Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@silonk píše:
Zdravím Vás.. já sice své děti zatím nemám.. ale často hlídám roční dvojčátka své tetě.. zkoušela jsem toho hodně, ale osvědčila se mi jen jedna věc.. když dělají něco co nemají tak jim nejdříve řeknu že to nesmí dělat (pokaždé použiji stejnou větu aby věděly o co jde) když to i přes to dělají, tak je prostě vezmu a dám do postýlek.. nechám je tam dokud se nevyvztekají, nevšímám si jich.. až se dovztekají tak je zase pustím.. a takto to dělám pokaždé.. není to sice vůbec jednoduché.. ze začátku se vztekaly i půl hodiny..teď už ví, že to nestojí za to.. takže už tolik nedělají věci co nesmí, nebo se hned přestanou vztekat.. hlavně pořád dělejte stejnou věc..ať ví jaké budou následky..
a máš pocit, že roční děti pochopí co dělají špatně?? Já bych je nepřeceňovala, oni jen chápou, že je štrčíš do postýlky a nepustíš ven…
@silonk Určitě to zafungovat může, ale ne všude. Jsou děti, které by se se vztekaly několik hodin. Navíc, z mého pohledu je výsledek jediný - dítě zlomím, abych dosáhla svého. Popravdě, pro mě srovnatelné s fyzickým trestem (obzvlášť, když do toho zahrnu to nevšímání si dětí)
@lucenka píše:
@silonk a co budeš dělat, až za chvíli nebudou mít postýlky?
No to zatím neřeším, jelikož je jim 1 rok.. zatím stačí tato taktika.. a myslím si že když ji budu ještě 2 roky používat.. tak že se děti odnaučí dělat věci, které nemají.. samozřejmě jak budou růst tak budu muset zkoušet něco jiného pokud budou zlobit..
@silonk píše:
No to zatím neřeším, jelikož je jim 1 rok.. zatím stačí tato taktika.. a myslím si že když ji budu ještě 2 roky používat.. tak že se děti odnaučí dělat věci, které nemají.. samozřejmě jak budou růst tak budu muset zkoušet něco jiného pokud budou zlobit..
To si hodně věříš, že v postýlkách vydrží tak dlouho ![]()
@S.Ivanka píše:
a máš pocit, že roční děti pochopí co dělají špatně?? Já bych je nepřeceňovala, oni jen chápou, že je štrčíš do postýlky a nepustíš ven…
Ano mám pocit že to děti chápou.. děti jsou velmi vnímavé.. a vidím to na nich.. teď už je ani do těch postýlek tolik dávat nemusím.. někdy už poslechnou, když jim jen řeknu, že to nesmí dělat.. kdysi jsem je musela dávat do postýlek několikrát denně.. teď jen občas.. protože opravdu poslechnou když jen řeknu ať to nedělají
@silonk A ta teta o tom ví? Mně to přijde hrozné. Vždyť jde o roční děti, to jsou taková mimina, co ještě nemají rozum. ten pořádný vztek teprve přijde. Co budeš dělat pak? přitvrdíš? ![]()
@lucenka píše:
To si hodně věříš, že v postýlkách vydrží tak dlouho
Jak říkám, já své děti nemám.. takže jsem si nečetla žádné knížky o dětech nebo něco podobného.. a žádné větší zkušenosti s dětmi nemám.. je mi 18.. takže opravdu nevím jak dlouho jsou děti v postýlkách
@Amys píše:
@silonk A ta teta o tom ví? Mně to přijde hrozné. Vždyť jde o roční děti, to jsou taková mimina, co ještě nemají rozum. ten pořádný vztek teprve přijde. Co budeš dělat pak? přitvrdíš?
Ano teta o tom samozřejmě ví.. mi to taky přišlo hrozné, jak se ze začátku vztekaly.. ale teď vím, že to pomohlo.. a rozhodně je to lepší než nějaké fyzické tresty.. tak bych v životě děti nevychovávala.. je to stejné jako když učíte děti spát samy.. necháte je vyřvat.. první noc pláčou půl hodiny.. další 15 min.. a tak se to pořád zkracuje.. dokud nepláčou vůbec..
Samozřejmě je mi jasné, že je každé dítě jiné… možná jsou děti od tety klidnější než jiné děti.. to nemůžu posoudit.. ale u nich to fungovalo.. a jsou to hodné šikulky.. až budou starší tak to bude samozřejmě těžší, ale alespoň už budou víc rozumět tomu co říkám.. ale fyz. tresty nebudu praktikovat nikdy ani takové to vyhrožování typu,, když budeš zlobit, vezme tě čert do pekla,, a podobné věci.. to je podle mě to nejhorší co můžou rodiče dělat.. fyz. tresty a vyhrožování..
@silonk píše:
Samozřejmě je mi jasné, že je každé dítě jiné… možná jsou děti od tety klidnější než jiné děti.. to nemůžu posoudit.. ale u nich to fungovalo.. a jsou to hodné šikulky.. až budou starší tak to bude samozřejmě těžší, ale alespoň už budou víc rozumět tomu co říkám.. ale fyz. tresty nebudu praktikovat nikdy ani takové to vyhrožování typu,, když budeš zlobit, vezme tě čert do pekla,, a podobné věci.. to je podle mě to nejhorší co můžou rodiče dělat.. fyz. tresty a vyhrožování..
Souhlasím, že fyzické tresty a vyhrožování z mého pohledu do výchovy nepatří. Omezování (nechat dítě v postýlce dokud se nebude chovat podle tebe) a ignorace mi nicméně přijdou velmi podobného rázu. Každopádně, jak jsi psala, jsi velmi mladá a vlastní děti nemáš. Je od tebe hezké, že tetě pomáháš. Určitě jsou to zkušenosti, které se můžou jednou hodit.
@silonk píše:
Ale ty děti trestáš a možná je to pro ně horší, než kdybys jim dala na zadek
On ten psychický trest je mnohdy horší, než ten fyzický. Mně tedy přijde lepší děti ani nemlátit, ani nestrašit, ale ani je nikam nezavírat.
@silonk Teorie pěkná, ale moje dítě by řvalo v postýlce hodiny a neusne
@silonk
po tom co popisuješ bych tě nenechal k dítěti vůbec přiblížit ![]()
vždyť je psychicky týráš
to je pár plácnutí přes zadem menší zlo, než takhle ničit dětské dušičky ![]()
O vyřvávací metodě na spaní nic nevíš, když jsi to popsala tímto způsobem, to dítě nenecháš samotné řvát, ale chodíš k němu a uklidňuješ, jen mírně prodlužuješ intervaly.
A mimochodem moje dvojčata se ve zhruba 16m naučily z postýlek utíkat (prostě uměli přelézt přes okraj) a co bys s nima udělal v tom případě??? zavřela do tmavého studeného sklepa??
Nevím jak dopadnu já s výchovou
mám zatím miminko, tak uvidím, ale moje máma mě nikdy nedala na zadek nebo pohlavek… ta na mě prostě zařvala a já raději dělala co mám jen, aby neječela
… Její kamarádka jen vysvětlovala a domlouvala a je z něj násilnický feťák
hráli jsme si spolu od malička a myslím si, že domlouvání a vysvětlování pro něj nebylo ![]()
@silonk píše:
Zdravím Vás.. já sice své děti zatím nemám.. ale často hlídám roční dvojčátka své tetě.. zkoušela jsem toho hodně, ale osvědčila se mi jen jedna věc.. když dělají něco co nemají tak jim nejdříve řeknu že to nesmí dělat (pokaždé použiji stejnou větu aby věděly o co jde) když to i přes to dělají, tak je prostě vezmu a dám do postýlek.. nechám je tam dokud se nevyvztekají, nevšímám si jich.. až se dovztekají tak je zase pustím.. a takto to dělám pokaždé.. není to sice vůbec jednoduché.. ze začátku se vztekaly i půl hodiny..teď už ví, že to nestojí za to.. takže už tolik nedělají věci co nesmí, nebo se hned přestanou vztekat.. hlavně pořád dělejte stejnou věc..ať ví jaké budou následky..
ale fuj…
pardon to není výchova ale drezůra