Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Naposledy jsem letěla třemi lety (dva přestupy). První a druhý naprosto v pohodě, netleskal nikdo. U třetího se přistání nezdařilo kvůli větru a pilot to (z mého pohledu od okýnka) dost na poslední chvíli zvedal a pak jsme přistávali na náhradním letišti, na přistání se letělo nad vodou, celé letadlo se klepalo, spolucestující Portugalci (pěvecký sbor) pěli chorály, paní sedící přes uličku ječela a po přistání všichni tleskali. Tleskala jsem taky, byla jsem ráda, že žiju
Slzy se mi spustily jen tak mimochodem.
Jako celou dobu jsem věřila, že piloti vědí, co dělají a že to nejsou sebevrazi, ale nervy to byly pořádný.
@Aotearoa píše:
Tleskani je spíše poděkování, ne protože by si lidi mysleli, ze jsou piloti joudove. To si nemysli nikdo. Treba v Kanade se dekuje ridici pri kazdem vystoupení z autobusu normalne v hromadne doprave. Vystoupis, podekujes pozdravis. V letadle se zatleska a nebo podekuje pri odchodu, kdyz obcas pilot vyleze ven. Prijde mi to naprosto normální a nevidim na tom nic „cehacskeho“. Vetsinou jsme v letadle s pritelem jedini Cesi.
Přesně tak, myslím, že je to poděkování za klidný, bezproblémový a hlavně bezpečný let, tleská se kapitánovi, že cestující dopravil dalekou cestou v pořádku…Myslím, že to není nic špatného, já jsem také tleskala. ![]()
@Lenisha Když je špatné počasí, silný vítr, mlha, kroupy, bouřka a pilot bezečně doletí a pasažéři tleskají, tak tleskám. Když je normální let a nikdo tleskat nezačne, netleskám. Divím se, že by pilotům mělo zatleskání vadit. Je to poděkování. Doktor, učitelka, herec, zpěvák také jen dělají svou práci, berou za ni mzdu, a když jim poděkuješ zatleskáním, květinou apod., tak je to většinou neurazí.
Tleskavalo se bezne v 80. a 90. letech, pak to prestalo. Ted uz tleskaji jen turisti, opilci na hen / stag parties, jine velke skupiny cestujicich pospolu kterym to pripada desne vtipny (napriklad celoevropska konference herbalifu v Praze, pripadalo mi ze krom me jich bylo plny letadlo) a pak samozrejme vsichni, pokud si let prosel nakou klamitou. Pokud nejde o posledni moznost (taky jsem zazila), netleskam
Tez o tleskani: jiz mnoho cizincu se me pokouselo presvedcit, ze cesi „blbe“ tleskaji na koncertech - jakoze my na prvni a zbytek sveta na druhou (nebo opacne, nejsem moc muzikalni tak je mi to sumak) - je to neco s cim jste se setkali? Pripada mi to podobne jako diskuse o sprse vecer nebo rano cesi x cizinci ![]()
@Andrejka81 píše:
Přesně tak, myslím, že je to poděkování za klidný, bezproblémový a hlavně bezpečný let, tleská se kapitánovi, že cestující dopravil dalekou cestou v pořádku…Myslím, že to není nic špatného, já jsem také tleskala.
Podle mě je člověk, který před pasažéry ventiluje pohrdání potleskem, ještě větší pozér, než normálně piloti bývají. ![]()
Tleskaji koupaci. A kdyz si zjistis nazory vice pilotu, tak nekomu to vadi a jinemu prijde mile
@Lenisha Netleskám, prýb to dělají jen češi
a nechápu význam proč by se mělo tleskat, zas takový kulturní zážitek to není.
Mne prijde, ze tleskaji jen Češi na charterových dovolenkových letech, na pravidelných linkách ČSA, KLM, AirFrance a Lufthansy jsem tleskání nezažila…
@BaMaK píše:
@Lenisha Netleskám, prýb to dělají jen češia nechápu význam proč by se mělo tleskat, zas takový kulturní zážitek to není.
Zajímavé je, že už mnohokrát v téhle diskuzi zaznělo, že to nedělají jen Češi. A přesto to sem vždycky někdo napíše „slyšel jsem, že to dělají jen Češi“.
@nani77 píše:
Ne, žádná póza. Prostě mi lezli na nervy, protože kromě toho, že tleskali a rušili, když už jsem potřebovala telefonovat, tak to pak ještě po dorolování rozebírali, hulákali, přehrabovali se v bagáži a zdržovali při výstupu z letadla. A to je vrchol nezdvořilosti.
Hlavně že ty respektujes, že se mobil zapíná až když letadlo vypne motor
a že telefonovanim neobtěžuje ostatní cestující
@nani77 píše:
Ne, žádná póza. Prostě mi lezli na nervy, protože kromě toho, že tleskali a rušili, když už jsem potřebovala telefonovat, tak to pak ještě po dorolování rozebírali, hulákali, přehrabovali se v bagáži a zdržovali při výstupu z letadla. A to je vrchol nezdvořilosti.
Hlavně že ty respektujes pokyn, že se talefon zapíná až po vypnutí motoru
a neobtěžuje telefonivanim ostatní cestující. Tyhle hvězdy, co nevydrží bez mobilu jsou mnohem horší než ti co tleskají. Ti totiž potleskem vyjadřují poděkování.
Ja jsem zase bavim lidma, kteří vstanou a hrnou se pro zavazadla sotva zastavi letadlo, ještě není ani pricucly tubus ke dverim nebo pristavene schudky a oni uz stoji jako ovce v ulicce… ![]()
@Bábrdl píše:
Zajímavé je, že už mnohokrát v téhle diskuzi zaznělo, že to nedělají jen Češi. A přesto to sem vždycky někdo napíše „slyšel jsem, že to dělají jen Češi“.
Nedelaji, s Cechama nelitam uz deset let a tleska se vsude, nekdy jen trochu nekdo, nekdy se chytne vic lidi a potlesk zni jak z celeho letadla, ale tleska.
Tak já jsem zažila tleskání u Finnair, Lufthansy, British airways a to u dálkových letů přes oceán…