Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@P4ja Taky nevidim duvod si kazit vanoce. a je jedno z jakeho duvodu. Ty maji pravo stravit, jak chteji oni. Jako pokazit mi nekdo navstevu, zanadavam a hodim to za hlavu. Zkazit mi nekdo stedry den, na ktery se tesim cely rok, ne dekuji. Na to nema pravo nikdo.
@P4ja píše:
@Netopirek Já jenom myslím, že pokud je důvod ten, že se babičce chtějí posmtít za to, že jim nenechala byt, tak je to trošku slabé a sobecké.
tak já pochopila, že nejde o pomstu, ale o to jak hnusně se babička ke všem chová. A oni si to od ní nechtějí nechat líbit. A nechtějí sledovat jak se tak chová ke své dceři. Takže je pochopitelné, že jí tam nechtějí. Já bych na návštěvu nechtěla zvát někoho o kom vím, že by mě celou dobu jen urážel a nebo pomlouval někoho komo mám ráda. I když by to byla moje matka
@Netopirek Nvm no, očividně to ale neubližuje babičce, ale tchýni. Když přemlouvá ať babičku pozvou taky.
@P4ja píše:
@Netopirek Nvm no, očividně to ale neubližuje babičce, ale tchýni. Když přemlouvá ať babičku pozvou taky.
A ty by jsi udělala co. Pozvala babičku, přetrpěla oběd. A to vše jen pro klid tchyně. A to nemluvě o tom, že se může stát, že se pohádáte a pak ani ta tchyně z toho nebude mít radost?
Mila zakladatelko, poctive jsem precetla celou diskuzi. Meli jsme totiz s mou tchyni neco podobneho. Jeji vlastni matka tchyni psychicky tyrala. Neustale nas stvala proti me a manzelovi, byla na ni zla, byla majetnicka a hamizna. Tchyni zadny majetek nedala, vse co zdedila po manzelovi dala jeji druhe dceri, ktera je stejna semetrika jako je ona. Jenze ta by se o ni nikdy nepostarala, tak sla ke tchyni. Opravdu skarede nadavani, porad jsme tchyni rikali ze si to nemusi nechat libit, ale jak to tak byva, jeji matka byla pro ni buh. Tchyne brala prasky na nervy, nekolikrat se z toho nervove zhroutila. A co je smutne, ze se vse vyresilo, az jeji smrti. Tchyne prestala brat leky, uziva si zivota a vnoucat, ktere tam predtim samy nechteli jezdit, jsou starsi 12 a 15 let, protoze jim tchynina matka neustale nadavala. Ja byla rada, ze tam nechteji, protoze to byste nikdo nepral svym detem, aby se k nim takhle nekdo choval. Takze ani na navstevy jsme tam nejezdili.
Takze se na ne vykasli, tva tchyne si za to muze sama jako ta ma, protoze si nenechala s nicim pomoci a nechala se dal svou matkou psychicky tyrat. Ted toho lituje, rika ze by radsi travila cas se svymi vnoucaty, nez s matkou.
A jestli se opravdu chova skarede jak pises, tak si ji rozhodne na Vanoce k sobe nezvi, neni to tva povinnost jen proto, ze je to rodina.
Zakladatelko, nečetla jsem celou diskuzi.
Máte-li tchyni rádi, pak chápu, že ti její situace není lhostejná. Kdo by se chtěl dívat na to, jak se někdo, na kom nám záleží, trápí. Bohužel toto je boj tchyně, ne váš. Pokud s tím tchyně nic dělat nechce, pokud se neumí své matce postavit, vy nic nezměníte. Možná bych se zkusila poradit v nějaké psychologické/rodinné poradně, jestli by nevěděli, co a jak, neznali nějaký postup, který jste třeba ještě nevyzkoušeli. Tchyně asi k psychologovi nepůjde, většinou je totiž starší lidé vnímají jako doktory pro blázny, ale zkusit to můžete. Jinak nevím, jak to udělat, aby se tchyni otevřely oči, aby získala sebevědomí a uměla svou situaci řešit. Není to jednoduché, vymanit se z vlivu rodiče, vymezit si svůj prostor a s rodičem ve vší slušnosti udržovat korektní vztahy, zejména když má rodič „zlou“ povahu.
Na Vánoce bych doma někoho zlého, jedovatého, hádavého taky nechtěla. Možná tchyně chce, aby její matka k vám šla také, jen proto, že by pak doma měla peklo a výčitky. Jenže to je její boj. Pokud by tchynina matka vše kazila, na svátky bych ji nezvala.
Ptali jste se tchyně, proč si od své matky nechá poroučet? Uvědomuje si tchyně, že s ní její matka velmi pravděpodobně manipuluje?
@Melpel ptáme se jí, proč si to od ní nechá líbit, ona řekne jen že je to její máma, víc se o tom nechce bavit. Dost často se hádají, jenže babička jí vždycky „přehádá“. No, podle mého do ní babička pořád hučí, že chce jet taky, jinak nevím, jestli by jí tu chtěla, když se ji zeptáme z jakého důvodu jí tu chce, tak jen papouškuje babičky slova. Nevím jestli si to uvědomuje, možná že ne, i když nejsme jediný, kdo ji to říká, manžel má ještě bratra a ten má na to úplně stejný názor.
Možná to bude trochu hloupé přirovnání, ale našli jsme u našeho kocoura blechy. A ona je jako ta blecha, parazit. Vysává z tchýně krev. Blechy se na kočky chodí taky jen přiživovat, a žijí v pelíšku a v okolí kočky.
Popíšu jak oni bydlí. Když přijdete do jejich bytu, mají malinkou předsíňku a z té vchod do koupelny - maličká jen záchod, vana, umyvadlo, pračka. Já osobně si tam nedovedu představit manipulovat s postiženým člověkem. Pak je kuchyňka, taky žádný zázrak, sotva se tam vejde stůl. Z kuchyně se jde to ložnice, kde spí tchýně s tchánem, mají tam jen postel - naproti televizi, nějakou tu skříň a dost často tam suší prádlo. Z ložnice se jde do největší prostorné místnosti, kde má postel postižený strýc a babička. Má tam televizi, u které je babička věčně zalezlá. Babička nepřispívá na elektřinu, vodu, plyn, i přesto že to vše využívá. Jídlo taky jí tchýnino, tchýně vyvařuje. Občas si babička koupí nějaký ten jogurt, ale běda jak jí ho někdo sní, to je pak velký haló že si do lednice ani nemůže nic dát, takže většinou si kupuje trvanlivé věci a schovává si je v tom svém pokoji. Protože se sem tam občas stará o svého syna (vyčistí s ním zuby, spí s ním v jenom pokoji), nárokuje si 4 tisíce z příspěvku na péči, který jde na fond oprav a zálohy opuštěného bytu. Bere normální důchod a má našetřeno dost peněz, takže nedostatkem financí netrpí, aby musela vysávat tchýninu peněženku. Té zbyte 8-9 tisíc měsíčně a z toho dneska vyžít, víte jak. Babička má pod palcem i strýcovi finance, takže jídlo co jí je také z tchýniných peněz. Jemu se prostě šetří.
Manželovo bratr prý tchýni jednou nachytal, jak si prohlíží inzeráty bytů, protože by si prostě zasloužili bydlet v něčem větším a lepším. Jenže babička jí to prostě zakázala, že se žádný byt kupovat nebude, že může být ráda že vůbec má kde bydlet.
Babička nedávno prohlásila, že 5mil je málo, že měli chtít po té nemocnici co mu to způsobila 10mil. Nevím, podle mě je jedno kolik má, protože zatím z toho nevyužily ani korunu.
Promiňte, možná už jsem něco z toho psala, ale vím, tchýni nijak nepomůžu, ale pořád na to musím myslet a jak ráda bych s tím něco udělala. A to s tím bytem, že jsme tam chtěli opravdu kvuli plisni a abychom byli tchyni více nablízku, protože vím že by k nám často chodila aby si od ní odpočinula. Ne kvůli vidině levného bydlení, ano vyšlo by to levněji než někde platit nájem, ale zadarmo by to také nebylo.
Nemá cenu psát, že se domnívám, že vzájemný styk v rodině není žádnou výsadou stáří. tady prostě zakladatelka nechce vidět pravdu a hotovo. Pořád mele o tom, že chce tchyni púomoci, ovšem klidně ji nechá, aby si užila hezky babiččiny zlosti na svátky, jejího smutku. Stáří nedává výsady, ale mělo by být chápáno. Stáří není výsada, je to prostě život. A vážně vám říkám - žádná z vás, která se tu cítíte byt láska a tolerance sama, nevíte, jaká budete na stáří. A věřte, že i přesto, že budete celý život milé a obětavé, pokud se na stáří změníte ve zlostné, nepomůže vám ani svěcená a vaši blízcí na vás budou naštvaní taky. To je prostě fakt. Berte to tak, že o tom vím možná trošku víc. Vím, jak stáří ty lidi mění - moje maminka u nás žila celých dvacet let a ten pád byl vidět. A byla zlatá, bayla by pro nás udělala vždycky první poslední - a přesto mne ničila ve svém stáří. A nedělala to vědomně a nebyla dementní. Jenom neunesla to stáří.
@Netopirek Půlroční dítě žádné vánoce nevnímá, to se nezlob. Pro ně je to den jako každý jiný, takže tohle je jen výmluva - první vánoce dcery. prostě zakladatelka trestá tchyni za to, že se nechce hádat s matkou. Hotovo.
@inkakřivák píše:
@Netopirek Půlroční dítě žádné vánoce nevnímá, to se nezlob. Pro ně je to den jako každý jiný, takže tohle je jen výmluva - první vánoce dcery. prostě zakladatelka trestá tchyni za to, že se nechce hádat s matkou. Hotovo.
Když je to pro ně den jako každý jiný, tak proč by to neměl být den jako každý jiný i pro babičku? Navíc nemyslím že by zakladatelka tchýni trestala, opravdu jsem takové chování matky s dcerou zažila a tchýně si za to může sama, že si to od ní nechává líbit. Její matka není nemocná a nemá to evidetně se stářím co dělat, když je zlá celý život. Přestala se s babičkou vídat, tak proč by Vánoce měli být výjimkou?
@giny52 Znovu - jestliže ty nevidíš rozdíl v chápání paní které je 70 let a půlročního děcka, tak se nezlob, ale jsi asi na úrovni toho dítěte. To půlroční dítě neví nic o tom, že Vánoce, potažmo Štědrý den, se vnímají jako rodinný svátek, svátek setkávání se, svátek radosti. Kdežto ta babička to ví. Jo? Tam je ten veliký rozdí. Tím, že ona je odmítnuta, to může cítit jako vyhánění z rodiny, přeloží si to jako - už mne skutečně nikdo nepotřebuje. To za prvé.
Za druhé - ta matka, tedy zde tchyně, si péči o babičku zvolila sama a dobrovolně. prostě tak jak to říká - je to máma. Hotovo. Tím, že syn a snacha tu babičku vyhánějí od stolu obrazně - prostě chceme ji na Vánoce, potrestají zejména tu tchyni. Protože jestliže je ta babička taková zlá, tak kdo si tu její zlobu vyžere? jenom ta chudera tchyně.
Ale tak jo, děvčata, vaše právo - ale pak nevidím rozdílu mezi zlobou staré ženské, která všechno kritizuje, a zlobou vaší, která kazí vánoce svým rodičům. A nevím, zda zrovna vaše míra „tolerance“ vám zajištuje, že jednou ve stáří nezůstanete samy a opuštěné. nakonec je plno domovů důchodců, kam jezdí návštěvy jen tehdy, pokud je bába ochotná sypat prachy, že? protože o ty zde jde v první řadě - ne o pomoc tchyni, to je jasné.
@inkakřivák píše:
@giny52 Znovu - jestliže ty nevidíš rozdíl v chápání paní které je 70 let a půlročního děcka, tak se nezlob, ale jsi asi na úrovni toho dítěte. To půlroční dítě neví nic o tom, že Vánoce, potažmo Štědrý den, se vnímají jako rodinný svátek, svátek setkávání se, svátek radosti. Kdežto ta babička to ví. Jo? Tam je ten veliký rozdí. Tím, že ona je odmítnuta, to může cítit jako vyhánění z rodiny, přeloží si to jako - už mne skutečně nikdo nepotřebuje. To za prvé.
Za druhé - ta matka, tedy zde tchyně, si péči o babičku zvolila sama a dobrovolně. prostě tak jak to říká - je to máma. Hotovo. Tím, že syn a snacha tu babičku vyhánějí od stolu obrazně - prostě chceme ji na Vánoce, potrestají zejména tu tchyni. Protože jestliže je ta babička taková zlá, tak kdo si tu její zlobu vyžere? jenom ta chudera tchyně.
Ale tak jo, děvčata, vaše právo - ale pak nevidím rozdílu mezi zlobou staré ženské, která všechno kritizuje, a zlobou vaší, která kazí vánoce svým rodičům. A nevím, zda zrovna vaše míra „tolerance“ vám zajištuje, že jednou ve stáří nezůstanete samy a opuštěné. nakonec je plno domovů důchodců, kam jezdí návštěvy jen tehdy, pokud je bába ochotná sypat prachy, že? protože o ty zde jde v první řadě - ne o pomoc tchyni, to je jasné.
Nic o rozdílu mezi 70 letym a pulrocnim jsem se nezminovala…ano pulroční dítě z Vánoc nic mít nebudou, ale rodiče dítěte ano. A proč by si měly kazit svátky, které budou vnímat trochu jinak s dítětem, než bez něj?
Ano tchýně si vybrala sama že si k sobě nastěhuje matku. Tak si taky musí sama vyžrat ty důsledky, když jí chce doma mít.
Nikde jsem nevyčetla, že by zakladatelce šlo o nějaké peníze? Chtěli bydlet v opuštěném bytě a ne zadarmo. Chtějí tchýni pomoci k lepšímu bydlení protože podmínky na bydlení nemají ideální s postiženou osobou, ale babičce se to nelíbí, ač na to ty finanční prostředky mají. To že tchýně poslouchá svou matku, je jen její věc a nevidím důvod proč by na tom snacha s manželem měli trpět tím, že se budou na Vánoce hádat.
@Anonymní píše:
Možná to bude trochu hloupé přirovnání, ale našli jsme u našeho kocoura blechy. A ona je jako ta blecha, parazit. Vysává z tchýně krev. Blechy se na kočky chodí taky jen přiživovat, a žijí v pelíšku a v okolí kočky.
Popíšu jak oni bydlí. Když přijdete do jejich bytu, mají malinkou předsíňku a z té vchod do koupelny - maličká jen záchod, vana, umyvadlo, pračka. Já osobně si tam nedovedu představit manipulovat s postiženým člověkem. Pak je kuchyňka, taky žádný zázrak, sotva se tam vejde stůl. Z kuchyně se jde to ložnice, kde spí tchýně s tchánem, mají tam jen postel - naproti televizi, nějakou tu skříň a dost často tam suší prádlo. Z ložnice se jde do největší prostorné místnosti, kde má postel postižený strýc a babička. Má tam televizi, u které je babička věčně zalezlá. Babička nepřispívá na elektřinu, vodu, plyn, i přesto že to vše využívá. Jídlo taky jí tchýnino, tchýně vyvařuje. Občas si babička koupí nějaký ten jogurt, ale běda jak jí ho někdo sní, to je pak velký haló že si do lednice ani nemůže nic dát, takže většinou si kupuje trvanlivé věci a schovává si je v tom svém pokoji. Protože se sem tam občas stará o svého syna (vyčistí s ním zuby, spí s ním v jenom pokoji), nárokuje si 4 tisíce z příspěvku na péči, který jde na fond oprav a zálohy opuštěného bytu. Bere normální důchod a má našetřeno dost peněz, takže nedostatkem financí netrpí, aby musela vysávat tchýninu peněženku. Té zbyte 8-9 tisíc měsíčně a z toho dneska vyžít, víte jak. Babička má pod palcem i strýcovi finance, takže jídlo co jí je také z tchýniných peněz. Jemu se prostě šetří.
Manželovo bratr prý tchýni jednou nachytal, jak si prohlíží inzeráty bytů, protože by si prostě zasloužili bydlet v něčem větším a lepším. Jenže babička jí to prostě zakázala, že se žádný byt kupovat nebude, že může být ráda že vůbec má kde bydlet.
Babička nedávno prohlásila, že 5mil je málo, že měli chtít po té nemocnici co mu to způsobila 10mil. Nevím, podle mě je jedno kolik má, protože zatím z toho nevyužily ani korunu.
Promiňte, možná už jsem něco z toho psala, ale vím, tchýni nijak nepomůžu, ale pořád na to musím myslet a jak ráda bych s tím něco udělala. A to s tím bytem, že jsme tam chtěli opravdu kvuli plisni a abychom byli tchyni více nablízku, protože vím že by k nám často chodila aby si od ní odpočinula. Ne kvůli vidině levného bydlení, ano vyšlo by to levněji než někde platit nájem, ale zadarmo by to také nebylo.
To, co popisuješ je velmi smutné. Takový život si jistě nikdo nezaslouží. Nicméně, tchýně je svobodná, svéprávná bytost, která toto všechno podstupuje dobrovolně. Ty ji můžeš nasměřovat na nějakého solidního psychologa, který by ji mohl pomoci otevřít oči. Tchýně má taky manžela, který může třísknout občas do stolu, a babku srovnat do latě. Pokud se nechají zotročovat, buzerovat a vysávat jednou protivnou manipulátorkou, je to jenom jejich volba. Každá situace má svoje řešení. A co když babča umře, jak to budou řešit?
@giny52 píše:
Nic o rozdílu mezi 70 letym a pulrocnim jsem se nezminovala…ano pulroční dítě z Vánoc nic mít nebudou, ale rodiče dítěte ano. A proč by si měly kazit svátky, které budou vnímat trochu jinak s dítětem, než bez něj?
Ano tchýně si vybrala sama že si k sobě nastěhuje matku. Tak si taky musí sama vyžrat ty důsledky, když jí chce doma mít.
Nikde jsem nevyčetla, že by zakladatelce šlo o nějaké peníze? Chtěli bydlet v opuštěném bytě a ne zadarmo. Chtějí tchýni pomoci k lepšímu bydlení protože podmínky na bydlení nemají ideální s postiženou osobou, ale babičce se to nelíbí, ač na to ty finanční prostředky mají. To že tchýně poslouchá svou matku, je jen její věc a nevidím důvod proč by na tom snacha s manželem měli trpět tím, že se budou na Vánoce hádat.
Přesně. Pokud jim někdo pije krev celoročně, tak aspoň na svátky by mohli mít klid. Právě naopak, na místě tchýně bych babču nechala doma, ať se chytne za nos, a šla bych si užít trochu klidu na vánoce k mladým. To je důsledek toho, že to všichni nechali přerůst do takových chorých rozměrů. Přeci je nebude všechny buzerovat jedna protivná ženská, ne? Když by se semkli, a poradili třeba s odborníkem, jak na ni, tak jsem přesvědčena, že by si zdaleka tolik nedovolila. Jestli nemá demenci, nebo jiné postižení, pak je „pouze“ manipulátorka, která všechny buzeruje, protože jí to prochází, a tudíž by ji měli srovnat do latě.
Příspěvek upraven 12.12.17 v 14:17
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat