Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já budu asi v menšině, ale mně by též přišlo spravedlivé, kdyby jednu cestu děti odvezli prarodiče. Tam je asi velký rozdíl v chápání toho pobytu dětí u nich. Většina přispívajících to chápe zřejmě jako nějaké břemeno pro prarodiče, něco, co dělají neradi, snad i se sebezapřením, aby ulehčili rodičům dětí. Já to (dle toho, jak to máme u nás v rodině) chápu tak, že prarodiče tam děti chtějí mít, že tu jejich dvoutýdenní návštěvu sami vyžadují a z přítomnosti dětí se těší - že to neberou jako přítěž nebo pomoc vytížené matce dětí, za kterou by měla být vděčná a o kterou si řekla, ale jako vlastní potěšení a radost, o kterou si říkají oni samotní. Pak, když se na to dívám z tohoto pohledu, by mi přišlo přirozené, kdyby se nějakým způsobem podíleli na přepravě dětí, protože doba strávená v autě, ani finance s tím spojené, nejsou rozhodně zanedbatelné a prarodiče tam ty děti mít sami chtějí. A nepřijde mi nijak drzé nebo troufalé je o to zkusit požádat. Rozhodnutí bych pak nechala na nich, pokud nechtějí, tak s tím stejně nic neuděláte - maximálně, pokud by to pro vás bylo neúnosné, budete muset návštěvy omezit na to, že je budete trávit u prarodičů společně. Což nemyslím jako nějakou vydírací taktiku, ale prostě fakt… Minimálně, než třeba mimino trochu povyroste.
@Pratt píše:
U nas je to tak, ze malyho odvezeme a prarodice ho pak privezou. Nevidim na tom nic spatnyho. Ale asi bude rozdil v tom, ze u nas nejezdi na hlidani, ale protoze ho prarodice chteji videt! A nedelaj to, protoze musej, ale protoze o to stoji. Prijde mi to normalni.
Ano, přesně tak… Mně to vždycky přišlo normální, to, co popisuje většina přispívajících mi přijde prostě divné a nechápu takové vztahy v rodině. V životě bych necpala dítě někam, kde o něho nestojí.
@Angua, jenomže vtip je v tom, že zakladatelka je o to požádala - a oni jí sdělili svoje důvody, proč to nechtějí udělat. Do jejich auta se děti nevejdou a oni by museli vlastní auto (které mají na leasing) na týden vyměnit za zakladatelky velké. Nechtějí to udělat, tečka. Není o čem diskutovat, je třeba to respektovat. ![]()
Žádná „spravedlnost“ tady není na místě, v tomto rozhodují ti, kteří dobrovolně (třebaže rádi a jistě i pro vlastní potěšení) hlídají.
A to mně se zase nelíbí, že rodiče zakladatelky svými postoji nutí mimino trajdat autem 4×500 km… Já pokládám za rozhodující komfort miminka - všichni ostatní jsou už vice méně samostatní, ale mimino je odkázané na svou matku a pokud ona musí šoférovat, tak miminko musí taky a to mi připadá nefér…
Nelíbí se mi, že dospělí mají hromadu důvodů, proč to nejde (vlakem to „nejde“, auto na leasing půjčovat „nejde“) a mimino se kvůli tomu musí stát kočovníkem??? ![]()
navíc ten nápad prohodit si auta elegantně řeší i cesty na výlet (sáňkování)…
Koukám, že vnoučata jsou něco za odměnu ![]()
Když je ti líto peněz za benzín, co peníza za jídlo pro děti, které tím za týden ušetříš.
![]()
@Angua já to neberu ani tak, že jim chtějí prarodiče ulehčit a zbavit je břemena, ani že je sami chtějí..Beru to tak (podle toho jak to chodí u nás v rodině, v jiných je to samo zase jinak a od toho se odvíjí tato situace), že nechceme ostatním „komplikovat“ život a chceme jim ulehčit - především my děti svým rodičům a oni zase naopak. Mě by bylo hloupé aby oni si dělali starost s odvozem - vnímám to jako komplikaci pro rodiče (cestu) a ani aby do toho museli investovat (peníze). Je to dáno výchovou (kdy naši se chovali stejně ke svým rodičům a jejich rodiče k nim) a povahou (kdy je mi hloupé aby ostatní investovali a komplikovali si situaci kvůli mě resp. mým dětem). Neříkám, že to je troufalé pro někoho jiného (v naší rodině by to nejspíš bylo, i když u nás by se zase naši snažili vyjít vstříc nám když bychom je o to požádali). Mě to spíš přišlo jako pro naši rodinu úplně nepředstavitelné. Jak říkám, handrkujeme se vždycky opačným směrem..(když bych žádala rodiče aby mi odvezly děcka 1000 km, tak bych jim zároveň nabízela kompenzaci v podobě proplaceného benzínu plus něčeho - např. stráveného víkendu u nás s plnou péčí, jinak bych si připadala nepatřičně..tak to prostě mám
).
@Lu78 píše:Nelíbí se mi, že dospělí mají hromadu důvodů, proč to nejde (vlakem to „nejde“, auto na leasing půjčovat „nejde“) a mimino se kvůli tomu musí stát kočovníkem???
navíc ten nápad prohodit si auta elegantně řeší i cesty na výlet (sáňkování)…
lízané auto bych taky nepůjčila ![]()
@Lu78 píše:
A to mně se zase nelíbí, že rodiče zakladatelky svými postoji nutí mimino trajdat autem 4×500 km… Já pokládám za rozhodující komfort miminka - všichni ostatní jsou už vice méně samostatní, ale mimino je odkázané na svou matku a pokud ona musí šoférovat, tak miminko musí taky a to mi připadá nefér…
No nezlob se, ale to mimino si pořídil kdo??? Zakladatelka nebo její rodiče? Když nechce brát mimino s sebou, musí ostatní děti dovézt manžel. Třeba… nebo jakkoli jinak, to už jsou holt starosti, které větší rodina přináší. „Komfort miminka“ je starost jeho mámy. ![]()
Tak asi jde predevsim o to, jake maji k tomu duvody. Casto hlidam a vozim tri synovce a je to zodpovednost ohromna. Jet s nimi 500 km bych mela strach. Predstav si, ze se neco stane. Budes jim to do smrti vycitat.
Take bych chapala, ze nechteji jet tvym autem zpet. Tri deti v aute, dalnice, snih, auto, na ktere nejsou zvykle…
Ale take rozumim, ze se nechce jet Tobe se ctyrmi detmi bez manzela ve stejnych podminkach. Takze bych popremyslela i jine variante. Navstivit rodice s manzelem jen na Vanoce a deti tam nechat az treba v lete.
U nas, pokud by rodice vedili, ze bych mela jet se ctyrmi detmi sama, tak by rozhodne je vezli oni. Klidne by si pro ne prijeli. Tata je zkusenejsi ridic a to by rozhodlo. Ale zalezi na financi situaci rodiny a na celkovych vztazich.
Trochu nesouhlasim s BohunkaP (ackoli Tvoje nazory jsou vzdy velmi rozumne) s tim, ze „děti jste si s manželem pořídili Vy a jste to zase jen Vy, kdo se musí postarat se vším všudy“. Je to o celkove rodinne atmosfere. Ja pomuzu jim nad ramec svych „povinnosti“, oni zase mne. 500 km se ctyrmi detmi by me opravdu nenechali jet.
@BohunkaP Ano, je to tak. Rodičia si deti po Vianociach vyžiadali, či by mohli zostať s tým, že si ich potom i odvezieme. Keďže prvú sobotu deti odchádzajú na lyžák, tak sme našim navrhli výmenu áut, naši by deti doviezli v piatok a zostali na víkend. Druhá varianta je (ktorú preferujú naši), že pocestujem sama s miminom vo štvrtok 500km k nim a v piatok so 4 deťmi 500km domov.
A je len zisťujem ako to majú ostatní, a očividne to majú tak, že keď rodičia zatúžia po vnúčatách, tak skočia do auta, 500km im ich odvezú a potom ešte 500km domov, čo je pre nás práve teraz dosť problém, keďže by som na to bola sama… Nič viac.
@BohunkaP a já si myslím, že „spravedlnost“ tady na místě je. Chtějí vidět děti, tak by pro to měli taky něco udělat. Neříkám dělat něco na truc, ale jak píše @Lu78, neobětovala bych pohodlí miminka pro pohodlí prarodičů. Protože když se chce, tak jde všecko - ale musí být ta vůle. Takže OK, nechtějí e přivézt, ale já zas nechci vláčet mimino 2000 km sem a tam. Tedy přijedeme na tři dny na svátky a pak všichni domů, protože takto to teď prostě je. Příští rok bude mimino větší, můžem se domluvit zas tak, jak to bylo doposud.
MM si třeba strašně nerad půjčuje cizí auta, i naše nerad půjčuje, ale když jsme jeli švagrové na svatbu a jeho rodiče měli jet vlakem nebo si mohl půjčit sedmimístné auto od našich, aby měli pohodlnější cestování, tak to prostě udělal. Mrčel, ale udělal
Podle mě je to hodně podobné…
@Cuddy píše:
Trochu nesouhlasim s BohunkaP (ackoli Tvoje nazory jsou vzdy velmi rozumne) s tim, ze „děti jste si s manželem pořídili Vy a jste to zase jen Vy, kdo se musí postarat se vším všudy“. Je to o celkove rodinne atmosfere. Ja pomuzu jim nad ramec svych „povinnosti“, oni zase mne. 500 km se ctyrmi detmi by me opravdu nenechali jet.
S tím souhlasím. Ale ano, děti si snad pořídili oni, nebo ne? Pomáhat „nad rámec“ je v pořádku a je krásné, pokud to tak opravdu funguje - ale je potřeba vědět, že „toto je nad rámec, díky moc“, ne to dotčeně vyžadovat. Přesně, jak píšeš - je to o celkové atmosféře - nelze to po nikom vyžadovat a cítit se uraženě, že mi nechtějí vyhovět.
@BohunkaP píše:
No nezlob se, ale to mimino si pořídil kdo??? Zakladatelka nebo její rodiče? Když nechce brát mimino s sebou, musí ostatní děti dovézt manžel. Třeba… nebo jakkoli jinak, to už jsou holt starosti, které větší rodina přináší. „Komfort miminka“ je starost jeho mámy.
A proč by musel? Protože prarodiče chtějí? Když mu to nepasuje? Ano, zakl. s manželem si pořídili mimino, nechtějí ho tahat po všech čertech, protože jsou zodpovědní za jeho pohodlí, prarodiče taky nechtějí ustoupit ze svého pohodlí, tak prostě není jiné řešení, než že všichni pojedou po třech dnech domů a hotovo.
Nepůjčit lízované auto mi příjde normální, zvlášť v zimě. Dokonce bych i pochopila, že nechtějí jet v zimě kvůli strachu a bezpečnosti. Pokud jde o komfort miminka, my letos taky necestujem za dalekou rodinou, protože máme mimino a nechceme je vláčet přes celou republiku.