Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lama Lama píše:
Jo máš děti nějak extrémně natvrdlé, že si neumí v 5ti letech rozepnout pás? Naopak, pásy jsou koncipované tak, aby je v případě optřeby rozepnul i uplnej dement.
Hele, tvůj tón se mi hodně nelíbí, tak brzdi! Pětibodový pás si dítě samo nesmí rozepnout. A v případě paniky, to samo ani nezvládne! A na mé premianty mi prosím nesahej! Moje děti od 10 let jezdí na závody samotné bez rodičů do zahraničí a umí se v případě potřeby domluvit i v cizí zemi a postarat se hodně o sebe. Jim mohu důvěřovat.
Celou diskuzi jsem nečetla, ale nikdy bych nenechala dítě - jakkoliv staré, čím mladší, tím horší, nejhorší varianta je podle mě právě spící dítě - na půl hodiny v autě, abych si nakoupila v supermarketu.
Takové to „odskočení si“, že vidím přitom na auto - to ano, ale odejít bez dohledu auta, to bych si netroufla nikdy.
@bartsch píše:
Hele, tvůj tón se mi hodně nelíbí, tak brzdi! Pětibodový pás si dítě samo nesmí rozepnout. A v případě paniky, to samo ani nezvládne! A na mé premianty mi prosím nesahej! Moje děti od 10 let jezdí na závody samotné bez rodičů do zahraničí a umí se v případě potřeby domluvit i v cizí zemi a postarat se hodně o sebe. Jim mohu důvěřovat.
No, bezva. Zajímalo by mě, jak zajistíš, aby si 4leté dítě nedokázalo rozepnout pětibodý pás.
Měli jsme 5 různých sedaček ( značkové), zvládlo to všude.
Nebo co znamená to nesmí? Samo, že nesmělo, ale šlo jen o dodržení příkazu, povelu, poslušnost. Ne, že by to nezvládlo.
@unuděná píše:
To samé se ti ale může stát při normálním ťukanci v provozu - dveře se promáčknou a nepůjdou otevřít ani zevnitřZajímala by mě nějaká statistika nehod přímo na benzinové pumpě
![]()
Ale to dítě při nehodě za jízdy nebude samo v autě, že? Dokáže to dítě uklidnit, dostat z autosedačky, pomoci mu. Některým se to nedá vysvětlit
Každý má svou zodpovědnost a je to každého rozhodnutí. Ale tady neplatí, že ten kdo se směje naposled, směje se nejlépe.
@bartsch píše:
Ale to dítě při nehodě za jízdy nebude samo v autě, že? Dokáže to dítě uklidnit, dostat z autosedačky, pomoci mu. Některým se to nedá vysvětlitKaždý má svou zodpovědnost a je to každého rozhodnutí. Ale tady neplatí, že ten kdo se směje naposled, směje se nejlépe.
Jsi si jistá, že v případě autonehody, kdy začne v autě hořet, je pro dítě bezpečnější, pokud je s ním dospělý v autě uvnittř, než když je venku a může zasáhnout?
@bartsch Tak ono je to vždy na rodiči aby zvážil poměr riziko:pohodlí. O ničem jiném to není. Já jsem třeba ochotná přijmout dle mě minimální riziko, že do auta stojícího na benzinové pumpě během 1-2minut mé nepřítomnosti narazí auto jiné oproti vyhánění dvou dětí z auta, rozmlouvání koupení dobrůtky na pokladně a jejich opětovnému lezení dovnitř auta a kontroly pásů. Mám jen jedny nervy a čas taky nezastavím.
Ale zjevně jsou i matky, kterým přijde normální odběhnout od nastartovaného auta s dítětem uvnitř
A jiné zase do auta nevlezou vůbec, protože riziko bouračky vyhodnotí jako příliš vysoké ![]()
@Lama Lama píše:
No, bezva. Zajímalo by mě, jak zajistíš, aby si 4leté dítě nedokázalo rozepnout pětibodý pás.Měli jsme 5 různých sedaček ( značkové), zvládlo to všude.
Nebo co znamená to nesmí? Samo, že nesmělo, ale šlo jen o dodržení příkazu, povelu, poslušnost. Ne, že by to nezvládlo.
Měly jsme pro děti značkové a chtělo to opravdu zabrat, aby se to odeplo. Pro dospělého hračka, pro dítě trochu překážka. Děti jsou samozřejmě šikovné a přijdou na to, moje ctily zákaz odepínání. Ale jak říkám, každé dítě je jiné, některé je rozvážné a v krizových situacích jedná s rozmyslem a jiné podlehne panice raz dva. Ono to tak platí i u dospělých lidí. jen ten dospělý člověk už má více zkušeností a lehčeji se rozhoduje.
@unuděná píše:
@lebambule A proč v zamčenym? Pokud to není mimino, tak je přece lepší nechat auto odemčené, aby v případě problému mohlo z auta vylézt/někdo ho může vyndat. To samé doma - taky asi dítě nezamykáš, když jdeš dolů za pošťačkou, ne?
Mě to prostě přijde hodně úzkostné - větší riziko vnímám jen tu samotnou cestu autemA je fakt, že kdyby byla na benzince fronta, jakože třeba na Onu je téměř vždy a v autě přede mnou někdo vyndaval dítě, aby s ním šlo platit, tak si budu vážně klepat na čelo.
Jenže ty si ty situace predstavujes jinak nez ja. 🤷♀️ A v nezamcenym uz bych ho nenechala tuplem. Nechala bys dítě stat pred obchodem bez dozoru? Jakej je pak rozdil, ze sedi v autě? Ja nejsem uzkostna, dite mi leze po stromech, jezdí v bugyne, na kole, s tatínkem na motorce, ja se o nej bojim v souvislosti s cizima lidma a mistama. Takze opakuji, ne, nenechala bych ho v aute pred kramem.
@bartsch píše:
Ale to dítě při nehodě za jízdy nebude samo v autě, že? Dokáže to dítě uklidnit, dostat z autosedačky, pomoci mu.Některým se to nedá vysvětlitKaždý má svou zodpovědnost a je to každého rozhodnutí. Ale tady neplatí, že ten kdo se směje naposled, směje se nejlépe.
Anebo se taky mamka klepne o okýnko, upadne do bezvědomí a to dítě bude ještě ve větším průšvihu a stresu, než kdyby matka doběhla od pokladny na benzínce a adekvátně zareagovala.
@lebambule píše:
Jenže ty si ty situace predstavujes jinak nez ja. 🤷♀️ A v nezamcenym uz bych ho nenechala tuplem. Nechala bys dítě stat pred obchodem bez dozoru?Jakej je pak rozdil, ze sedi v autě? Ja nejsem uzkostna, dite mi leze po stromech, jezdí v bugyne, na kole, s tatínkem na motorce, ja se o nej bojim v souvislosti s cizima lidma a mistama. Takze opakuji, ne, nenechala bych ho v aute pred kramem.
Už jsem to psala - spící mimino v zamčeném na krátké odběhnutí ano. Starší poučené děti (od cca 4 let) naopak v odemčeném s nějakou zábavou, aby nevymýšelo kravinky. Praktikuju to s dětmi běžně a nikdy nebyl žádný problém, klepy klep. Vědí, co mají dělat v případě problému. Je to stejné, jako když nechám druháka hoďku samotného doma.
@bartsch píše:Ale to nikdo nespochybnuje. o tom absolutním, že to rozepnout nesmí, ve smyslu, že to nelze, jsi psala ty.
Měly jsme pro děti značkové a chtělo to opravdu zabrat, aby se to odeplo. Pro dospělého hračka, pro dítě trochu překážka. Děti jsou samozřejmě šikovné a přijdou na to, moje ctily zákaz odepínání. Ale jak říkám, každé dítě je jiné, některé je rozvážné a v krizových situacích jedná s rozmyslem a jiné podlehne panice raz dva. Ono to tak platí i u dospělých lidí. jen ten dospělý člověk už má více zkušeností a lehčeji se rozhoduje.
@lebambule píše:
Jenže ty si ty situace predstavujes jinak nez ja. 🤷♀️ A v nezamcenym uz bych ho nenechala tuplem. Nechala bys dítě stat pred obchodem bez dozoru? Jakej je pak rozdil, ze sedi v autě? Ja nejsem uzkostna, dite mi leze po stromech, jezdí v bugyne, na kole, s tatínkem na motorce, ja se o nej bojim v souvislosti s cizima lidma a mistama. Takze opakuji, ne, nenechala bych ho v aute pred kramem.
V pěti letech? Ano, nechala.
@unuděná píše:
@bartsch Tak ono je to vždy na rodiči aby zvážil poměr riziko:pohodlí. O ničem jiném to není. Já jsem třeba ochotná přijmout dle mě minimální riziko, že do auta stojícího na benzinové pumpě během 1-2minut mé nepřítomnosti narazí auto jiné oproti vyhánění dvou dětí z auta, rozmlouvání koupení dobrůtky na pokladně a jejich opětovnému lezení dovnitř auta a kontroly pásů. Mám jen jedny nervy a čas taky nezastavím.
Ale zjevně jsou i matky, kterým přijde normální odběhnout od nastartovaného auta s dítětem uvnitřA jiné zase do auta nevlezou vůbec, protože riziko bouračky vyhodnotí jako příliš vysoké
Ta matka s nastartovaným autem byla extrém
Ta v té hlavě musí mít fakt nastláno. Bohužel riziko bouračky i na tom parkovišti není zanedbatelné
Jo a dítě v krámě často něco chce, to ano. I ti moji puberťáci jdou raději do obchodu, než aby na mě čekali třeba u auta, vždyť z toho něco může kápnout, že?
![]()
@Lama Lama píše:
V pěti letech? Ano, nechala.
Ja ne. Kvůli ostatním lidem, kterym neverim, ne proto, ze bych se bala, ze to dítě nezvládne. ![]()
Ano jsi nezodpovědná, co kdyby mu zaskočilo? nebo řval? hele já bych i zavolala policajty
Také bych nenechala dítě samotné v autě. Moje odpověď zní - ano, jsi nezodpovédná. A co se týče toho chlapa, co to bude dávat na internet, tak to je blbec.