Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2181
4.4.21 13:19
@divine woman píše:
@Bafonek To je ale jen tvůj problém, měla bys to řešit.

JAK?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 13:21
@bigl píše:
Já zareagují bez označení těch co na mě reagovaly. Vykání a tykání v rodině podle mě nastavují vždycky tcháni a mladí by to měli respektovat. Jestli si někdo mysli, ze díky tykání spolu budou mít lepší vztah, tak je to samozřejmě nesmysl.
Je mi jedno jestli si někde vykají nebo tykají, ale rozhodně o tomto rozhodují rodiče, ne “mladí”. Vždycky ti starší.
I já si rozhodnu kdy a jestli si budu se svojí snachou tykat, určitě to nebude ona, aby mi určovala, kdy ze už je čas, aby mi začala tykat.

To dost ovšem zavání absolutním nerespektem té mladší generace. Třeba si v rodině snachy všichni členové tykají, i starší než jsou potenciální tcháni a je na to tedy zvyklá od svých starších rodinných blízkých? A jelikož chce přijmout za rodinu i rodinu svého partnera, jak jinak na to jít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.4.21 13:22
@divine woman píše:
@blobfish Ale to není o tykání a vykání. Já si s některými lidmi tykat nechci a nebudu. A není to vůbec o tom, jestli je mám ráda nebo nerada. Prostě se to podle mě nehodí.

Já si fakt myslím, že to máme každá nastavené úplně jinak. Pro mě „já si s některými lidmi tykat nechci a nebudu“ znamená, že když si se mnou nebudeš chtít tykat (i přesto, že víš, že mi to vadí), nemáš mě ráda a je ti fuk, jak se cítím. Protože kdyby ti na mě záleželo, tak se přes nějaké zvyky prostě přeneseš. Ale z toho, co píšeš, se zdá, že to takhle vůbec nebereš.
Každopádně by mi přišlo správné si na to sednout a v klidu si to vysvětlit. Umím si představit, že akceptuju (vzájemné) vykání, pokud mi tchyně bude dávat svou náklonnost najevo jinak - a budu vědět, že vykání je pro ni důležité a normální, tedy že to například není tak, že si téměř s každým hned potyká a jen u mě trvá na vykání. Situace, kdy snacha přemýšlí, proč ji tchyně nemá ráda, když jí nenabídne tykání, mi přijde fakt blbá. A myslím, že vůbec není výjimečná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 13:26
@blobfish píše:
Já si fakt myslím, že to máme každá nastavené úplně jinak. Pro mě „já si s některými lidmi tykat nechci a nebudu“ znamená, že když si se mnou nebudeš chtít tykat (i přesto, že víš, že mi to vadí), nemáš mě ráda a je ti fuk, jak se cítím. Protože kdyby ti na mě záleželo, tak se přes nějaké zvyky prostě přeneseš. Ale z toho, co píšeš, se zdá, že to takhle vůbec nebereš.
Každopádně by mi přišlo správné si na to sednout a v klidu si to vysvětlit. Umím si představit, že akceptuju (vzájemné) vykání, pokud mi tchyně bude dávat svou náklonnost najevo jinak - a budu vědět, že vykání je pro ni důležité a normální, tedy že to například není tak, že si téměř s každým hned potyká a jen u mě trvá na vykání.Situace, kdy snacha přemýšlí, proč ji tchyně nemá ráda, když jí nenabídne tykání, mi přijde fakt blbá. A myslím, že vůbec není výjimečná.

Můj případ. Jenže oni si to snad ani neuvědomujou. Kdyby tam přišel kdokoli, tak si za chvíli tykaj, ale já jako snacha mám asi dodržovat rodinnou tradici a vykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 13:32

Tady se pořád hrozně řeší právo starších na určování kdo bude tykat. Ale to že ti starší sami nerespektují, že mladým už není 10 a mají taky právo si rozhodnout, kdo jim bude tykat se tu moc nevidí.

Já jsem starší takže já mám automatické právo ti tykat, ale ty jsi mladší tak máš povinnost mi vykat. A jak to neuděláš, tak jsi nevychovaný buran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5180
4.4.21 13:37
@divine woman píše:
Jsi nevychovaná.

Proc? Treba jako dite jsem vzdy zdravila sousedy v baraku. Starsi, dospele. Byla jsem k tomu vedena. Ale par sousedu mi na pozdrav nikdy neodpovedelo. Jednou, dvakrat, petkrat. Zdravit jsem je prestala (rodice se mnou souhlasili). Kdo je ten nevychovany? Zaslouzi si takovy dospely od ditete respekt? A myslis, ze ten dospely ted, o 20-30 let pozdeji si zaslouzi vice respektu, nez pred temi lety, jen proto, ze je ted z nej duchodce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 13:39
@Bafonek píše:
Přesně tak. Neřeší se to u dětí, ani u NAŠICH kamarádu našich vrstevníků a nikde jinde. U nás vyká jenom zeť a nevěsta /já/. Všichni ostatní si tykaj.

Ano, to je absolutní trapárná, která nemá s úctou vůbec nic společného. Jenom je o to víc vidět, jak tchánům záleží na dobrých rodinných vztazích. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 13:44
@dedrichov píše:
Ano, to je absolutní trapárná, která nemá s úctou vůbec nic společného. Jenom je o to víc vidět, jak tchánům záleží na dobrých rodinných vztazích. :,(

Jediný kdo to neviděj jsou tchánovci. Když je naši kámoši oslověj křestním jménem a tykáním a já hned vzápětí Paní…ová a vykáním, tak všichni zkoprněj jen tchýně s tchánem si ničeho nevšimnou a přijde jim to normální. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107623
4.4.21 13:48
@bigl píše:
Víš co? Já prostě respektuji starší lidi a je mi jedno jestli v rodině nebo na pracovišti.
Tcháni mají 4 děti a všechny snachy i zeťové jim vykají, rozdíly nedělají, nikomu na tom nic divného nepřijde.
Hamba by mě fackovala přijít za svou sedmdesátiletou tchyní, že si s ní chci potykat.
Podle mě to není o přijetí, ale o zvyku. Pokud oni jsou zvyklí, že se jim vyká, tak já si tam nebudu nastavovat svoje pravidla.

ono to bude taky o věkovým rozdílu…koukam, kolik z vás ma tak staré tchanovce.
v generaci dnešních cca tricatniku, jsme ještě měli děti brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 13:49

@Bafonek Tak si to vykání začni užívat a patřičně to zdůrazňuj. Nebo si otevři pusu a zeptej se jich, jestli jim to není trapné, když si tykají s kdekým. A jak se k tomu staví tvůj muž?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 13:55
@Bafonek píše:
Můj případ. Jenže oni si to snad ani neuvědomujou. Kdyby tam přišel kdokoli, tak si za chvíli tykaj, ale já jako snacha mám asi dodržovat rodinnou tradici a vykat.

Taky se můžeš držet rodinné tradice a brát tchánovce s odstupem, který si nastavili.

A jak je vlastně oslovuješ, nepsala jsi už někdy, že nijak?

Možná by sis mohla trochu zchladit žáhu oslovováním „pane Nováku / paní Nováková“ před cizími, jestli by to vypadalo dostatečně trapně. :think:

@Bafonek píše:
Tady se pořád hrozně řeší právo starších na určování kdo bude tykat. Ale to že ti starší sami nerespektují, že mladým už není 10 a mají taky právo si rozhodnout, kdo jim bude tykat se tu moc nevidí.Já jsem starší takže já mám automatické právo ti tykat, ale ty jsi mladší tak máš povinnost mi vykat. A jak to neuděláš, tak jsi nevychovaný buran.

Pokud vím, tak neexistuje právo určovat tykání.

Společensky významější / starší / žena tykání nabízí nebo navrhuje.
A společensky méně významný / mladší / muž může odmítnout.

• Citovat
  • Upravit
107623
4.4.21 13:56
@blobfish píše:
No, a ti mladí zase zpravidla rozhodují o tom, jak a jak často se budou prarodiče vídat s vnoučaty a nakonec často i o tom, jestli stráví závěr života v LDN nebo v domácí péči. Tak aby ses nedivila, být generál za každou cenu nemusí být cesta k úspěchu :kytka:
taková pomsta za blbe oslovování :think:
@divine woman píše:
@bigl Napsalas to moc hezky. Já si myslím, to samé. :palec: Nikdo mi přece nebude určovat jestli mi bude tykat. Navíc o generaci mladší.
a jaky mate důvod k tomu vykaní ? Mne to přijde prirozenejsi v komunikaci než aby mi vykala , jako nějaké panimame .
@blobfish píše:
Ne kvůli tykání, to je dezinterpretace. Kvůli přístupu „já jsem starší, takže já rozhoduju a vy se třeba po…“ A taky to není o bránění nebo nestarání se v absolutním slova smyslu, ale spíš o tom, že kvůli lidem, kteří jsou pro tebe jako cizí a chovají se k tobě nadřazeně, se prostě tolik nepřetrhneš. A to se pak samozřejmě projeví různými způsoby.

a když si s nimi budes tykat, tak to ty vztahy nějak zmeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
4.4.21 13:57
@dedrichov píše:
To dost ovšem zavání absolutním nerespektem té mladší generace. Třeba si v rodině snachy všichni členové tykají, i starší než jsou potenciální tcháni a je na to tedy zvyklá od svých starších rodinných blízkých? A jelikož chce přijmout za rodinu i rodinu svého partnera, jak jinak na to jít?

Jestliže je chce snacha přijmout za rodinu tak jedině tak, ze bude respektovat jejich pravidla a nebude jim cpát ty svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
@divine woman píše:
@Bafonek Tak si to vykání začni užívat a patřičně to zdůrazňuj.Nebo si otevři pusu a zeptej se jich, jestli jim to není trapné, když si tykají s kdekým. A jak se k tomu staví tvůj muž?
:lol: :lol: To už jsem dělala. Nepochopili. A manžel je na tenhle středověk zvyklej už od svých prarodičů tak mu to nepřijde.
Oni taky vykali svým tchánovcům tak v tom jen pokračujou u další generace. Kdyby si tykali s posledním špinavým smraďochem, tak prostě snacha bude vykat, protože je to tak zvykem. Myslela jsem si, že i oni u svých tchánovců to už brali jako přežitek, ale spletla jsem se.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
@Bafonek píše:
Jediný kdo to neviděj jsou tchánovci. Když je naši kámoši oslověj křestním jménem a tykáním a já hned vzápětí Paní…ová a vykáním, tak všichni zkoprněj jen tchýně s tchánem si ničeho nevšimnou a přijde jim to normální. :roll:

Tak jedině požádat děti o podporu s tím, že ony by začaly babičce a dědovi vykat taky, tak jako maminka. To by byl teprve ten pravý úlet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí