Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní, ale ono je to jenom jedno odvětší.. Pomoct v domácnosti, postoj k pěnězům- to taky většinou děti vidí od rodičů a pak je se rodiče k sobě chovají..
Ono to mohlo dopadnout tak, že daný pán bude hovado, jak píšeš a ještě doma nic neudělá a bude ženu ponižovat a nadávat, že je líná, a spenězama to samé, že si bude chodit pujčovatz po sousedkách..
Já jako dítě jsem nezažila nadávky, a ponižování, ale zažila jsem jaký postoj měl táta, k těm penězům, že máma potají pořád někde plakala, že neměla, dokola řešit proč chce to a to kupovat. Až pak okolo puberty mě to došlo.. Každý byl uplně jiný, navíc táta to měl po svém tátovi- dědovi, pro něho takvy všechno bylo zbytečné, proč by se to kupovalo a většinou to bylo to, co chtěly ženské, např. i praktické věci a nebo dárky a nebo jenom, že přijede návštěva a neni ani na blbé chlebíčky..
No a po tomto, jsme měla velkou hrůzu z toho, jak budem doma hospodařit.. Naštěstí jsem si našla muže, s kterým se dohodnem… navíc manžel pochází z ordiny, kde jsou štědří, že prostě nejsou nejdůležitější peníze, ale třeba koupi si i dárek, pomůžou bez toho, aby očekávali placení atd. Třeba táta mámě nikdy nic nekupoval.. Na Vánoce jsem kupovala já a snad dvakrát za celé dětsví mi snad dal nějakou stovku, abych něco dokoupila, ale dkybych nekupovala, tak pod stromkem nic nemá, to samé svátky, narozeniny..
Ale bych nekritizovala, jako děda je skvělý.. kdykoliv, když člověk něco potřebuje pomůže, zaveze, s dětmi blbne..
Prosim o anonym,
Resime to ted v rodine..
Co kdyz je syn uz dospely a nevidel vzor v otci? a ma uz sve deti, syny?
Sestra je tedy uz po rozvodu ale dite v stridave peci…
S exmazelem o nejake zmene chovani nemuze byt rec. nejspis ani nevi, co po nem sestra chce
Je to o tom, co doma jako malý znal. Všichni ti hulváti, násilníci a vrazi mají společné nějaké trauma z dětství, nebo je nějaký moment z dětství zasáhla velmi silně a rodiče si to ani nemusí uvědomit.
@BiohazardMichell to je hezky, ale, prece se nerekne, ze jako maly znal nasili a proto nemuze mit rodinu, nebo byt dobry vzor…ale ja s takovymi lidmi pracovat?
Budu psát anonymně, je to o rodině tak snad chápete.
Můj bratr vyrůstal s otcem, který mu dal všechno, nemusel hnout prstem, nedodělal ani školu. Bratr přitom vytrvale terorizoval všechny otcovy partnerky které si přivedl, ta nejvytrvalejší vydržela 3 roky a pak to vzdala. Takhle bratr bydlí s otcem v podstatě do dnes, je mu 35, pracuje jen s´když se mu chce a moc se mu nechce, co vydělá utratí za kraviny jako jsou telefony, hadry, elektronika, hry atd. Doma má vše zdarma, bydlení, stravu, energie. Když otcova přítelkyně uvařila oběd tak bratr jen prohodil že se to nedá jíst a šel do Mekáče. Když nemá peníze tak si „pujčí“ od otce, ale nikdy nevrátí.
S otcem jsou neustále na nože, ale otec je moc velej srá_č na to aby jej vyhodil, občas mu něco vyčte, ale to je tak všechno, příště mu stejně zase dá peníze.
Přitom je to mistr světa co na venek vypadá jako machr, v drahým autě, značkovém oblečení a s nejnovějším mobilem. Ovšem tam jeho nablýskaný veřejný obraz končí.
Nemá přátele, lidi ho nesnáší protože je arogantní deb_il, baví se s ním jen asi tři kluci kteří inteligence moc nepobrali, vždy si najde nového blbe_čka co k němu vzhlíží a obdivuje jej, ale později dotyčný přijde na to co je bratr zač a vykašle se na něj.
Bratr se vyžívá v ponižování jiných, měl dlouholetou partnerku, byla to hloupá holka co mu ty jeho výlevy tolerovala, když nepracoval tak jej živila a sponzorovala, už spolu nejsou a ta chudinka je z toho nešťastná, ona ještě neví že ten rozchod byl největší výhra v jejím životě.
Bratrovi před měsícem otec našel ve vzdálenějším městě práci, ale on je z toho uplně v prd_eli protože tam bydlí ve firemním pronajatém bytě kde musí platit nájem, má 2 spolubydlící a bohužel si neumí vyprat a uvařit ani párky. Vždy se na víkendy vrací domů k otci a otcova nová partnerka mu pere, navaří mu jídlo do krabiček na celý týden aby chudák neumřel hlady. Jsem zvědavá jak dlouho v té práci vydrží, s kamarády už se vsázíme kdy to ukončí ![]()
Je to v podstatě chudák kluk, vyžívá se v teroru ostatních, rád se rýpe v problémech jiných lidí a vysmívá se jim. Nemocnou matku o kterou se starám já navštíví jednou za půl roku na hodinu a ještě mu není blbý říct si o peníze za benzín za cestu k nám.
Jediné štěstí má v tom že všechny jeho průs_ery za něj otec vždy vyžehlí a zaplatí, například dluhy na zdravotním pojištění protože pro chlapečka bylo moc pod úroveň se přihlásit na úřad práce vždy když neměl práci. Kdyby nebylo otce tak už má na krku nejednoho exekutora.
Otec prostě udělal chybu tím že se k němu choval jako by byl jedinečný kluk, bohužel se takhle ke svým dětem chová spousta rodičů aniž by tušili jak to může dopadnout.
Pavlína.
@Anonymní píše:
Budu psát raději anonymně, je to o rodině. Píšete, že se má kluk od malá vézt doma k práci a pomocí. Znám jednoho, co zvládá domácí práce líp jak já. Dobře vaří, má naklizeno, sám si pere, snad jen nikdy nezehlil. A víte co? Je to hovado. K ženám se chová příšerně. Se svojí vlastní mámou mluví tak strašným způsobem. Furt dámy zákazy, příkazy, výhrůžky… Prý po tatínkovi. Ten jeho máme několikrát nejednu natáhl
Jako určitě hodně udělá výchova. Ale geny jsou evidentně taky hodně silný
Tam je právě potřeba vest k úctě k druhým lidem jako takovým. Ovšem, když si paní vzala za manžela neuctivého agresora, tak počítám, že se v tom manželství ztáhla a klukovi, to co otec dělala přišlo přirozené. TOhle je fakt tristní no… Řešení teď už není. Leda, že by si našel přítelkyni ještě větší agresorku než je on sám. Taky jsem to ve svém okolí zažila. CHlap agresivní ha.zl holky od něj utíkaly, jednou si našel právě ještě horší, než je on sám a jsou spolu ne/spokojeně dodnes
@Frozie_F píše:
Myslím si, že tohle se strašně špatně hodnotí. Z mého pohledu ženy, která si hledá partnera bych řekla, že jim chybí určitá samostatnost a zodpovědnost. Spousta kluků dnes žije u rodičů až do třiceti, nejsou schopní si ustlat postel, natož si uklidit.Jinak i když jsem žena, tak bohužel musím říct, že si za současné muže, můžeme dost samy. Většina žen je až příliš mužná a samostatná, čímž mužům bereme jejich přirozenou roli. Jen aby se do mě někdo neobul, tak zdůrazňuju, že jsem zastáncem emancipace, ale ne za cenu toho, že se z nás stanou muži
Huh, ja si umim udelat vsechno sama, jenom auto bych asi neopravila, ale jako muz si teda nepripadam. O domacnost se postaram, uklidim, zarovku vymenim, parapet si taky natru sama, i tezky nakup si klidne odtahnu sama a opravdu nechapu, proc bych mela byt kvuli tomu muz? Dale nechapu, proc by si muz nemel pripadat jako chlap? Pokud on uvidi, ze zarovku treba vymenit a udela to sam, ja mu branit nebudu, ne? A proc sve muzstvi stavi na tom, zda taha tezky veci nebo ne? Tohle mi prijde dost na hlavu uhozene a pokud chlapa rozhodi to, ze zena neni neschopna slepic, tak jsou asi krehci, nez jsem si myslela.
Stejne jako ja sve zenstvi nestavim na tom, ze umim uvarit, nebo ze nosim sukne, tak ani on by se nemel definovat podle poctu tezkych nakupnich tasek. Ostatne, nejak nechapu ten cely smysltoho, proc si kazde pohlavi tak zaklada na tom, ze je muz nebo zena, mne osobne je to uplne burt. Ja jsem ja. Tecka.
@warita píše:
Huh, ja si umim udelat vsechno sama, jenom auto bych asi neopravila, ale jako muz si teda nepripadam. O domacnost se postaram, uklidim, zarovku vymenim, parapet si taky natru sama, i tezky nakup si klidne odtahnu sama a opravdu nechapu, proc bych mela byt kvuli tomu muz? Dale nechapu, proc by si muz nemel pripadat jako chlap? Pokud on uvidi, ze zarovku treba vymenit a udela to sam, ja mu branit nebudu, ne? A proc sve muzstvi stavi na tom, zda taha tezky veci nebo ne? Tohle mi prijde dost na hlavu uhozene a pokud chlapa rozhodi to, ze zena neni neschopna slepic, tak jsou asi krehci, nez jsem si myslela.Stejne jako ja sve zenstvi nestavim na tom, ze umim uvarit, nebo ze nosim sukne, tak ani on by se nemel definovat podle poctu tezkych nakupnich tasek. Ostatne, nejak nechapu ten cely smysltoho, proc si kazde pohlavi tak zaklada na tom, ze je muz nebo zena, mne osobne je to uplne burt. Ja jsem ja. Tecka.
Ale to není o tom, co zvládneš a nezvládneš. Většina žen si vymění žárovku a zvládne sestavit skříň…já taky, ale nevím, proč bych to měla dělat, když mám doma chlapa. Emancipace přece spočívá v tom, že si budeme s muži rovni a ne, že se chlapem stanu. Pokud to bereš takhle bezpohlavně, tak super…ale společnost funguje na jiné bázi ![]()
@Frozie_F píše:
Ale to není o tom, co zvládneš a nezvládneš. Většina žen si vymění žárovku a zvládne sestavit skříň…já taky, ale nevím, proč bych to měla dělat, když mám doma chlapa. Emancipace přece spočívá v tom, že si budeme s muži rovni a ne, že se chlapem stanu. Pokud to bereš takhle bezpohlavně, tak super…ale společnost funguje na jiné bázi
j, to mi říkal ex, že si vedle mě nepřipadal jak chlap, protože si všechno udělám sama
ale kvůli mužskému egu nebudu předstírat, že nezvládnu vyměnit žárovku nebo sestavit nábytek ![]()
@Frozie_F píše:
Ale to není o tom, co zvládneš a nezvládneš. Většina žen si vymění žárovku a zvládne sestavit skříň…já taky, ale nevím, proč bych to měla dělat, když mám doma chlapa. Emancipace přece spočívá v tom, že si budeme s muži rovni a ne, že se chlapem stanu. Pokud to bereš takhle bezpohlavně, tak super…ale společnost funguje na jiné bázi
Protože to chlapovi řekneš, normálně, přímo. A měsíc se nic neděje. Tak se vytočíš a uděláš si to sama, no. ![]()
Já s tím problém mám, klidně to přiznám. Nejde až tak o to, že to neudělá, ale vzala jsem si chlapa, co na tohle prostě moc není. Takže teču, když montuje tu blbou skříň a čtyřikrát si přečte ten krok v návodu a stejně málem začne blbě. Jako trénuju - snažím se nic neříkat, ideálně u toho ani nebejt, ale dá to děsně zabrat.
Chci, aby kluk, vlastně oba se to naučili. Aby tak nějak viděli, že je to „mužská“ práce. Bohužel špatný vzor co se takovýhle prací týká mají i dědovi (od manžela).
Kluky mám malý (skoro 3roky a 6m) ale doufám, že jednou budou správní partneři.
(Zdravení zatím nejde, prý „Dobrý den nezikám, zikám Ahoj“
a to ještě většinou jen, když mu řeknu aby pozdravil )
Tak každé vyhovuje něco jiného.. Já třeba jsem ráda, že manžel umí opravit věci, že dětem dokáže opravit hračku, že je prostě zručný..
Jako mít chlapa jak známá, kterému týden říkala, aby dal osvětlení, a stjeně nedal, nešlo mu to, a otálel, tak si dala zama na barák, tak to by pro mě nebylo..
Myslím, že asi ani nejde vyloženě, kdo co dělá, to si každá rodina nějak rozloží, ale jako jak by žena měla umět aspoň základ vaření- což si myslím, tak muž by měl umět aspoň něco.. Jak si to pak mezi sebou dělí, to už má každá domácnost jinak.
Manžel neni náročnýna vaření, ale třeba mi řekl, že by nemohl mít moji kamarádku za manželku, která by chodila jenom po restauracích a objednávala jídlo, že aspoň víkendy domácí teplé je základ
Mám takový dojem, že čím dál vích chlapů vládnou v kuchyni a ženské si opravují věci v bytě. Tak by mě zajímalo kam ten svět spěje ![]()
@karlos 325 píše:
Mám takový dojem, že čím dál vích chlapů vládnou v kuchyni a ženské si opravují věci v bytě. Tak by mě zajímalo kam ten svět spěje
a co je na tom spatneho? Ja teda varim a varim rada, mne jenom zajima, v cem spociva zkaza sveta, kde jsou role prohozene?
@warita
Není na tom nic špatného. Jen že kdysi chlapi pracovali na opravách a ženy jim za to vařili dobré jídlo. Ted znám spoustu párů kde je to obráceně. Asi to tak má být.
Budu psát raději anonymně, je to o rodině. Píšete, že se má kluk od malá vézt doma k práci a pomocí. Znám jednoho, co zvládá domácí práce líp jak já. Dobře vaří, má naklizeno, sám si pere, snad jen nikdy nezehlil. A víte co? Je to hovado. K ženám se chová příšerně. Se svojí vlastní mámou mluví tak strašným způsobem. Furt dámy zákazy, příkazy, výhrůžky… Prý po tatínkovi. Ten jeho máme několikrát nejednu natáhl

Jako určitě hodně udělá výchova. Ale geny jsou evidentně taky hodně silný