Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tapeta píše:
@Bábrdl Tak já myslela spíš imaginární situaci, že by si to manželka pořídila před uzavřením manželství..
Tento pět let starý model televize jsem si, slavný soude, koupila před dvaceti lety ![]()
@Kassy píše:
teda nevím, ale to co popisuješ je celkem běžné chování puberťáka z rozvedené rodiny. To není na vydědění, to je na rodinnou poradnu, kde by snad mohli poradit, jak dát pošramocené vztahy zase do pořádku. Je mi líto, ale tohle mi hlava nebere - tatínek se rozvede, založí si novou rodinu a dcera z té první najednou přestane být dcerou nebo co? Kde je nějaká výchova? Uvědomuje si tvůj manžel vůbec, že na chování dcery má nejspíš taky svou zásluhu? Pokusil se jí nějak pomoct s nastalou situací vyrovnat? Vydědění má být řešení pokažených vztahů? No potěš koště… Tohle mě trochu zvedá ze židle.
Souhlas. A o vydedeni se na foru ochotne zajima macecha.
@Adélky píše:
Bude asi stačit to sespat u právního zástupce (notář je zbytečně drahý), ale pozor, i když toto uděláte, neznamená to, že bude dcera zbavena svých zákonných dědických práv! Ale bude se oprávněností zabývat při řízení pozůstalosti soud a ten potom bude rozhodovat.
Navíc se od ledna měnil občanský zákoník, takže doporučuji navštívit advokáta a sepsat to s ním a u něj rovnou i uložit, protože bude vědět nové zákonné podmínky k tomuto právnímu úkonu.
Do toho ledna se mohlo „vydědit“ jen za určitých podmínek a ty byly přísně posuzovány, zda to tak opravdu bylo.
Tak proč se píše žádost o vydědění, když pak ten dotyčný nebude zbaven dědických práv?
@Bábrdl No jo, máš recht..říkám imaginární situace
Vycházím z toho, že třeba dcérečka pana otce nenavštěvuje tak o vybavení domácnosti nemá přehled ![]()
@Kassy nikdy s nimi nebyl, s její matkou ženatý, ale to ej jedno. Ano, pokusil se nespočetně s ní s esmířit, sejít se, cca třištvrtě roku ji sem „láká“ a píše jak se má. Hodná byla na Vánoce, dky ji poslal peníze a pak to opět začalo nanovo. Když studovala, ještě jako nezletilá, chtěl zavolat třeba do školy, aby vědět, jak se jí daří a neměl přístup, škola musela žádat písemně matku, aby to povolila. Povolila. Platit alimenty jo, ale do školy nekecat…to je jeden z mnoha sporů prostě
několkrát ji žádal, prosil, at přijede, že není jediný důvod, aby se takto chovala, že tu má dvě sestry…ale prostě k ničemu. chvíli píše že je vše v pořádku, pak mezi tím na tebe zkusí podvod s penězi, že potřebuje 6tisíc na závěrečky, jinak k nim nebude připuštěna, nepotřebovala, muž to ověřoval ve škole, to není malá částka…tak potom člověk celkem ztrácí naději v to, že by to s ním někdy myslela upřímně. že žárlí na mě a naše děti vím, to není nic nového. Ale to ji prostě neopravnuje mé děti urážet, urážet mě a urážet HLAVNĚ svého vlastního otce. ![]()
Nějak se nechci vyzpovídávat z tohoto, al eptala jsme s eobecně na vydědění, přesněji můj muž, opakuji, nejsem satorie, která by s tím přišla, osobně si myslím, že je to unáhlené a zbytečné, tak mě, prosím, neodsuzujte. jak říkám, všem vám přeji, abyste toto nikdy s vlastními dětmi nemuseli zažívat.
@Lipina píše:
Souhlas. A o vydedeni se na foru ochotne zajima macecha.
no tak když jsi to tak hezky ukončila a víš přesně jak to je, příště se obrátíme přímo na Tebe.
@Bábrdl je to myšleno po novu tak (model. situace) že když mám dvě děti a mažela, natáhnu brka, manžovi nechám jeho 50% a jednomu dítku odkážu taky 50% a druhému nic - tak má nárok v této modelové situaci na - manžel 50%, (po staru by se druhá půlka dělila dětma - tedy každé 25%) tak teď by místo 25% mělo nárok jen čtvrtinu z těch 25%?
@Petttruše po několika letech sporu u devatenáctileté, tedy čerstvě plnoleté, holky?
tvůj chlap má spory s dítětem a oba si myslíte, že je to chyba toho děcka a to tak závažná, že ho kvůli tomu musíte vydědit?
navíc od dítěte z rozvrácené rodiny, které si v sobě nese křivdu toho, že ho otec opustil (a je fuk, kdo z dospělých za rozvod-rozchod může nebo nemůže) ![]()
@klarisk píše:
@Bábrdl je to myšleno po novu tak (model. situace) že když mám dvě děti a mažela, natáhnu brka, manžovi nechám jeho 50% a jednomu dítku odkážu taky 50% a druhému nic - tak má nárok v této modelové situaci na - manžel 50%, (po staru by se druhá půlka dělila dětma - tedy každé 25%) tak teď by místo 25% mělo nárok jen čtvrtinu z těch 25%?
pokud vím, tak po staru je to 50% manžel - to není dědictví, to je SJM. a těch druhých 50% by se dělilo třema: třetinu z poloviny manžel, třetinu jednu dítě, třetinu druhé dítě.
@klarisk píše:
Ne, ty mu nemůžeš odkázat „nic“. Můžeš ale jeho podíl snížit o tři čtvrtiny.
Petttruše taky to tak máme, byt je napsaný na mě, auto taky a spořící účet na kterém jsou všechny naše peníze je taky můj. Muž si uzavřel životní pojistku a v případě jeho smrti ( doufám že se nestane) budu mít peníze na vyplacení části dědictví.
@Kassy píše:
No já teda nevím, ale to co popisuješ je celkem běžné chování puberťáka z rozvedené rodiny. To není na vydědění, to je na rodinnou poradnu, kde by snad mohli poradit, jak dát pošramocené vztahy zase do pořádku. Je mi líto, ale tohle mi hlava nebere - tatínek se rozvede, založí si novou rodinu a dcera z té první najednou přestane být dcerou nebo co? Kde je nějaká výchova? Uvědomuje si tvůj manžel vůbec, že na chování dcery má nejspíš taky svou zásluhu? Pokusil se jí nějak pomoct s nastalou situací vyrovnat? Vydědění má být řešení pokažených vztahů? No potěš koště… Tohle mě trochu zvedá ze židle.
souhlasím
ještě bych dodala, i když se na to nikdo neptal, že mě přijde krutě mimo, že rodič dítě vydědit může, ale dítě rodiče ne a je jeho povinností se o ně starat př. ve stáří. Řekla bych, že rodičů, co si zájem svých dětí nezaslouží, je taky jako máku. (teda jestli se to novým OZ nějak neupravilo)
@sagina a co udělal otec tedy my? že jsem se vzali? Nějak nechápu, co tím ted chceš říct. asi se neměl ženit a ježiš ještě dělat jiný děti. Vždy se o ní řádně staral, mimosoudně zvýšil alimenty, jezdila k nám, nikdy co já vím, se k ní nechoval blbě či by jí odmítal a odstrkával. Takový pocit vznikne asi přirozeně, když si otec založí jinou rodinu, ale přijd emi to jako trest za to, že si to dovolil.
Ona k nám normálně jedila a vše bylo „normální“ v pořádku. Co se stalo nevíme. Ptali jsme se několikrát.
Však já vím, že zakopaný pes bude někde v tomto. jen říkám, že jí to ale neopravnuje nadávat našim dětem do dementů, mě do kund a vlastnímu otci do zmrdů, když jí nezvedne alimenty. A po nocích psát výhružné sms. Nebo to je klasický a normální projev takového zhrzeného dítěte?
A jak jsem psala, s vyděděním jsme já nepřišla, ač si myslíte, že ano, protože já jsem ta macecha a to je asi sám o sobě status nějaké svině, ale muž se na to ptal, i když si já osobně myslím, že je to celkem unáhlené a nějak ani nemám náladu toto řešit a vyhazovat peníze kvůli nějakému pubertákovi. ![]()
Příspěvek upraven 03.02.14 v 11:23
@Petttruše Tak je možná lepší, aby jsi mu vyřídila, že si má holku srovnat. A co pokazil ve výchově, může zkusit z odbornou pomocí, třeba. Holka může vyspět a být z ní fajn osobnost. Tady bych viděla spíš problém rozbouřených hormonů, špatnou výchovou a vztahama obecně. Kdoví, co má holka ještě za problémy. Tak ať se zachová jako otec a nezahazuje svoji dceru při broblémech jaké má. Vaše děti by taky vydědil?? Samozřejmě, že je určitě vedete správnou cestou a vychováváte jak nejlépe to jde. Ale za několik let nikdo nevíme, co na ty naše zlatíčka kde číhá, čeho se chytnou, atd… A kdo tvrdí, že by dal za ně už teď ruku do ohně, tak se může pěkně mýlit.
@sagina píše:
pokud vím, tak po staru je to 50% manžel - to není dědictví, to je SJM. a těch druhých 50% by se dělilo třema: třetinu z poloviny manžel, třetinu jednu dítě, třetinu druhé dítě.
Ale můžeš mu snížit tu třetinu o tři čtvrtiny (jeho podíl se rozdělí na čtyři díly a z nich dotane jen jeden.)