Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cuddy píše:
No zeny, vy si to delate hrozne slozite. Myt jeste ted okna, pect vanocku s nemocnym ditetem, gruntovat byt… To by me nehlo, uklidim pouze obyvak, kde se bude vecere odehravat, dnes dobalim darky, zitra salat a stromek, v sobotu pripravit stul a udelat maso a je to. Vy jste na sebe hrozne narocne.
Gruntovat se nechystám, jen vyluxovat a poklidit stůl, ať máme kam naservírovat tu štědrovečerní večeři, ale ani to nestíhám
Okna meju v létě, ne když venku mrzne, nejsem blázen ![]()
@SlecnaSally píše:
Tak ji kup a kašli na to
Když já se těším tu domácí, mám ji ráda ![]()
@alenka84 píše:
Když já se těším tu domácí, mám ji ráda
Když se těšíš, tak v pořádku..taky ji miluji. Dělá ji tchýně ![]()
Zakladatelko, bodejť bys nebyla vyřízená, když se snažíš zajistit catering a výzdobu a pro 3 rodiny a máš k tomu miminko a předškoláka! Takhle bych to nedělala, to je cesta do pekla (aspoň co se týče pekla vánoční pohody
)
Přijde mi fajn, že jste pozvali obojí rodiče. Určitě to bude hezké pro všechny.
Ale s prominutím - obojí senioři se místo příprav „kopou nudou do zadku“ a ty se sama strháš? Zapojila bych do příprav VŠECHNY!!!
K nám chodí na Vánoce máme s bráchou (bydlí vedle nás) a prostě spolu dohromady pečeme cukroví, vaříme (my děláme 4 chodové rybí menu, takže opravdu vaříme 2 dny)… Sice už nemám nervy vařit s mámou (u ní to bývalo v pohodě, ale v mají kuchyni se nevímproč chová nesamostatně jak pětileté dítě
Tak prostě rozdám úkoly: ty uvaříš ingredience na salát, já to nakrájím, smíchám, dodělám. Já uvařím vývar a oberu maso - ty pak doděláš polévku. Prostě už za ty roky víme, co kdo líp umí nebo dělá radši a jedeme jako tandem. A když má být u nás naklizeno a výzdoba, tak zas mamku zaúkoluju hlídáním mimina, aby prostě bylo kdy udělat.
A kdyby u nás měli být teoreticky i tchánovci, tak by to bylo stejné - dostali by úkoly a bylo by. Kdybych s tchýní nechtěla vařit, minimálně by aspoň hlídala děti.
@Anonymní píše:
@PetrVesely Tak jestli je to skutečně tvoje, tj. mužské, jméno, spoustu věcí to vysvětluje. Aneb teorie a praxe. Ženský mají taky chuť s tím kolikrát praštit, ale prostě nemůžou, to se blbě vysvětluje. Protože to, co tvrdíš ty, je teorie. Takhle je to jednoduchý říct, složitý udělat, pokud máš nějaký svědomí a povinnost k rodině. Nevím, jak jinak to napsat. To je jedno, plácáme tu oba mokrou slámu či jak se to říká. Jdu se věnovat dětem. A všem uhoněným maminkám přeju co nejvíc zdraví a pohody, prostě tu mateřskou a rodinnou péči jiným nevysvětlíš. P. S. Záclony doma v bytě vypraný nemám, okna ušmudlaný, podlahy samá čmouha, sedačka upatlaná od dětských ruček. Opravdu nejsme dokonalí. Jen dělám, co považuju za důležité, tj. chci, aby všichni kolem byli spokojení (a mrzí mě, když si to vlastní nespokojeností kazí sami, s tím ale nic nemůžu dělat, bohužel).
Chápala bych to, kdyby byli rodiče a tchýně s tchánem nemocní. Ale v tomto případě opravdu nechápu, proč Vy se tak snažíte a evidentně to ani nikdo neocení. Tatínek bude brblat, že ještě musí někam jít.
Tchýně by si klidně mohla udělat svého kapra doma. Píšete, že švagrová se starala, kam s nimi, aby měla možnost trávit Štědrý den sama se svou rodinou. Proč máte potřebu je „zachraňovat“? Máte svojí rodinu. Navštívit svoje rodiče a tchýni s tchánem můžete další dny.
@adam75 Hele, jestli jste fakt chlapi, proč prudíte na ženským webu? Už se mi to nechce vysvětlovat. Dusno v rodině nedělám, jsem milující manželka, mám skvělýho chlapa, chci, aby manžel za vše, co pro nás dělá, taky cítil, že i on má rodiče, které přijímáme, nakonec i já je mám ráda, postěžovat si mezi lidmi, které v životě neuvidím, snad můžu. Kecáme o ničem. Syn se zrovna snaží říkat „táta“, to je zajímavější. Pa.
K.
@adam75 píše:
Ale ona si to dělá samaTchýně nepeče… no tak nepeče a co má být? Tak se nad ní ušklíbneme, jak je neschopná a postěžujeme si na netu, že teda musíme upéct i tchánovi? O vlastním otci, který už má ve svém věku právo být mrzutý, řekneme hnusné věci a půjdeme před ním „zachránit“ jeho vlastní manželku?
Proč by ostatní měli být vstřícní? Protože já jsem si vzpomněla, že to tak chci?
Tohle uvažování vůbec nechápu. Kdyby zakladatelka změnila přístup, mohla by si tu vánoční náladu užít. Když nechce, tak ať si nestěžuje
počkej - tatínkovi je 60 = není „ve svém věku“ rozhodně není věkem že je cholerik a prudí.. to dělsjí lidi až po 70 ![]()
jinak nechápeš a je to vidět, neumíš si představit jaké to je, protože nejspíš nemáš osobní zkušenost s tím, že se můžeš přetrhnout být laskavá a vstřícná a stejně se nezavděčíš nebo se dočkáš jen reptání a kritiky..to pak snadno ztratíš trpělivost a i tu vstřícnost kor když toho máš moc - stavbu, dvě děti atd atd..
nezlob se, ale babička která přijde do domácnosti kde toho má snacha nad hlavu a nepomůže a ještě se nechá obskakovat a i to by bylo v pořádku - ale at aspoň nerýpe a nekritizuje tedy ne? ![]()
@jdukolem Moc děkuju, holt některé z nás to znají, jiní ne. Jsem šiša, ztrácím tu čas. Jen mě občas zajímá, co je a co není pro ostatní normální, získat trochu náhled, protože člověk, když si v tom žije, občas ztrácí soudnost a nadhled. Prostě nechci, aby se to tu zvrhlo na genderový stereotypy, ale někdy přemýšlím, jak by si to ti chlapi představovali, kdyby všichni, pokud se jim zrovna nechce, na to hodili bobek jako oni. Neremcali by nad prázdnou ledničkou? Nebolelo by je břicho hladem? Proč jsou kruci na zemi rozházený hračky? Proč nemám čistou jedinou košili? Proč to dítě pořád řve? Proč tu nechceš naše, vždyť jen sedí, tak co ti vadí?
Všechno funguje = není důvod něco řešit. Aneb každý si to udělej, jak umíš, já chci svůj klid. A hlavně si tady nestěžuj, můžeš si za to sama.
Je to krásné jak zachraňuješ situaci
Jsi holka do nepohody
Prostě správná ženská. Takový vzácný člověk jakých je v této době už málo. Přijmi obdiv ![]()
@jdukolem píše:
počkej - tatínkovi je 60 = není „ve svém věku“ rozhodně není věkem že je cholerik a prudí.. to dělsjí lidi až po 70
jinak nechápeš a je to vidět, neumíš si představit jaké to je, protože nejspíš nemáš osobní zkušenost s tím, že se můžeš přetrhnout být laskavá a vstřícná a stejně se nezavděčíš nebo se dočkáš jen reptání a kritiky..to pak snadno ztratíš trpělivost a i tu vstřícnost kor když toho máš moc - stavbu, dvě děti atd atd..
nezlob se, ale babička která přijde do domácnosti kde toho má snacha nad hlavu a nepomůže a ještě se nechá obskakovat a i to by bylo v pořádku - ale at aspoň nerýpe a nekritizuje tedy ne?
To s tím věkem tatínka - to určuje kdo, Ty?
Ano, nemám zkušenost s tím, že bych se mohla přetrhnout, protože vím, že se to nevyplácí. Kupodivu mě nikdo zatím nezavrhl ani nezkritizoval proto, že se kvůli němu nepřetrhnu. Stejně by to nepadlo na úrodnou půdu, bylo by mi to jedno… Naopak lidé spíš oceňují, že u nás doma vládne pohoda.
Ať babička nerýpe a nekritizuje, jasně - a ŘEKL JÍ NĚKDO, AŤ TO NEDĚLÁ? Na to stačí dvě věty, které by mířily na danou osobu, místo románu na netu, který míří na anonymní dav. Nelze očekávat, že babička má křišťálovou kouli a všechny pohnutky mysli své snachy okamžitě vytuší.
@Anonymní píše:
@adam75 Hele, jestli jste fakt chlapi, proč prudíte na ženským webu? Už se mi to nechce vysvětlovat. Dusno v rodině nedělám, jsem milující manželka, mám skvělýho chlapa, chci, aby manžel za vše, co pro nás dělá, taky cítil, že i on má rodiče, které přijímáme, nakonec i já je mám ráda, postěžovat si mezi lidmi, které v životě neuvidím, snad můžu. Kecáme o ničem. Syn se zrovna snaží říkat „táta“, to je zajímavější. Pa.K.
Jsem ženská. Předevčírem jsme byli s dětmi na večeru s českými písničkáři, včera s chlapem na swingovém koncertě. Dnes jsem v práci, po práci půjdeme se synem okouknout kapry a živý betlém. A v podobném duchu jedem celý adventní čas. Dneska a zítra večer udělám polívku a salát, rybu na Štědrý den hodím na pekáč poté, co přijedeme z výšlapu po Šumavě. Stromeček už máme ozdobený dva týdny, protože prostě milujeme stromečky.
Když Tě baví trávit svůj čas tak, jak ho trávíš, tak to klidně dělej, ale uvědom si, že je to TVOJE VOLBA. Nikdo nic z toho po Tobě nechce. Vztekat se na dítě (i když jen v duchu), že počuralo postel anebo na prarodiče, že dělají něco, co se Ti nelíbí, je prostě ÚPLNĚ MIMO. Tys postavila vysněný baráček, minizákusky a čisté postele ve svých prioritách výš než vztahy s blízkými lidmi.
@Anonymní píše:
@dedrichov Antibiotika.Ale jo, tohle zní jinak naprosto super!
Jo, promiň. Tak si to vynahradíš po nich. Chápu, že to potřebuje člověk někde vypustit. Ale nenech se tím vším semlít a klidně si řekni o pomoc jasně a srozumitelně.
Ať prožijete s rodinou klidné dny ![]()
@adam75 Ano, řekl. Několik osob. Opakovaně. Včetně jejího manžela, mého manžela, jeho sestry, mé maličkosti. Ano, lidi, co jsou za všech okolností v pohodě, obdivuji. Pokud je u nich skutečně pohoda, je co závidět. Nemělo by se to ale plést s leností či sobeckostí. Neřeším, nechci, nemusím, pro nikoho se nepřetrhnu, hlavně že je klid. Některé ženské jsou zkrátka jiné (já). Pro mě pohoda = spokojenost ostatních, i když to stojí nějaké to úsilí. Například to cukroví. Tchán ho miluje, mohl by ho jíst po kilech. Celou dobu peču (s dcerou) s vědomím toho, že mu bude chutnat a já z toho budu mít radost. Ne za tchýni. Pro něj. Za odměnu, že je, jaký je.
@adam75 Hihi, to je vtipný, kdybys mě znala, nemohla bys to napsat. Právě že vysněný vlastní dům = pro mě místo, kde konečně můžu pozvat, pohostit celé příbuzenstvo, scházet se, nechat přespat vzdálenou rodinu, trávit čas rodinněji. Doteď jsme bydleli v 2+1.
@Anonymní píše:
@adam75 Ano, řekl. Několik osob. Opakovaně. Včetně jejího manžela, mého manžela, jeho sestry, mé maličkosti. Ano, lidi, co jsou za všech okolností v pohodě, obdivuji. Pokud je u nich skutečně pohoda, je co závidět. Nemělo by se to ale plést s leností či sobeckostí. Neřeším, nechci, nemusím, pro nikoho se nepřetrhnu, hlavně že je klid. Některé ženské jsou zkrátka jiné (já). Pro mě pohoda = spokojenost ostatních, i když to stojí nějaké to úsilí. Například to cukroví. Tchán ho miluje, mohl by ho jíst po kilech. Celou dobu peču (s dcerou) s vědomím toho, že mu bude chutnat a já z toho budu mít radost. Ne za tchýni. Pro něj. Za odměnu, že je, jaký je.
Já lidi nehodnotím a nesoudím, takže termíny lenost a sobeckost se v mém slovníku nevyskytují. Ani vůči mně samé, ani vůči okolí. Respektuju, že lidi tráví svůj čas a prožívají svůj život tak, jak oni chtějí, i když mně se to třeba zrovna nelíbí - ale to je případně můj problém a nikoli jejich ![]()
Proč ses teda zmiňovala o tom, že tchyně, ač v důchodu, cukroví upéct nemůže? Jaký smysl mělo tohle sdělení, když o tchyni vlastně nejde?