Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás se začíná oficiálně 4.9. Syn jde poprvé a já jsem z toho taky hotova
Na jednu stranu se moc těším, on kolektiv potřebuje a děti miluje, na druhou stranu je to vzteklounek a téměř nemluví.
Prvnimu synovi se ve školce líbilo, přesto ho ze mě učitelka každé ráno rvala i s vlasy skoro dva roky ![]()
Nás to taky čeká zítra.
Uteklo to strašně… A to jsem byla s holkama doma 4 roky.
Holky se těší, ale podle mě pořád nemaj moc představu, co je čeká. I když jsme si o tom nesčetněkrát povídaly, byly jsme se párkrát přes léto na školku kouknout, ukazovala jsem, na jakej zazvoníme zvoneček, kam půjdeme, co řekneme paní učitelce, co tam budou dělat a co budu dělat mezitím já… A že si pro ně pak přijdu a že zase zazvoním na ten zvoneček atd.
Myslím, že průprava je u nás víc než dostačující.
Ale i tak se bojím a jsem dost nervózní. Holky budou ve třídě spolu, takže se nebojím toho, že by plakaly, spíš aby se něco nepokazilo. Jedna dcerka je dost plachá, citlivá, až úzkostná, tak se trochu bojím, aby se hned něco nepokazilo, aby pak neměla tu asociaci se školkou negativní…
Řeším, jestli je mám nechat jen tak na 2 hoďky první den, či je tam nechat rovnou do oběda, aby si to hned napoprvé zkusily pořádně. Přes víkend si to pak sedne…
Co myslíte?
Kluci jdou taky „az“ v pondeli ![]()
Starsi syn po. treti uz jako predskolak a movc se tesi a mladsi poprve zatim to moc neproziva ale verim ze to zvladne. Tyden primestaku zvladl na jednicku. ![]()
A nejvice se tesim ja
Kluci pres prazdniny zdivoceli az az
![]()
A tesim se ze si uzijeme spolecny cas s nejmladsim 11mesicnim. ![]()
@zuzu224 a co povinný předškolní rok, ten by se měl řídit školním zákonem ne
@bjetuschka já ani nevím jak má naše školka tu adaptaci, ředitelka na třídní schůzce neříkala
tak nevím jestli lze dát dítě jen na dvě hodiny. Ale předpokládám, že mládě problém ve školce mít nebude a do oběda bez problému vydrží.
@bjetuschka U nás byli všechny děti v nejmladším oddělení první den snad jen hodinu a kousek. Všichni měli pokud možno přijít před osmou, ši tak nějak skoro hromadně do třídy, měli nějaké uvítání, dostali, nějaký balíček a zase jsme si je vyzvedli. Další den jak kdo. Někdo šel po svačině, někdo tam i spal (většinou asi Ti, kteří už chodili rok předtím). Syn byl od druhého dne do obběda, ale měl zkušenosti ze soukromé školky, není stýskací a je velmi společenský.
@iiiv
Ano, pro ty prazdniny plati, ale jinak skolky jsou otevrene i dobe skolnich prazdnin (podzimni, jarni, atd) a ty co maji povinny predskolni tak maji volno, resp. nemusi na tyto dny nosit omluvenku.
Holky ja měla takové dilema, ze jsem ho nedala ani k zápisu a nechávám si ho doma dalsi rok. Zítra mu budou tři roky, ale půjde nejdříve ve čtyřech ![]()
No já se bojím jak něco
spíš že budou ranní scény.. jak slyším okolo..
Někdo to dá normálně, jak dítě tak maminka
někde je to mazec
@bjetuschka my mame smisene tridy takze v kazde bude tak 7-8novych deti. Rodice do tridy povoleni nejsou. Deti jdou domu bud poo nebo pospa. Vyjimecne ucitelka vola at si rodice vyzvednou po svacine. Zadne privitani neni kvuli smisenym tridam.
My jdeme prvni.dva dny poo pak uz po spa.
U nás ředitelka říkala, že máme přijít převléknout dát pusu atevřít dveře zavřít dveře.. Že největší chyba je, když se maminka tam tulíkuje a dlouhé loučení atd.. že je to horší
@Janasas davam zapravdu. A necekat a neposlouchat za dvermi…
@aknah31 jako jak nám to říkala, tak se člověku uplně sevřelo, ale asi je to pravda.
Ona řekla.. Převléknout a strčit za dveře.. a pak dodala pro citlivé maminky, teda pusu… ale víc nic..
Prostě předat učitelce a jít, žádné ještě s učitelkou řešit a dítě utěšovat atd. že je to to nejhorší
@nesssinka Já právě moc nevím, jak to u nás je. Přijde mi, že na adaptaci si moc nehrajou, prý to dělají individuálně, takže je to asi na dohodě s učitelkou. Tak asi uvidím ráno i podle nálady mláďat.
@Svistice Aha, děkuji za příspěvek, tak uvidíme. Naše třídy jsou smíšené, už tam budou děti zvyklé i úplně nové a mladší.
A ještě takový (asi) hloupý dotaz: vy co máte dcerky, jak je oblékáte do třídy? Viděla jsem na dni otevřených dveří různý holčičky, některé byly vyšňořené v tutu sukýnkách, jiné zas v takovým hodně unaveným oblečení - zní to jako dva extrémy, ale nic mezi tím moc nebylo. Zatím uvažuju o legínách, tričku a bavlněné sukni.