Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Hodně z vás mi napsalo o zdravý jídelníček, až jsem byla překvapená.
Mám jeden poměrně univerzální, který snad nikomu nemůže uškodit a myslím, že při poctivém dodržování po něm musí (zdravě!) zhubnout každý.
Množství je orientační, každý by si ho měl individuálně upravit tak, aby neměl hlad.
Snídaně: domácí ovesná, pohanková, jáhlová atd. kaše + 2 - 3 ks ovoce
Svačina: ovoce + müssli tyčinka (bez polevy), ovoce i sušené + nějakou zdravou sladkost
Oběd: polévka + druhé jídlo + zeleninový salát (pozor na smažené)
Svačina: proteiny! - např. 2 - 3 ks knäckebrotu s lučinou, sýrem (max 30% tuku v sušině), výborná je mozzarela light, libová krůtí šunka - dále tofu, sója, ryby, tvaroh, vajíčka, libové maso atd. + zelenina!
Večeře: zeleninový salát s proteiny (Cottage, Mozzarela, šunka, vajíčka), dochutit zálivkou s olivovým olejem
Pitný režim: ideálně 4 dcl na 10 kg hmotnosti. Výpočet je VAŠE VÁHA x 0,04. Vyjde vám počet v litrech. Např. když vážíte 80 kg: 80×0,04 = 3,2. (Denně by jste měly vypít 3,2 litru čisté vody.)
Jídelníček jsem musela zestručnit, ale ráda zodpovím případné dotazy. ![]()
Mám jeden případný dotaz. Nikdy jsem pořádně u jídelníčků nepochopila množství ovoce. Když napíšeš u snídaně 2-3ks, tím je myšleno např. jablko, hruška, broskev. No já sníst jen dva ks ovoce, tak už do sebe nic nedám, natož kaši ![]()
To s tím ovocem mě taky překvapilo… dát si tři jablka k snídani tak do oběda stávkuji i bez kaše ![]()
@ShadowHunter Těch možností je spousta. Může tam být jakékoliv ovoce a třeba müssli (nezapékané, max 20 g cukru ve 100 g) s mlíkem nebo bílým jogurtem. Nebo klidně knäckebrot se šunkou, míchaná vajíčka (cibulku udělat na vodě).. Pak mě napadá bílý jogurt s lžičkou třtinového cukru a skořicí (to je moc dobrý)…
Takovej velkej obed? dam bud polevku, hlavni chod nebo salat..:-/
@Andyss takže knackebrot - jogrut ráno nemůžu (je mi zle) a musli nejím. Děkuju. ![]()
@zuzouš píše:
Mám jeden případný dotaz. Nikdy jsem pořádně u jídelníčků nepochopila množství ovoce. Když napíšeš u snídaně 2-3ks, tím je myšleno např. jablko, hruška, broskev. No já sníst jen dva ks ovoce, tak už do sebe nic nedám, natož kaši
Tím je myšleno průměrný ks ovoce, který má 100 g. Pokud máš kuchyňskou váhu a můžeš si jídlo vážit, je to super. (Ale zase je to pruda.
) Takže třeba menší banán nebo středně velké jablko, střední pomeranč. (Já se přiznám, že jsem ale nikdy nic nevážila.
) A ono to s těmi gramy je složitější, to by ti museli udělat jídelníček na míru. Proto tohle je jen orientační.
@murkyf píše:No ideálně by to takhle mělo vypadat. Prostě jíst hodně a zdravě. Nehladovět.
Takovej velkej obed? dam bud polevku, hlavni chod nebo salat..:-/
@ShadowHunter píše:
@Andyss takže knackebrot - jogrut ráno nemůžu (je mi zle) a musli nejím. Děkuju.
Tak to je pak těžký. A co jíš? ![]()
@Andyss píše:
Tak to je pak těžký. A co jíš?
jogurt si dám, ale né ráno, mi pak skřutá žaludek. Jinak skoro vše ![]()
@ShadowHunter Aha, pardon, já to blbě pochopila, jakože sis nevybrala nic z toho. Až teď koukám, že jsi vlastně vzala na milost knäckebrot. ![]()
@Andyss ahoj děkuji za rady jen mě vyděsilo že bych měla vypít denně 3.7 litru vody se asi utopím
@Andyss píše:
Hodně z vás mi napsalo o zdravý jídelníček, až jsem byla překvapená.Mám jeden poměrně univerzální, který snad nikomu nemůže uškodit amyslím, že při poctivém dodržování po něm musí (zdravě!) zhubnout každý.
Množství je orientační, každý by si ho měl individuálně upravit tak, aby neměl hlad.
Snídaně: domácí ovesná, pohanková, jáhlová atd. kaše + 2 - 3 ks ovoce
Svačina: ovoce + müssli tyčinka (bez polevy), ovoce i sušené + nějakou zdravou sladkost
Oběd: polévka + druhé jídlo + zeleninový salát (pozor na smažené)
Svačina: proteiny! - např. 2 - 3 ks knäckebrotu s lučinou, sýrem (max 30% tuku v sušině), výborná je mozzarela light, libová krůtí šunka - dále tofu, sója, ryby, tvaroh, vajíčka, libové maso atd. + zelenina!
Večeře: zeleninový salát s proteiny (Cottage, Mozzarela, šunka, vajíčka), dochutit zálivkou s olivovým olejemPitný režim: ideálně 4 dcl na 10 kg hmotnosti. Výpočet je VAŠE VÁHA x 0,04. Vyjde vám počet v litrech. Např. když vážíte 80 kg: 80×0,04 = 3,2. (Denně by jste měly vypít 3,2 litru čisté vody.)
Jídelníček jsem musela zestručnit, ale ráda zodpovím případné dotazy.
Nezlob se, ale tohle není dobrá rada, ani univerzální jídleníček
. Pro mnohé lidi to bude „jídleníček hladový“
. Někomu nebude vyhovovat dopoledne bez bílkovin, ale přecpané sacharidy (dopoledne je čistě sacharidové). Polévka+hlavní jídlo je vágní pojem, a každý pod ním vidí něco jiného
. Večer zase jen bílkoviny bez sacharidů-což není pro každého vhodné, a mnoho lidí bude mít hlad…
Omlouvám se Ti, jistě jsi to myslela dobře, ale není to dobrá rada pro lidi, kteří nevědí, jak si jídleníček poskládat
.