Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Petttruše Je to hnusný, ale v 19 může být někdo opravdu ještě nevyspělé dítě. A za pár let se může všechno otočit.
@Petttruše A kdo vám v případě manželova úmrtí dokáže, že movitý majetek (vybavení domácnosti apod.) jste nebyli společně? Má snad dcera od toho účtenky? Tedy tvrdit, že je to Vaše, notář Vám domů sčítat televize nepůjde. To hlavní - nemovitost - jste si vyřešili. Vydědění není jen tak, že by si ho mohl člověk sjednat jak se mu zlíbí. Podle nového OZ lze za těchto podmínek:
Listina o vydědění a podmínky vydědění potomka a další informace:
Vydědit potomka může zůstavitel, jestliže potomek:
a) v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
d) trvale vede nezřízený život
Je radno si pořídit svědky, kteří vypoví (v případě že se bude proti vydědění v dědickém řízení odvolávat), že se k zůstaviteli opravdu chovalo dítě neuctivě a v čem toto jeho chování spočívalo. Ověřené podpisy listina mít nemusí, nicméně doporučuji si raději nechat sepsat právníkem. Někdo tu psal, že si někteří advokáti berou i 800 Kč / hod - já bych si určitě naúčtovala víc jak 800, ale s tím člověk musí počítat, pokud něco chce - hodinová masáž vás vyjde taky na 1000 Kč a určitě nebudete masérovi nadávat do zlodějů ![]()
@Adélky Blbost. Lze jej vyloučit ze společného jmění manželů notářským zápisem.
@Petttruše píše:
@Bábrdl jak by to dokládala? To mi spíš můžeme doložit jak „milá“ byla
Pochop, že tohle je celkem běžná situace - snaha vydědit děcko z prvního manželství. Vy k tomu můžete mít rozumný důvod, ale často prostě jen nová žena zapůsobí na manžela, aby její děti získaly víc ![]()
Dokládá se to různě, písemnostmi, svědky. Nepředpokládám, že tvůj muž se chystá umírat, takže dcera může z pozdní puberty vyrůst. Povede řádný život, pokusí se o kontakty s otcem. A pak bude moci vydědění napadnout.
@Petttruše nic si nedělej z toho že někomo to přijde nemorální vydědit problémovou osobu, asi nezažily co to může znamenat. Kdyby se náhodou dceruška začala chovat normálně tak jí její táta přeci může jednou darovat peníze nebo prostě něco… No poraďte se s právníkem, to vydědění bude jednak složité, napadnutelné a navíc co si budeme povídat - holka vás zdrbne všude. Nevím co chcete uchránit (auto, chatu atd…) Tak bych zvážila to darovat dětem. Hele a zjisti jak je to od nového roku s barákem, že je hypo. na tebe tak to asi bude stejně sjm a ona by mohla mažovu půlku (respetive její podíl z ní) chtít taky - takže třeba zase přepsat na děti (snad nezvlčej taky )
Tapeto: A když to není SJM? Manžel bude mít barák, pak teprve se vezmeme a on ho bude chtít darovat pouze mě (ne tedy přidat do do SJM) - tak to nejde. Bylo nám řečeno, že to lze pouze na někoho cizího anebo na děti - ne na manžela/manželku.
@klarisk No, převádět nemovitost na nezletilé děti taky není rozumné řešení… na všechno mít schválení soudu
plus to velice pravděpodobně neprojde přes banku.
@Tapeta píše:
@Petttruše A kdo vám v případě manželova úmrtí dokáže, že movitý majetek (vybavení domácnosti apod.) jste nebyli společně? Má snad dcera od toho účtenky? Tedy tvrdit, že je to Vaše, notář Vám domů sčítat televize nepůjde. To hlavní - nemovitost - jste si vyřešili. Vydědění není jen tak, že by si ho mohl člověk sjednat jak se mu zlíbí. Podle nového OZ lze za těchto podmínek:Listina o vydědění a podmínky vydědění potomka a další informace:
Vydědit potomka může zůstavitel, jestliže potomek:
a) v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
d) trvale vede nezřízený životJe radno si pořídit svědky, kteří vypoví (v případě že se bude proti vydědění v dědickém řízení odvolávat), že se k zůstaviteli opravdu chovalo dítě neuctivě a v čem toto jeho chování spočívalo. Ověřené podpisy listina mít nemusí, nicméně doporučuji si raději nechat sepsat právníkem. Někdo tu psal, že si někteří advokáti berou i 800 Kč / hod - já bych si určitě naúčtovala víc jak 800, ale s tím člověk musí počítat, pokud něco chce - hodinová masáž vás vyjde taky na 1000 Kč a určitě nebudete masérovi nadávat do zlodějů
@Adélky Blbost. Lze jej vyloučit ze společného jmění manželů notářským zápisem.
Všechno, co mají, nabyli společně, je jedno, kdo to koupil, ne? (pokud si nezúží sjm)
@Tapeta tak bod by splnovala asvědky na její chování máme také.
Minimálně čtyři, kteří byli součástí tohoto všeho.
Nebo to nechat být, a doufat, že někdy „dospěje“. Já jen zjištuji informace. Jen prostě po tolika ústupcích je člověk už otrávenej, unavenej, věčnými ataky, urážkami (ještě k tomu urážkami našich dětí, to ej vrchol pro mě)…a samozřejmě nesmírně zklamanej z toho, co vlastní dítě dokáže.
@Petttruše píše:
@Kassy @juchinka ptá se přímo manžel. S tímhle jsem já nepřišla. Po několika letech sporu, s tím prostě přišel. že tam půjde na 100% nevím, ale chce vědět, co a jak. Kdyby šel.
@juchinka no jo no, přeji Ti, a by jsi to nikdy nemusela řešit a nemusela poslouchat dítě svého muže, že tvoje děti jsou dementní a číst po nocích výhružné sms (jak já tak i muž) a každoročně řešit podvody s penězi, co na tebe vlastní dítě zkouší. A snad ti vlastní dítě nikdy nebude nadávat do zmrdů. Ani se nějak mužovi nedivím, ačkoliv vím, že je to jistá možná žárlivost, nenávsit, al ale tak…vše má své hranice.
No já teda nevím, ale to co popisuješ je celkem běžné chování puberťáka z rozvedené rodiny. To není na vydědění, to je na rodinnou poradnu, kde by snad mohli poradit, jak dát pošramocené vztahy zase do pořádku. Je mi líto, ale tohle mi hlava nebere - tatínek se rozvede, založí si novou rodinu a dcera z té první najednou přestane být dcerou nebo co? Kde je nějaká výchova? Uvědomuje si tvůj manžel vůbec, že na chování dcery má nejspíš taky svou zásluhu? Pokusil se jí nějak pomoct s nastalou situací vyrovnat? Vydědění má být řešení pokažených vztahů? No potěš koště… Tohle mě trochu zvedá ze židle.
@Adélky To je nějaká blbost, proč by ho nemohl darovat, když chce…
@j.a.n.i1 no jo vlastně
Podobnou věc chtěli v příbuzenstvu řešit taky - tedy šlo už o velké děti (zblbnul dospělák) a to vydědění je opravdu složité, nakonec to nechali být (ps: dospělák se uklidinil tak snad to bude už ok
)
Holky, s tou nemovitostí nikdo nic neudělá. Je v zástavě banky prostě a do sjm nepatří. je získaná před manželstvím, a to máme u právníka ověřené.
Takže varianty přepsat dům na naše společné děti také nepřichází v úvahu, až hezky po zaplacení hypotéky, což je za cca 25let ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Podle NOZ už jen čtvrtinu… taky bych šla touhle cestou, ta je na rozdíl od vydědění defacto nenapadnutelná.
jo, to je pravda řekněme, že pantáta zemře, na účtu mají sto litrů, půlka patří ženě, těch padesát se rozdělí na haranty, dceři by připadla, já nevím třetina, a z té třetiny jen čtvrtina, to je pár šušňů.
@Bábrdl Tak já myslela spíš imaginární situaci, že by si to manželka pořídila před uzavřením manželství..
@Petttruše píše:
Holky, s tou nemovitostí nikdo nic neudělá. Je v zástavě banky prostě a do sjm nepatří. je získaná před manželstvím, a to máme u právníka ověřené.Takže varianty přepsat dům na naše společné děti také nepřichází v úvahu, až hezky po zaplacení hypotéky, což je za cca 25let
No, to není tak docela pravda. Pokud byste se rozváděli, tak bys musela muži vyplatit půlku toho, co jste za dobu trvání manželství zaplatili na hypo.
Ale s dědictvím to asi nesouvisí ![]()