Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@VílaZvonilka Mně je úplně jasné, že to má nedostatky. Ale prostě nedokážu napsat do jednoho příspěvku jídelníček, který by vyhovoval všem. Proto je tu diskuze. K snídani můžou být i jiné varianty - ty míchaná vajíčka, nebo celozrnné pečivo se šunkou..
A psala jsem i to, že množství je orientační a každý si ho má upravit tak, aby neměl hlad. Pokud bude mít hlad - zvýšit množství.
Obecně sacharidy se dopoledne líp spalují a odpoledne tělo líp zpracovává bílkoviny, proto je to převážně takhle nastaveno.
A oběd taky ráda upřesním: polévka nejlíp zeleninová, nezahuštěná moukou, vývar může být taky, ale ne každý den, pozor na smetanové polévky. Jako druhé jídlo je ideální ryba (aspoň 2-3 x týdně), libové maso + příloha (brambory vařené ve slupce, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže, kuskus, pohanka, jáhly) + zelenina v libovolném množství.
@VílaZvonilka píše:
Nezlob se, ale tohle není dobrá rada, ani univerzální jídleníček. Pro mnohé lidi to bude „jídleníček hladový“
. Někomu nebude vyhovovat dopoledne bez bílkovin, ale přecpané sacharidy (dopoledne je čistě sacharidové). Polévka+hlavní jídlo je vágní pojem, a každý pod ním vidí něco jiného
. Večer zase jen bílkoviny bez sacharidů-což není pro každého vhodné, a mnoho lidí bude mít hlad…Omlouvám se Ti, jistě jsi to myslela dobře, ale není to dobrá rada pro lidi, kteří nevědí, jak si jídleníček poskládat
.
To bylo první co mě napadlo, navíc některý ty věci co tam sou napsaný bych nepovažovala za zdravou stravu ani s dvojkou v krvi ![]()
@Verunecka289 píše:
To bylo první co mě napadlo, navíc některý ty věci co tam sou napsaný bych nepovažovala za zdravou stravu ani s dvojkou v krvi
Které ty veci ti něpřijdou jako zdravá strava?
Tak ten jidelnicek je pekna blbost..tolko ovocia a este pausalne brane..kolko g cukrov by clovek len na snidani prijal??
Nejsu tam rozpisane vobe ziadne prijmy po jednotlivych ciastkach-B, T,C, EH a zapomenute na zakladne pravidla zdravej vyzivy.. ![]()
Na akeho cloveka oroporcne je to stavane tiez neni udane..oooo boooze..
@Andyss píše:
@ShadowHunter Těch možností je spousta. Může tam být jakékoliv ovoce a třeba müssli (nezapékané, max 20 g cukru ve 100 g) s mlíkem nebo bílým jogurtem. Nebo klidně knäckebrot se šunkou, míchaná vajíčka (cibulku udělat na vodě).. Pak mě napadá bílý jogurt s lžičkou třtinového cukru a skořicí (to je moc dobrý)…
To si robis legraci???
![]()
Já zase myslím, že každá z nás už ví co znamená zdravy jídelníček, hlavní problém je spíše v množství.
Kaše Ovesná, jako kolik z 1/2pytlíku?
Polévka-talíř nebo 2,…
A tak bych
mohla psát dokola. Spíše jestli někdo nedokáže poradit ohledně gramáže.
Příklad třeba za mne: běhám skoro každý den kolem 10km, najíst se musím, bez energie to nejde,„zdravy jídelníček“ držím, bez toho to taky nejde a teď otázka kolik energie vlastně přijmout, aby člověk zhubl, já nehubnu ani nepřibírám a teď babo rad.
@ady01 píše:
Já zase myslím, že každá z nás už ví co znamená zdravy jídelníček, hlavní problém je spíše v množství.
Kaše Ovesná, jako kolik z 1/2pytlíku?
Polévka-talíř nebo 2,…
A tak bych
mohla psát dokola. Spíše jestli někdo nedokáže poradit ohledně gramáže.
Příklad třeba za mne: běhám skoro každý den kolem 10km, najíst se musím, bez energie to nejde,„zdravy jídelníček“ držím, bez toho to taky nejde a teď otázka kolik energie vlastně přijmout, aby člověk zhubl, já nehubnu ani nepřibírám a teď babo rad.
To je právě ono. Každý potřebuje ten svůj jídelníček na míru.
Jinak věřím, že spoustě lidem pomůže i to, co psala zakladatelka, protože spousta lidí se stravuje opravdu otřesně.
@AngelLilly třeba ten sýr s 30% sušinou - to není sýr, ale sračka - zdravě jíst znamená jíst kvalitní potraviny a to dost věcí z toho seznamu není, nechc se mi vypisovat co všechno a proč (su na tabletu) ![]()
@Verunecka289 píše:
@AngelLilly třeba ten sýr s 30% sušinou - to není sýr, ale sračka - zdravě jíst znamená jíst kvalitní potraviny a to dost věcí z toho seznamu není, nechc se mi vypisovat co všechno a proč (su na tabletu)
A který jiný sýr by jsi doporučila? To by mě zajímalo ![]()
Já mám sestavený jídelníček na míru a mám tam také sýr s nízkým obsahem tuku. A to, že tam je nízký obsah tuku neznamená, že je to sra*ka ![]()
Ano, mohu si koupit velmi kvalitní a velmi tučný sýr a také si mohu koupit kvalitní bůček, ale se zdravou stravou to také nic společného mít nebude ![]()
@Verunecka289 píše:
@AngelLilly třeba ten sýr s 30% sušinou - to není sýr, ale sračka - zdravě jíst znamená jíst kvalitní potraviny a to dost věcí z toho seznamu není, nechc se mi vypisovat co všechno a proč (su na tabletu)
Syr s 30% je uplne normalni syr
Syr nad 30% neni dietni ![]()
@Verunecka289 píše:
Jo a jinak - není šunka jako šunka, takže je zbytečné tu hodnotit, zda je to kvalitní či ne. Stejně tak jogurty apod. To už záleží na každém, zda si koupí kvalitní jogurt či šunku a nebo nekoupí.
@kaja00 píše:
Syr s 30% je uplne normalni syrSyr nad 30% neni dietni
Já nemluvím o dietních věcech
jen o kvalitních a zdravých potravinách ![]()
@AngelLilly no do kvalitního sýru to má hodně daleko
kvalitní sýr je například domácí sýr, třeba v Beskydech mají domácí, kvalitní a chuťově naprosto úžasný sýry, ale to si člověk musí trochu připlatit, nebo jedna známá dělá z opravdovýho kravskýho mlíka sýry, asi tak ![]()
@AngelLilly píše:
Jo a jinak - není šunka jako šunka, takže je zbytečné tu hodnotit, zda je to kvalitní či ne. Stejně tak jogurty apod. To už záleží na každém, zda si koupí kvalitní jogurt či šunku a nebo nekoupí.
No když má něco nadpis Zdravý jídelníček, tak to podle mého zbytečný není ![]()
Holky prosím nepište mi, že je to blbost, já váš názor beru, ale napište mi prosím konkrétně, co se vám nezdá. Jinak ta diskuze trošku postrádá smysl. Všechno ráda vysvětlím. Samozřejmě, že každý potřebuje jiné množství jídla, ale ne všichni mají čas a peníze na to, aby si ho nechali sestavit výživovým poradcem. Cena takových jídelníčků jde do tisíců. Ano, toto je orientační jídelníček pro ty, kteří třeba vůbec neví, jak mají jíst, nebo jí opravdu nezdravě. Šunkou byla samozřejmě myšlena libová šunka, s vysokým obsahem masa, bez přidaných zbytečných éček, nejlépe krůtí. Kupovat nejlíp balenou, kde si můžete přečíst, co všechno ta šunka obsahuje.
Bílý jogurt je super Holandia nebo Activia (ne sladká), ale obecně bílým jogurtem se snad nedá nic pokazit.
Sýry obecně čerstvé, ne tavené (tam je vysoký obsah tavících solí) - třeba Lučina, Žervé atd. + Eidam do 30% tuku v sušině, Mozzarela light (Zottarela), tvarohové sýry atd.
@miisenka Ovoce obsahuje zdravé cukry, ne jako ve sladkostech. Ovoce a zeleniny máme dohromady sníst denně 5 - 6 kusů.