Vztah s tchýní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29
4.11.13 21:56
@Mišela1 píše:
A tvoje tchyně chce po tobě aby si u ní dítě nechávala nějak déle, na noc na víkend a pod? Budování vztahu s prarodiči neznamená, že tam dítě na týden dám, aspoň ne když je malinké. Syn spal u babičky párkrát, což nevylučuje to, že se vidí minimálně jednou týdně v sobotu na oběd a jednou za 14 dní to si ho berou na ty výlety a pod.

A máte jen jedny prarodiče? Nebo jako jedete na jeden den o víkendu k jedněm a druhý den k druhým… A výlet bez rodičů - jak říkám, až bude chtít. Já jsem prostě pro, aby spolu trávila nejvíc času rodina (táta, máma, děti)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
4.11.13 21:58
@Bábrdl píše:
od dcery… to je jiné, i když to holky nerady slyší

S tím souhlasím.. od dcery je to vždycky jiné. Myslím, že ženská si vždycky radši půjde pro radu ke svý mámě než k tchýni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
4.11.13 22:02

Taky mi to ze začátku dělalo problém, a to mám tchýni moc hodnou a chápavou, a „poslušnou“ co se týče mých přání, nerýpte, zeptá se, fakt si nemůžu stěžovat. Ale ona to brala jako že mi pomůže, abych si odpočinula, sama tak nějak nastavila, že se bude každou středu stavovat, popadne kočár a na 3hodiny zmizí…nic nebyl problém, od kojení do kojení…ale já to nedávala, chtěla jsem mezitím kojením na malýho koukat a kochat se, bylo mi líto, že mi ho bere…tak mě to žralo, že jsem našla odvahu a řekla jí, že ať se nezlobí, ale že je to na mě moc. Se svou mamkou jsem u kočáru vždycky byla, protože jsme si povídaly, před ní se přece jen stydím…Uplynulo pár měsíců, ona se stáhla a počkala, nebo jsme se domluvily, že bude u nás doma si s malým hrát a já se otrkala, prcek přešel na UM a od té doby nemám problém i s přespáváním. Chci, aby měl s oběma babičkama stejný vztah, ne jako já, takže máme nastaveno, že úterý je odpoledne s tchýní, čtvrtek je odpoledne s mojí mamkou. Přijedou, dostanou dítě, instrukce, výbavu a je mi jedno, co budou dělat, jen mi to sdělí a pokud s tím nemám problém, vrací se navečeřený rovnou do vany. Já si zařídim, co s ním nezvládnu-umýt wc, vytřít, kadeřnici, nákup v klidu…minimálně jeden víkend v měsíci je s manželem náš, a malej jde na celý víkend od pátku večer do neděle odpoledne k jedněm prarodičům, on už to dokonce vyžaduje, že bude spinkat u babičky nebo chce na zahrádku…u každé dělá něco jiného, těší se tam, my si „budujeme“ náš vztah. Stálo mě to hodně přemáhání, vždycky jsem tvrdila, že si dítě nepořizuju, abych ho odkládala, ale manželství začlo jít do háje, já zničená, protivná a jak jsem se zklidnila, tak je pohoda na všech frontách. Fakt doporučuju si nastavit pravidelná odpoledne, semtam víkend bez prcka, semtam rodinná sešlost se všema-pozvat na oběd nebo oni vás, já pravidelně rozvrhuju i prababičky, aby viděl, každý mu něco dá a on je tak společenský. Samozřejmě, pokud by se mi dítě vzpíralo mezi futrama, já na antidepresivech, tak se nepřemáhám, ale píšeš, že jsou tchánovci fajn, tak bych se snažila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
4.11.13 22:22
@janisska píše:
Taky mi to ze začátku dělalo problém, a to mám tchýni moc hodnou a chápavou, a „poslušnou“ co se týče mých přání, nerýpte, zeptá se, fakt si nemůžu stěžovat. Ale ona to brala jako že mi pomůže, abych si odpočinula, sama tak nějak nastavila, že se bude každou středu stavovat, popadne kočár a na 3hodiny zmizí…nic nebyl problém, od kojení do kojení…ale já to nedávala, chtěla jsem mezitím kojením na malýho koukat a kochat se, bylo mi líto, že mi ho bere…tak mě to žralo, že jsem našla odvahu a řekla jí, že ať se nezlobí, ale že je to na mě moc. Se svou mamkou jsem u kočáru vždycky byla, protože jsme si povídaly, před ní se přece jen stydím…Uplynulo pár měsíců, ona se stáhla a počkala, nebo jsme se domluvily, že bude u nás doma si s malým hrát a já se otrkala, prcek přešel na UM a od té doby nemám problém i s přespáváním. Chci, aby měl s oběma babičkama stejný vztah, ne jako já, takže máme nastaveno, že úterý je odpoledne s tchýní, čtvrtek je odpoledne s mojí mamkou. Přijedou, dostanou dítě, instrukce, výbavu a je mi jedno, co budou dělat, jen mi to sdělí a pokud s tím nemám problém, vrací se navečeřený rovnou do vany. Já si zařídim, co s ním nezvládnu-umýt wc, vytřít, kadeřnici, nákup v klidu…minimálně jeden víkend v měsíci je s manželem náš, a malej jde na celý víkend od pátku večer do neděle odpoledne k jedněm prarodičům, on už to dokonce vyžaduje, že bude spinkat u babičky nebo chce na zahrádku…u každé dělá něco jiného, těší se tam, my si „budujeme“ náš vztah. Stálo mě to hodně přemáhání, vždycky jsem tvrdila, že si dítě nepořizuju, abych ho odkládala, ale manželství začlo jít do háje, já zničená, protivná a jak jsem se zklidnila, tak je pohoda na všech frontách. Fakt doporučuju si nastavit pravidelná odpoledne, semtam víkend bez prcka, semtam rodinná sešlost se všema-pozvat na oběd nebo oni vás, já pravidelně rozvrhuju i prababičky, aby viděl, každý mu něco dá a on je tak společenský. Samozřejmě, pokud by se mi dítě vzpíralo mezi futrama, já na antidepresivech, tak se nepřemáhám, ale píšeš, že jsou tchánovci fajn, tak bych se snažila ;)

Tak tohle bych nedala… promiň, ale já nemám mateřskou od toho, abych uklízela a dítě dala na hlídání. Děláme všechno společně. Beru ho na nákup, pomáhá mi uklízet a když byl menší poklidila jsem, když spal anebo nebylo uklizeno. A nechci si jednou vyčítat, že mi dítě rychle vyrostlo aniž bych si ho užila. Já se se svým prckem vracím do dětsví, užívám si prostě každej den, kdy můžu bejt s ním, hrajem si, blbnem a to je poslání každý mámy.. Takhle často bych to nerozdýchala…A vůbec ani UM za mě NEE. Ale názory jsou různé:)Rozhodně nic proti tobě…jen říkám názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.11.13 22:29

@mamamam prostě hledáš důvody, jak máš pravdu. Platí dvě takové dávné pravdy, jedna zní, že každý člověk, který miluje tvé dítě, obohatí jeho život. Druhá ještě taková známější pravda je, že boží mlýny melou, pomalu, ale jistě a ty jednou budeš mít snachu a vnouče od ní… Víc nemá smysl psát, protože ty nechceš slyšet jiné argumenty, než je ta tvá pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
4.11.13 22:31

@terinka4444 Odříkaného největší krajíc, s drtivou pravděpodobností si hošík jednou najde podobný model jako je mamá a ta bude hrát babičku druhé kategorie s návštěvami vymezenými přesně jednou za x týdnů.

• Citovat
  • Upravit
3054
4.11.13 22:37

@mamamam jasný, v pohodě, chtěla jsem ti jen napsat, že ze začátku jsem to taky tak měla… však já UM nedala, abych se ho zbavila…ale až když vypadal jako dítě z koncentráku a taky si to pěkně vořvala… :( ono, dokud to bylo spící miminko, tak jsem taky uklízela a nakupovala a všecko dělala s ním, teď, když ho všecko zajímá, v obchodě chce nakupovat sám, vytírat sám apod. je pro mě velkou pomocí a pro něj přínosem, když může být s babičkou. A i tak si mateřskou užívám, hrajeme si, chodíme ven, i na ten menší nákup, ale zkrátka 2 odpoledne si hraje jinak s někým jiným. A já jen doufám, že si jednou najde ženskou, která bude podobně ochotná mi půjčovat vnouče, protože mě ten dětskej věk baví moc a ráda bych si ho užívala i později až nebudu muset ;) Jen tak dotaz, budeš ho chtít dát do školky? A do školy? Nebo si budeš užívat výuku doma? Myslim, že i tomu dítěti prospěje trocha osamostatnění, pokud můj syn nechce, nikam s babičkou nejde…ale on chce, takže proč mu bránit? 8) Je mu 2,5, takže už si řekne a myslím, že na svém dítěti poznáš, když se mu něco nelíbí…

Příspěvek upraven 04.11.13 v 22:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.11.13 22:40
@Poison Ivy píše:
@terinka4444 Odříkaného největší krajíc, s drtivou pravděpodobností si hošík jednou najde podobný model jako je mamá a ta bude hrát babičku druhé kategorie s návštěvami vymezenými přesně jednou za x týdnů.

musíš svoje kluky vychovat tak, aby se podobným prototypům vyhnuli, jinak jsi bez vnoučat. A nepomůže ti ani svatozář, můžeš být milá, hodná, starostlivá, stejně jsi jen tchýně. Jinak, víte jaká slovo jsou na tch? Tchán, tchoř, tchýně, přesně v tomhle pořadí. Mám holkyyyyyy :dance: :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
4.11.13 22:43
@terinka4444 píše:
musíš svoje kluky vychovat tak, aby se podobným prototypům vyhnuli, jinak jsi bez vnoučat. A nepomůže ti ani svatozář, můžeš být milá, hodná, starostlivá, stejně jsi jen tchýně. Jinak, víte jaká slovo jsou na tch? Tchán, tchoř, tchýně, přesně v tomhle pořadí. Mám holkyyyyyy :dance: :dance: :dance: :dance:

Kruci, jsem v háji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
nepř. mišanila
4.11.13 22:46

A to se může tchýně s váma vídat jen o víkendech? Moje tchýně bydlí od nás 50m, s dětmi je v kontaktu často, tak 3-4× týdně, nebo podle situace, ona mi dost pomáhá s hlídáním. Ona je hodná a soudná, i když někdy mi taky leze trošku na nervy ;), ale na návštěvy se necpe, přijde vyjímečně, jinak čeká až se domluvíme, nebo zajdeme na návštěvu my. Taky si s ní nemám extra o čem povídat, je to taková obyčejná venkovská ženská, typ kvočna, takže kecáme jen spíš o běžných věcech a drbech ze vsi, takže se s ní trochu nudím, ale nevadí mi to, hlavní je, že ji děti mají rádi a ona je.

Já bych se pokusila zavést cca ještě jednu návštěvu v týdnu odpoledne, ona může třeba přijet k vám, nebo někdy ty k ní - u ní si budeš sama určovat délku návštěvy…nevím.

Pokud jí vnouče chybí, jinak je vcelku pohodová, tak bych se snažila vyjít vstříc a umožnila víc kontaktů. Už si dokážeš vymezit, co a jak si přeješ, tak bych se nebála, že se k vám pomalu nastěhuje.

Je mi tchýně docela líto…

• Citovat
  • Upravit
nepř. mišanila
4.11.13 22:47

A to se může tchýně s váma vídat jen o víkendech? Moje tchýně bydlí od nás 50m, s dětmi je v kontaktu často, tak 3-4× týdně, nebo podle situace, ona mi dost pomáhá s hlídáním. Ona je hodná a soudná, i když někdy mi taky leze trošku na nervy ;), ale na návštěvy se necpe, přijde vyjímečně, jinak čeká až se domluvíme, nebo zajdeme na návštěvu my. Taky si s ní nemám extra o čem povídat, je to taková obyčejná venkovská ženská, typ kvočna, takže kecáme jen spíš o běžných věcech a drbech ze vsi, takže se s ní trochu nudím, ale nevadí mi to, hlavní je, že ji děti mají rádi a ona je.

Já bych se pokusila zavést cca ještě jednu návštěvu v týdnu odpoledne, ona může třeba přijet k vám, nebo někdy ty k ní - u ní si budeš sama určovat délku návštěvy…nevím.

Pokud jí vnouče chybí, jinak je vcelku pohodová, tak bych se snažila vyjít vstříc a umožnila víc kontaktů. Už si dokážeš vymezit, co a jak si přeješ, tak bych se nebála, že se k vám pomalu nastěhuje.

Je mi tchýně docela líto…

• Citovat
  • Upravit
13714
4.11.13 22:50
@Nikkolla píše:
Do diskuzi moc neprispivam, ba i dokonce jsem musela zapatrat v pameti heslo, abych se mohla vubec prihlasit a reagovat. Tema tchyne ( vseljake) nakou dobu sleduji a nazory jsou ruzne ( co je pro jednoho normalni nemusi byt pro druhe / tak jak ze vsim). Kazdopadne myslim ze jednou za 14 dni je opravdu malo ( a hlavne v pripade ze tchyne neni nak nesnesitelna). Ale se stanovenim pravidel s tebou plne souhlasim. Osobne mam 3 tydny do terminu a pred spanim si v hlave premitam seznam veci ktery budu muset ( budouci tchyni sepsat ) co ANO a co NE v pripade ze bude maliho hlidat( zenska pres 60 let sama, prvni vnouce a do budoucna jediny).

8o :lol: :lol: :lol: To se u nás v rodině povídá už tak dva roky jako dobrej vtípek. Kterak madam přijela k tchýni se seznamem. Smějeme se tomu dodnes a předčítá se to jen při velmi vydařených akcích. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.13 22:53

HOlky, máme tchýni vedle nás v baráku a jak se narodil první, tak tu byla pečená, vařená. Pořád mě vyháněla, ať jdu ven, že malého pohlídá a ble ble… A jak jsem malýho kojila, tak se mi dívala na prsa!!! No hrůůůůůůza. Malý se po 3,5 měsících odtáhl a dokrmovali jsme umělým mlékem a to bylo řečí, jak bude nemocný, že kojení je nejlepší atd. Stejně dodnes si myslím, že malý vycítil, že jsem nervní a proto mu přestalo chutnat. DO měsíce se nám narodí druhé dítě, takže udělám konec s takovým chozením na návštěvu bez zvonění. Přece neznamená, když bydlí vedle, že si tu budou chodit jak domů. Chci mít své soukromí, chci si obou prcků užívat bez pomoci. MOžná je to divné pro některé, ale já prostě o rady typu udělej to tak, nedávej ho tam apod nestojím. A denně určitě o návštěvy taky nestojím! Mám k nim, jako ke starým lidem, respekt, ale výchovu a co chci si udávám já. Jinak jsou milí, teda tchýně až moc, ale prostě já to nemám ráda a ocenila bych, kdyby se o nás nestarala… Navíc jsou starší ročník (69 let), takže z hlídáním ani moc nechci pomáhat, malý je čipera, oni ho nechytnou, když se rozběhne, tak i určitě mám strach a v názorech se teda lišíme. Hold, jsme o nějakých skoro 45 let v rozdílu :D

• Citovat
  • Upravit
5473
4.11.13 22:56

@Bábrdl už na třetí stránce diskuse jsem si říkala, kde je známá obhájkyně práv tchýní :mrgreen: (to ber v dobrém, já s tebou v naprosté většině souhlasím).

Zakladatelko, mám pocit, že takto akorát následuješ model své tchýně, tj. vychováváš dítě, kterému budeš chtít ještě ve 25 letech stříhat nehty. Naprosto chápu, že nechceš mít tchýni doma nakvartýrovanou denně, ač by byla sebehodnější, ale pokud sis dokázala stanovit mantinely (návštěvy 1× za 14 dní), věřím, že jsi natolik asertivní, že bys dokázala nastavit i jiné a neomezovat přitom tolik styk dítěte a prarodiče (myslím typu nekecat nám do výchovy, neutírat nám zadky apod.). Sorry, ale 14 dní je u tak malého dítěte fakt málo, děti rychle zapomínají, když jsou stydlivější, musí pak pokaždé překonávat prvotní ostych. Omezovat dítě na společnost pouze rodičů je podle mě hloupé. A pokud tchýni nemusíš, lze přeci občas na návštěvu k nim vyslat jen manžela s dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
4.11.13 23:06

@mamamam To je jako bych to psala já 8o :P. Přesně takhle to mám taky, tchýně milá hodná, udělala by pro nás všechno, defakto proti ní také nemůžu nic mít ale jak říkáš, jenom bych tě opakovala. Mě vadí třeba i jak mluví na malou…prostě jak na dementa :lol: že to tak musím napsat, ječí jak kdyby byla dcera hluchá a snaží se jí rozesmát jako třeba KUKU! KUKU! KUKU!!! a když odcházejí tak to je zas přes celou chodbu PAPA! PAPA! PAPA!! a takhle to zopakuje třeba 20× za sebou :zed:…nikdo jiný by to třeba až tak jako já nevnímal, ale já už jsem alergická na všechno, co ona udělá a řekne, vlastně k tomu nemám žádný důvod, někdy v minulosti mě možná něčím párkrát naštvala, ale to protože jsme se na něčem domluvili a ona nepřišla a ani nedala vědět, pak jsem se domluvili znova a udělala to samé a do třetice se pak zpozdila o 5 hodin!! Nemám ráda nespolehlivé lidi, já kvůli ní sedím doma a čekám že každou chvíli přijde, no a ona to udělá i druhý den a třetí se zpozdí o 5 h, to jsem myslela, že mi už švihne! A tam se moje averze na ní začala stupnovat až vygradovala tak, že jí ve finále nenávidím, přes to že je milá, pohlídá, všechno…možná že je až moc milá, přijedou, dá mi pusu, ahoj Helenkoo na mě, ale mě to někdy přijde, nemohu si pomoct falešné a umělé a já se pak také musím přetvařovat pusinky ahoooj, americkej úsměv až to bolí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová