Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Abbynka15 píše:
Tak já vám nevím holky, ale anonymní konvalinka má přece jen v něčem pravdu, nebo alespoň z mého pohledu. Můj manžel má také dobrý vztah s matkou, dobře vychovaný, ale také na to aby ji psal a ozýval se „není“. Tchýně se ozývá pravidelně (cca 1× do týdne mě nebo manželovi) a také pravidelně chodí (zve se sama). Ovšem někdy se ozvu já ji a pozvu ji, nebo k ní jen já s dětmi sama od sebe jedu, sama od sebe ji volám i píšu, hlavně posílám fotky atd. Ne jsou, proč by s ní měl komunikovat jen manžel, jen pro to, že on je její dítě. A ješte - já se tak nějak snažím, aby to bylo spravedlivé, takže když jsme někde s mojí mámou, naplánuji podobný výlet u s tchýni, nebo když moje dítě došlo u tchýně, potom zase spalo i u mě mámy apod. Proč jen jednostranně???
Ano tobě a tvé rodině to vyhovuje, to ale neznamená že je to jediné možné a správně uspořádání vztahu. Její snacha to cítí jinak, je jinak vychovaná a nastavena. Nelze ji přece předělat jen ke spokojenosti tchýně. Spoustě rodinám zase vyhovuje, když s tchyni komunikuje syn nebo že se ozývá tchýně. Její mladí jsou takhle nastavení a pokud to nechce respektovat, protože nemusí
tak bohužel.
@Anonymní píše:
Já k nim nejedu ani kvůli pomoci ani kvůli pohosteni, nicméně když bych byla požádana o pomoc, taky s tím nemám problém, pokud by byli nemocní, úraz, prac povinnosti, apod.
Ale snacha je se 3 letym na rodicaku, oba jsou zdraví, tak jakpak vaření a uklízení u nich.Do obchodu nechodi, dováží rohlík, kosik, doma automatka, sušička.
Takže když tam jedu, tak jedině kvůli vnouceti, jít s ním ven nebo doma něco kreslit, bavit se s ním.
No a v čem je tedy problém? Když zavoláš „Přijedu v pátek, chtěla bych vzít vnouče do bazénu…“ tak to nepůjde, nebo jak tedy?
@Elen8 píše:
@Secado ano, ano takovou tchyni mam já, kdyz dorazi nevezme deti na hřiště, nehraje si. Sedne, pije kafe, ji buchtu/obed a zase odjede.
Nutne musela dorazit podivat se na vnuka, ja po porodu, doma starsi dcera a malej urvanej. Muj muž mi zapomněl o návštěvě rict(). Přijela v dobe obedu, ja vsude bordel, nevyspana, zrovna jsem mela v kuchyni bordel od obalovani, delala jsem smazeny syr. Misto aby rekla, pockej ja Ti pomuzu, nakoj, dej mi maleho do kocarku, udelej si v klidu co potrebujes.
Si sedla, snedla moji porci obeda, na vetu, ze sorry mame bordel ale nestiham, rekla, ze ji to je jedno, ona nam to uklizet nebude a odjela. No to chceš no![]()
a to jsou ty chvile, co si clovek pamatuje, co delaji ten vztah.
No to já když si chtěla vnouce před domem povozit jako miminko, tak to neslo, Bo co kdyby plakal, no co bys mami dělala? Vždycky jsme šli jedině všichni najednou a potom jo, mohla jsrm vezt alespoň ten kocar ![]()
@Anonymní píše:
No to já když si chtěla vnouce před domem povozit jako miminko, tak to neslo, Bo co kdyby plakal, no co bys mami dělala? Vždycky jsme šli jedině všichni najednou a potom jo, mohla jsrm vezt alespoň ten kocar
Aha, a to je špatně, že novopečená maminka má obavy svěřit miminko někomu, koho sotva zná?
Proč prosazuješ nějaká svoje pravidla proti její vůli? V čem je pro tebe lepší, když vezeš kočár sama versus jde vedle tebe snacha a povídáte si? Já takhle běžně chodila s tchyní i mámou. To jsou právě ty momenty, které prohlubují vztah a důvěru.
@Anonymní píše:
Já k nim nejedu ani kvůli pomoci ani kvůli pohosteni, nicméně když bych byla požádana o pomoc, taky s tím nemám problém, pokud by byli nemocní, úraz, prac povinnosti, apod.
Ale snacha je se 3 letym na rodicaku, oba jsou zdraví, tak jakpak vaření a uklízení u nich.Do obchodu nechodi, dováží rohlík, kosik, doma automatka, sušička.
Takže když tam jedu, tak jedině kvůli vnouceti, jít s ním ven nebo doma něco kreslit, bavit se s ním.
Tak já mám tchýni 77let když k nám přijede tak se vždy ptá s čím mi může pomoct
Vždy jí řeknu že nepotřebuju ale že děkuju za optání.
@Annabela11 píše:
Tak já mám tchýni 77let když k nám přijede tak se vždy ptá s čím mi může pomoctVždy jí řeknu že nepotřebuju ale že děkuju za optání.
Přesně, dokonce i moje 83 letá babička se mi na návštěvě nabízí, že mi pomůže mazat chlebíčky/vyndat věci z myčky apod. Samozřejmě to po ní nechci a nenechám ji to dělat, ale říct mi někdo „ty jsi doma na rodičáku, tak ti tu snad nebudu uklízet ne?“, tak mi asi upadne čelist.
@Anna766 píše:
No a v čem je tedy problém? Když zavoláš „Přijedu v pátek, chtěla bych vzít vnouče do bazénu…“ tak to nepůjde, nebo jak tedy?
Tak jsme vždy ve 3-i s maminkou pěkně, i když ji říkám naplanuj si v tu dobu co chceš nebo jen jdi spat, tak ne; i hledáčku si platí, ale je s nimi doma, nikam nejde. Takže decko bez ní se mnou venku jen řve, že chce domu, když šla snacha trebas objednat pizzu na oběd a vzdálila se. ![]()
@Anonymní píše:
Tak jsme vždy ve 3-i s maminkou pěkně, i když ji říkám naplanuj si v tu dobu co chceš nebo jen jdi spat, tak ne; i hledáčku si platí, ale je s nimi doma, nikam nejde. Takže decko bez ní se mnou venku jen řve, že chce domu, když šla snacha trebas objednat pizzu na oběd a vzdálila se.
HLIDACKU-oprava ![]()
@unuděná mit ja vic energie a muz lepší pojistku bylo by po nem
![]()
@unuděná píše:
Přesně, dokonce i moje 83 letá babička se mi na návštěvě nabízí, že mi pomůže mazat chlebíčky/vyndat věci z myčky apod. Samozřejmě to po ní nechci a nenechám ji to dělat, ale říct mi někdo „ty jsi doma na rodičáku, tak ti tu snad nebudu uklízet ne?“, tak mi asi upadne čelist.
Taky když u nich jsem nemám problém vyklidit myčku nebo poskládat věci ze sušičky či nám něco uvařit, na čem se domluvíme.
Ale říkat mi, že mám přijet vařit a uklízet, to je sakra jiný level!
@Anonymní píše:
Taky když u nich jsem nemám problém vyklidit myčku nebo poskládat věci ze sušičky či nám něco uvařit, na čem se domluvíme.
Ale říkat mi, že mám přijet vařit a uklízet, to je sakra jiný level!
No, špatně sis ho pacholka vychovala, co jiného chceš slyšet. Ale možná si dělal jen srandu víš ![]()
@Anonymní píše:
Tak jsme vždy ve 3-i s maminkou pěkně, i když ji říkám naplanuj si v tu dobu co chceš nebo jen jdi spat, tak ne; i hledáčku si platí, ale je s nimi doma, nikam nejde. Takže decko bez ní se mnou venku jen řve, že chce domu, když šla snacha trebas objednat pizzu na oběd a vzdálila se.
Aha, a to ti vadí? Ale jo, chápu že chceš být s vnoučkem někdy i sama, tomu opravdu rozumím
hele a my byly zrovna včera celý den na výletě, já vnučka i maminka dítěte. No problém a to je vnučce skoro deset už ![]()
@Elen8 píše:
@Secado ano, ano takovou tchyni mam já, kdyz dorazi nevezme deti na hřiště, nehraje si. Sedne, pije kafe, ji buchtu/obed a zase odjede.
Nutne musela dorazit podivat se na vnuka, ja po porodu, doma starsi dcera a malej urvanej. Muj muž mi zapomněl o návštěvě rict(). Přijela v dobe obedu, ja vsude bordel, nevyspana, zrovna jsem mela v kuchyni bordel od obalovani, delala jsem smazeny syr. Misto aby rekla, pockej ja Ti pomuzu, nakoj, dej mi maleho do kocarku, udelej si v klidu co potrebujes.
Si sedla, snedla moji porci obeda, na vetu, ze sorry mame bordel ale nestiham, rekla, ze ji to je jedno, ona nam to uklizet nebude a odjela. No to chceš no![]()
a to jsou ty chvile, co si clovek pamatuje, co delaji ten vztah.
Jj, z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu si některé dnešní babičky myslí, že vnoučata jsou pouze pro pobavení, ale nějak zapomínají, že je to i spousta práce ![]()
Přitom já když si vzpomenu, tak moje babička hlídala na písknutí, žehlila matce prádlo, když přijela, uvařila..
Smutný je, že dneska bych chtěla po babičkách, aby se jen zajímaly, případně mi pohlídaly dítě, abych mohla uvařit. Stejně se tady pravidelně dozvídám, že to není povinnost. Není, ale moje dítě nikdy nebude mít tak parádní vztah s babičkou, jako jsem zažila já. ![]()
@Anonymní píše:
A nastava faze „snacha si vali sunky na rodicaku“. ![]()
Nedivim se, ze te aktivne nevyhledava. Chces po ni, aby ti podlezala a ona ne, tak jsi nastvana.