Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
107623
4.4.21 13:59
@Bafonek píše:
Ano je pravda, že tohle téma mě vždy hodně zvedne ze židle. Můžu mít hezký vztah k lidem se kterými si vykáme vzájemně. ALE: Aby dospělý člověk celý život vykal a druhý dospělý jen o pár let starší opravdu bez jakékoli předchozí dohody tykal mi přijde fakt na hlavu. Úctu to ve mě fakt nevyvolá. Ono je hezké, že nikdo mladší mi nebude určovat jestli si budeme tykat. Ale teda ani já tomu mladšímu teda nebudu tykat bez ničeho. Jako že já jsem starší tak ti budu tykat a ty jsi mladší tak mi nebudeš určovat tykání nebo vykání.

to mas pravdu…je to drzost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
4.4.21 14:01
@blobfish píše:
No, a ti mladí zase zpravidla rozhodují o tom, jak a jak často se budou prarodiče vídat s vnoučaty a nakonec často i o tom, jestli stráví závěr života v LDN nebo v domácí péči. Tak aby ses nedivila, být generál za každou cenu nemusí být cesta k úspěchu :kytka:

Hele tak takové výhrůžky na mě neplatí.
Doufam, ze jsem své děti vychovala dobre a ze máme takový vztah, ze mě budou milovat pořad stejne, nehledě na to, jestli si s jejich partnery vykám nebo tykám.
Jestli se u tebe láska k rodičům měří takto, tak je mi te ze srdce líto. Opravdu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 14:01
@bigl píše:
Jestliže je chce snacha přijmout za rodinu tak jedině tak, ze bude respektovat jejich pravidla a nebude jim cpát ty svoje.

Ano to přímo vybízí úctu k člověku. Vždyť je tam už předem patrná určitá nenávist v tom Tvém prohlášení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 14:03

@aquarian :mrgreen: Před cizími oslovování pane a paní XY fakt nepochopili. Spíš mám pocit, že se cítili být poctěni.
Neoslovuju nijak protože skoro po čtvrt století nevím jak.

Tykání neurčili, tykání bylo tehdy dáno. My automaticky tykáme, ty automaticky vykáš. Hotovo. Dodnes beze změny. Pouze s rozdílem že tehdy mi to nevadilo a dnes mi to taky nevadí - dnes mě to sere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 14:03
@Bafonek píše: :lol: :lol: To už jsem dělala. Nepochopili. A manžel je na tenhle středověk zvyklej už od svých prarodičů tak mu to nepřijde.
Oni taky vykali svým tchánovcům tak v tom jen pokračujou u další generace. Kdyby si tykali s posledním špinavým smraďochem, tak prostě snacha bude vykat, protože je to tak zvykem. Myslela jsem si, že i oni u svých tchánovců to už brali jako přežitek, ale spletla jsem se.

Ale tak jo, když jsou to takoví staromilci, třeba se jim jednoho dne dostane dostatečně retro zážitek.

V době, kdy se vykalo rodičům, se taky sjednávaly smlouvy o výměnku a vedly soudní spory o to, jestli dovézt každou neděli do kostela znamená i povinnost z toho kostela i odvézt zpátky a jestli to znamená na voze nebo stačí žebřiňák.

Kdo jsme, abychom se příčili tradicím, že. :lol:

• Citovat
  • Upravit
18154
4.4.21 14:04
@dedrichov píše:
Ano to přímo vybízí úctu k člověku. Vždyť je tam už předem patrná určitá nenávist v tom Tvém prohlášení.

Já respektuji rodiče svého manžela, moc si jich vážím a mám je ráda. Prave proto jim necpu co chci já, oni už si svoje odžili a kdo jsem já, abych jim diktovala, jestli mi mají nabízet tykání???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
4.4.21 14:04

Jsem s manželem 18 let a tchán mi nabídl tykání před 2 lety. Ale bylo to takový podivný, při nějaké oslavě kdy se pilo. Tchyne nedávno zemřela a nikdy mi to nenabídla, myslím, že to ani v plánu neměla. A to bydlíme v jednom domě. Oni mě vždy tykali, můj manžel si s mými rodiči tyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 14:08
@bigl píše:
Hele tak takové výhrůžky na mě neplatí.
Doufam, ze jsem své děti vychovala dobre a ze máme takový vztah, ze mě budou milovat pořad stejne, nehledě na to, jestli si s jejich partnery vykám nebo tykám.
Jestli se u tebe láska k rodičům měří takto, tak je mi te ze srdce líto. Opravdu. :kytka:

Ono nejde ani o výhružky ale spíš o podvědomý přístup. Když si někdo vůči mě postaví zeď, tak pak nemůže čekat, že JÁ ji budu bourat, aby on měl přístup k vnoučatům.
Tzn. někomu jsem natolik cizí, že si chce nechat vykat. Ok beru a vykám. Ale ať po mně pak nechce blízký rodinný přístup.
Přijde mi, že ti prarodiče chtějí za každou cenu projevy úcty /odcizujícím vykáním/ ale zároveň se dožadují rodinných práv /vnoučata/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107623
4.4.21 14:10
@Bafonek píše:
Ono nejde ani o výhružky ale spíš o podvědomý přístup. Když si někdo vůči mě postaví zeď, tak pak nemůže čekat, že JÁ ji budu bourat, aby on měl přístup k vnoučatům.
Tzn. někomu jsem natolik cizí, že si chce nechat vykat. Ok beru a vykám. Ale ať po mně pak nechce blízký rodinný přístup.
Přijde mi, že ti prarodiče chtějí za každou cenu projevy úcty /odcizujícím vykáním/ ale zároveň se dožadují rodinných práv /vnoučata/

vzdát ti nikdo nebrání, zachovat se tak, jak to citis. Tak jim vnoučata nedávej a budete si kvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 14:12
@bigl píše:
Já respektuji rodiče svého manžela, moc si jich vážím a mám je ráda. Prave proto jim necpu co chci já, oni už si svoje odžili a kdo jsem já, abych jim diktovala, jestli mi mají nabízet tykání???

Asi mi nerozumíš. Rodina se rozrůsta díky mladé generaci. On a ona spolu žijí, rodiny se setkávají. Na jedné straně je úplně běžně zažité tykání, na druhé v podstatě taky, takže si potyká on s jejími rodiči/sourozenci/strýci a tetami/prarodiči. Oboje rodiče navzájem také. Jeho rodiče (obvykle) si tykají s kdekým okolo, akorát snacha prostě bude vykat. Není to na hlavu postavené? Vždyť to není vůbec o úctě, ta situace je hnusná, vystavěly ji jeho rodiče. Tak jak tu o tom píše bafonek, která už dávno není mladá koza…
To dlouhodobé jednostranné „rodinné“ vykání je už dávno přežitek. Dost divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 14:18
@dedrichov píše:
Asi mi nerozumíš. Rodina se rozrůsta díky mladé generaci. On a ona spolu žijí, rodiny se setkávají. Na jedné straně je úplně běžně zažité tykání, na druhé v podstatě taky, takže si potyká on s jejími rodiči/sourozenci/strýci a tetami/prarodiči. Oboje rodiče navzájem také. Jeho rodiče (obvykle) si tykají s kdekým okolo, akorát snacha prostě bude vykat.Není to na hlavu postavené? Vždyť to není vůbec o úctě, ta situace je hnusná, vystavěly ji jeho rodiče. Tak jak tu o tom píše bafonek, která už dávno není mladá koza…
To dlouhodobé jednostranné „rodinné“ vykání je už dávno přežitek. Dost divný.

JO JO JO JO: :potlesk: :potlesk: :palec:
Já už jsem jen sakra nevěděla jak to mám proboha vysvětlit. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
4.4.21 14:20
@hani28 píše:
Starsi mladsimu, ale v rodine by to snad melo byt vic o komunikaci. Mezi partnery, mezi detmi a rodici. Nevidim nic spatneho na tom, kdyby nekdo rekl svym rodicum, aby nabidl tykani jeho partnerovi/partnerce. A ono zacit nekomu tykat ale ocekavat od nej vykani taky zrovna neni podle etikety, ze.

No to je pravda, když to tak čtu, začínam být naštvana spíš na manžela, kdyby to bylo naopak, s rodiči bych to dávno vyřešila. A taky potkat se s tchany nyní, tak na tykání k mé osobě bych se zeptala, zda si teda budem rovnou tykat, škoda, že tehdy jsem to sebevědomí neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 14:28
@Zuzanec píše:
No to je pravda, když to tak čtu, začínam být naštvana spíš na manžela, kdyby to bylo naopak, s rodiči bych to dávno vyřešila.A taky potkat se s tchany nyní, tak na tykání k mé osobě bych se zeptala, zda si teda budem rovnou tykat, škoda, že tehdy jsem to sebevědomí neměla.

Dnes bych taky řekla - jé tak jo tak si tykáme. A ne že bych jak vůl čekala, že se to někdy změní. Bylo mi 20, když mě poznali a brala jsem to tak nějak normálně, že mi tykaj a čekala jsem, že si jednoho dne budeme tykat vzájemně jako rodina. Dočkala jsem se jen toho, že si tykaj s kdekým okolo a já dál vykám jak poslední idiot. Je to opravdu velice uctivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107623
4.4.21 14:29
@Bafonek píše:
Dnes bych taky řekla - jé tak jo tak si tykáme. A ne že bych jak vůl čekala, že se to někdy změní. Bylo mi 20, když mě poznali a brala jsem to tak nějak normálně, že mi tykaj a čekala jsem, že si jednoho dne budeme tykat vzájemně jako rodina. Dočkala jsem se jen toho, že si tykaj s kdekým okolo a já dál vykám jak poslední idiot. Je to opravdu velice uctivé.

vykašli se na ne :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
4.4.21 14:30
@Bafonek píše:
Jediný kdo to neviděj jsou tchánovci. Když je naši kámoši oslověj křestním jménem a tykáním a já hned vzápětí Paní…ová a vykáním, tak všichni zkoprněj jen tchýně s tchánem si ničeho nevšimnou a přijde jim to normální. :roll:

Ježíš to je jak u nás, je mi skoro 40 a jak krava jim vykam. Mám chuť jim začít bez dovolení tykat, jak oni mne před x lety. A mám zkušenost, že toto dělají hlavně dedinaci, pak se diví, že se tam často nehrnu na návštěvy, když si tam připadam blbe. Normálně mě napadlo, že navedu dceru, ať se babičky zeptá, pro ji musim vykat a tu odpověď si v povzdálí vychutnam ;)

Příspěvek upraven 04.04.21 v 14:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria