Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Tak zatím bez efektu. Mléčné jsem včera neměla vůbec. Dneska usnul po koupání sice, ale po dalším kojení, už oči dokořán a další spánek se konal až v 6 ráno. Pokud má dudlika, tak si dudla. Ale jak mu vypadne, tak je řev.
Dala jsem do šátku, ale jak ho vyndám, tak se probere. ale zároveň v něm dlouho nevydrží. Nemyslím si že by to byli prdíky, tedy aspoň večer. Vypadal vcelku spokojeně, mi přišlo a prostě vzhůru. Prso nepomohlo, jakmile se odpojí tak se probere. Pouští se i sám po chvilce. Dudlík dobrý, ale s ním neusne.Dneska jsem si dala práci a měla ho u sebe a dávala mu nazpět dudlika, pořád do kola, takto 3 hodiny v kuse třeba, vyhrál on. Jemu se prostě spát nechce.
Pak k ránu, už byl víc uřvanej asi z nevyspání. a to už brbral i s dudlíkem. A nebo ty prdíky. Každopádně večer mi to nepřišlo tedy.
Teď opět spí a je jako po flámu. Že ani nejde vzbudit. Nevadí mu vysavač nic.
Jak psaly holky, ty diety je nutné držet aspoň měsíc, aby se vidělo, jaký to má efekt. Spí třeba v autě? Nám v autě vždy usnul, pak jsme doma někdy pouštěli zvuk z auta ![]()
Jinak co se bytí vzhůru tyče - doktorka nám vždycky říkala, že pokud dítě nebrečí, máme ho prostě nechat být (později dát nad něj něco, na co může koukat). Tedy možná ho zkus někdy prostě jen nechat, třeba po chvíli usne sám? A pokud se mu líbí vysavač - bílý šum by nepomohl?
Obecně, náš syn spal první tři měsíce strašně, v noci neustále vzhůru, přes den 2× 30 minut. Pak se to zlepšilo, následně začaly od 6m zuby a je to taková ustálená klasika - co 2h v noci vzhůru, někdy s pláčem, někdy bez, přes den 1,5h spánku v kuse. je mu nyní 11m. K ideálu to má daleko, ale má to obecně lepší předvídatelnost a aspoň nějaká pravidla. Takže neboj, nelze sice slíbit, že bude hned spát celou noc a 2h po obědě, a neustále se to proměňuje, ale s každým měsícem to bude alespoň o trochu více předvídatelnější, abys věděla, s čím můžeš rámcově počítat ![]()
@LuisaHelena píše:
)Jak psaly holky, ty diety je nutné držet aspoň měsíc, aby se vidělo, jaký to má efekt. Spí třeba v autě? Nám v autě vždy usnul, pak jsme doma někdy pouštěli zvuk z auta
Jinak co se bytí vzhůru tyče - doktorka nám vždycky říkala, že pokud dítě nebrečí, máme ho prostě nechat být (později dát nad něj něco, na co může koukat). Tedy možná ho zkus někdy prostě jen nechat, třeba po chvíli usne sám? A pokud se mu líbí vysavač - bílý šum by nepomohl?
Obecně, náš syn spal první tři měsíce strašně, v noci neustále vzhůru, přes den 2× 30 minut. Pak se to zlepšilo, následně začaly od 6m zuby a je to taková ustálená klasika - co 2h v noci vzhůru, někdy s pláčem, někdy bez, přes den 1,5h spánku v kuse. je mu nyní 11m. K ideálu to má daleko, ale má to obecně lepší předvídatelnost a aspoň nějaká pravidla. Takže neboj, nelze sice slíbit, že bude hned spát celou noc a 2h po obědě, a neustále se to proměňuje, ale s každým měsícem to bude alespoň o trochu více předvídatelnější, abys věděla, s čím můžeš rámcově počítat
Kdyby byl vzhůru jen, tak to neřeším, aleje to řev na celý barák. Opravdu celou noc, už jsem jako zombie. Pokud dam dudlík, tak je klid, jenže tak každou minutu mu vypadne a je to naanovo a fakt nezabere. Zkoušela jsem dneska mu ho vracet 3 hodiny kuse, a vzdala jsem to. U prsa také nezabere. Jakmile se pustí, zase řev. A to se pustí sám třeba.
Vím že to
k tomuto období patří, ale už jsem jako zombie. Mrzí mě, že opravdu nemám nic, co by zabralo a já si dachla aspoň na chvilku. být každý den vzhůru opravdu celou noc, bez hodinky spánku…mi přijde dost ![]()
Ten bílý šum také nefunguje. Pouštím ho tedy, ale efekt nevidím. V autě také ne, a při manipulací se vzbudí, kdyby náhodou zabral. Jen v šátku zabral to vypada, ale nesmím ho vyndat a zároveň dlouho v něm nevydrží. Takže trochu prekérní situace.
A musím chodit.
Děkuji všem za rady. Nějak zapomínám děkovat, tak se omlouvám, jedu na autopilota
pardón
Moc děkuji za rady všem.
@Anonymní píše:
S prsem tak napůl usne, ale jak ho odpojím, je to nanovo![]()
ale nemá to dlouhé trvání. Třeba za 5 min se zase probere, možná ani to ne.Příspěvek upraven 29.06.22 v 06:37
A napije se dost? Máš dost mléka? Zvaž ho před kojením a po. V porodnici mu to množství mohlo stačit, teď už třeba ne?
@Proto02 píše:
A napije se dost? Máš dost mléka? Zvaž ho před kojením a po. V porodnici mu to množství mohlo stačit, teď už třeba ne?
Ve čtvrtek jdeme na vážení k Mudr. tak uvidíme. Doma nemám váhu bohužel. Někdy si ublinkava po kojení, ale je to spíš výjimka. Tak těžko říct. Také mě to napadlo, proto jsem přemýšlela nad tím dokrmením, ale počkám co doktorka ještě tedy.
@TARONA píše:
Skus vyskusat ten prikrm, ono nechapem preco sa to tak demonizuje. Mnohe matky zpetne lituju jedine toho, ze to UM nenasadili driv. Kojit muzes aj s UM.
Nejde o démonizaci, jde o to, že je to zcela evidentně zbytečné. Dokrm v tomhle případě je taková úplně typická rada k ničemu - tohle mimino má týden, potřebuje ve veliké míře kontakt a dost možná ho něco trápí (blokáda, břicho - u bolestí bříška zvlášť jim to sání prsa přináší velkou úlevu), ale tak proč se snažit porozumět tomu, co to miminko fakt potřebuje, co mu fakt vadí, když ho můžeme ucpat a uspat umělým mlíkem a ono si tu potřebu nějak vytlačí a vykompenzuje. Zakladatelka chce fakt vědět, co její miminko trápí, a pomoct mu, tak jí necpi nějaké instantní dokrmovací rady.
@Proto02 píše:
Takhle to přece nefunguje. Pokud zakladatelka plně kojí a kojí, jak si miminko řekne, tak množství mléka se zvyšuje podle jeho potřeby (a to ze dne na den, téměř z hodiny na hodinu). Není nějaký jeden univerzální maximální objem mléka, kterým konkrétní matka disponuje. Leda opravit techniku sání, ale podle popisu tohle miminko potřebuje prso v takové míře spíše nenutričně, k utišení nějaké bolístky nebo nepohody (když je v prsu málo mléka nebo ho dítě nevytáhne a neteče mu, dává tu nespokojenost najevo už při tom kojení).
@Anonymní píše:
Kdyby byl vzhůru jen, tak to neřeším, aleje to řev na celý barák. Opravdu celou noc, už jsem jako zombie. Pokud dam dudlík, tak je klid, jenže tak každou minutu mu vypadne a je to naanovo a fakt nezabere. Zkoušela jsem dneska mu ho vracet 3 hodiny kuse, a vzdala jsem to. U prsa také nezabere. Jakmile se pustí, zase řev. A to se pustí sám třeba.
Vím že tok tomuto období patří, ale už jsem jako zombie. Mrzí mě, že opravdu nemám nic, co by zabralo a já si dachla aspoň na chvilku. být každý den vzhůru opravdu celou noc, bez hodinky spánku…mi přijde dost
Ten bílý šum také nefunguje. Pouštím ho tedy, ale efekt nevidím. V autě také ne, a při manipulací se vzbudí, kdyby náhodou zabral. Jen v šátku zabral to vypada, ale nesmím ho vyndat a zároveň dlouho v něm nevydrží. Takže trochu prekérní situace.A musím chodit.Děkuji všem za rady. Nějak zapomínám děkovat, tak se omlouvám, jedu na autopilota
pardón
Moc děkuji za rady všem.
Sama si to ještě pamatuji, jak jsou ty začátky náročné. Drž se!
Napadá mě pak jedině mléko odstříkat, a dát výjimečně z lahve (Medela má na to speciální lahev, aby se miminko neodnaučilo na kojení) a požádat partnera nebo někoho, aby tě chvíli zastoupil a vyspat se. Pro mě byla nejhorší ta nevyspanost, jakmile jsem měla pár hodin v klidu spánku, zvládala jsem to lépe.
Ještě mě napadá jedna věc, ale to je hodně individuální - některé děti reaguji na hudbu, že se zklidní. Syn třeba zabíral na pomalé kytarové balady
a nebo na zpěv. Na netu je často klasická hudba na uspávání dětí, za pokus nic nedáš.
@SlečnaDahlia píše:
Takhle to přece nefunguje. Pokud zakladatelka plně kojí a kojí, jak si miminko řekne, tak množství mléka se zvyšuje podle jeho potřeby (a to ze dne na den, téměř z hodiny na hodinu). Není nějaký jeden univerzální maximální objem mléka, kterým konkrétní matka disponuje. Leda opravit techniku sání, ale podle popisu tohle miminko potřebuje prso v takové míře spíše nenutričně, k utišení nějaké bolístky nebo nepohody (když je v prsu málo mléka nebo ho dítě nevytáhne a neteče mu, dává tu nespokojenost najevo už při tom kojení).
Kdyby to bylo takhle jednoduché
.
Proč by pak nekojily všechny ženy které chtějí?
Jestli tě to trochu uklidní, tak ani UM nemusí pomocí, moje starší dítě šlo na UM ve 3-4 měsících, protože se prostě za každou cenu nechtěla nechat kojit a na její koliky UM vůbec nepomohlo, z hlediska řevu a probdelych noci to bylo úplně na stejno. První dva roky s ní to bylo co se týče spánku hotový peklo, ona se budila i každou půlhodinu jeste v roce a půl
@Lily Evans píše:
Tak neodpojuj, tady v tom věku oběma holkám kojení trvalo klidně půl hodiny, mladší i víc - kojením se uspávala a trvalo, než zabrala tak, že zvládla odpojení a přendání do postýlky nebo aspoň vedle mě. Měla jsem večer vždycky vyhrazenou hodinu až dvě na ukládání, pěkně v klidu koupání, masáž, zpívání a pak pyžamko, zavinout, připojit na prso, nechat pít a dudlat dokud neusnula opravdu tvrdě. Hlavní je klid - vím že je to teď to nejtěžší, sama jsem teď dvě noci s mladší nespala, a bejt klidná mi dalo dost zabratale zejména u těchto úplně maličkých mimin je to zásadní - celý jejich svět jsi ty, a když jsi ve stresu, cítí to a jsou ve stresu taky, neuvolní se, bojí se co se děje. Mívala jsem ty večerní rituály před spaním s oběma holkama jako signál i pro sebe, že se mám uklidnit, vydýchat a zklidnit se - jinak jsem neuspala. Vím že je to hrozně těžký, ale neboj, přejde to, sžijete se, a i s náročnýma miminkama se dá jakžtakž žít
Prosimtě a jak jsi to dělala s tou druhou? Mám taky takové ne příliš odložitelné miminko a dá se to zvládat, protože jsme na ní s mužem dva a prostě se prostřídáme a věnujeme se celý den jen jí, ale co pak když je tam třeba dvouleté dítě, které tě taky potřebuje, jak pak člověk může být celý den v posteli s miminkem, které zas potřebuje právě tu neustálou blízkost a péči? ![]()
@Liberalissima přes den sedíš na zemi a kojis a přitom si hraješ. V posteli kouknete na pohádku, prectes nějakou knizku/ prohlížíte, jednou rukou pridrzujes dítě na prsu a druhou malujes. Já mám k měsíční ctyrletaka, takže tam je to zas lepší co do aktivit, ale pro změnu se mimino kojí co hodinu až dvě a nechce dudlík - máma je lepší
chtěla jsem vždy děti 2 roky od sebe a osud zasáhl jinak. Nakonec jsem rada, ze neprebaluju dvě děti a se starším se na plno věcech domluvim. Ten má pro změnu vrchol vzdoru, takže to okoření zas jinak ![]()
@Liberalissima píše:
Prosimtě a jak jsi to dělala s tou druhou? Mám taky takové ne příliš odložitelné miminko a dá se to zvládat, protože jsme na ní s mužem dva a prostě se prostřídáme a věnujeme se celý den jen jí, ale co pak když je tam třeba dvouleté dítě, které tě taky potřebuje, jak pak člověk může být celý den v posteli s miminkem, které zas potřebuje právě tu neustálou blízkost a péči?
Starší má pět - má to své nevýhody, ale největší výhoda byla a je, že je ve velké míře samostatná a rozumí, že teď se věnuju miminku a až miminko usne, budu se zase věnovat jí. Máme to teď rozdělené - holky večeří a koupou se spolu, starší pak přebírá manžel a ukládá ji on, já jdu kojit a uspávat mladší. Pak dojdu za starší si ještě povídat a opusinkovat
když byla malá novorozenec, tak jsem ji prostě měla pořád v náručí, celý dny, starší jsem třeba četla, nebo jsme hrály deskovky (ty dětský se zvládnou jednou rukou zatímco v druhý máš mimino). Nebo v nosítku pro novorozence. Navíc chodí do školky, ačkoliv tento rok tam zrovna moc nepobyla
každopádně ten luxus moct se v klidu věnovat miminku, aniž by někde neustále vřískalo batole, které mě taky ještě potřebuje, to je přesně ten důvod proč jsme zvolili větší věkový rozestup. Starší se narodila když mi bylo 27, mladší 32. Teď má mladší 10 měsíců a vyhrajou si krásně, nevim o nich dokud mladší nedostane hlad, nechce spát nebo nezačne dělat něco co se starší nelíbí
Můžu se na starší spolehnout že ohlídá aby nestrkala něco do pusy, nelezla kam nemá a tak. A mezitim můžu pracovat, vařit, nebo se válet a číst si ![]()
@Anonymní píše:
To jsem zkoušela pridzovat, ale nešlo to, vrtí se a řekla bych že mu to nebylo příjemné. A když pak zabral a já také na minutku, tak jak mu vypadne, tak jo to hned probudí. Zatím jsem zkusila 2 druhy, a stejné no
My meli doma beze srandy asi 20 dudliku a vis, ktery nakonec vzal na chvili na milost? Takovy ten ve tvaru kytku, levny s kulatou savickou. Pritom doma mel luxusni designove dudlicky s laskou vybirane.
Ale syn teda dudlikovy moc nebyl, taky to byl hlavne prsomil. Nicmene spal v postylce, takze neboj, zacatky jsou sice fakt tezke, ty prochozene probdele noci byly des, ale ustalilo se to nakonec. ![]()
@Lorry1 píše:
My meli doma beze srandy asi 20 dudliku a vis, ktery nakonec vzal na chvili na milost? Takovy ten ve tvaru kytku, levny s kulatou savickou. Pritom doma mel luxusni designove dudlicky s laskou vybirane.Ale syn teda dudlikovy moc nebyl, taky to byl hlavne prsomil. Nicmene spal v postylce, takze neboj, zacatky jsou sice fakt tezke, ty prochozene probdele noci byly des, ale ustalilo se to nakonec.
To je jak u nas. My meli taky asi 12 dudliku vsech tvaru, typu, neco jsem slozite kupovala pres cizi eshopy
a ani ten obycejnej nezabral. Syn vyplivl vsechno. Komplet. Nikdy dudlik nemel, proste to nesnasel, obcas bych mu ho do ty pusy nejradsi prilepila
![]()