Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tefanek To moje tvrzení tady nebylo určeno na situaci zakladatelky.
Tedy ne na 100%.
Bylo to mířeno na spoustu tvrzení, která tu padla.
V podstatě se tu vycházelo z toho, že někdo to má tak a někdo jinak a nic není špatně, pokud to někomu vyhovuje. S tím já nesouhlasím.
Vůbec se tu nebere v potaz, že existují nějaké povinnosti, které jsou sice dané v morální rovině, ale přizpůsobit se jim musíme všichni.
Spousta celkem hezkých vztahů se rozpadá proto, že lidi v poslední jsou tak strašně zaměření jen na sebe, že zapomínají na svoje povinnosti a často si je nehodlají plnit.
A můžu být taková nebo maková, v životě musíme snést i to méně příjemné.
@Sany80s píše:
Pokud je role babičky ponížena na roli nesvéprávného idiota, který může vykonávat tuto činnost je velmi malý počet hodin v měsíci, pak se jim nelze moc divit, že se nepřizpůsobí.
Je to proti přírodě a morálce.
ne, do role nesvéprávného idiota se samy staví ty babičky, které nenechají své děti, aby ony mohli přijmout zodpovědnost za svoji mateřskou/otcovskou roli a neadekvátně jim nabourávají rodinný život. tchyně, která potřebuje osmačtyřicet hodin z víkendu dřepět nad postýlkou spícího dítěte a zízat na něj nebo ho dokonce úmyslně rušit ze spánku, nějaký problém s přijetím osobní role má.
@Sany80s píše:
Pokud je role babičky ponížena na roli nesvéprávného idiota, který může vykonávat tuto činnost je velmi malý počet hodin v měsíci, pak se jim nelze moc divit, že se nepřizpůsobí.
Je to proti přírodě a morálce.
Já snad jednou své mamce udělám píchačky s hodinovou dotací, aby nebyla ponížena na roli nesvéprávného idiota…ba ne, maminka má rozum a nikdy by se mi domů nenakýblovala na víkend. Přece pořád nemůžeš vystupovat v pozici, že přestože se tchýně odstěhovala sama předaleko, a má, kde jinde přespat, tak je to zakladatelka, která z ní dělá tu nesvépravnou.
Ad. proti přírodě, už nežjeme v jeskyních to za prvé. Za druhé bych vsadila boty, že z rodinných tlup v rámci obměny genofondu byli vyhánění samci, aby si našli ženskou jinde. A dost pochybuji, že by pramatka vzpřímená docházela z kožkou plnou nezbytností do tlupy svého synáčka. To by ji po cestě sundal šavlozubý tygr.
A jen tak mimochodem, když už jsem byla Sany80 osočena z psychické nestability, protože jsem introvert… máme doma na tři týdny švagra a ještě jsem se nesesypala ani ho nezabila ![]()
@Sany80s hodně vztahů se rozpadá právě díky příbuzným. je to těžké když je neberou jako samostatnou rodinu a ve chvíli kdy chlap upřednostňuje svoji matku tak logicky manželka se cítí až na posledním místě
já tohle nikdy řešit nemusela protože manžel se vždy postavil na mojí stranu
.Roky jsem se s tchýní nestýkala, vše se řešilo přes manžela
.jen protože je je babička a matka mého manžela si nemůže říkat cokoliv
, ale už je starší tak zatim je to vše v klidu
.je to vše jen o lidech a tenkrát moje trpělivost došla, už se to nedalo vydržet
jestli s sama něco uvědomila netuším ale manžel říkal že se pak mírnila ![]()
Být zakladatelkou, tak tchyni usměrním, co nejdřív. Nejlépe vzít po společných např. třech hodinách dítě a zamknout se do pokoje nebo odejít i s dítětem pryč. Ať si užijou synáčka a ten ať je obskakuje.
Být snachou Sany, tak podmínka partnerství bude stěhování na Mars. Minimálně.
@Markéta80
Já upřednostňuji toho, kdo má pravdu a obhájí si ji pomocí argumentů.
@Sany80s a proč nepřipustíš možnost, že by se měla částečně přizpůsobit i tchýně, proč pro tebe neexistuje možnost kompromisu.
@Sany80s píše:
@Tefanek To moje tvrzení tady nebylo určeno na situaci zakladatelky.
Tedy ne na 100%.
Bylo to mířeno na spoustu tvrzení, která tu padla.
V podstatě se tu vycházelo z toho, že někdo to má tak a někdo jinak a nic není špatně, pokud to někomu vyhovuje. S tím já nesouhlasím.
Vůbec se tu nebere v potaz, že existují nějaké povinnosti, které jsou sice dané v morální rovině, ale přizpůsobit se jim musíme všichni.
Spousta celkem hezkých vztahů se rozpadá proto, že lidi v poslední jsou tak strašně zaměření jen na sebe, že zapomínají na svoje povinnosti a často si je nehodlají plnit.
A můžu být taková nebo maková, v životě musíme snést i to méně příjemné.
Spousta vztahů se rozpadá proto, že příbuzní do vztahů zasahují, vyvolávají rozbroje atd. Mít tchyni nakýblovanou 2 víkendy v měsíci doma není morální povinnost
@Sany80s píše:
@Paola21 Za daných okolností je.
Proč? Ona se odstěhovala a to jí neopravňuje nabourávat chod rodiny svého syna a jezdit tam ob víkend koukat na dítě.. Návštěva dvakrát - třikrát do měsíce na celý víkend je strašný zásah do chodu rodiny, myslím, že by si tchyně měla najít jiného koníčka.
Jak se tu řešilo, tchyně může přijet ob víkend, ale přespí u babičky a dítě si užije pár hodin v sobotu a pár hodin v neděli
Příspěvek upraven 15.03.17 v 16:59
@Sany80s Ne, není. Úzká rodina jsou rodiče + malé děti. Ne tchyně, ne pes tchyně (u novorozeněte!!!) atd. Tchyně nemá právo takhle narušovat vztah a soukromí mladé rodiny. Snacha se musí podřídit na 100 % a tchyně ji ani nemůže nechat chvíli klidu od, řekněme 20:00-8:00, kdy by mohla spát u babičky? To jako se bude s tím miminem muckat a čumět na něj v jednu ráno??? Tchyně si může najít jiný koníček. Třeba zírání do zdi, když tak ráda zírá.
@ilonka12 Já už to tu někde psala. Vždy přece není správný kompromis.
To musí být vždy kompromis, aby se náhodou někdo necítil ukřivděně?
Pokud tchyně přistoupí na nějaký výrazný kompromis, tak výsledkem bude, že se téměř nebude stýkat se svou rodinou.
Proto to v tomto případě neberu jako možnost.
Na druhou stranu, pokud zakladatelka cítí jako nutnost je obskakovat, tak musí být vyčerpaná.
Já doma hosty sice hostím, ale rodina je prostě doma i u mě a dle toho se chová.
V mnohém se obslouží sami.
Třeba jak tu zakladatelka říkala ten příklad s procházkou.
Mě by ani nenapadlo oblékat na procházku dítě někomu, kdo je u mě celý den a je dospělý.
U nás by si tchyně nebo máma nebo teta nebo sestřenice oblékly dítě samy.
Já prostě rodinu beru jako rodinu, tam jsou formality používány v mnohem menší míře.
To je snad normální, že v rodinném kruhu se člověk nemusí chovat tak formálně jako v nerodinném.
@Sany80s rodina jsem já, manžel a děti takže to řešíme my dva spolu kdo kdy chce přijít
. Tchán už má 2× odloženou návštěvu tak počítám že přijde příští týden na chvilku. tchýně s naopak vždy bere nejstaršího nebo dceru na celý den k sobě nebo naopak když my jdeme ven tak hlídá děti tady cca 3h. U zakladatelky to vše může dopadnout špatně, jednoho dne bouchne a bude konec. Tohle neni návštěva, to musí být pěkně šílený 2 víkendy v měsíci tam mít nasáčkované x lidí. Tohle by manželovi vadilo takže vím že by na tohle nikdy nepřistoupil a spolu by jsme pořešili jak časté návštěvy jsou pro nás ok a na jak dlouho. když byli děti mimina a tchýně přišla tak seděla v kuchyni dokud dítě spalo, ne že by naběhla k postýlce
. V tomhle byla rozumná a věděla že dle ní dítě vstávat nebude
tak se počkalo. já řekla že spí a dokud se dítě nevzbudilo tak se do pokoje nešlo
. ono je zvláštní že tchýně se kolikrát chovají že můžou vše ale když jí manžel řekl jak by se tvářila kdyby jí za zadkem stála její tchýně tak se skoro urazila že proč by to dělala a že to by si nikdy nenechala líbit ![]()
@Sany80s Jenže… tohle už není její rodina. Její syn vyrostl a založil rodinu novou. Ano, má na něj právo, ale proboha, děcko na intru se vídá s rodiči míň než tohle. Nikdo jí styk s rodinou nezakazuje. Pokud si myslíš, že existují jen varianty „48 hodin nepřetržitě nakvartýrovaný v baráku“ a „zákaz styku“, tak se opravdu k ničemu nedohrabeme. Že to tak máš ty neznamená, že je to správný způsob a musí se všichni ostatní přizpůsobit.
A UŽ KONEČNĚ ODPOVĚZ, CO JE ŠPATNÉHO NA TOM, ŽE V NOCI, KDY MIMINO SPÍ, ABY TCHYNĚ A SPOL. SPALI U BABIČKY