Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dolby píše:
Ahoj maminky, u nás každý rok vánoce ve stejném duchu. Bydlíme s tchánovcema ve dvou generačním domě. My nahoře.
Od nás se donesou dárky dolu, tam se dá večeře, rozbalí dárky, pak se vše naše odnese nahoru a je klid si to vše prohlédnout.
Jde o to, že tady se vše musí dělat dohromady a všichni musí být u všeho
Příspěvek upraven 04.12.16 v 14:44
A ty tomu divíš?
Dvougenerační bydlení není pro lidi, co chtějí žít jenom v té nejužší rodině.
Těžko přece budete trávit Štědrý večer odděleně, vy v jednom patře a rodiče sami v druhém - kor když můžou být s vnoučaty ![]()
@Moise píše:
A ty tomu divíš?
Dvougenerační bydlení není pro lidi, co chtějí žít jenom v té nejužší rodině.
Těžko přece budete trávit Štědrý večer odděleně, vy v jednom patře a rodiče sami v druhém - kor když můžou být s vnoučaty
Dvougenerační bydlení není dobrý pro nikoho.Je to z nouze cnost!!!Ani s těma vnoučatama to není tak horké. Domácí jsou okoukaní, ostatní jsou lepší.
ZAKLADATELKO, chápu tě. ![]()
Taky se nám líbí užít si vánoce jenom spolu. Tchýně je u švagrové a my tam 25. jedem na návštěvu. Párkrát byla u nás a pokaždé pindy o tom jak si nemáme utrácet a není dobrý dávat dětem na co si pomyslí atd. A hlavně zvědavá co si dáme s mužem na vánoce my. Potom to trousí po rodině.
@Anonymní píše:
Dvougenerační bydlení není dobrý pro nikoho.Je to z nouze cnost!!!Ani s těma vnoučatama to není tak horké. Domácí jsou okoukaní, ostatní jsou lepší.
ZAKLADATELKO, chápu tě.
Taky se nám líbí užít si vánoce jenom spolu. Tchýně je u švagrové a my tam 25. jedem na návštěvu. Párkrát byla u nás a pokaždé pindy o tom jak si nemáme utrácet a není dobrý dávat dětem na co si pomyslí atd. A hlavně zvědavá co si dáme s mužem na vánoce my. Potom to trousí po rodině.
To není pravda. Stále najdeš lidi, kde vícegenerační bydlení funguje a kde rodiče nedělají rozdíly mezi domácími a ostatními vnoučaty
Co je to za pitomost prosím tě?
Možná to tak funguje u vás, ale to neznamená, že to musí fungovat všude.
@Dolby Pozvi i svoje rodiče a tchyni vysvětli, že letos budete slavit všichni u vás, jako poděkování za ty roky, co se slavilo u nich.
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKO, chápu tě.
A ty se nikomu v rodině nepochlubíš, cos dostala od muže? Já jenom - že ona to trousí, jak píšeš. Ty to tajíš, jo? A názor, že nemají děti dostat všechno, nač si pomyslí, je správný - říká se tomu učení se odložené spotřebě. Aby se děti naučily, že prostě někdy nemohou mít to, co by si přály, ale třeba časem jo.
@Moise píše:
To není pravda. Stále najdeš lidi, kde vícegenerační bydlení funguje a kde rodiče nedělají rozdíly mezi domácími a ostatními vnoučaty![]()
Ano máš pravdu
někde dvougeneračního bydlení funguje.Bude to možná tak 5% lidí, kterým nevadí, že přišli o soukromí. A o tom jak to „funguje“ je možné si přečíst v tématech „bydlení s tchánovci“ a podobně…
Podle průzkumů, at tomu věříš nebo ne, vychází cca 70% snach se svými tchyněmi a jsou schopny spolu bydlet. nakonec proč by ne, není každá tchyně megera zvědavá a každá snacha mrcha nevděčná. A že tady to vypadá jinak, neznamená, že to tak je. Tady je forum, kam si chodí ženské stěžovat. Asi sem nepůjde psát holka, která nemá potíže a bydlí si v klidu a v pohodě. A nějaké ty občasné spory bud přejdou ty ženy mávnutím ruky anebo si to vyjasní u kafe a jede se dál. Asi tak. Klidně tak lidé fungují.
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKO, chápu tě.
Přesně.
Domácí jsou okoukaný. U ní není problém si vzpomenout třeba po týdnu, že jejich domácí vnouče mělo svátek. K ostatním letí popřát na den přesně.
Pindy poslouchám úplně stejné. Proto si necháváme některé dárky u nás nahoře, jelikož vím, že by to byla hodinová přednáška a výčitky. Což mi jako vánoční pohoda nepřijde.
A to, že 25 přijede zbytek příbuzenstva a už chrlí na syna jak byl hodný že dostal to a to. Mají přesně přehled.
Před 3 lety jsem s koupila vysavač na mytí koberců. Něco mi přidal manžel, něco naši. Po rozbalení tchýně otevřela pusu do kořan. Prý jsou to drahé zbytečnosti. Druhý den přijela druhá švagrová a při rozhovoru o dárkách se zmínila, že oni nemají na ti koupit jeden dárek za 9.000,–. A to já o vysavači ani nepípla. No a teď obě volají, když chtějí umýt koberce, jelikož rukama nejde umýt tak jako tím vysavačem. To už jim nepřijde blbé si půjčovat zbytečně drahý dárek.
Vánoce jsou svátky klidu a míru. Ale když pod stromečkem člověk poslouchá nějaké řeči a bojí se koupit co chce, tak ty vánoce potom nestojí za nic.
@Anonymní píše:
Ano máš pravduněkde dvougeneračního bydlení funguje.Bude to možná tak 5% lidí, kterým nevadí, že přišli o soukromí. A o tom jak to „funguje“ je možné si přečíst v tématech „bydlení s tchánovci“ a podobně…
Ne, to se mýlíš. Je to o vztazích, o lidech. Logicky nejdu dvougeneračně bydlet s tchýní, se kterou si nerozumím, vytáčí mě už jen tím, že existuje a mluvím o ní takhle jako vy dvě
To je sebevražda a nechápu, proč to někdo dělá.
Pak logicky jsou tady ty diskuse, jak je tchýně špatná a leze mi do soukromí, nesnáším ji a ničí mi život
tom případě si najdu vlastní bydlení a je po problému ![]()
Funguje to u dospělých lidí, kteří se dokážou spolu dohodnout a respektovat svoje soukromí. A většinou tak, že je to u rodičů ženy. Chlap se přizpůsobí vždycky líp než žena, ve většině případů je žena a tchýně jako dvě sokyně ![]()
Znám opravdu hodně lidí, kteří tak žijí, většinou na vesnicích, kde se k tomuhle modelu zase lidi vrací. Neříkám, že všude je to hladké, vůbec ne, ale znám i ty případy, kde vážné problémy nejsou. Včetně toho našeho ![]()
Nemáme problém se společně dohodnout, vánoce trávíme společně (nenechala bych svoje rodiče na Štědrý den samotné, ani omylem
) a kupodivu - naše děti fakt pro ně nejsou horší jen tím, že je vidí denně. Naopak, mají s nimi jiný a hlubší vztah než s ostatními vnoučaty, sdílí s nimi víc věcí.
Znovu, všechno je to o lidech, jaké si to zařídím, takové to mám ![]()
Pokud chci žít jako samostatná jednotka, mít 100% soukromí, tak logicky nejdu bydlet vícegeneračně. To je pro lidi, kteří žijí v širších rodinách, jsou zvyklí sdílet s nimi víc věcí atd..
@Moise píše:
To není pravda. Stále najdeš lidi, kde vícegenerační bydlení funguje a kde rodiče nedělají rozdíly mezi domácími a ostatními vnoučaty![]()
U nás to tak funguje. A nejde jen o vnoučata. Domácí jsou dobrý tak na to, když oni něco potřebují a ostatní jsou obskakovaný.
Dám příklad. Máme jedno auto, které muselo di servisu. Bohužel oprava vyšla víc než bylo počítáno. Manžel šel za rodičema, jestli by nám nepůjčili 10.000,– že jim to za měsíc vrátí. Prý by rádi, ale nemají. No a za 2 měsíce půjčili švagrové 100.000 na jiné auto, jelikož to co měla bylo pro ní malé. A to mají auta 2. No a za půl roku se švagrová prokecla, že ty peníze dostala. Né že jí je půjčili.
Tak buď nám pomoct nechtěli a nebo šetřili na auto pro švagrovou. Pravdu nevim, ale je vidět, že ten rozdíl tam prostě dělají.
Jednou jsem zase potřebovala vyzvednout syna ze školky, jelikož jsem jela na vyšetření do nemocnice. Tak jsem se ptala tchýně zda by ho vyzvedla. Že nevim jestli se stačím do oběda vrátit. Prý že nebudou doma a ať tam je syn do odpoledne, že tam přece vydrží. Když jsem jí řekla, že tam není naučený spát a že tam bude plakat, tak mi řekla že jednou to zažít musí. No a pak se dozvim že jela nakupovat se švagrovou, která si chtěla nakoupit v klidu a potřebovala hlídání pro svého syna.
Opět příklad že ostatní mají přednost.
Já už teď vždy poprosim mojí mamku a tchýně se už neptám. Moje mamka nám vždy pomůže. Zrovna tuhle mi tchýně řekla, proč sem honim mojí mamku, když ona je doma.Tak jsem jí řekla, že vim že ona nemá věčně čas.
@Dolby a proč tam teda bydlíte, když máte takové vztahy? ![]()
Já takové věci neřeším - od rodičů si nepůjčuju a co dělají se svými penězi, to je jejich věc. Jestli jedno své dítě podpoří tím, že má kde bydlet a druhému dají peníze na cokoliv ![]()
@Moise píše:
Ne, to se mýlíš. Je to o vztazích, o lidech. Logicky nejdu dvougeneračně bydlet s tchýní, se kterou si nerozumím, vytáčí mě už jen tím, že existuje a mluvím o ní takhle jako vy dvěTo je sebevražda a nechápu, proč to někdo dělá.
Pak logicky jsou tady ty diskuse, jak je tchýně špatná a leze mi do soukromí, nesnáším ji a ničí mi život
tom případě si najdu vlastní bydlení a je po problému
![]()
Funguje to u dospělých lidí, kteří se dokážou spolu dohodnout a respektovat svoje soukromí. A většinou tak, že je to u rodičů ženy. Chlap se přizpůsobí vždycky líp než žena, ve většině případů je žena a tchýně jako dvě sokyně
Znám opravdu hodně lidí, kteří tak žijí, většinou na vesnicích, kde se k tomuhle modelu zase lidi vrací. Neříkám, že všude je to hladké, vůbec ne, ale znám i ty případy, kde vážné problémy nejsou. Včetně toho našeho
Nemáme problém se společně dohodnout, vánoce trávíme společně (nenechala bych svoje rodiče na Štědrý den samotné, ani omylem
Znovu, všechno je to o lidech, jaké si to zařídím, takové to mám![]()
) a kupodivu - naše děti fakt pro ně nejsou horší jen tím, že je vidí denně. Naopak, mají s nimi jiný a hlubší vztah než s ostatními vnoučaty, sdílí s nimi víc věcí.
Pokud chci žít jako samostatná jednotka, mít 100% soukromí, tak logicky nejdu bydlet vícegeneračně. To je pro lidi, kteří žijí v širších rodinách, jsou zvyklí sdílet s nimi víc věcí atd..
My už si stavíme svoje. Ale jde to pomalu. Manžel nacpal všechny peníze do jejich baráku. To bylo v době kdy mu říkali že bude jednou jeho, že to dělá pro sebe. No a když jsem sem přišla, tak přišli s tím, že barák dostane jedna švagrová.
Když se manžel ptal co bude s penězma které do baráku dal, tak mu řekli, že se pak se švagrovou má nějak domluvit
No už vidím, jak mu dá švagrová cca 500.000,Prý jedna si postavila barák, já prý dostanu barák od našich a ta druhá nemá nic. Je v nájmu v bytě. Tak dostane prý barák. Nevim jak přišla na to, že já dostanu barák od našich. Barák maji naši na půl a hlavně můj taťka není můj taťka a není jako můj otec nikde vedený, takže když se to rozebere, tak taky nemusím mít nic.
@Moise píše:
@Dolby a proč tam teda bydlíte, když máte takové vztahy?
Já takové věci neřeším - od rodičů si nepůjčuju a co dělají se svými penězi, to je jejich věc. Jestli jedno své dítě podpoří tím, že má kde bydlet a druhému dají peníze na cokoliv
Ano, bydlet máme kde. Ale vše platíme na půl. Elektřinu teda jenom my, jelikož prý máme větší spotřebu. To rozhodla tchýně a to přišla před cca 5ti lety při jednom sporu s tím, že jim neplatíme žádný nájem a bydlíme tady zadarmo. To tenkrát vypadalo, že jí můj muž skočí po krku.
@kdochcekam píše:
@Dolby Udělejte si vánoce spolu a 25. se připojte k ostatním. Děláme to tak všichni. Aby nebylo úplně zle, až budete mít po štědrém večeru a uložíte děti, vemte třeba s manželem lahvinku a jděte si s tchány připít
Letos chci opravdu vánoce bez tchánovců. Poslední roky se na vánoce vůbec netěšim, jsem naštvaná, nervní a těším se až vánoce skončí.
@Dolby píše:
Letos chci opravdu vánoce bez tchánovců. Poslední roky se na vánoce vůbec netěšim, jsem naštvaná, nervní a těším se až vánoce skončí.
A co ta švagrová (jejich dcera)?Nebylo by možné třeba se domluvit, že letos by tchánovci byli u ní? Proč se neprostřídat?