Topení, vytáčí mě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1229
19.11.22 14:43
@Bubla Bůčková píše:
Když větrá, tak asi nešetří ne? Co jste ti zas vymysleli za blbost :mrgreen: bez topeni mame doma pres den 22 stupnu, s vetrackou se dostaneme na cca 20. Kdoví kde je pravda, nesnáším smradek ale teplicko :roll:

Před půlnocí jsem vypnul plynový kotel. Vytopeno bylo na 20. Ráno tady bylo 16. V devět jsem zapnul kotel a vytopil jsem na 20, pak vylezlo slunko, tak jsem to vypnul. Ale po obědě slunko zašlo a teplota spadla na 18. Včera bylo zataženo, tak jsem topil celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
19.11.22 14:55
@Petr-33 píše:
Před půlnocí jsem vypnul plynový kotel. Vytopeno bylo na 20. Ráno tady bylo 16. V devět jsem zapnul kotel a vytopil jsem na 20, pak vylezlo slunko, tak jsem to vypnul. Ale po obědě slunko zašlo a teplota spadla na 18. Včera bylo zataženo, tak jsem topil celý den.

Ale jestli bydlí v paneláku jako my :nevim: přece kvůli tomu, že tu máme 21 nebudu cuchat doma smrady a třeba při vaření, kdy to stoupne na 23 ventilacku dám. Nebo když jedu na nákup ji otevřu, ať tady na nás netahne pak. Mně prostě těch 21 přijde akorát, pohodlný tepláky a tričko s dlouhým a furt něco dělat nebo večer přes nohy deku. Když pracuju zvdoma, beru si chlupatý ponožky a flees mikinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80232
19.11.22 15:33

@Lucie_Sx Aneb - občané, není třeba se bát. Měna nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80232
19.11.22 15:35
@Cimada píše:
Tolik sněhu máte? 8o
Zimu ráda nemám, ale jednu výhodu to má. Psi mají v mrazech čisté tlapky. :D

Naším se vždycky lepil sníh na chlupy mezi prsty. Dělal jim velké ledové kolíčky, kvůli kterým nemohli ani jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
21.11.22 11:10
@Cimada píše:
Ty to bereš jako urážku?
Když píšeš samé bludy, co čekáš? :-(

A ještě k tomu to množství… Vojna a mír hadra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
21.11.22 11:12

Vy tu furt do ztopoření mysli řešíte pocitovou teplotu, typy kotlů a operační sály, ale přece hlavní problém zakladatelčiny situace je ten, že s tím její přítel nechce nic dělat. Dokonce jí klidně řekl, ať nejezdí, pokud se mu u něj nelíbí. Co je tady proboha ještě k řešení? Nebo navrhujete, aby na příští návštěvu přijela s tím kondenzačním kotlem? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
21.11.22 11:15
@Hecate píše:
Nebo navrhujete, aby na příští návštěvu přijela s tím kondenzačním kotlem? :zed:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
21.11.22 12:16
@Náhodný host píše:
Já tehdy spával v nevytápěné ložnici, kde bývalo za teplého zimného počasí až 15st., za studeného počasí taky jen 12. Tak mi bylo v nemocnici teplo. Já tvrdím, že pod středně teplou pokrývkou při 20st nikdo nezmrzne. Co staří bezdomovci, kteří spí často jen v kabátě na lavičce na mrazu. Jeden bezdomovec bývá v kabátě i v létě, v něm i spí, v zimě i vlé tě. Nějak to zvládá, pamatuji ho takto několik let. Takto umrznout jde, ale na nějaké mrazy -10 snad jde někam přespat. Dřív bývalo ve středověkých hradech v zimě zima, uvádí se, že tam bývalo tak 13-15 st., i když se topilo. Mrzli jak šlechta, tak i panovníci. Ještě od jinud, mezi otužilce chodivali lidi, kterým bylo přes 90. L. Nickovi bylo, když zemřel, myslím 97 let. Plaval do konce života. Podobně Boženka Černá, té bylo přes 90,i když méně, snad 92. V tomto věku už nelámali rekordy, tj. být v ledové vodě hodinu, ale normálně si zaplavali, což by většina netrénovaných lidí nedala.

no - ve středověku byla tady v Čechách daleko vyšší teplota, okolo Prahy se běžně tehdy pěstovaly melouny - takže do srovnávání kulhá,
za druhé - ještě nejsi starý a vyhublý zřejmě - můj dědeček v 92 letech ochrnul, a byla mu neustále zima, ležel v posteli v bundě a měl vedle postele přímotop - ve dne v noci muselo být v pokoji 27 stupňů, jinak se drkotal zimou- že existuje pár otužilců v republice nad 90 let, je irelevantní, jsou to naprosté výjimky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka1
21.11.22 18:21
@Petr-33 píše:
Před půlnocí jsem vypnul plynový kotel. Vytopeno bylo na 20. Ráno tady bylo 16. V devět jsem zapnul kotel a vytopil jsem na 20, pak vylezlo slunko, tak jsem to vypnul. Ale po obědě slunko zašlo a teplota spadla na 18. Včera bylo zataženo, tak jsem topil celý den.

To musíš pořád vypínat a zapínat, to nemáš automaticky nastavené? Z toho by mě svihlo

• Citovat
  • Upravit
1229
21.11.22 19:33
@Cizinka1 píše:
To musíš pořád vypínat a zapínat, to nemáš automaticky nastavené? Z toho by mě svihlo

Mám termohlavice a po natopení vody v radiátorech kotel vypne. Teplota vody se dá nastavit. Takže jakmile se nahřejí radiátory, zastaví se okruh v radiátoru, ohřívá se méně vody, voda se nahřeje rychleji, kotel vypne, voda pomaleji chladne - delší čas, než kotel opět zapne. A tak dokolečka. Jinak mám i regulaci, ale třeba odpoledne, kdy se vytáhnou žaluzie a na regulátor svítí slunce, tak je to na houby, protože v té jedné místnosti je teplo a jinde je zima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
21.11.22 19:47

Trochu to tu začíná připomínat Receptář s Přemkem Podlahou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
21.11.22 20:39
@inkakřivák píše:
Naším se vždycky lepil sníh na chlupy mezi prsty. Dělal jim velké ledové kolíčky, kvůli kterým nemohli ani jít.

Já jsem ale psala mrazy, ne sníh.
Znám to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
22.11.22 20:39
@stinga píše:
no - ve středověku byla tady v Čechách daleko vyšší teplota, okolo Prahy se běžně tehdy pěstovaly melouny - takže do srovnávání kulhá,
za druhé - ještě nejsi starý a vyhublý zřejmě - můj dědeček v 92 letech ochrnul, a byla mu neustále zima, ležel v posteli v bundě a měl vedle postele přímotop - ve dne v noci muselo být v pokoji 27 stupňů, jinak se drkotal zimou- že existuje pár otužilců v republice nad 90 let, je irelevantní, jsou to naprosté výjimky

Tak toto slyším poprvé a nevěřím tomu, že tu byla vyšší teplota. Naopak tu nějaké století, jestli sto neví 150 let byla menší doba ledova. Tj. chladnější klima, to jsem četl - ne v diskuzi, nějaký informační či zpravodajský server, žádné nedoložené kecy.
Dle dědečka nejde na nic usuzovat. Pamatuji pána, tak 75 let, v bytě měl 17 st, i ve svetru mi tam byla za tu návštěvu zima. On v tom seděl stále. Šetřil, protože důchod nevelký, bydlel v domě. Chodil velmi špatně, pohybu minimálně. Já to vím, že někteří lidé jsou zimomřivý. U dosti z nich jsou tomu naučení. Přetápění, pak jsou zmrzlí za trošku normálních teplota. Letních 24 v bytě jim nestačí. Proti tomu jsou lidi, kteří se otužují a nebo sportují, chodí ven na pravidelné procházky - a jsou otužilí, i když jim je přes 90. Ale jistě, pro případy, kde to je zdravotně nutné, tak těmto lidem bych v nouzovém stavu netopil na 18 st., ale na více. Jinak denně si všímám bezdomovce, spí venku, celý den tam sedí, nehýbe se. Bude mu tak 65. Tito lidé navíc jsou sešlí dříve než někdo, kdo žije normálně. Kdyby on mohl sedět v nějakých 10-12 st., byl by to pro něj luxus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
22.11.22 20:44
@Náhodný host píše:
Tak toto slyším poprvé a nevěřím tomu, že tu byla vyšší teplota. Naopak tu nějaké století, jestli sto neví 150 let byla menší doba ledova. Tj. chladnější klima, to jsem četl - ne v diskuzi, nějaký informační či zpravodajský server, žádné nedoložené kecy.
Dle dědečka nejde na nic usuzovat. Pamatuji pána, tak 75 let, v bytě měl 17 st, i ve svetru mi tam byla za tu návštěvu zima. On v tom seděl stále. Šetřil, protože důchod nevelký, bydlel v domě. Chodil velmi špatně, pohybu minimálně. Já to vím, že někteří lidé jsou zimomřivý. U dosti z nich jsou tomu naučení. Přetápění, pak jsou zmrzlí za trošku normálních teplota. Letních 24 v bytě jim nestačí. Proti tomu jsou lidi, kteří se otužují a nebo sportují, chodí ven na pravidelné procházky - a jsou otužilí, i když jim je přes 90. Ale jistě, pro případy, kde to je zdravotně nutné, tak těmto lidem bych v nouzovém stavu netopil na 18 st., ale na více. Jinak denně si všímám bezdomovce, spí venku, celý den tam sedí, nehýbe se. Bude mu tak 65. Tito lidé navíc jsou sešlí dříve než někdo, kdo žije normálně. Kdyby on mohl sedět v nějakých 10-12 st., byl by to pro něj luxus.

s těma melounama ve středověku si to nastuduj, středověk nebyl před 100 lety, kdy píšeš o chladném období,
moji druzí prarodiče doma měli také vždy 27 stupňů, dědeček byl šetrný, ovšem chodit ven a otužovat se, když byl ochrnutý, tak to moc nejde,
bezdomovce bych do toho netahala vůbec, určitě by měli raději 27 stupňů než spát na chodníku, ovšem když si vybrali tento životní způsob s chlastem, než využít nocleháren, kde se ovšem nesmí CHLASTAT, tak jejich smůla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
22.11.22 22:04
@stinga píše:
s těma melounama ve středověku si to nastuduj, středověk nebyl před 100 lety, kdy píšeš o chladném období,
moji druzí prarodiče doma měli také vždy 27 stupňů, dědeček byl šetrný, ovšem chodit ven a otužovat se, když byl ochrnutý, tak to moc nejde,
bezdomovce bych do toho netahala vůbec, určitě by měli raději 27 stupňů než spát na chodníku, ovšem když si vybrali tento životní způsob s chlastem, než využít nocleháren, kde se ovšem nesmí CHLASTAT, tak jejich smůla

Tak dle Wikipedie byla malá doba ledová mezi lety 1300-1850. Ano, chladné období bylo fakticky velmi dlouhé, ale letopočty z počátku 14. století (počátek doby ledové lze počítat různě) zcela jasně spadá do středověku. A do cca r. 1500 se o středověk jedná. Dřívější teplé období je pozorovatelné spíše z různých záznamů, jako o těch plodinách. Nakonec i jápamatuji rok, kdy v půli dubna jsem dával rajčata ven, nic nezmrzlo. A jiný rok i v polovině května bylo moc zima. Nejspíš by nezmrzla, ale rozhodně v tom chladu taky nerostla. U letopočtů 1800, ale i dříve šlo o období, kdy se prováděla minimálně v Klementinu pravidelná měření teploty. Případně i z dřívějška, pokud např. tu bylo větší pokrytí ledovci, tak to je exaktnější údaj, než co šlo pěstovat.
Já psal, že nemám problém s tím topit více lidem, kterým je přes 90 a nepohybují se nebo téměř se nepohybují. Zažil jsem, jak přetápějí v jednom domovu pro seniory. Myslím, že to bylo zbytečné, kvůli pár lidem se přetápí všem. Tam by to šlo zařídit selektivně, u nutných případů tam topit více, ale nechoulostivět kvůli tomu všechny obyvatele. Pokud se tam pohybovali v tričku s krátkým rukávem, tak velká zima jim nebyla (mj. i jeden pán bez nohou na vozíku).
Bezdomovci jsou dokladem, že člověk vydrží hodně. Ano, za mrazů umrznou, ale spí často nepřikrytí, jen v kabátě. Mnozí se fakticky nehýbou celý den. Bývají to starší lidé, co pamatuji, tak rozhodně všichni přes 60 nebo spíš přes 65.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí