]()
Pak mě ještě jako důvod napadá věkový rozdíl.. Nejsi třeba výrazné starší než Tvá partnerka?
Otázkou je, zda ten důvod chceš znát, aby Ti to třeba neublizilo..
Já teda koukám, kolika lidem přijde špatně to, když starší tyká a mladší vyka.. My to tak máme asi od začátku, tchyni vykam a ona mne tyká a já bych to jinak ani nechtěla. Úplně na začátku mi teda taky vykala, ale pak se několikrát prerekla a tykala mi, tak jsem ji prostě jednou řekla, že mi to fakt nevadí, ať mi tyká. A na naší svatbe se jí přede mnou její bratr ptal, proč mi nenabidla tykání a ona, že ani neví, že si vlastně můžeme tuknout a tykat si. A já to skrečovala s tím, že nemůžu pít (byla jsem tehotna) a že je mi příjemnější vykani, jestli ji to nevadí. Švagr ji taky vyka a to jsou se svagrovou asi 15 let. Tak by mi nebylo příjemné, kdybych já tykala a on ne. A hlavně, já mám tchyni opravdu moc ráda a to vykani je pro mě takové vyjádření úcty vůči ní.