Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Aduš8 píše:
@Kfětoslava jenže ta taková nechala auto s klíčky v zapalování a ještě auto nastartované.
No ale taky běžela na skok a měla naprosto stejné uvažování. Vsadím boty, že ji do té doby ANI NENAPADLO, že by se mohlo něco přihodit.
Za mě nejsi nezodpovědná. 25 min je dost, ale ty úzkostné matky co se tu křižují a nenechají spící dítě ani 5 min samotné jsou taky směšné.
Pokud by spal, tak bych si nakoupit skočila, ale snažila bych se to zvládnout rychle, popř. bych z obchodu občas vyběhla zkontrolovat, jak na tom je.
Moje babička mi říkala, že když chodily ženské na pole, nechávaly děti doma v postýlce i několik hodin.
Neříkám, že je to dobře, ale dnes jsme svědky druhého extrému. A mám pocit, že největší průšvihy se nakonec dějí těm přehnaně úzkostným a hlídajícím matkám.
@bartsch Tak tohle riziko mi opravdu jako zanedbatelné přijde. Kdybych se měla obávat, že za tu minutu, co jdu zaplatit, mi někdo zbourá auto, tak na tu benzínku nepojedu dítě/nedítě. Když to do tebe někdo napere ve chvíli, kdy tankuješ, tak se mi to jeví ještě jako horší. A zdaleka nejhorší je nabourat v normálním provozu, přece kvůli tomu nepřestanu jezdit autem? ![]()
@bartsch píše:
Já nemluvím o klepnutí pepky, ale o tom, že riziko nabourání tvého auta autem jiným na benzince není zanedbatelné, tak umím pochopit, že to někdo neriskuje. A pokud jde o ty autosedačky, tak dítě si samo nesmí rozepnout pásy. Pokud to tak někdo má, tak je něco špatně a není to bezpečné. Ale jak říká můj kolega, lidí je na světě dost a je na každém, jak se k tomu postavíZa děti odpovídá ten, kdo je má na starosti (a to se navíc týká jen dospělých osob).
Jo máš děti nějak extrémně natvrdlé, že si neumí v 5ti letech rozepnout pás? Naopak, pásy jsou koncipované tak, aby je v případě optřeby rozepnul i uplnej dement. ![]()
@Kfětoslava píše:
No ale taky běžela na skok a měla naprosto stejné uvažování. Vsadím boty, že ji do té doby ANI NENAPADLO, že by se mohlo něco přihodit.
Tak to je ale podstatný rozdíl ne??
Jestli jí nenapadlo, že jí může někdo ukrást nastartované odemčené auto, tak je prostě hloupá. Ani v chcíplém autě bych klíčky nenechala ![]()
@bigl píše:
Za mě nejsi nezodpovědná. 25 min je dost, ale ty úzkostné matky co se tu křižují a nenechají spící dítě ani 5 min samotné jsou taky směšné.
Pokud by spal, tak bych si nakoupit skočila, ale snažila bych se to zvládnout rychle, popř. bych z obchodu občas vyběhla zkontrolovat, jak na tom je.
Moje babička mi říkala, že když chodily ženské na pole, nechávaly děti doma v postýlce i několik hodin.
Neříkám, že je to dobře, ale dnes jsme svědky druhého extrému. A mám pocit, že největší průšvihy se nakonec dějí těm přehnaně úzkostným a hlídajícím matkám.
Odejít od dítěte a nechat ho v autě nezodpovědné je, i když se to některé snažíte zlehčovat. Ale asi máte hodně dětí, já mám jen dvě, tak jsem je v autě nenechávala
a přehnaně úzkostná nejsem.
@bartsch píše:
Já nemluvím o klepnutí pepky, ale o tom, že riziko nabourání tvého auta autem jiným na benzince není zanedbatelné, tak umím pochopit, že to někdo neriskuje. A pokud jde o ty autosedačky, tak dítě si samo nesmí rozepnout pásy. Pokud to tak někdo má, tak je něco špatně a není to bezpečné. Ale jak říká můj kolega, lidí je na světě dost a je na každém, jak se k tomu postavíZa děti odpovídá ten, kdo je má na starosti (a to se navíc týká jen dospělých osob).
A v čem pomůže, že v tom autě v tu chvíli budu sedět já? ![]()
@unuděná píše:
Tak to je ale podstatný rozdíl ne??Jestli jí nenapadlo, že jí může někdo ukrást nastartované odemčené auto, tak je prostě hloupá. Ani v chcíplém autě bych klíčky nenechala
Hloupé jsou všechny, co nechají dítě v autě. Je skvělé pozorovat to kastování, ona hloupá měla klíčky v autě, já chytrá to dítě tam zamknu a podobně ![]()
@Kfětoslava píše:jedna taková nedávno přišla o auto a dítě, myslím, že je navždy vyškolená, ale dítě nebudila vytahováním z auta, to je pravda
myslíš tu co tam nechala klíčky??? já zásadně zamykám… ![]()
@bartsch píše:
Na druhou stranu na WC do tebe nikdo nenabourá, že? A sporáky mají pojistky. Co si pamatuji své děti, když byly malé, tak musím říct, že pod dobu mé přítomnosti na wc dokázaly opravdu vymyslet a udělat nějakou blbostNechávala jsem si otevřené dveře a pořád s nimi komunikovala, abych měla o jejich činnosti a pohybu přehled
Přesně. Na benzine mi jde hlavně o to, ze sedí u stojanu s BENZINEM, v zamcenym autě, ja prostě nerada chodím něčemu naproti. Vevnitř muže být navic fronta, nevim, nepripadam si přehnaně uzkostna, napriklad bydlim v patře baraku a kolikrat jeste houpu kočár a starší chce uz jit domu, tak jde sam, jsou mu ctyri, rozsvítí si, svlece se a pustí třeba pohadku, ma v obýváku okno na vetracku a případně na mě zavolá a nechám ho tam klidně i hodinu. Vsemu se zabránit neda, ale napospas osudu v zamcenym aute bych ho nenechala, to mi prijde jako hodně velkej risk.
@Lama Lama píše:
Bavíme se o dítěti, 5 let… Za rok půjde do školy. nemělo by být už vedené k samostatnosti, že prostě 5-15 min vydží opravdu bez osobního přímého dozoru, aniž by si matka ukousala všechny nehty, co za tu dobu vyvede?
Nejde o vedení k samostatnosti. Každí dítě je jiné. Nelze generalizovat. Některé bude poslušně sedět na bobku a kreslit si a jiné, jen za tebou zapadnou dveře, půjde „zkontrolovat“ kuchyňskou linku, sporák, kotel atd.
A pokud se něco stane, zodpovědné za to nebude to dítě
Pokud pětileté dítě dokáže přivolat pomoc, dokáže spolupracovat při krizových situacích, tak 10 minut zvládne ![]()
@Lama Lama píše:
A v čem pomůže, že v tom autě v tu chvíli budu sedět já?
Při nabourání může auto začít hořet, z venku se do zamčeného auta bude blbě dostávat. To víš, já jsem technik, tak se v těchto záležitostech orientuji trochu více a více předjímám.
@lebambule A proč v zamčenym? Pokud to není mimino, tak je přece lepší nechat auto odemčené, aby v případě problému mohlo z auta vylézt/někdo ho může vyndat. To samé doma - taky asi dítě nezamykáš, když jdeš dolů za pošťačkou, ne?
Mě to prostě přijde hodně úzkostné - větší riziko vnímám jen tu samotnou cestu autem
A je fakt, že kdyby byla na benzince fronta, jakože třeba na Onu je téměř vždy a v autě přede mnou někdo vyndaval dítě, aby s ním šlo platit, tak si budu vážně klepat na čelo.
@bartsch píše:
Při nabourání může auto začít hořet, z venku se do zamčeného auta bude blbě dostávat. To víš, já jsem technik, tak se v těchto záležitostech orientuji trochu více a více předjímám.
To samé se ti ale může stát při normálním ťukanci v provozu - dveře se promáčknou a nepůjdou otevřít ani zevnitř
Zajímala by mě nějaká statistika nehod přímo na benzinové pumpě
![]()
@bartsch píše:
Mluvíme o dítěti 5 let. To snad dokáže dveře otevřít, ne?