Tchýně se nepostaví vlastní mámě

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
7006
12.12.17 10:51
@inkakřivák píše:
pokud se na stáří změníte ve zlostné, nepomůže vám ani svěcená a vaši blízcí na vás budou naštvaní taky. To je prostě fakt. Berte to tak, že o tom vím možná trošku víc. Vím, jak stáří ty lidi mění - moje maminka u nás žila celých dvacet let a ten pád byl vidět. A byla zlatá, bayla by pro nás udělala vždycky první poslední - a přesto mne ničila ve svém stáří.

Sama pises, ze na zlostneho člověka jsou blizci nastvani a tebe tvoje maminka nicila, tak proc je tak tezky prijmout, ze to stve a nici zakladatelku? :nevim:

• načítám...
2900
12.12.17 10:58

@inkakřivák Nečetla jsem celou diskuzi, ale nepsalo se tu náhodou, že tchynina matka se o sebe stará sama? Že nemohoucí a péči vyžadující je jen tchynin bratr?
Jinak nechápu, proč by si mladí měli kazit svátky. Je-li tchynina matka opravdu celoživotně zlá jedubába, která se vyžívá v ubližování lidem ve svém okolí, tak bych někoho takového na Štědrý den u sebe doma mít nechtěla. A bylo by mi jedno, jestli je to příbuzná či nikoli. Jiná by byla situace, kdy by se jednalo o člověka, se kterým jsem během života vycházela, a až stáří přineslo změnu chování k horšímu. Bolelo by mě to, ale v takovém případě bych se snažila být trpělivá, chápavá,…, protože bych za sebou měla „dobré roky“ s tím člověkem, tj. na čem stavět a odkud čerpat sílu zvládat zlé, agresivní chování.
Vem si, že týraným ženám se také radí, aby od tyrana utekly. Přijde mi to tu trochu podobné - tchyně je pod vlivem zřejmě zlé manipulátorky, neumí se z jejího vlivu vymanit, podobně jako to mají týrané ženy. Zůstávají s tyranem, ač je to stojí nervy, zdraví, peníze,…
Samozřejmě, že nevíme, jaká je tchynina matka, máme jen pohled zakladatelky.

• načítám...
80475
12.12.17 11:00

Jenže já nechápu proč by ji to mělo ničit, když se o ni nestará a nežije s ní? A jo, není to snadné, ale já tchyni chápu, moje maminka je nebo tedy byla máma a nikdy bych ji neopustila - a už vůbec ne na Vánoce. To je tak těžké pochopit? A mně rodina pomáhala moc - třeba tím, že jsme si mohli v klidu odjet na dva týdny na dovolenou, a zatím se postarali ostatní. A my jsme si s manželem vydechli a zase to šlo. A o tom mluvím - místo co by jim zakladatelka mluvila do bydlení, do toho co mají udělat s penězi, které patří babičce, měla by naopak tchyni ulevit v té péči. A v té se neuleví, i kdyby měli barák jako hrad, jo?

• načítám...
Anonymní
12.12.17 11:07
@inkakřivák píše:
Jenže já nechápu proč by ji to mělo ničit, když se o ni nestará a nežije s ní? A jo, není to snadné, ale já tchyni chápu, moje maminka je nebo tedy byla máma a nikdy bych ji neopustila - a už vůbec ne na Vánoce. To je tak těžké pochopit? A mně rodina pomáhala moc - třeba tím, že jsme si mohli v klidu odjet na dva týdny na dovolenou, a zatím se postarali ostatní. A my jsme si s manželem vydechli a zase to šlo. A o tom mluvím - místo co by jim zakladatelka mluvila do bydlení, do toho co mají udělat s penězi, které patří babičce, měla by naopak tchyni ulevit v té péči. A v té se neuleví, i kdyby měli barák jako hrad, jo?

A jak se k tobě tvoje maminka chovala? Byla na tebe hodná, nebo tě celý život jenom buzerovala. Odsuzovala tě za to, že sis pořídila vlastní rodinu? Za to synáček ne. Ten byl do 45 panic a bydlel s maminkou, to byl ale hodný kluk!

• Upravit
Anonymní
12.12.17 11:12

A ještě doplním. Nové bydlení by jim ulehčilo hodně, ono dostat 3 letý dítě do vany je snadný, chytneš ho a dáš ho tam. Ale když to „dítě“ váží 80kg, tak dostaň ho do vany když se vzteká že nechce. Sprcha by jim hodně ulehčila. A co sexuální život? v 55 ještě na sex není pozdě ne? Nevím, jak bych ho provozovala, když by mohla kdykoliv má mamka otevřít dveře a projít. Chtěla bys tak žít, nemít žádné soukromí???

• Upravit
2900
12.12.17 11:20
@Anonymní píše:
A ještě doplním. Nové bydlení by jim ulehčilo hodně, ono dostat 3 letý dítě do vany je snadný, chytneš ho a dáš ho tam. Ale když to „dítě“ váží 80kg, tak dostaň ho do vany když se vzteká že nechce. Sprcha by jim hodně ulehčila. A co sexuální život? v 55 ještě na sex není pozdě ne? Nevím, jak bych ho provozovala, když by mohla kdykoliv má mamka otevřít dveře a projít. Chtěla bys tak žít, nemít žádné soukromí???

Bohužel, pokud si tchyně nedupne, pokud nezapracuje na svém sebevědomí, vy nic nezměníte. Bohužel. To je stejné, jako nelze týranou ženu donutit, aby odešla od tyrana. Musí k tomu dozrát, sama se rozhodnout. Nezřídka ve chvíli, kdy skončí polomrtvá v nemocnici. Tchyně musí chtít, vy ji nepřesvědčíte. Snažila bych se ji dostat k nějakému dobrému psychologovi, kterého bych si předtím oťukala a u kterého bych měla jistotu, že tchyni pomůže na zvýšení sebevědomí a k uvědomění si, že ji matka zneužívá. To, že je to matka, neznamená, že má právo své dítě trápit. Nemá! Snažila bych se, aby si toto tchyně uvědomila - že s matkou může mít vztah, i když ji nebude poslouchat na slovo. Ale spíš tomu nevěřím, spíš si myslím, že tchyně bude poslouchat po zbytek života a „vysvobodí“ se až ve chvíli, kdy její matka zemře. Bohužel jeden podobný případ znám, tam taky došlo po smrti despoty k neskutečné změně u ženy - z ušlápnuté puťky se stala veselá ženská, která si teď užívá života plnými doušky. Ale kdyby despota nezemřel, i nadále by se nechala ponižovat, trápit, zneužívat… Některé lidi prostě nepředěláš.

• načítám...
80475
12.12.17 12:04
@Anonymní píše:

Já ne, ale pochop, že tvoje tchyně si to zvolila sama a jako taková nemá jinou možnost. Protože ty peníze jsi psala nepatří jí, ale babičce. takže si nemůže pořídit nic většího.
A znovu nechápu, proč se ty cítíš povolána k tomu soudit, jak se chová či nechová ta babička ke svým dětem. Ty jsi s nimi nežila, ty nevíš. A to, jetsli s ní žil syn do 45 je jenom a jenom jejich věc. Stejně jako to, že to ta tchyně snáší.
A ještě něco - je veliký rozdíl, pokud si žena vyvolí špatného partnera a je z něj tyran, a pokuzd se stará o starou a třeba zlou maminku.

• načítám...
80475
12.12.17 12:06
@e008 píše:
@advocatus.diaboli Naprosto souhlasim. Jestli za mlada byl clovek nesnesitelny, proc bych to mela trpet jen kvuli tomu, ze je stary. Vanoce by si mel kazdy uzit po svem a jestli je nekdo sam, at se chova tak, aby je s nim nekdo stravit chtel.
A nesnasim vetu, ze rodice detem utirali zadky a nudle, tak je mou povinnosti pro ne udelat prvni posledni. Rodice dite chteli, dite si rodice nevybralo. Cely zivot se budu chovat tak, aby se o me chtel nekdo postarat a ne ze budu zla a pak se o me nekdo postara, protoze jsem proste stara.

A smím se zeptat, zač si podle tebe rodiče zaslouží úctu a lásku?

• načítám...
Anonymní
12.12.17 12:43
@inkakřivák píše:
Já ne, ale pochop, že tvoje tchyně si to zvolila sama a jako taková nemá jinou možnost. Protože ty peníze jsi psala nepatří jí, ale babičce. takže si nemůže pořídit nic většího.
A znovu nechápu, proč se ty cítíš povolána k tomu soudit, jak se chová či nechová ta babička ke svým dětem. Ty jsi s nimi nežila, ty nevíš. A to, jetsli s ní žil syn do 45 je jenom a jenom jejich věc. Stejně jako to, že to ta tchyně snáší.
A ještě něco - je veliký rozdíl, pokud si žena vyvolí špatného partnera a je z něj tyran, a pokuzd se stará o starou a třeba zlou maminku.

peníze nejsou babičky, ale postiženého bratra. Jelikož opatrovnicí je tchýně, disponuje s nimi právě ona. Kdyby mu z jeho peněz koupili byt, byl by jeho, ale to by na užívání bytu nemělo žádný vliv. Ano je to jejich věc ale myslíš že mému manželovi je jedno jak s ní jeho babička zachází? Není! Má ji rád a chtěl by s tím něco udělat. Tchýně byla úplně jiná ženská, než se k ní její matka navandrovala.

• Upravit
80475
12.12.17 13:11

Dobře, ale neuděláš s tím nic. Je to její volba. jediné, co můžete udělat, je snažit se jí maximálně ulehčit. Tedy třeba i v tom, že nebudete babču izolovat, protože ona si to pak stejně vyleje na dceři. Asi tak. A raději než rady, které nemíní poslechnout - jako koupit byt - jí dejte týden volna v lázních. Třeba.

• načítám...
Anonymní
12.12.17 13:30
@inkakřivák píše:
Dobře, ale neuděláš s tím nic. Je to její volba. jediné, co můžete udělat, je snažit se jí maximálně ulehčit. Tedy třeba i v tom, že nebudete babču izolovat, protože ona si to pak stejně vyleje na dceři. Asi tak. A raději než rady, které nemíní poslechnout - jako koupit byt - jí dejte týden volna v lázních. Třeba.

Ono to není tak jednoduché. V létě před dvěmi lety jsme jim koupili víkend v horách se saunou. Poukaz jim popadl, protože přeci jí tam bratra nenechají víkend na krku a my jsme si ho vzít nemohli, protože dle slov babky bychom se o něj nedokázali postarat ani den.

• Upravit
23966
12.12.17 14:01
@inkakřivák píše:
@Netopirek Půlroční dítě žádné vánoce nevnímá, to se nezlob. Pro ně je to den jako každý jiný, takže tohle je jen výmluva - první vánoce dcery. prostě zakladatelka trestá tchyni za to, že se nechce hádat s matkou. Hotovo.

Ale to, že to nevnímá dítě neznamená, že to pro jeho rodiče není významný okamžik.
Dle toho by se nemuseli ani slavit první narozeniny, protože z toho to dítě má taky prt.

Nikdo nikoho nemůže nutit vídat se s někým s kým nechceš. A je jedno jestli je mladý a nebo starý. Tchýně může přijet s manželem a matku nechat doma.

• načítám...
4400
12.12.17 15:02

Zivot je kratky. Moje babicka si nechala 40 let kazit zivot od sve matky, koupili si chatu, na kterou nemohli jezdit, protoze kdyz na ni vyrazili, jeji matka sla hned vsem vykladat, zse ji nechali doma samotnou a vykladala lidem lzi, bala stara, ale sobestacna. Kdyz ji chteli vzit, nechtela. No pak babicka umrela. Jeji matka ji prezila o 4 roky. Rada se postaram o rodice, ale nenecham na sebe zbytecne kricet nebo se nejak vydirat. Vse ma sve meze. Moje tchyne se cely zivot nechala dirigovat. Zila v tom a dopadla tak, ze se k ni nikdo nechova s uctou. Obe deti nad ni maji navrch. Nekdo v tom zije tak dlouho, ze ani nevi, ze to muze byt jinak.

• načítám...
1972
12.12.17 15:13
@inkakřivák píše:
Nemá cenu psát, že se domnívám, že vzájemný styk v rodině není žádnou výsadou stáří. tady prostě zakladatelka nechce vidět pravdu a hotovo. Pořád mele o tom, že chce tchyni púomoci, ovšem klidně ji nechá, aby si užila hezky babiččiny zlosti na svátky, jejího smutku. Stáří nedává výsady, ale mělo by být chápáno. Stáří není výsada, je to prostě život. A vážně vám říkám - žádná z vás, která se tu cítíte byt láska a tolerance sama, nevíte, jaká budete na stáří. A věřte, že i přesto, že budete celý život milé a obětavé, pokud se na stáří změníte ve zlostné, nepomůže vám ani svěcená a vaši blízcí na vás budou naštvaní taky. To je prostě fakt. Berte to tak, že o tom vím možná trošku víc. Vím, jak stáří ty lidi mění - moje maminka u nás žila celých dvacet let a ten pád byl vidět. A byla zlatá, bayla by pro nás udělala vždycky první poslední - a přesto mne ničila ve svém stáří. A nedělala to vědomně a nebyla dementní. Jenom neunesla to stáří.

Pořád tady ale píšeš, že člověka může k horšímu měnit stáří. Například tvoji maminku. Ale píšeš, že tvoje maminka by pro vás, dokud nezačala trpět asi stařeckou nevrlostí udělala první poslední. Představ si ale, kdyby byla po celý svůj život na vás jako děti zlá, že by jsi třeba od ní radši odešla z domu žít sama, stejně tak by byla zlá na tvoje děti, její vnoučata. Všem by nadávala, na každém by viděla problém, nikomu nepomohla. Co kdyby se tvoje děti s ní nechtěly stýkat? Nutila by jsi je do toho? Myslíš, že by neměly právo se rozhodnout, že s ní nechtějí být v kontaktu? A o tom je tato diskuze.
Nepiš tady pořád o normálních lidech, kteří se změní až ve stáří. Tam je to o něčem jiném. Ale uvědom si, že existují fakt zlí lidé, kteří si nezaslouží, aby je někdo na stáří litoval, že zůstali sami, protože si k tomu celý život umetaly cestičku.

• načítám...
1972
12.12.17 15:27
@inkakřivák píše:
Jenže já nechápu proč by ji to mělo ničit, když se o ni nestará a nežije s ní? A jo, není to snadné, ale já tchyni chápu, moje maminka je nebo tedy byla máma a nikdy bych ji neopustila - a už vůbec ne na Vánoce. To je tak těžké pochopit? A mně rodina pomáhala moc - třeba tím, že jsme si mohli v klidu odjet na dva týdny na dovolenou, a zatím se postarali ostatní. A my jsme si s manželem vydechli a zase to šlo. A o tom mluvím - místo co by jim zakladatelka mluvila do bydlení, do toho co mají udělat s penězi, které patří babičce, měla by naopak tchyni ulevit v té péči. A v té se neuleví, i kdyby měli barák jako hrad, jo?

Víš proč? Protože ono vidět zničenou svoji mámu od nedobré babky a ke všemu zbytečně tě jako dítě nenechá v klidu. Chceš jí pomoci. Ale pokud máma nechce, teda možná by chtěla, ale babka ji hned s každým nápadem na usnadnění její situace pošle někam, tak jak chceš někomu pomoci? Že si ji na vánoce pozvu domů řeší co?
Můj osobní názor je, že by se všichni, včetně manžela tchyně a jejích dětí s rodinami měli domluvit, jak situaci řešit. Po domluvě by se všichni sešli a babku postavili před hotovou věc a pokud se jí to nelíbí, ať jde k sobě do bytu. Ano, může to znít drsně, ale přinese to úlevu do rodiny. Babka se naštve, ale třeba si uvědomí, že není pupek světa a začne se chovat jinak.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová