Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanka1 píše:
Mne prijde, ze tleskaji jen Češi na charterových dovolenkových letech, na pravidelných linkách ČSA, KLM, AirFrance a Lufthansy jsem tleskání nezažila…
Tak já tedy zažila tleskání i b Airfrance a ČSA
Kdyz jsme leteli na Floridu, tak tleskal jen jeden cech, co letel s nami. Mel poradny placacky, takze fakt TLESKAL (skoro az pleskal
)
Zažila jsem potlesk jen jednou, na lince Londýn-Praha, kdy jsme z dvouhodinového letu museli být 110 minut připoutaní kvůli turbulencím. To pak po přistání cákala úleva i z otrlých mužů proudem a po omluvě kapitána za neklidný let si s chutí zatleskali opravdu všichni.
Nikdy mě nenapadlo, že je to tak rozšířené i při běžných a klidných letech, ani že je to mezi piloty považováno za zlozvyk. Zajímavé.
Potlesk, či tleskání je nejstarší lidská forma uvolnění stresu, máme to všichni v sobě, je to automatika, atavismus. Člověk není uzpůsobený na letání, nikdy v historii lidstva se nelétalo, až teď. Let v letadle je pro všechny, ať si to uvědomují nebo neo ne, takový stres, že potlesk po jeho skončení často přichází zcela samovolně, automaticky, z důvodů výše popsaných. Howgh.
@Klopotkova píše:
Ale jo, tleskám, tleskají všichni, tak se stádově připojuji…![]()
Já také ![]()
Netleskám, ale nevadí mi to u ostatních. A nevím, proč by to pilotům mělo vadit, třeba to taky jen tak říkají, aby byli nad věcí? Nevím… Je to chvilka a je to gesto poděkování za dobře odvedenou práci, byť pro ně rutinní… Doktor taky podle mne neofrňuje, když mu pacient jako poděkování přinese malý dárek (láhev, čokošku…), taky dělal jen svou práci…
Naložit s poděkováním můžou podle svého. Pilot nemusí poslouchat, doktor může říct „není zač“ a strčit present do sesterny ![]()
@LKL píše:
Tez o tleskani: jiz mnoho cizincu se me pokouselo presvedcit, ze cesi „blbe“ tleskaji na koncertech - jakoze my na prvni a zbytek sveta na druhou (nebo opacne, nejsem moc muzikalni tak je mi to sumak) - je to neco s cim jste se setkali? Pripada mi to podobne jako diskuse o sprse vecer nebo rano cesi x cizinci
To si teda úplně nemyslím. Sice si pamatuju, jak jednou na svojšickém Letorostu přestal jeden nejmenovaný písničkář hrát uprostřed písničky a řval z pódia do davu: „Tleská se na druhou dobu, vy ignoranti!!!“, ale to byl ožralý jak doga a podle mého se spíš snažil zamaskovat, že mu vypadl text.
Jinak jsem tenhle jev nikdy nezaznamenala.
No, možná lidi netleskají vyloženě pilotovi, ale proto, že jsou rádi, že přežili ![]()
Netleskám, asi mi to přijde divné, ale kdybych viděla někoho, tak mi to nepřijde nějak pohoršující..
ALe řekla bych, že nejvíc se tleská v Americe, tak tleskají každé ptákovině..
JInak osobně si myslím, že má být pilot rád, že mu lidi projeví, obdiv.. Ono taky ovládat letadlo neni to samí jako dělat servírku a neb prodavačku.. ![]()
To si myslím, že ten známý docela hrotí
@Bersaba no treba to byla nejaka vzacna ventilace, kterou mu ten podrouseny stav umoznil, neb jinak by bylo neslusne zprudit vlastni publikum!? neboli neco na tom muze byt!! ![]()
@Lenisha píše:
Je to fakt. Dovolenkáři tleskají skoro pokaždé. Na,,normálních" letech to tak není. Ale je občas super pozorovat, jak pár lidí začne tleskat a ostatní se přidají, protože prostě tleskají ostatní.
A víte (A prásknu to na ně) že si piloti vykuřují v kabině? A pak se strašně baví tím, jak kuřáci z řad cestujících se ktoutí v absťáku. Po bocích kokpitu mají kyslíkové masky, pustí kyslík a,,větraji." Ono by to bylo na knihu. Je docela fajn že nemáme možnost se podívat, co během letu piloti dělají. Jinak bychom asi už nikam neletěli![]()
Chlap s kterým jsem dělal na těch kurvetkách pro ty dva piloty říkal, že od tý doby co si k němu vozej auta do správky tak přestal lítat, protože na tom vždycky něco dojebou a on si představuje, že stejným způsobem říděj i letadla.
![]()
@Lenisha píše:
Je to fakt. Dovolenkáři tleskají skoro pokaždé. Na,,normálních" letech to tak není. Ale je občas super pozorovat, jak pár lidí začne tleskat a ostatní se přidají, protože prostě tleskají ostatní.
A víte (A prásknu to na ně) že si piloti vykuřují v kabině? A pak se strašně baví tím, jak kuřáci z řad cestujících se ktoutí v absťáku. Po bocích kokpitu mají kyslíkové masky, pustí kyslík a,,větraji." Ono by to bylo na knihu. Je docela fajn že nemáme možnost se podívat, co během letu piloti dělají. Jinak bychom asi už nikam neletěli![]()
jejda ![]()
@LKL Tak si ještě zapamatujte: „že mezi větami a při dvojchybě se netleská.“:)