Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Já jsem zase treba nikdy ani na chvíli nechala dvoulete, protože ten uz by si klidně mohl dokazat odemknout…
25 minut v aute se nenechává žádné dítě… je jedno jestli mu je měsíc, rok, dva nebo čtyři.
@Anonymní píše:
Já jsem zase treba nikdy ani na chvíli nechala dvoulete, protože ten uz by si klidně mohl dokazat odemknout…
Odemknout by si asi dokázal, ale otevřít bezpečnostní sponu v autosedačce, kde mám problém někdy i já, asi těžko. A pořád se tu bavíme o 2-3 minutách oproti půl hodině. ![]()
Tak hlavně, že ty řešíš to, že s větším dítětem parkujou na místě pro rodiče s kočárkem ![]()
@Anonymní píše:
Ani dvouleté, tříleté, čtyřleté, pětileté…
Chudáci děti
![]()
@Anonymní píše:
Prosím anonymně… Moje dnešní zkušenost. Menší okresní město. Stavim se v Lidlu, zaparkuji na místě pro kocarky, na tom stejném místě proti mně, nějaká rodinka s jedním větším dítětem, říkám si no jo, kočárek to nemá, ale do vchodu daleko, žePrte 11 měsíců je po plavání a spi. Nechám ho zamčené v autě odpočívat a se starsim (skoro pět let). Jdeme nakupovat. Počasí je akorat, říkám si, bude mu tam dobře, za 25 min. jsme zpět. Dávám věci do auta, trochu peskuju starsiho, prte uz kouka, akorat se vzbudil, ještě sebou cukne kdyz cvakne central. Vtom ten chlapik odnaproti na me začne dost neprijemne volat jestli mi to není blbý? Říkám se vubec netuším co? A on na me spusti, že jsem nechala malého celou dobu samotného v autě a že jsem půl hodiny pryč, říkám, že potřeboval spát a že není horko ani zima a že je mu dobre. On na me dost povysene, že je celou dobu vzhůru tu půl hodinu že na neho celou dobu kouká (pritom šli do obchodu stejne se mnou). Nic uz nerikam, staram se o starsiho, aby byl pripoutany, prteti davam rohlik do ruky a on na me zas volá, že si to nahrál a at počítám, ze to dá na internet…jako vim, že stála v vo. m bolí, ale vykolejilo me to a porad na to myslím…a tak se ptám…Jsem nezodpovědná, nebo byste ho nechali také odpocivat?…jo a na auto je z krámu vidět…
Za me jsi taky nezodpovedna, nikdy bych tak male dite tak dlouho samotne nenechala. Radsi bych ho spiciho presunula do kocarku nebo holt sla dovnitr s placicim ditetem, i kdyz u mamy v naruci by zrejme dlouho neplakal. Nerozumim tomu, ze se jeste ptas, jestli je takova vec normalni.
Jsi nezodpovedna. Dite vzdy vsude s sebou a anebo jezdim i s moji babi, ktera sice po obchode uz chodit nemuze, ale pocka mi v aute s ditetem a zabavi ho, pohlida.
@Anonymní píše:
Prosím anonymně… Moje dnešní zkušenost. Menší okresní město. Stavim se v Lidlu, zaparkuji na místě pro kocarky, na tom stejném místě proti mně, nějaká rodinka s jedním větším dítětem, říkám si no jo, kočárek to nemá, ale do vchodu daleko, žePrte 11 měsíců je po plavání a spi. Nechám ho zamčené v autě odpočívat a se starsim (skoro pět let). Jdeme nakupovat. Počasí je akorat, říkám si, bude mu tam dobře, za 25 min. jsme zpět. Dávám věci do auta, trochu peskuju starsiho, prte uz kouka, akorat se vzbudil, ještě sebou cukne kdyz cvakne central. Vtom ten chlapik odnaproti na me začne dost neprijemne volat jestli mi to není blbý? Říkám se vubec netuším co? A on na me spusti, že jsem nechala malého celou dobu samotného v autě a že jsem půl hodiny pryč, říkám, že potřeboval spát a že není horko ani zima a že je mu dobre. On na me dost povysene, že je celou dobu vzhůru tu půl hodinu že na neho celou dobu kouká (pritom šli do obchodu stejne se mnou). Nic uz nerikam, staram se o starsiho, aby byl pripoutany, prteti davam rohlik do ruky a on na me zas volá, že si to nahrál a at počítám, ze to dá na internet…jako vim, že stála v vo. m bolí, ale vykolejilo me to a porad na to myslím…a tak se ptám…Jsem nezodpovědná, nebo byste ho nechali také odpocivat?…jo a na auto je z krámu vidět…
Já bych nikdy děti samotné v autě nenechala. Ale neseřvala bych tě za to na parkovišti. Ty bys byla nejvíc potrestaná, kdyby se něco stalo.
Nenechala a kdybych takhle mimino videla samotne tak volam policii nebo bych to minimalne sla nahlasit do toho obchodu at daji hlaseni aby si nezodpovedny rodic sel vyzvednout dite nebo se bude volat policie.
@Anonymní píše:
Proto se ptam…jak říkám, na auto bylo vidět a spal…jindy bohuzel nakoupit moc nejde…Jsem z malé vesnicky a krám tu neni…kdybych ho vzbudila řval by na celý krám a zase bych nic nenakoupila a ještě by se na me vsichni koukali, proč jdu do kramu s brecicim ditkem…
No jéje. Tuhle tam ječelo batole. Já spíš ty rodiče lituju, než že by mě to pohoršovalo. Děti nejsou roboti na baterie. A náš syn by se odpoutal a nejspíš troubil na celé parkoviště. V klidu bych byla jedině tak, že bych měla oba u sebe ![]()
Nechala jsem jednou v autě asi 2 minuty a šla zaplatit parkování, protože jsem na to zapomněla. Byly to nejdelší dvě minuty, malý spal a stejně jsem si to vyčítala. Už nikdy jsem ho v autě nenechala a radši čekala než se vzbudí.
Ano, vážně jsi tak nezodpovědná.
Kdybys třeba vlítla s tím starším jen pro 5 rohlíků a hned ke kase, tak si ještě řeknu „budiž, měla auto pořád na očích a do 5min. se vrátila“. Ale půlhodinové nakupování je fakt dlouhé.
Před pár lety jsem zažila situaci, kdy v autě čekaly 2 děti (odhadem tak 1 a 3 roky) a cyklista tam chtěl projet a asi nějak blbě drknul a spustil se alarm. Cyklista se vyděsil, co se stalo, a pak se objevily v okýnku totálně vyděšené a řvoucí dětské hlavy (v tu chvíli jsem tam přicházela já, rychle si přečetla SPZ a běžela do obchodu nahlásit, ať okamžitě majitelé přijdou) - tu SPZ si pamatuju dodnes. Celé to trvalo pár minut, ti rodiče taky říkali „nechali jsme je tu chviličku, byli unavení“, ale ty děti byly totálně v šoku, bylo mi hrozně to jen vidět.
Jo ani v zahranici jsem nikde nevidela celoskleneny Lidl, kde by bylo odevsud z kramu videt na parkoviště, u všech Lidlu v okolí je sklo jen u vstupu a za pokladnama a i když člověk zaparkuje naproti pokladnam, kde jsou místa většinou pro invalidy, tak ze vsech mist v krámu by do auta videl jen Bystrozraky…
Ale ty jsi taky nesla s kocarkem do obchodu, takze podle tve teorie jsi na tom miste taky nemela co delat… i kdyz podle mne je to spis obecne pro rodinu s detma v autosedacce.
Jinak 25 min je vazne moc a z obchodu behem nakupovani asi nekoukas porad ven, to bych nenechala, ale treba na benzince kdyz jdu platit tak na ty 2-3 min nechavam. Nebo kdyz jdu zvonit na druzinu kdyz vyzvedavam starsi a jdu 100 metru tam a zpet auto celou dobu na ocich a jsem pryc minutu. Je to mozna taky nezodpovedne, ale na takovy chvilky proste nebudu vlacet dite s sebou.
Hlavne se teda nesmi to auto nechat odemceny a nastartovany jak to udelala ta matka nedavno, coz teda nepochopim. ![]()
Chápu, že je to těžké, když si nemáš kdy jindy nakoupit, ale už to nedělej. Náhoda je blbec (ten chlap každopádně taky).