Zn. tchyně, jak na to? :-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80240
1.3.16 17:32

@Kakika A tady asi hrálo roli i tvoje chování k nim. Mohlas taky napsat to, co tu proběhlo v nějaké diskuzi - naše rodina se nestýká, my na to nejsme zvyklí, já jsem introvert a oni nás pořád zvou na nějaké oslavy a já tam pak sedím a nikdo se se mnou nebaví. A já už tam nechci jezdit, protože jsou jiní. Takže zase a znovu - všechno to se odvíjí od vzájemné snahy se navzájem alespon trošku chápat a tolerovat to, že každý máme své názory a svůj životní pohled. Když se tohle podaří, pak i ty vztahy mohou být přinejmenším slušné. Tak to je. Jinak se může bud jedna nebo druhá strana rozkrájet a bude to bitva. Jsem ráda, žes získala takovou rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.16 17:41
.
@Anonymní píše:
Snacha x tchýněPak si myslím, že částečně se v tomto vztahu odráží i vztah tchýně a jejich vlastních dětí. Asi jen málokdy můžeš sedět vztah snacha x tchýně, když si tchýně nerozumí ani třeba s vlastní dcerou. .

to je asi svatá pravda… protože moje tchýně nevychází ani s jedním ze čtyř dětí, v podstatě jsou všichni dospělí, ale neustále má tendeci jim organizovat život. Takže nemůžu čekat, že se mnou to bude mít jinak :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
182
1.3.16 17:51

Snacha x tchýně

A ještě malý dodatek.
Osobně mi velice vadí vykání někomu kdo tvrdí, že je semnou rodina. Vykám cizím lidem. A v rodině mi to přijde zvláštní. Nevím jestli bych dokázala tchýni tykat, protože jsem vychovaná pro nějakou slušnost. Ale přijde mi to hodně divné. Ale když vidím, že si třeba tykají s lidmi, kteří jsou o deset let mladší než já podle heslem je to v práci a já s nimi mám být rodina a vykat jim, zatímco oni mi drze tykají, tak mi to přijde divné.

A pak ta přehnaná přeslušnělost co se ve vztahu k tchánovcům očekává. Jako, že se jim nesmí nic říct, aby se náhodou neurazili. Ale prostě si myslím, že když se někdo chová jako krá. va, tak se to má říct a ne se vymlouvat, přetvařovat nebo se omlouvat, že mi něco vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
1.3.16 18:01
@inkakřivák píše:
@Kakika A tady asi hrálo roli i tvoje chování k nim. Mohlas taky napsat to, co tu proběhlo v nějaké diskuzi - naše rodina se nestýká, my na to nejsme zvyklí, já jsem introvert a oni nás pořád zvou na nějaké oslavy a já tam pak sedím a nikdo se se mnou nebaví. A já už tam nechci jezdit, protože jsou jiní. Takže zase a znovu - všechno to se odvíjí od vzájemné snahy se navzájem alespon trošku chápat a tolerovat to, že každý máme své názory a svůj životní pohled. Když se tohle podaří, pak i ty vztahy mohou být přinejmenším slušné. Tak to je. Jinak se může bud jedna nebo druhá strana rozkrájet a bude to bitva. Jsem ráda, žes získala takovou rodinu.

V tom máš velkou pravdu.

Já jsem se ke své tchýni chovala a i nyní chovám s respektem, respektuji její názory, ale když vidím, že ona mé ne, a ještě mě považuje za „hroznou“, tak ji nijak nevyhledávám a moc nemusím. A poslední dobou začínám zjišťovat, že jen ten její názor pohled je správný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80240
1.3.16 18:20

@elen-ka Tak se k ní dál chovej slušně a jinak dost. Ona se časem taky srovná, jen ji nech. Až uvidí, že jste spolu spokojení, děti zdravé, domácnost klape, tak co jí zbyde než sklapnout. At si dělá generála, když ji to baví, však ty jí nemusíš podléhat. Prostě se usměj a udělej si po svém. Anebo jak tu padlo - jo, já si to rozmyslím - a v klidu na to zapomeň. A ono se to obrousí a sedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
1.3.16 18:38

@inkakřivák, jj, já ani nemám důvod se k ní chovat špatně, nedělám to k nikomu. Občas na to sice dojedu, ale nehodlám měnit přístup k lidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
8.3.16 09:44

@Bábrdl Děkuji, líp bych to nenapsala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80240
8.3.16 10:06
@flagri píše:
Snacha x tchýně

A ještě malý dodatek.
Osobně mi velice vadí vykání někomu kdo tvrdí, že je semnou rodina. Vykám cizím lidem. A v rodině mi to přijde zvláštní. Nevím jestli bych dokázala tchýni tykat, protože jsem vychovaná pro nějakou slušnost. Ale přijde mi to hodně divné. Ale když vidím, že si třeba tykají s lidmi, kteří jsou o deset let mladší než já podle heslem je to v práci a já s nimi mám být rodina a vykat jim, zatímco oni mi drze tykají, tak mi to přijde divné.

A pak ta přehnaná přeslušnělost co se ve vztahu k tchánovcům očekává. Jako, že se jim nesmí nic říct, aby se náhodou neurazili. Ale prostě si myslím, že když se někdo chová jako krá. va, tak se to má říct a ne se vymlouvat, přetvařovat nebo se omlouvat, že mi něco vadí.

A třeba slovo slušnost nebo takt - slyšelas už? Protože slušně vychovaný člověk prostě staršímu neřekne - chováš se jako kr. áva a nedá se tady být. Slušně vychovaný člověk použije třeba větu - v tomhle opravdu nesouhlasím a dělat to nebudu. Zkus si představit, jak by ti bylo, kdyby k tobě za nějakých 15-20 let někdo přišel a řekl ti nahlas před lidmi, že se chováš jako k. ráva. Asi by se ti pak těžko hledala cesta, jak si vytvořit alespon nějaký základní korektní vztah. Ono je hodně velký rozdíl mezi hrubostí a taktní formulací pravdy. Stejně jako když by ti někdo řekl - v těch šatech vypadáš jako kr. áva Milka, ty máš ránu - anebo - jsou to pěkné šaty, jenom mohly mít kratší sukni a živější barvu. Máš krásné nohy a živé barvy ti sluší. Nezní to líp?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
8.3.16 10:19
@inkakřivák píše:
A třeba slovo slušnost nebo takt - slyšelas už? Protože slušně vychovaný člověk prostě staršímu neřekne - chováš se jako kr. áva a nedá se tady být. Slušně vychovaný člověk použije třeba větu - v tomhle opravdu nesouhlasím a dělat to nebudu. Zkus si představit, jak by ti bylo, kdyby k tobě za nějakých 15-20 let někdo přišel a řekl ti nahlas před lidmi, že se chováš jako k. ráva. Asi by se ti pak těžko hledala cesta, jak si vytvořit alespon nějaký základní korektní vztah. Ono je hodně velký rozdíl mezi hrubostí a taktní formulací pravdy. Stejně jako když by ti někdo řekl - v těch šatech vypadáš jako kr. áva Milka, ty máš ránu - anebo - jsou to pěkné šaty, jenom mohly mít kratší sukni a živější barvu. Máš krásné nohy a živé barvy ti sluší. Nezní to líp?

Osobně bych teda co se týká těch šatů uvítala vetu, ze vypadam jak ta k.ava Milka. A za druhé, nějaké okliky ten dotyčný taky nemusi pochopit a muze si z toho vzít neco uplne jineho- vlasti zkzsenost. Takze když někomu reknu, ze se chová s prominutím jak idiot, tak asi pochopi ;)

Tady se pořad mluvi o respektu, ale respekt si člověk musí zasloužit, ten se nezískává snad automaticky s postem tchyně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80240
8.3.16 10:28

Ale já mluvím o základní slušnosti vůči starším a víceméně zatím cizím lidem. Takže za mne věta - chováte se jako k. ráva je naprosto nemyslitelná. Základní slušnost. A počítám, že kdyby Ti větu, že vypadáš jako idiot sdělila holka, kterou v podstatě dlouho neznáš, a taky o nějakých těch 20 let mladší, ovšem ne v pubertě, asi by se tě to dotklo - tedy ne asi, ale určitě. Prostě některé věci se nedělají. A i nepříjemné pravdy se dají říkat slušně. Napadá mne milion příkladů, ale uvádět je nebudu. Ale jeden za všechny - když vám lékařka řekne, že je vaše dítě tlusté jako pr.ase, to ho musíte tak přecpávat? taky se vás to dotkne určitě víc, než kdyby vám řekla - no ta váha je vyšší, možná by bylo lépe trošku mín krmit, aby neměl jednou potíže s klouby. jak říkám, jenom slušnost. Nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
8.3.16 10:38
@Pam12 píše:
Osobně bych teda co se týká těch šatů uvítala vetu, ze vypadam jak ta k.ava Milka. A za druhé, nějaké okliky ten dotyčný taky nemusi pochopit a muze si z toho vzít neco uplne jineho- vlasti zkzsenost. Takze když někomu reknu, ze se chová s prominutím jak idiot, tak asi pochopi ;) :

Tohle většinou člověk toleruje u sebe (když on říká „drsnou pravdu“ do očí), když ti to řekne tchyně, plní to diskuze „nejhorší věci, které mi řekla tchyně“. :lol:

J8 si vybavuju, jak tam jedna holčina řešila, že jí tchyně po porodu syna řekla „v naší rodině se vždycky rodili drobeči a tohle je takový obřík“, což si dotyčná vyložila jako že a) tchyně zupochybňuje otcovství svého syna, b) považuje její dítě za zrůdu a c) že je to nějak její chyba. Prohlásila., že to tchyni nikdy neodpustí, že to mezi nima zůstane, že konečně vidí, jak je falešná…

A přitom velmi pravděpodobně tchyně jen okomentovala situaci, že nově narozený vnuk je větší než jiná mimina :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
8.3.16 10:54

@inkakřivák Ano, máš pravdu, základní slušnost. Já už jsem se tady o naší baby vyjádřila. Jen jsem si neuvědomila vykání, vidíš a já tchyňce vykala, vůbec mi to nepřišlo divné a náš vztah bych mohla do kamene tesat…
Dnešní doba je asi víc o tykání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
8.3.16 11:07
@Bábrdl píše:
Tohle většinou člověk toleruje u sebe (když on říká „drsnou pravdu“ do očí), když ti to řekne tchyně, plní to diskuze „nejhorší věci, které mi řekla tchyně“. :lol:

J8 si vybavuju, jak tam jedna holčina řešila, že jí tchyně po porodu syna řekla „v naší rodině se vždycky rodili drobeči a tohle je takový obřík“, což si dotyčná vyložila jako že a) tchyně zupochybňuje otcovství svého syna, b) považuje její dítě za zrůdu a c) že je to nějak její chyba. Prohlásila., že to tchyni nikdy neodpustí, že to mezi nima zůstane, že konečně vidí, jak je falešná…

A přitom velmi pravděpodobně tchyně jen okomentovala situaci, že nově narozený vnuk je větší než jiná mimina :nevim:

tak já nevím, mě tchýně po porodu řekla, že mám pěkně vytahaný bricho a co s tím budu dělat :mrgreen: na promoci před celou rodinou, kde se všichni divili, jak jsem štíhlá po pár měsících po porodu s takovým cvaldou na plnou pusu prohlásila, že teda štíhlá nejsem, at se podívají na to břicho :mrgreen: já nevím, mně zas věci, které jsou řečeny narovinu neurazí, já nemám spíš ráda takovýto navádění syna… víš řekni jí tohle a tohle by neměla. Prostě mám ráda jednání na férovku a to dokážu ocenit.
ale to už je pak na povaze každé z náš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80240
8.3.16 11:10

@Pam12 A určitě se ti to prohlášení líbilo, že? Právě o tomhle mluvím - a když budeš opravdu upřímná, přiznáš, že moc ne. Jinak by ti asi neutkvělo, víš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
8.3.16 11:31
@inkakřivák píše:
@Pam12 A určitě se ti to prohlášení líbilo, že? Právě o tomhle mluvím - a když budeš opravdu upřímná, přiznáš, že moc ne. Jinak by ti asi neutkvělo, víš?

hele vzhledem k tomu, že já svou tchýni znám, tak jsem se fakt upřímně zasmála, protože tohle fakt umí jen ona. Utkvělo mi to v hlavě, protože to není tak dlouho a já mám fakt dobrou paměť na všechno. Ale nemá cenu to řešit, každá jsme jiná, proto ani neexistuje universální rada, jak se k někomu chovat, každý musí pracovat s tím co má doma právě on :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová