Tchyne-tchan k zamysleni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18152
7.9.22 10:44
@brisco píše:
Tak zrovna tihle by seřvat potřebovali. Celkem vytrvale se jim na stáří cpou na byt a stravu do baráku :roll:. Teď to zkouší přes peníze. Bych už z nich taky měla tik v oku. ;)

Neznám ten příběh, ale seřvat někoho za to, že ti chce dát peníze, mi připadá dost slaboduché. Můžeš to taky slušně odmítnout. To, že to chtějí předat u notáře, na tom nevidím nic špatného. Nikde nečtu, že by se jim za to chtěli nasáčkovat do baráku, jestli to bylo zmíněno jinde, tak nevím. Tady se jedná o finanční dar, za který by prý měli být seřváni. To je mimo moji hranici chápání slušného jednání, ale každý to vnímá jinak. Pro někoho možná norma. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34058
7.9.22 10:47
@Anonymní píše:
Tak mě z nich už asi fakt švihne. Fakt nevím, co si o tom myslet, respektive asi vím…popíšu nedávnou situaci, manžel byl u svých rodičů a jak mi pak vyprávěl, že mu nabízeli nějakou sumu peněz (na částečné zafinancování hypotéky),****ale že chtějí mít nějaký notářský zápis, manžel řekl, že by se o tom musel domluvit i se mnou, na to mu řekli, že je podpantoflák a podobně a že přece i moji rodiče zafinancovali (jasně, na svatbě nám dali určitý finanční dar, my ho uchovali potom k financování domu, ale byl to prostě dar a žádný notářský záznam k tomu nebyl)…když mi to řekl, byla jsem fakt naštvaná, ale řekla jsem si, že asi tcháni čekají, že jim zavolám a možná je za to seřvu, ale nic takového jsem neudělala a zatím se nikdo ani telefonicky neozval…jen mě tak orientačně zajímá - v katastru nemovitostí jsme vedeni jako majitelé můj muž a já (totéž i ohledně hypotéky), kdyby náhodou můj muž bez mého vědomí vzal ty peníze od rodičů, mohl by je bez mého souhlasu dopsat do katastru? (trochu mě vyděsilo, že hned těm rodičům neřekl, že žádné peníze od nich nechce). Oni by to asi brali jako nějakou „investici“, aby nás pak měli na háku ohledně budoucího nároku na bydlení u nás nebo co…a navíc, kdyby nedej bože k něčemu takovému došlo, následně bychom museli třeba v případě jejich úmrtí vyplácet manželova bratra, že.
Prostě mě zajímá ten zápis do katastru bez mého vědomí nebo souhlasu. Máte někdo zkušenost? Děkuji

Máte hypo, těkže by změnu na katastru musela odsouhlasit banka. Nechápu, k čemu notářský zápis? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.22 10:52

Tyjo, svoje rodiče mám moc ráda, ale domů bych si je nenastěhovala. Byla bych ochotná jim najít bydlení někde poblíž, docházet často na návštěvy, pomáhat, zaplatit pečovatelskou službu, ale domů ne. Ono sice to jsou rodiče, ale člověk taky musí myslet na svou rodinu, partnera. Dynamiku doma to naprosto změní. Před pár lety u nás byla na pár měsíců po úrazu babička z mamčiny strany. Sama doma být nemohla, potřebovala pomoc i při vstávání z postele. Máme ji všichni moc rádi, ale doma to bylo po čase dost divný a myslím, že se všem ulevilo, když se mohla vrátit k sobě domů. Bydlí od našich přes ulici, teď už bez pomoci taky být nemůže, takže naši zaplatili pečovatelku a mamka tam každý den na chvíli dochází, bere ji na procházky, povídá si s ní…ale je to mazec, mamka ještě chodí do práce, po práci honem za babičkou, když jedou na dovolenou, tak se sourozencema u babičky zaskakujeme my, protože mamka by ji samotnou nechat nemohla…pokud nemáte dvougenerační dům ideálně s oddělenými vchody a možností zamezit vstupu druhé rodiny, tak bych do toho nikdy nešla…zvlášť když svůj dům chtějí darovat druhému synovi…ať klidně darují a ať se stará on…

• Citovat
  • Upravit
8449
7.9.22 10:58
@bigl píše:
Neznám ten příběh, ale seřvat někoho za to, že ti chce dát peníze, mi připadá dost slaboduché. Můžeš to taky slušně odmítnout. To, že to chtějí předat u notáře, na tom nevidím nic špatného. Nikde nečtu, že by se jim za to chtěli nasáčkovat do baráku, jestli to bylo zmíněno jinde, tak nevím. Tady se jedná o finanční dar, za který by prý měli být seřváni. To je mimo moji hranici chápání slušného jednání, ale každý to vnímá jinak. Pro někoho možná norma. :nevim:

Ale je nikdo o žádný finanční dar nežádá. Takový dar není nic jiné než snaha zavázat si je do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21543
7.9.22 10:59
@Anonymní píše:
Tak mě z nich už asi fakt švihne. Fakt nevím, co si o tom myslet, respektive asi vím…popíšu nedávnou situaci, manžel byl u svých rodičů a jak mi pak vyprávěl, že mu nabízeli nějakou sumu peněz (na částečné zafinancování hypotéky), ale že chtějí mít nějaký notářský zápis, manžel řekl, že by se o tom musel domluvit i se mnou, na to mu řekli, že je podpantoflák a podobně a že přece i moji rodiče zafinancovali (jasně, na svatbě nám dali určitý finanční dar, my ho uchovali potom k financování domu, ale byl to prostě dar a žádný notářský záznam k tomu nebyl)…když mi to řekl, byla jsem fakt naštvaná, ale řekla jsem si, že asi tcháni čekají, že jim zavolám a možná je za to seřvu, ale nic takového jsem neudělala a zatím se nikdo ani telefonicky neozval…jen mě tak orientačně zajímá - v katastru nemovitostí jsme vedeni jako majitelé můj muž a já (totéž i ohledně hypotéky), kdyby náhodou můj muž bez mého vědomí vzal ty peníze od rodičů, mohl by je bez mého souhlasu dopsat do katastru? (trochu mě vyděsilo, že hned těm rodičům neřekl, že žádné peníze od nich nechce). Oni by to asi brali jako nějakou „investici“, aby nás pak měli na háku ohledně budoucího nároku na bydlení u nás nebo co…a navíc, kdyby nedej bože k něčemu takovému došlo, následně bychom museli třeba v případě jejich úmrtí vyplácet manželova bratra, že.
Prostě mě zajímá ten zápis do katastru bez mého vědomí nebo souhlasu. Máte někdo zkušenost? Děkuji

Ja ti to prelozim. Chteji po vas podil na vasem baraku.
Co bude nasledovat potom, si domysli sama z predchozi diskuze :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
7.9.22 11:07

Já bych manželovi řekla, že o žádný dar u notáře nestojím. Buď ať mu ty peníze prostě dají, když chtějí, nebo nedávají. K čemu zápis u notáře. Pokud chtějí dát manželovi peníze a druhému synovi dům, ať to napíšou do závěti.
Podle mě chtějí dát oficiální dar a vydírat vás vrácením, když se o ně nebudete starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.22 11:20

@utopia hypotéku máme napůl, takže by to teda naštěstí nešlo je tam dopsat nebo jim část darovat.

@brisco no asi nová doba, tak zkouší nové modely nebo co, já už fakt nevím.

• Citovat
  • Upravit
21543
7.9.22 11:22

Tak dar se da udelat darovaci smlouvou a nespada do SJM. Muze ho prijat manzel sam. Ale on rekl, ze musi souhlasit i manzelka - podle me chteli ucelovy dar podmineny vkladem - tam by musela souhlasit i ona, pokud je dum na KU psany na oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.22 11:28

@bigl právě, že neznáš ten příběh, ale je mi jasné, že si pár nebo spousta lidí vypíchne určitou větu/slovo, co jsem zde napsala (nebo kdokoli) a pak tahá za to slovíčko. To „seřvání“ měl být nadnesený výraz pro konverzaci (v krapet naštvaném stylu)…když se ti někdo stále snaží vnutit do tvého vlastního domu (respektive domu ve tvém vlastnictví a vlastnictví tvého manžela) a není ochoten (nebo schopen) pochopit, že ho tam nechceš, tak už ti to bude lézt na nervy (i ty způsoby, jakými se ti to snaží vnutit - nejdřív silný kalibr ala Musíte si nás tady nastěhovat a k tomu ti dají spoustu příkladů, jak si jejich známí v důchodu nastěhovali k sobě své staré rodiče…později Budete nás tady mít hodně často…a pak zkusí i tento kalibr Nabídky daru…to si opravdu myslí, že jsem tak tupá a nevím, o co jim jde? - právě proto jsem chtěla vědět, co by se stalo, kdyby náhodou manžel ty peníze bez mého vědomí/souhlasu vzal…ale chápu, že někdo se chytí slova Seřvat a už to jede. To o nasáčkování do baráku je v úplně úvodním příspěvku, jen jsem zde obnovila diskuzi, tak si zkus prosím přečíst ten úvodní příspěvek na 1. stránce. Děkuji za přečtení a případnou empatii.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.22 11:31

@brisco
@PaníBovaryová
@Martina D.
přesně…a právě proto o žádný takový dar nestojím, aby nás pak někdo popotahoval nebo hrál na city. Jestli jim jde jen o to zajištění péče, to jsme jim už říkali, že jim pomůžeme (zajistit dovoz jídla, léky, pečovatelky), ale asi je to málo, no ale jejich problém, když se jim to nelíbí.

• Citovat
  • Upravit
8558
7.9.22 11:31
@Anonymní píše:
@utopia hypotéku máme napůl, takže by to teda naštěstí nešlo je tam dopsat nebo jim část darovat.@brisco no asi nová doba, tak zkouší nové modely nebo co, já už fakt nevím.

Soucítím s Tebou, sama jsem musela zabojovat proti přistěhování tchánovců (atmosféra doma samozřejmě pošpatnělá), ale dodám něco důležitějšího: děti jsou po svých rodičích. Chápeš - bohužel musíš být ve střehu, protože jednak je jimi Tvůj partner ovlivňován až tlačen, jednak v prostředí určitých názorů a chování vyrůstal, takže pokud jim odolá, bude to spíš zázrak.

Příspěvek upraven 07.09.22 v 11:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.9.22 11:35
@Anonymní píše:
@brisco
@PaníBovaryová
@Martina D.
přesně…a právě proto o žádný takový dar nestojím, aby nás pak někdo popotahoval nebo hrál na city. Jestli jim jde jen o to zajištění péče, to jsme jim už říkali, že jim pomůžeme (zajistit dovoz jídla, léky, pečovatelky), ale asi je to málo, no ale jejich problém, když se jim to nelíbí.

Hlavně to partnerovi občas připomeň včetně výhledu, že by péče o ně byla na něm.
A bohužel jenom JEJICH problém to není. Až jim dojde, že to myslíte vážně, nastane další fáze jejich nátlaku. Buď uražení se a bojkotováni návštěv nebo společných akcí, nebo začnou před synem nenápadně házet špínu na Tebe.
Všecko odžito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45740
7.9.22 11:56

Tak kdyby bojkotovali navstevy tak jedine v tomto pripade dobre ne? ;)
Jinak absolutne nechapu, proc to tak vsichni resi, vzdyt to zdaleka neni aktualni a kdovi co bude. Muze nedejboze zemrit nekdo z nich drive nez rodice, nebo rodice to muze klepnout nahle, nebo tady bude jaderna valka nebo aspon energeticka chudoba, ze, no za mne absolutni nesmysl se timto zabyvat kdyz rodicum neni ani 60. A v tomto duchu bych se bavila i s manzelem. Takovej stres kvuli necemu v budoucnu nejistymu fakt neni dobry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
7.9.22 11:59

Achjo, ty ses expert opravdu :lol: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.9.22 12:03
@veria píše:
Tak kdyby bojkotovali navstevy tak jedine v tomto pripade dobre ne? ;)
Jinak absolutne nechapu, proc to tak vsichni resi, vzdyt to zdaleka neni aktualni a kdovi co bude. Muze nedejboze zemrit nekdo z nich drive nez rodice, nebo rodice to muze klepnout nahle, nebo tady bude jaderna valka nebo aspon energeticka chudoba, ze, no za mne absolutni nesmysl se timto zabyvat kdyz rodicum neni ani 60. A v tomto duchu bych se bavila i s manzelem. Takovej stres kvuli necemu v budoucnu nejistymu fakt neni dobry.

To ano, mě jejich bojkot návštěv neurazil. :D Špatné je, že ovlivňují svého syna, takže není vyhráno, zakladatelce nezávidím.
Dobrovolně to řešit předem asi nikdo z mladší generace přece, jenže když mají rodiče utkvělou představu o přistěhování a průběžně podnikají kroky k uskutečnění, dostává to celé pro ty mladé prostě jiný rámec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová