Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Nevím zda ho nemám nějak přes den snažit se udržet víc vzhůru..
Hlavně to ne. Takhle staré ditko vydrzi vzhůru 30-60 minut vc kojeni, takže rozhodne se nesnazit ho držet. Pretahnes ho a neusne už vůbec. Nejhorší je si v 6 říct, ze ho udrzis třeba do půl osmé a pak půjde už spát na noc. Vůbec, bude peklo. Takže klidně dat spát v těch 6 večer a když se za hodinu probudí tak vykoupat, nakrmit a dat zas spát. Jinak satek - spi mi v něm treba půl hodiny a pak ji odlozim na 10 minut a je vzhůru. Normální. Je zvykla na houpavy pohyb, takže vy nejradši abych s ni nonstop prochodila den ![]()
Když takhle malé dítě málo spí, řešením je, obstarat mu víc spánku. Je to paradox, ale systém „nenechám ho spát přes den a pak v noci hezky odpadne“ u nich opravdu vůbec nefunguje a bude to jen horší.
Jinak držím palce, taky jsem měla uřvané nespící miminko a nepomáhalo vůbec nic.
Občas pomohl nějaký bílý šum, nebo „zvuky dělohy“ - nějaké video pro mimina na youtube. Pustit pěkně nahlas.
@Anonymní píše:
Při kojení právě spí a usíná. Tak jako dřív. Ano slyším že poliká, po nějaké dobe pak už ne, ještě mu prso domacknu, aby se fakt napil hodně. On pije, vše vypadá na spánek, pak ho odpojím, položím a jede se nanovo
já četla velmi dobré reference na spací pytel, ale nevím nemám miminko, takže nemám zkušenosti.
Zeptám se ale sestry, taky ji miminko nechtěla spát a příbuzná ji koupila spací pytel. Prý v tom děti spí lépe než v zavinovačce
Zkuste vynechat vigantol- nahradit jiným vitamínem D. Jak píšou holky zkusit zavinout, nebo Zkusit ten satek a nosit, nebo nějaké houpatko.. třeba to jsou prdiky, dáváte si pozor na to co jíte? Teď to nemyslím zle
nám na prdy zabral Baby Calm- je prirodni:) a masírovat bříško olejickem od weledy:) a vydrzet
nebo se jedine ještě optat doktora
1
Týdenní miminko je úplně čerstvé miminko a to, co se děje teď pár dnů, už se příští týden dít nemusí, u nich se vše mění ze dne na den. Nebuď na ně tak přísná a prostě buď s ním, jak potřebuje. Můžeš zkusit zavinout do pleny jen ručičky, pustit ten bílý šum a prostě mu strčit prso do pusy. Pokud máte správně přisátí, tak bradavky to vydrží, to se nemusíš bát
@Švédka87 píše:
@pikola Tak zase nemůže ho tam mít pořád to prostě nejde
To by ses divila co jde, když je dítko nespavec a trápí ho prdíky ![]()
My od porodnice skaceme na míči, konkrétně jen já, chce být jen u mě, u manžela řve..a to celý den od půl páté ráno, štěstí když hodinku spí na posteli..ségra celých šest nedel nosila každý den, celý den v šátku..jinak to nešlo ![]()
Ja mela prvniho syna na prsu prvni tri mesice doslova porad. PORAD. Proste to potřeboval, nikdy by me ani nenapadlo nechat takove mimino řvát jen proto, abych náhodou nebyla mama dudlik ![]()
To jsou ta debi.lni ocekavani, jak si mimino prinesu, budu se na nej zbožne koukat do postýlky a jeste u toho napíšu disertaci ![]()
A bradavky si zvyknou, neboj, to proste k mateřství patří, ted je důležitější dite.
A ver mi, chapu, jak tezkej ten skok je, ze si clovek pripada, ze uplne ztratil identitu, sebe. Vim, jak se citis a rada bych ti pomohla. Ale tyhle zkusenosti jsou bohuzel neprenositelne. Neni to na veky, neni to dokonce ani na tak dlouho. A prosim te, minimalne do roka uplne zapomen na to, ze bys ho necim, notabene svou laskou, pozornosti a pritomnosti, rozmazlila. Naopak.
Jinak bych ještě podotkla, že to miminko není hloupé, moc dobře ví co dělá. Snaží se tě dost možná rozkojit, abys měla dost mlíka, snaží se stimulovat bradavky. Je to instinkt, není na tom opravdu nic zvláštního. Opravdu se musíš hlavně uklidnit, tohle je naprosto normální. JE TO JENOM FÁZE, za chvíli zas přijde jiná a takhle pořád dokola 😁.
@hospodki píše:
Hlavně to ne. Takhle staré ditko vydrzi vzhůru 30-60 minut vc kojeni, takže rozhodne se nesnazit ho držet. Pretahnes ho a neusne už vůbec. Nejhorší je si v 6 říct, ze ho udrzis třeba do půl osmé a pak půjde už spát na noc. Vůbec, bude peklo. Takže klidně dat spát v těch 6 večer a když se za hodinu probudí tak vykoupat, nakrmit a dat zas spát. Jinak satek - spi mi v něm treba půl hodiny a pak ji odlozim na 10 minut a je vzhůru. Normální. Je zvykla na houpavy pohyb, takže vy nejradši abych s ni nonstop prochodila den
Já bych stejně nevěděla jak, on buď ji, prebakujeme a nebo pláče. Žádný stav mezi není.
Teď ho mám u sebe v posteli a kojim. Má ted občas takové jakoby záškuby těla při tom kojení
to mi přijde že neměl včera. Když usíná
@K92 píše:
Jinak bych ještě podotkla, že to miminko není hloupé, moc dobře ví co dělá. Snaží se tě dost možná rozkojit, abys měla dost mlíka, snaží se stimulovat bradavky. Je to instinkt, není na tom opravdu nic zvláštního. Opravdu se musíš hlavně uklidnit, tohle je naprosto normální. JE TO JENOM FÁZE, za chvíli zas přijde jiná a takhle pořád dokola 😁.
Děkuji, teď to zkouším. Uvidíme. vsichnu tři tu ležíme a jsme hotový
a tak nějak dospavame noc. Včera přes den se povedlo že spal, bohužel o to horší byla ta noc. Teď mám pocit že se vzteká i u toho prsa.
Bradavka už docela bolí no. A na to druhé prso to na tuto stranu v leže neumím. Musím si ho pak nějak přendat.
Jako mléka jsem měla méně, dle sester v porodnicí rozhodně dokrm. Ale doktorka pediatrička říká že ne, že jsem se pěkně rozkojila, mléko už odkapává… A že zváží za pár dnů. Ale nemyslí si že by byl dokrm potřeba.
Ještě jsem si uvědomila že měl žloutenku v porodnici lehčí. Nyní už ustupuje nejspíš.
Příspěvek upraven 29.06.22 v 10:48
@Villanelle píše:
Ja mela prvniho syna na prsu prvni tri mesice doslova porad. PORAD. Proste to potřeboval, nikdy by me ani nenapadlo nechat takove mimino řvát jen proto, abych náhodou nebyla mama dudlik
To jsou ta debi.lni ocekavani, jak si mimino prinesu, budu se na nej zbožne koukat do postýlky a jeste u toho napíšu disertaci
A bradavky si zvyknou, neboj, to proste k mateřství patří, ted je důležitější dite.
A ver mi, chapu, jak tezkej ten skok je, ze si clovek pripada, ze uplne ztratil identitu, sebe. Vim, jak se citis a rada bych ti pomohla. Ale tyhle zkusenosti jsou bohuzel neprenositelne. Neni to na veky, neni to dokonce ani na tak dlouho. A prosim te, minimalne do roka uplne zapomen na to, ze bys ho necim, notabene svou laskou, pozornosti a pritomnosti, rozmazlila. Naopak.
Je to tak, nevyspání, hormony, nyní už i bolest hlavy, brečím… hrozny stav. Připadam si neschopné. Přítel pomáha jak mohl, nakonec jsem si pro řvoucí dítě došla, když uspávala on, a on při tom už i spal, a nevzbudil ho ten řev dokonce, jak padl ![]()
@Švédka87 píše:
@pikola Tak zase nemůže ho tam mít pořád to prostě nejde
Jde, je mu týden. Do roka to trvat nebude.
@la_amanita píše:
Týdenní miminko je úplně čerstvé miminko a to, co se děje teď pár dnů, už se příští týden dít nemusí, u nich se vše mění ze dne na den. Nebuď na ně tak přísná a prostě buď s ním, jak potřebuje. Můžeš zkusit zavinout do pleny jen ručičky, pustit ten bílý šum a prostě mu strčit prso do pusy. Pokud máte správně přisátí, tak bradavky to vydrží, to se nemusíš bát
Ten šum jsem zkoušela, zavinovani také, budu zkoušet to uspávání u nás s bradavkou. Teď vytuhl, s bradavkou, ale je tekovy neklidný, cuká sebou, ze spánku, nebo polospanku, jako by se lekal něčeho. Bohužel pokaždé cukne i tou bradavkou.
Ale to se nám včera také občas přes den podařilo ho uspat o to horší byla noc.
Teď ještě dotaz lehce mimo. Myslíte že si mohu dát Panadol extra Rapid? Obyč paralen nepomáhá, a hlava už bolí poměrně dost. A bojím se že se rozjede v migrénu. Je tam paracetamol a kofein ![]()
Dudlíka zkus klasickou kulatou kytičku, kterou seženeš v každé lékárně. Velikost 3 - ten je tak velký, že s pusinky nevypadne ani po usnutí.
Akorát ho nedoporučiji používat dlouha a maximálně v půl roce vyhodit nebo vyměnit za anatomický. Přece jen může trochu deformovat horní patro a tím i pak zoubky.