Poradna duly
Jana Čurdová
Ja jsem jeste pred porodem chtela tri deti… ted uz rikam jen dve
asi je to jeste vsechno moc cerstve
. Ja jakozto jedinacek a ze se mi to nelibi bych chtela prave velkou rodinu… tak uvidim, jak to bude dal. Puvodne jsem chtela druhe mimi co nejdriv, ale uz i z toho jsem opustila, asi jsem si to predstavovala jednodussi nebo ja nevim
takze to asi vidim tak, ze az bude malemu rok asi by jsme mohli pomalu zacit pokouset druhy, jestli na neho budeme cekat opet pres dva roky, tak se to trochu protahne, no.
. V kazdem pripade uz nejsem uplne nejmladsi, za par dnu 30, takze i to hraje roli v planovani dalsich deti.
Devcata, co vas ceka ockovani.. at vam dobre dopadne - hlavne minimum vedlejsich priznaku. My jdeme na KO v utery, prckovi bude 7 tydnu, takze taky budeme domlouvat ockovani… furt jeste vaham i nad tema rotavirama, ale nejsem schopna se rozhodnout.
@Deeh Emicka byla planovana 5 let, potom se zadarilo… Pak s Rickem jsem otehotnela v obou pripadech - vlastne ani nevim jak - proste hned a ani jsme nijak neplanovali
Na jeden „sup“ a bylo to - to jen tak mezi reci, ze to prvni ve vetsine pripadech nejde, ale k tomu druhemu clovek prijde a ani „nevi jak“
Tak doufam, ze to potom bude i vas pripad, abyste nemuseli zase cekat dyl nez je treba ![]()
Ja ty rotaviry nebudu davat, to uz by bylo asi moc, i kdyz me teda cervicek hlodal, jestli bych nemela preci jen dat… Ale nedam - chci mit holky ockovany stejne - jsem na tohle hrozna - obe dve musi dostat ve vsech pripadech to same ![]()
Nás asi dohonil spurt, nebo nevím
U prsa se mrňous vzteká, i když mlíko v něm ještě je, zvrací při kojení i po něm, špatně spí, oproti těm posledním krásným nocím se teď už dvakrát budil po třech hodinách, ale po minimálně půlhodině kojení ještě aspoň hodinu usíná (a přitom ublinkává, takže mám strach ho položit do postýlky na záda)… ![]()
Jaké máte čípky a sirup na teplotu? Já to ještě nemusela řešit a připravená teda nejsem. Respektive když jsem se ptala doktorky, tak jsme skončily u studených zábalů a oplachování.
@kamkakamka Moje ségra měla tělísko, dostala z toho zánět a protože to pak úplně nezvládla její gynekoložka (odmítala zánět připustit), tak z toho pak měla srůsty na vejcovodech a hrozila jí operace, ale to je asi spíš výjimka.
@Michellie Co malá, už se přisává dobře? A jak spinká v noci?
@stephora Když já si myslím, že to nejdůležitější, co můžu prckovi dát, je láska, bezpečný zázemí, zdravé vztahy s kamarády a výchova a vzdělání a na to nezáleží ani tolik na tom, co mám kolem sebe, jako co máme s mužem uvnitř
Ale rozhodnutí mít jedno dítě chápu
U nás je to tak, že mamka i manžel byli jedináčci a oba si sourozence moc přáli, já jsem za ségru taky ráda, takže volba minimálně dvou dětí je jasná ![]()
@lucyfree @Barčí1411 Na kolik asi vyjde měsíčně UM? Ať mám ještě další motivaci ke kojení
To, jak tu docela často čtu o dokrmech na noc a pak hezky spacích nocích je pro mě zrovna teď trochu demotivující ![]()
@magda82 Pase krásně, Sam je na bříšku nerad, asi podobně, jak píše Barčí o Lill - taky se ve svislé poloze rozhlíží a nechce hlavu položit.
@Deeh Držím pěsti, ať mrňousek na sourozence nemusí čekat dva roky od začátku snažení ![]()
@Iškaa taky pro me bylo demotivujici kdyz jsem cetla tady jak holky psaly ze dokrmujia deti spi
u nas i kdyz dam nutrilon tak vydrzi ty tri hodky taky a pro me to je neha kdyz se trosku prospim, tim myslim dele nez 1,5hodky
jinak krabice nutrilonu stala 400kc a ma se do mesice spotrebovat. nevim teda jak vydrzi, kdyz jsi plne na UM.
@Barčí1411 no taky vaham nad rotavirama, asi davat nebudeme, dame jen hexu a prevenar a bude. no ale jeste mame cas na promysleni do 27.
To začla až teď, neboť musím ještě brát v potaz že je o 6 týdnů dříve narozená
Ahoj ženy, za mě teda rotaviry joooo, už 2× jsme s nima přišli do kontaktu s Vikčou a v poho, Maxík má za sebou první dávku, doktorka říká, že nezažila žeby je někdo blbě snášel, možná byl spavější, byli jsme 23.,…
jen se to vypije, takovej cukernatej roztok, já dávám Rotateq za 2100,–kč, za Vikču stál 4tis., tak je to příjemnější, ale je to každého věc, my chodíme do mateřského centra a stačí přes hračky a chytne to další dítě…
@Mája B my taky rotaviry davame, ve stredu jdeme na druhou davku a u Terky nebyla zadna reakce, vse o. k. ![]()
Holky, omlouvám se, že vstupuji do vaší diskze, ale protože mám prcka narozeného 6.12., ale jeden z termínů mohl být i konec listopadu, čtu vás už hodně dlouho, ráda bych vás požádala o pár rad, postřehů - jak vám miminka usínají? nemyslím tím jenom v noci, ale i přes den. jako, že leží a usnuou? to naše trpaslo bez nošení neusne, navíc jsme zjistili, že usne líp, když je pevně zavinutej. už mi z toho hrabe… a taky dost trpí na břichabol a prdy, vyzkoušené máme snad všechny kapky a nic… a je tu některá, která nekojí? já bohužel díky stresu a poporodní depresi nekojím, tak také bojujeme s UM. používám Nutrilon Anti-colics a nevím, jestli je to to správné, zdá se mi, že dost těžko kaká…
budu ráda, za jakoukoli odpověď, radu…
jestli se k vám tedy můžu přidat.
@Iškaa Iško, máme paralen čípky - miminku se dá pulka ![]()
jinak právě to bezpečný zázemí je něco, co bych třeba druhému nemohla poskytnout - aby měl vždy co jíst, zatopeno, co oblíct, s čím si hrát…kulantně řečeno máme „holej zadek“ a všechno je dneska tak drahý… ![]()
@crazyidea ahoj, samozřejmě, vítej ![]()
naše malá je o měsíc starší než tvoje, a spinká nádherně - přes noc zavinuju ručičky podél těla podle Harveyho Karpa do velký tetrapleny a spí celou noc - jen ukládám v půl 12 a spí do půl 8 - prostě to tak má, dřív se jí nechce spát.
přes den nezavinuju, většinou mi usne v náručí a pak ukládám do postýlky nebo do koše. psává většinou přes den jen 30 minut. Na procházce, na kterou chodíme denně odpoleme, pak prospí 1,5hod a někdy ještě hodinu spí doma v koši, když se vrátíme…
ale nebylo to takové vždy. zezačátku jsme jí uhoupávali ke každému spánku, budila se, jen co jsme ji položili do postýlky…ale nějak se to upravilo samo, musela pochopit, že v postýlce se spí a pak to šlo…
jinak prdy a koliky, to jsme měli taky - zabraky kapky Bio Gaia Protectis, před každým jídlem Infacol a cvičit s nožkama, teply obklad na břísko, nošení na tygříka…jak už je větší, prdí po 106 a bolesti samy odezněly, jak se víc hýbe,,,takže vydržet…
já kojím, a jen večer dokrmuju nutrilonem obyč, jsem po císaři a mlíčka jsem měla vždy večer málo, už od porodnice.
@stephora
a jaké rozměry prosím má ta velká tetra plena?
mně přijde, že když to mám dělat přesně podle Karpa, tzn. ten druhý krok od nožiček přes rameno, že máme všechno krátké…
@stephora
a jinak BioGaiu dáváme taky, zkoušeli jsme Espumisan i SamSimplex a teď pro změnu na doporučení zkoušíme BabyCalm.
taky jsem po císaři, ale u mě nastoupila poporodní deprese, a to že hodně, tím pádem, i když mléka bylo nejdřív hodně, teď nekojím, psychika dělá hodně.
teď už je to po psychické stránce lepší, ale ta únava je šílená.
@crazyidea neboj, únava přejde - já strávila prvních 14 dní brekem, neuměla jsem kojit, malá brečela, nevěděli jsme, co s ní - bála jsem se s ní být sama, když byl muž v práci, že ji nebudu umět utišit, že bude brečet…pak si to sedlo. Usínala jsem ve stoje, kolikrát jsem si jen na chvíli lehla a už řvala. Nejdřív mi nešlo kojení, pak měla prdíky, pak seborheu na hlavičce a na tvářích a těle novorozenecké akné…dodneška si myslím, že náběh na depresi jsem měla taky a docela slušný… ale ustála jsem to a malá pak začala líp spát a já se postupně dala do pohody - a v čím větší jsem pohodě, v tím větší pohodě je to miminko ![]()
ad Karp - já zavinuju jen ručky - velká tetraplena je 90×90cm, složim jí do trojúhelníku a zavinu jí jen ručičky, aby nožičkama mohla prokopávat a tlačit prdy
- malá má teď cca 60cm a stačí to…občas se mi z toho ráno vymotá, ale účel to splní - když usíná, nehází rukama a nebudí se - snad usne tvrdě a spí pak celou noc…
@stephora Děkuju ![]()
Jak jsi to dělala s uspáváním, když ti malá blinkala? Já se teď mrňouse bojím položit, aby hned obsah žaludku nešel ven
Jinak díky za tip se zavinováním - já zavinovala v porodnici, ale pak byl spavý a nebylo to třeba. Teď už zas dlouho spavý není, ale nevrátila jsem se k tomu…
@crazyidea U nás se taky musí uchovat a uhoupat a často po položení do postýlky steně otevře oči. Na usínání taky pomáhá, když cokoli hraje - v tichu usíná hůř. Jinak teda přes den spí čím dál tím míň a zřejmě s bolavým bříškem se kroutí často. Nám snad aspoň trochu pomáhá Espumisan.