Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Venetia píše:
Ale máš potřebu se v nich vyjadřovat
Vyjadřují v nich svůj názor. Od toho snad ty veřejné diskuze jsou, posbírat názory. Ne každý musí být nutně růžový chumlackove obláčkový.
@inkakřivák píše:
@Venetia A že zajímavostí, když v létě spadne večer teplota na dvacet, jak to řešíš? Zatopis? Nebo si vezmeš mikinu? Mně přijde mikina doma úplně normální.
Když mi je zima vezmu si něco na sebe
@Náhodný host Výpočtová teplota se v TZB bere pro obytné místnosti 20, pro koupelnu 24 a chodba a WC 15 stupňů. A pokud si vzpomínám na Kristiána a jeho dotaz. - není tu nějak teplo Mařenko? Šestnáct stupňů jako vždycky, Lojzicku.
V devatenáctém století si nosili úředníci do kanceláře vlastní uhlí. Pokud byl šéf tak laskavý, a instaloval jim kamna. Taky způsob, jak minimalizovat počty kancelářských myší. ![]()
@Venetia I doma? Tak proč ne mikinu v zimě? V létě ano a v zimě ne? Přece je to jedno.
@liggy píše:
Já bych se tedy vyjádřila k tomu otužování.
Mám extra studený odchov tj. 13 stupňů v zimě, při velkych mrazech 11, průměr 15.
Zimu snáším špatně. V bytě minimum 21, pak už topíme. Vezmu si mikinu, dvoje ponožky, uvařím si čaj…ale pod 21 je mi prostě zima a okamžitě mi teče z nosu.
Zase velmi dobře snáší teplo. V létě 35 ve stínu už mi přijde taky trochu otravný, ale zvládám to bez problémů.
Je to asi spíš nějakým vnitřním nastavením. Zkoušela jsem se otužovat různými způsoby a v různých ročních obdobích. Krom nachlazení efekt nula.
Je to asi jako by se někdo, kdo je horkokrevný, učil víc a víc oblékat, i když je mu horko. Jinak hlasuji pro rozchod.
Tak uváděné teploty - topit na 15 a za větší zimy jen 13 nebo dokonce 11 st. je extrémně málo. Pochopitelně přečkat to jde, řada bezdomovců, co sedí celý den venku někde u zastávky, tak i na podzim tam bývá chladno. V noci třeba kolem nuly, spí v tom někteří v kabátě, který mají, žádná pokrývka navíc. Ani se nijak nehýbou, jen sedí. Proti tomu mít v místnosti třeba 13, pod které to neklesne, to je docela luxus.
Otužovat se jde a funguje to u každého, snad jen u těžkých kardiaků s vyloženou srdeční nedostatečností, tam bude problém. Sportovnější otužování nebolí, krátká studená sprcha, začínat nejlépe v létě. Nebo od léta plavat venku i do podzimu a zimy. Pak je otužování mimo vodu. Procházky venku, nebýt nabalený, ale o trošku méně oblečený. Cvičení při otevřeném okně i v zimě, pár minut stačí. A nebo jen prostě nepřetápět, na noc stáhnout topení, přikrývat a oblékat se přiměřeně. Ne, aby člověk nastydle, ale ani ne zbytečně moc. Jsou lidi, kteří i v 24-25 st mají středně silný svetr, jiní, třeba doktor, v ordinaci 21 a krátký rukáv (jen v tričku). Ono se snáze křičí. Stejně jako nemálo lidí nijak nešetří, ač mají peněz málo, musí si koupit z mého pohledu zbytečnosti. Velkoplošná televize za desítky tisíc, přetápět na 27 st ap. Pak křičí, že chtějí dávky od státu. Pochopitelně sedět v chladu nebývá takový komfort, hlavně ze začátku. Převykání z přetápění nějakou dobu trvá. Ale zvládnout to bez nachlazení jde snadno, jen se více obléci.
@inkakřivák píše:
@Náhodný host Výpočtová teplota se v TZB bere pro obytné místnosti 20, pro koupelnu 24 a chodba a WC 15 stupňů. A pokud si vzpomínám na Kristiána a jeho dotaz. - není tu nějak teplo Mařenko? Šestnáct stupňů jako vždycky, Lojzicku.
V devatenáctém století si nosili úředníci do kanceláře vlastní uhlí. Pokud byl šéf tak laskavý, a instaloval jim kamna. Taky způsob, jak minimalizovat počty kancelářských myší.
Myslím, že tato čísla už neplatí, bylo to sníženo. V starých lékařských knihách se uvádělo, že pro pacienty se nemá přetápět. Tehdy se topívalo na nějakých 18-20 st, ne-li méně. Na přetápění jsme si zvykali po válce, podle ruského vzoru. Jinak dříve skutečně lidem stačilo topit méně. Na venkově a nejen tam lidi pracovali fyzicky. Na povečeření stačí méně a stejně je pocit tepla. Možná topili na vyšší teplotu, ale ne celodenně, spíš když byli vevnitř večer. A dřív bývalo zvykem nosit dlouhé spodky. Soused je nosíval i v létě, což odpovídalo dřívější době. V létě za velkého horka lidi na venkově sundali kalhoty a pracovali ve spodkách. Podobně jsem si všiml i v amerických westernech, dlouhé spodky a myslím celoročně. Takže pak se možná lépe sneslo i těch 16 st, jak je to v tom filmu. Úředník taky měl sako, pod ním vestu. Pod košilí patrně ještě nějaký nátělník, soused nosíval dlouhé. Jako kluk jsem k němu chodíval hrát šachy. Večer, když se roztopila kamna, tak si sundal košili a měl pod ní dlouhé spodní triko. Opravdu v 16 to málokdo zvládne v košili nebo tričku s krátkýmm rukávem. I když soused jiný, jinde, ten zas byl v bytě, kde měl 17st jen v trenkách. Neměl ani tílko, jen trenky a nebylo mu zima.
@Venetia A že zajímavostí, když v létě spadne večer teplota na dvacet, jak to řešíš? Zatopis? Nebo si vezmeš mikinu? Mně přijde mikina doma úplně normální.
Tohle je zajímavá věc. V létě a teplejším období roku např. zvládám chodit do práce jen v tričku s krátkým rukávem, venku je 13st. Pokud jen trošku svítí slunce, je to v pohodě. A večer bez problémů, ochladí na 15, krátký rukáv nevadí. Ne na nějaké sezení, třeba chytat ryby. Ale třeba stát chvíli na zastávce, cestovat hodinu v MHD, žádný problém. Jiná věc je teplota v místnosti. V létě rovných 20 moc nebývá, obvykle je více, i když ráno je třeba venku 13st. Ale některá studená léta jsem zvládl i při 19st v místnosti, deštivé léto, chladnější období, vychladl i byt. Kupodivu stačilo dlouhé triko a pod ním tílko, žádný svetr. V zimě potřebuji více, ze stěn a od oken sálá studené, takže pro tutéž teplotu musím mít na sobě více. Lehký svetřík, při 19 mikinu.
@Náhodný host píše:
@Venetia A že zajímavostí, když v létě spadne večer teplota na dvacet, jak to řešíš? Zatopis? Nebo si vezmeš mikinu? Mně přijde mikina doma úplně normální.Tohle je zajímavá věc. V létě a teplejším období roku např. zvládám chodit do práce jen v tričku s krátkým rukávem, venku je 13st. Pokud jen trošku svítí slunce, je to v pohodě. A večer bez problémů, ochladí na 15, krátký rukáv nevadí. Ne na nějaké sezení, třeba chytat ryby. Ale třeba stát chvíli na zastávce, cestovat hodinu v MHD, žádný problém. Jiná věc je teplota v místnosti. V létě rovných 20 moc nebývá, obvykle je více, i když ráno je třeba venku 13st. Ale některá studená léta jsem zvládl i při 19st v místnosti, deštivé léto, chladnější období, vychladl i byt. Kupodivu stačilo dlouhé triko a pod ním tílko, žádný svetr. V zimě potřebuji více, ze stěn a od oken sálá studené, takže pro tutéž teplotu musím mít na sobě více. Lehký svetřík, při 19 mikinu.
Už jsem to tu psal. Pro spoustu lidí je v zimě problém to, pokud v místnosti chybí tepelný zdroj, který sálá teplo. Radiátor s termohlavicí se uzavře při teplotě 21 stupňů, místnost je natopená a radiátor vychladne. V místnosti chybí tepelný zdroj, ze zdí jde chlad - lidi mají pocit chladu. Takže pak na termohlavicích nastavují vyšší stupně, aby radiátor hřál prakticky stále.
U starších topení s odhořívacím/prohořívacím kotlem tento problém nebyl, protože radiátory byly vlažné, dokud v kotli bylo ještě žhavé uhlí/dřevo. A tedy ačkoliv se snižovala teplota v místnosti, radiátor stále ještě nějaké teplo vydával.
@Anonymní píše:
Už jsem to tu psal. Pro spoustu lidí je v zimě problém to, pokud v místnosti chybí tepelný zdroj, který sálá teplo. Radiátor s termohlavicí se uzavře při teplotě 21 stupňů, místnost je natopená a radiátor vychladne. V místnosti chybí tepelný zdroj, ze zdí jde chlad - lidi mají pocit chladu. Takže pak na termohlavicích nastavují vyšší stupně, aby radiátor hřál prakticky stále.
U starších topení s odhořívacím/prohořívacím kotlem tento problém nebyl, protože radiátory byly vlažné, dokud v kotli bylo ještě žhavé uhlí/dřevo. A tedy ačkoliv se snižovala teplota v místnosti, radiátor stále ještě nějaké teplo vydával.
Tak jistě, krom efektu studených stěn a oken tu je efekt sálajícího zdroje. Ale vlažný radiátor, který hřeje non stop, tak pocit tepelné pohody moc nevzýší. Rozpálený zdroj ano. Někteří lidi zkrátka radši více tepla. A souhlas, že za určitých podmínek mít v jedné místnosti 21.5 je stejné jak jiná místnost, kde je třeba 20.0. Sálavé teplo, nebo nejsou tam ledové stěny ap.
@Tala20 píše:
V první řadě je nutné říci, že Tvůj přítel je vůl, a je bezohledný.Vůl je proto, že zavíráním topení nic neušetří: podle pravidel rozúčtování nákladů na vytápění zaplatí minimálě 80 procent průměru domu (vztaženo na započitatelnou podlahovou plochu bytu), a to i kdyby měl radiátory zcela zavřené.
Bezohledný je proto, že všichni jeho sousedi mají kvůli němu chladné stěny a podlahu a on jim krade teplo přes stěny.
Že je bezohledný i vůči tobě, to je už jen taková třešnička na dortu.
Příspěvek upraven 18.11.22 v 00:18
Ja bych zas mirnila. Pokud ma tepelny komfort jinde? To se ma teda potit, ma ho bolet hlava, jen aby se citil uzasne ohleduplny (myslim tim ted k sousedum?) Nikde se nepise, ze to dela kvuli setreni
.
Naopak jestli je neco na povazenou, tak ze neco slibi partnerce a pak na to dlabe.
My pustili topeni vcera, jedno, na trojku z peti (meli jsme 19 stupnu, to uz nam prislo malo). Komfort pres zimu mame okolo 21 stupnu. Ale muz a deti jsou v kratkem triku a klidne bez ponozek a ja musim byt v dlouhem. Takze ja bych asi o stupen vic snesla, ale jsem jedna z 5.
Nasi komfort okolo 24 a padame u nich vedrem, babi s dedou mivali 17-18, tak tam jsme museli byt v teple mikine, jim tam bylo fajn.
Pokud pritel zakladatelky nechce pristoupit na kompromis a zakladatelka umrza, tak nevim, zda je nejake jine reseni, nez rozchod.
@Náhodný host No jestli neplatí, tak budou platit spíš vyšší. My se učili před nějakými čtyřiceti lety toto. Naše děti dávají vyšší, podle přání klientů.
A koukala jsem, zatím platí to co jsem psala. Takže pokud je to někomu málo, přitopit si na třeba 25, tak mu vyletí spotřeba o 30%. Co stupeň, to 6%, ať topí čím chce.
@Náhodný host Jenže on je rozdíl něco doma fyzicky dělat (i třeba jen uklízet) a sedět u počítače třeba na HO. Záleží dále i na tom, jestli „netáhne“ (obvykle okny nebo podlahou), tedy mít např. zimu od noh nebo sedět v průvanu Ti teplotu naměřenou na teploměru hodí někam úplně jinam.
@Náhodný host je zajímavý, jak to je individuální. Jelikož já venku v pohodě chodím v triku a kratasech pomalu i v 10 stupních. Vevnitř mi 19 stupňů nevadí, za mě normální teplota. A zase naopak. Jak se to blíží k 30 ve stínu, tak už bych umřel. A v těch 35 apod. fakt nejsem skoro schopný fungovat.
@Cenarius Jo. A když v noci vyleze přes 17. To jednoduše zdecham.
@Cenarius píše:
@Náhodný host je zajímavý, jak to je individuální. Jelikož já venku v pohodě chodím v triku a kratasech pomalu i v 10 stupních. Vevnitř mi 19 stupňů nevadí, za mě normální teplota. A zase naopak. Jak se to blíží k 30 ve stínu, tak už bych umřel. A v těch 35 apod. fakt nejsem skoro schopný fungovat.
Tak ač se mnozí snaží namluvit, že v 19st lidi umrznou, není to pravda. V 19st nikdo neumrzl, kdežto vysoké teploty dokážou lidi zabíjet. 30st na pracoviště je únavné, venku to je horší tím, že obvykle svítí slunce. A nebo je zataženo, ale dusno. Lidi obecně lépe snesou chlad než velká horka. Třeba v Bělorusku je citelně chladněji než u nás, podobně Skandinávie, kde hustě osídlený je zejména jih. Proti tomu za horka umírají lidi v Itálii, v Řecku ap.