Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@TerezkaSt Já malé zatím taky nesolím, překvapilo mě, že když uvařím maso a neosolím ho, je úplně normálně slané a dosolit vůbec nepotřebuje
. Až teď s malou mi došlo, jak jsem předtím jídla asi fakt solila zbytečně, nějak automaticky ze zvyku
. Ostatní jídla jí taky nesolím (což možná vysvětluje, proč nám nejí ty přílohy
). Sůl má hlavně v pečivu (chléb, rohlíky…).
@Sissela já teda solím střídmě už ze začátku vaření, protože manzel je gurman a tvrdí mi, ze když jídlo neokorenim už na začátku vaření, ze to pozná a ke konci to už nedoženu 😁 a on taková jídla pak prostě nejí. Takže buď si něco uvaří sám anebo jíme jídlo od nej a osolí ho trochu na začátku a ten zbytek si on dochutí na talíři. Blbý je, ze manzel jí úplně jinak než by mělo jist dítě. Takové to, ze bych udělala nějakou omáčku nebo bramborovou kaši s kuretem, tak to není nic pro něj 😁 takže on se stravuje v práci anebo si doma něco uvaří sám
@Sissela já jsem nekojila, takže nemůžu to porovnat s odnaučováním kojení. Já odnaucovala noční UM
ale treba je to stejný
Hugi teď má lahvinku s UM večer a pak ráno po probuzení a myslím, ze u toho takhle zůstaneme ještě dlouho. On to má rád a mě to nijak neomezuje. U postele mám termosku a ráno, když se probudí mu ho v posteli jen namicham a on si tu lahvicku v posteli cucá. Mimochodem @Petrussee už si Mareček drží sám lahvicku? Hugi teď začal 🙂
Moje sestřenice má o 2 měsíce starší holčičku a ta už odstavila kojení úplně a nedává ani UM. Prostě se navečeří a ráno po probuzení snídá. No to by Hugo nedal. Ten jak ráno nemá svoji dávku, tak řve jak hysterka 😁 a popravdě, jak jsem začala Huga dávat spát dříve na vaše rady, tak super, večer usne kolem 19:45
ale zato ráno už je v 5 vzhůru 😁 takže mazat mu v 5 ráno chleba… to mu radši dám tu lahvinku, pak ho vypustím řádit po bytě a já se ještě pomalu cca hodinku v posteli probírám. Hugo mezitím zdemoluje byt, udělá všude čurbes a pak vstanu i já, přebalím ho a jdu připravovat snídani.
@kambalaka no u nás teda zrušení kojení se nedalo srovnat s rušením nočního UM.. to prso si v noci hledala sama a měla to na uklidnění, většinou si jen parkrat cucla a usnula ale bylo to xkrat za noc.. to bylo pro mě teda mnohem těžší než pak zrušit flasku v noci.. ale taky to trvalo cca týden, zkoušela sem flasku s vodou, někdy to zafungovaly někdy ne.. někdy řev a znovu uspat ale nakonec po těch par dnech se na to prso už nebudila..
A naše malá taky nema UM už vůbec.. cca od 13 měsíců tak bych rekla. Už to vůbec nechtěla, takže nedavame. Má normálně večeři, ráno po probuzení snídame společně. ![]()
@motivi tak hold budu čekat, až se odstaví sám. Ale mléko má rád, tak nemám duvod mu ho 2× za den nedat. Na druhou stranu mu nemusím v 5 ráno dělat snídani. Já jsem dnes zase jak zombie. V noci jsem. K Hugovi tak 4× vstavala. Pak usnul dopoledne na procházce v kočárku, když jsem venčila psa a teď máme dlooouhé odpoledne, než půjde večer spát
@kambalaka Hezky jsi popsala vase rano
Tak super, ze usnul driv a treba si i ty rana postupne natahne. Ale aspon ze se rano chvili zabavi a ty nemusis v 5 vyskakovat. Taky davam rano mliko - chystam starsiho do skoly, snidane, svacina.. tak malymu supnu mliko a pak snidame spolu az odvedeme do skoly. Ale vecerni mliko jsem zjistila, ze nepotrebuje, coz jsem rada kvuli vycistenejm zubum. Kdyz se dost naveceri, ma k veceri caj nebo polivku, tak mliko nedavam. Nekdy toho sni malo a mliko mi na noc dam, ale usne v pohode i bez nej.
Jidlo solim hrozne malo uz nekolik let (co vlastne varim dohromady pro nas a deti), pouzivam bylinky a kdo chce tak si dochucuje.
Jak jste na tom všeobecně s detma v kombinaci s únavou? Já vím, ze mít malé dítě je náročné, ale Hugovi je 16 měsíců pryč a já jsem stále vyřízená a unavená. Já když vidím kolikrát venku ty maminky plné elánu a jak dobře vypadají, tak si říkám, že tak náročného tvora, který mi dává zabrat, mám snad doma jen já… manzel mi kolikrat říká, ze si třeba nevezmu odpoledne auto a nejedu s Hugem třeba k rodičům na návštěvu, ale já bych za tím volantem usnula 🙈 proto se ptám, jak jste na tom vy? Jestli jsem fakt jediná nebo v tom nejsem sama a je to normální?
@kambalaka Ja jsem uplne vyrizena. Sice uz v noci spi dobre, ale stejne mam energie jentaktak. Ted teda citim, ze je to i tim pocasim - jakmile je slunce a teplo tak mam energie na rozdavani. Ale ta zima, zatazeno a dest mi vubec nedela dobre
Ted jsem nekolik dni za sebou usnula s malym po obede a spala jsem jak spalek. Chtela jsem udelat spoustu prace a proste to neslo.
@kambalaka Já teda fyzicky unavená nejsem vůbec. K malému nevstávám už od 4 měsíců a z postele nevylezeme dřív jak v 8h. V tomto to je lepší, než chodit do práce
ALE… Chybí mi hrozně takové to nic nedělání přes den. Prostě se jen tak po obědě vyvalit k tv a sledovat seriály
Nebyla jsem zvyklá 100× za den uklízet, pravidelně vařit… Tak toto trošku nedávám teď
@kambalaka občas ji drží, z te brcka umí úplně sám
@Bjetuš ja mlékem neuspavam, ale dáváme mu ho 2× pro probuzení..
někdy chce i ráno, ale to si většinou ukáže..zatím nám to nějak nevadí, ale pak to taky budeme muset odbourat, má většinou po 21 a po 2h ráno @kambalaka ja jsem unavená porad, Mareček je otravnej, dneska jsem s nim odpoledne spala, ale to je i tím, jak se v noci budí, ne často, ale stejně to hraje roli..predtim jsem bývala hodně unavená, když jsem kojila a byla na něho sama, teď se to trochu více rozložilo @wendelina30 tak to se nám asi nepostesti
Mareček nedá více jak 4h vkuse
takže ja se do práce těším
ještě přes den mi nedá ani 5minut, nedá se s nim nic dělat…porad je jak prisavka..závidím těm, co pusti dítěti televizi a mají klid, má milion hraček a zajímám ho jen ja
..soupla jsem ho o patro výše k babice a dedovi, tak mám chvíli klid ![]()
@Bjetuš @wendelina30 @Petrussee díky za podporu. No Hugo tím, jak vstává v 5 ráno, tak už mi do oběda nevydrží, ze bych ho dala spát až po obědě a šla s ním. Já musím ještě venčit psa a ten je zvyklý na větší dopolední procházku, takže chodíme na hodinku ven ni a Hugino vytáhne tak v 10:30 v kočárku a spí tak do 12:30. Přijdeme domu, naobedvam se a Hugo vstává
Pak až do večera nespí. Takže to odpoledne padám na hubu ![]()
@kambalaka Jsme strasne unavena, nekdy uplne tristně…hlavne, kdyz je spatna noc. Pred asi dvema dny, byla noc priserna, rano sem chtela nekam utéct a byla jsem pres den na nej naprosto nechutna a protivna. Nutno teda podotknout, ze on taky byl. Dalsi den jak vymenenej. Zlaty dite.
U me se to nejvic podepisuje na vaze. Nespím a hrozne hrozne tloustnu. Ted je manzel v alergicky agonii, tak ho nechci jeste zatezovat spanim s Bartem, kdyz chodi do prace, ale uplne cejtim jak sem mimo z absence energie…
@kambalaka ty jsi ještě těhotná, to musis byt ještě více unavená, ja bych to nedala..u nás to vypadá tak, ze ráno vstavame oba podle Marecka většinou na 6, pak ho oba prebalujeme a prevlekame, on teď vůbec nechce, hrozne se pere, přítel ho chvíli hlídá a ja dělám rychle čaj a snídani, pak máme většinou nějaké cvičení nebo návštěvu a po 11h jde spat..dávám ho doma, abych si dala v klidu oběd a něco udělala, většinou dá 1,5h a pak jdeme ven, na hřiště většinou nebo do krámu a kolem 4 chodí tatínek, dneska jsme s nim byli v hernicce a tam jsme si ho střídali..v půl 6 má většinou kaši a na 6 většinou koupe tatinek a ja dělám večeři, svačinu..a na 7 jdu uspat..pak se jdeme najíst, koupat my, když to nestihneme před a pak koukame na seriál
takhle to máme porad dokola..a v noci mléko děla taky tatínek..rok nás nevidel, tak ať se stara..za mě by mohl pridat..ale jsem rada, ze děla to co děla..
@kajka kajka @Petrussee Hugovi teď možná asi zase rostou zuby, protože se druhou část noci zase 4× vzbudil
no a když od půlnoci k nemu 4× vstavam a v 5 ráno má vyspáno, tak ten den je příšerně dlouhej
manzel dnes přišel v 5 domů, jinak chodí později, tak jsem mu ho dala a šla si na hodinku lehnout. Teď mu za chvíli dam večeři, po 19 hod vykoupu a dam ho spát 🙏
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat