Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Petrussee dřív to tak bylo, ale myslím, ze dnes ty soukromé školy by měly být lepší, aspoň teda v Praze… mám za to, ze ve státních školách učí už vysloužilé učitelky. Do soukromých škol chodí učit i lidi z praxe s moderními názory a zkušenostmi, kteří by do státních učit nešli, protože by je tam nezaplatili… mají jiný přístup k dětem. Více praktických úkolů a seminářů, vedou je k tomu, aby byli samostatní… teda aspoň doufám, ze si nedělám o tom iluze…
Je tu ještě někdo, kdo má zkušenosti se soukromými školkami / školami?
Mně teda neskutečně drtí v dnešní době, proč se děti učí nesmysly jako Iliase a Odyseu, celý rok probírají Řecko a Řím a na něco, co je připraví v životě jako třeba finanční gramotnost nebo základy programování, které dneska ovládá svět. Drtí mě, když hodina IT vypadá tak, že si tam děti něco šudlají a pak na zbývajících deset minut jim řeknou, že si můžou na PC něco zahrát 🙈
@kambalaka bracha teď je na soukromé a zvládá to až moc dobře, což se nedá srovnat, ja chodila na státní gympl a byl to teda masakr, nejtěžší škola co tu máme..ale uvidíš
takže sever je na tom furt stejně, mám aktuální informace, takže Mareček půjde do těch státních, pokud si sám nevybere soukromou školu jako bracha..ale Praha je snad dal
a ja nejsem ze školy tak dlouho ![]()
@kambalaka já mám z okolí zkušenost se soukromou Montessori, s lesní a s klasickou soukromou.
Lesní se mi třeba líbí nejvíc protože sou pořad venku, vyblazni se, co vím od kamarádky která tam učí tak ty děti mají lepší imunitu, téměř nejsou nemocne. U Montessori sou hodně ty děti samostatne ve srovnání třeba se stejným věkem u mamky ve školce, která je ve státní. Ale tak jako tak myslím ze to je o lidech - muže být skvela státní a stejně tak soukromá a naopak.
Co se tyče škol tak oproti jiným zemím mám pocit ze u nás je to obráceně - státní školy lepší než soukrome
ale možná je to můj pocit založeny na tom ze par lidi ze soukromých znam.. o VŠ se nemusíme ani bavit, tady proste fakt plati, ze státní mají větší prestiž než soukrome no
@motivi se školami souhlasím, soukromé jsou lehčí než státní a úplně na jiné úrovni, tady neplati dražší a lepší..u nás žádná Montessori školka v blízkosti není, lesní jedna je, ale neznám nikoho kdo tam chodí, my teda zvolíme tu nejbližší variantu, ať můžeme chodit pěšky a muže ho vyzvednou někdo jiný než ja, když bydlíme pod nasima ![]()
@Petrussee já myslím, že jsou soukromé a soukromé. Některé jsou vyloženě pro ty, co nemají na to udělat státní (pár takových znám) a pak jsou soukromé, které jsou super, protože tam jsou profici v různých oblastech, co si zrovna za školu vybereš, specializace na jazyky, marketing atd.
To, že ve státních jsou staré vysloužile učitelky bych neřekla a někdy i to má něco do sebe
@Janinac23 u nás není žádná soukromá na nějaké extra úrovni, ale rikam v Praze a tak to muže byt jinak
ale máme ve větším městě základní školy co se na něco specializují jazyky, matematika a sport, to bych chtěla dat Marecka tam, podle toho na co se bude hodit a když udela prijmacky
Muj Maty chodil do statni skolky (kvuli covidu a okolnostem vlastne jen rok, do predskolaku) a ja jsem teda byla spokojena. Meli jsme skvelou pani ucitelku, dohnal to nechozeni do skolky a nemusel mit odklad (do skoly nastupoval kdyz mu bylo 6 a mesic, holt vzdycky bude nejmladsi). Ted je ve statni ZŠ, mame ji 3 minuty od domu a zase jsme chytli uzasnou tridni. Mlada holka, uci modernima metodama, je to fakt zabavny, deti ani nevi, ze se uci
Skola je podle me o reditelce a prvnich par trid o tridni ucitelce..
Mne zas prijde divny jit do prace, dat dite do soukr. skolky a vydelavat vlastne na tu skolku.. Ale ja to mam proste tak, ze chci byt s detma doma jak to pujde, me to bavi ![]()
@Bjetuš mě by to bavilo více kdyby to bylo za jiné peníze
to je hlavní důvod, proč Mareček musí jít uz v září
@Petrussee To samozrejme chapu.. Vazim si toho, ze nemusim hned do prace. Na druhou stranu se za to nestydim a chci to vyuzit a byt s detma.
Ahoj holky, za mě bych řekla že u te soukromé základní školy záleží na tom jaká škola tu konkrétně je, pakliže hovoříme o cizojazyčných tak tam v podstatě žádná státní neexistuje pokud by člověk sel touhle cestou tak to vidím pouze na soukromou školu.
Dcera jde teď na soukromé dvojjazyčné Gymnázium a tedy zcela jistě nebude mít stejnou obtížnost jako běžné pražské Gymnázium - ty nároky mají úplně jinde ve smyslu ze tento konkretni gympl je tezsi, ale beru že je to specifická škola…Tez se hlásila i na Porg Gympl ten je také soukromy, tez byla prijata a určitě bych neřekla že je špatný.. mé nejlepší kamarádky dcera bude na Mensa Gymnázium nastupovat rovnez soukrome a tez super, ale beru že tohle mohou být specifika danych skol… co se týká mateřských školek tak za mě je větší benevolence směrem k nemocnosti v soukromých školkách než ve státních nebo bych aspoň řekla na druhou stranu přiznávám že já jsem celkem Fanda soukromého vzdělání a škol, ackoli své tituly mám ze státních škol tak je to trochu Paradox.
Takže předpokládám že obě děti budou na soukromých školách budou ale samozřejmě za to vzdělání padnou statisíce ne-li vice; takže to už je potom také i o te financni strance a ochote investovat timto smerem. Je však pravdou že jsem také ovlivněna okolím neb ode mě z profesních pruhů máme téměř všichni děti na soukromých školách ![]()
@sofie_13579 manzel má prave taky kolegy, které děti dávají do soukromých školek a škol. Já bych Huga dala normálně do státní, ale manzel tvrdí, že soukromé jsou lepší ![]()
@kambalaka - v tomto to vidim stejne jako tvuj manzel, za nas by emma sla bud na porg nebo britskou mezinarodni skolu, pokud se tedy dostane delaji se celkem drsne prijimacky a chodi se na pripravne kurzy jiz rok predem. Letos na pirg braly ze 120deti 38 jakoze na základku.
PBIS je o neco lepsi tam berou cca 50% ale zase je podstatně drazsi, zakladka vyjde tusim lehce pre 2.5mega na 1 dite.
Nejblize mame Meridian ale o nej nejsem presvedcena chteji tusim 350 000 za rok a uroven urcite nizsi nez Porg a PBIS ale jako zaloha by sla, tam se zase da nejlepe dostat. Berou vice deti.
@sofie_13579 musíme to okouknout. Teď je na řadě školka a až pak budeme řešit školu. Hlavně bych chtěla, aby obe děti chodili na tu samou instituci a ne pro každého lítat do jiné školky
Jeste mi doslo, ze my ted mame v rodina dobrou čerstvou zkusenost se statnima skolama. Moje neter ted odmaturovala na Keplerove gymnaziu a na VŠ jde do Anglie. Tam se dostala na dve nebo tri skoly, v CR se taky dostala na nekolik dobrych skol - diky studijnim vysledkum nekam i bez prijimacek. A stejne tak jeji pritel. Takze prosli ceskym statnim skolstvim a ted maji dvere otevrene do sveta..
Tohle jsem videla na jednom miminku na koupalisti.. jsem myslela, ze me trefi šlak. Malem jsem si ukousala jazyk abych jim nic nerekla..
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat