Vztah s tchýní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2133
4.11.13 23:15

Tak moje tchýně je fakt „poklad“! Stará se o to co nemá, kritizuje, vnucuje :roll: Ještě než se narodila malá tak mi říkala, jak ona bude hlídat a já můžu chodit do práce :cert: Myslela si, že se mi sem nastěhuje (bydlí 300 km od nás) :! :! :! No byla u nás jednou a stačilo. Teď čekám druhýho prcka a už je to tu zas. Jenže já tu potřebuju někoho s kým budu v pohodě, budu si moct pokecat a tak. A navíc malá je rarach a ona nemá šanci ji uhlídat. To zas bude keců, že sem si pozvala druhou tchýni a ne ji. Musí mít všechno a první, všude být jako první a nejlíp jediná. No jako děcko ze školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
4.11.13 23:16

@Virginia
Tomu verim, taky bych si delala legraci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
4.11.13 23:26
@Nikkolla píše:
@Virginia
Tomu verim, taky bych si delala legraci

No nak me zmizel text cca 15 radku, divne. Napisu to jindy… Urcite si po prispevku spousty zen oddychne ze to maj s tchyni vlastne OK. Kazdopadne jsem zapomela napsat ze mi seznam jeste podepise ze byla obeznamena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.13 07:28
@mamamam píše:
Jaká je ta tvá? :) Já neříkám, že jsem na tom blbě, určitě věřím, že jsou horší. Moje tchýně je inteligentní a uplně normální žena… Jen si prostě myslím, že prarodiče by neměli zasahovat do rodiny. Občasná návštěva - fajn, ale já prostě nedokážu mít tchýni za kamarádku :? a že by si to ona moc přála…

moje tchýně je úplný opak, o děti zájem nejeví, když tam nejedem, tak ji děti nevidí, pořád na ně řve, nic nesmí, nejlíp, kdyby si sedli na prdel… pořád slyším, tohle táta dělat taky nemohl, no vrchol byl, kdýž se nám narodila dcera a manžel se zeptal, jak se cití být babičkou a ona nám řekla, že se na to necítí, dceru měla poprvé v ruce až na dvou letech, kdykoliv nás viděl někdo z okolí, tak by tchýně dceru nejraději zakopala co nejvíc pod zem, tak asi tak :? jo ale teď se už začína lepšit, asi jí dochazí, že jí děti nemusí, když se k nim chová hnusně :)

• Citovat
  • Upravit
36556
5.11.13 11:02
@mamamam píše:
Tak tohle bych nedala… promiň, ale já nemám mateřskou od toho, abych uklízela a dítě dala na hlídání. Děláme všechno společně. Beru ho na nákup, pomáhá mi uklízet a když byl menší poklidila jsem, když spal anebo nebylo uklizeno. A nechci si jednou vyčítat, že mi dítě rychle vyrostlo aniž bych si ho užila. Já se se svým prckem vracím do dětsví, užívám si prostě každej den, kdy můžu bejt s ním, hrajem si, blbnem a to je poslání každý mámy.. Takhle často bych to nerozdýchala…A vůbec ani UM za mě NEE. Ale názory jsou různé:)Rozhodně nic proti tobě…jen říkám názor.

Já myslím, že posláním každé mámy je udělat život dítěte bohatý a šťastný a měla by kvůli tomu překousnout i svoje sobectví (moje, moje, nepučim, já si s ním chci hrát jen sama).

Říká se, že máma má dát dítěti dvě věci - kořeny a křídla. Ale některé mámy dávají kořen coby pouta a křidýlka pěkně zastřihnout. Pěstování závislosti z nikoho dobrou mámu neudělá.

Nic proti tobě, jen můj názor :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
5.11.13 11:27

@mamamam víš, přijde mi, že teď všechno zvládáš, tak pomoct nechceš a dítě babičce nedáš. Jenže ono se ti jednou může vrátit, narodí se ti druhé mimino a bude ouvej. Začneš chodit do práce, budeš potřebovat pohlídat nemocné dítě, protože nebude ve školce a může se stát, že tchýně tě pošle do háje. Budete chtít s manželem strávit sami víkend, ale tchýně nebude mít čas. Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Pokud by tak ráda hlídala, tak nechápu, proč ji malého na jedno odpoledne v týdnu nedáš a neužiješ si volna. Jako chceš si užít dítě, tak si ho užívej, máš ho doma denně od rána do večera. A další věc je, že se ti to opravdu jednou vrátí. Třeba tvoje snacha ti stanový pravidla a bábo, klidně se postav na hlavu a hlídat budeš, až si řeknu já. Aspoň mě to tak od tebe vyznívá.
Jo a moji tcháni hlídali tenhle víkend poprvé po čtyřech letech a nejspíš zase na dlouhou dobu. Nepomohli nám a nepomáhají. I když jsou děti nemocné a já taky, i když chodím do práce a hodilo by se to, i když v létě nebyla školka a my s chlapem byli v práci, tak ne, nikdo nám nepomohl a jak by se to hodilo. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
5.11.13 11:50

Tak koukám, že jste ze mě udělali pěknou mrchu :mrgreen: Hned v úvodním příspěvku jsem se ptala, jak to máte s tchýní vy, jestli to má někdo stejně jako já. Nechtěla jsem, aby mě někdo soudil a říkal mi, jaká jsem. Každý má svůj názor - vy i já. A těžko soudit někoho koho vůbec neznáte. Nevíte, jak to v naší rodině chodí atd… Docela mě to tu zklamalo :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3617
5.11.13 12:31

@mamamam já tě chápu ;) udělej to tak jak to bude vyhovovat vám, na tohle ti nikdo 100% způsob dát nemůže. Někomu to vyhovuje 1× týdně někomu každý den. Podle mě by se k tomu mělo přistupovat i vzhledem k věku dítěte. Já to vyřešila tak, že posílám manžela s dcerkou k jeho rodičům a já jsem zatím doma a dělám co je potřeba. Jezdím tam jen občas, a tenhle systém se nám osvědčil. Oni k nám jezdit nechtějí, i když by to pro nás asi bylo lepší (já těhotná a je to u nás větší), ale to už mi nějak nevadí :nevim:
takže, určitě si najdi svůj způsob návštěv, co bude fungovat pro vás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.11.13 17:04
@Samamama píše:
@Bábrdl už na třetí stránce diskuse jsem si říkala, kde je známá obhájkyně práv tchýní :mrgreen: (to ber v dobrém, já s tebou v naprosté většině souhlasím).

Tchyně chce být kamarádka, mně to vadí? To mi přišlo až moc snadné :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ďáblův advokát bere obvykle těžší případy :mrgreen:

Ne, vážně, záleží, zda s tím zakladatelka chce něco dělat. A nebo zda chtěla jen potvrdit svůj názor (jasně, peč na vlezlou bábu). Ono to vždycky není jednoduché přijmout někoho do svého „kruhu“. Je to její volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12933
5.11.13 17:14

Řeknu ti to asi takto, tvoje tchýně má ze zákona právo trávit vnoučetem čas. Pokud jde o dvouleté dítě, je velice pravděpodobné, že i bez tvé přítomnosti.
Jinak si myslím, že vídat se jednou za čtrnáct dní, pokud babička jeví zájem a bydlí dosahu, je poněkud málo.
A odpověď je, že moje děti vídají prarodiče mnohem častěji od mnohem útlejšího věku. A bez mé přítomnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
5.11.13 18:50

Půjdu proti všem, ale mně nepřijde vidění se s někým z rodiny jednou za 14 dní málo..
Kdybych musela být ke všem bližším spravedlivá a viděla se s nimi jednou týdně, tak o víkednu nám nezbyde žádný čas, strávit ho jen ve třech. Nebo vlastně zbyde. V autě při přesunu od známých ke známým. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
5.11.13 22:58

@mamamam Myslím, že tě chápu. I když jsou to hodní lidé, nejsou to prostě tvoji blízcí. I když to jsou rodiče tvého manžela, pro tebe jsou vlastně cizí. Jestli jejich hlídání nepotřebuješ, proč bys jim své dítě měla dávat? Dokud si o to samo neřekne, že chce jít k babi a dědovi? Nejlíp je mu s jeho rodiči a nevyhlásilas naprostý zákaz kontaktu. Vy k nim přece taky můžete přijet na návštěvu. Jestli to, cos nastavila, vyhovuje tvému manželovi, tak to už neřeš. Takový je můj názor. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
6.11.13 00:54

@Sany80s Mohla bys mi prosím citovat nebo odkázat, z jakého zákona vycházíš s tím tvrzením o právu tchyně trávit čas s vnoučetem (u dvouletého případně i bez přítomnosti matky)? To by mě velice zajímalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
6.11.13 02:17

@Lomikára, je to tak, znám 2 případy, že prarodičům soud určil dny, část prázdnin a část vánočních svátků, úplně stejně, jako kdyby se jednalo o úpravu po rozvodu mezi rodiči. Našla jsem tady podobnou diskuzi (nečetla jsem ji), hned 3.příspěvek odpovídá podobně: https://www.emimino.cz/…-dite-86713/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.11.13 16:12

@Lomikára Zákon o rodině v § 27 odst. 4 :" Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci." Podle současné právní úpravy tedy soud, pokud shledá, že styk dítěte s prarodiči nebo sourozenci je v jeho zájmu, rozvíjí jeho citový život a i jiným způsobem ho obohacuje, má možnost tento styk upravit. Zároveň platí, že stejně jako styk rodiče a dítěte tak i kontakt vnoučat a prarodičů není nutné upravovat soudně (stačí dohoda mezi rodiči).

jinými slovy, pokud ty soudu dokážeš, že není v zájmu dítěte (ne tvém zájmu), aby se s babičkou stýkalo, tak soud styk neupraví. Naopak, pokud babička prokáže, že dokáže dítě nějak obohatit (citově, ne že za styk bude platit), soud hodiny určí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová