Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
o tchyních a různých konfliktech snacha versus tchyně už je tu stovky diskusí, zkusím založit jednu trochu jiného ražení. Dostávám se do „kritického věku tchyně
“, synové odrůstají, starší má přítelkyni a tak se ptám: Jak být dobrou tchyní? Co se vám snachám na tchyních líbí a co naopak ne. Berte to třeba jako anketu pro odreagování - stručně, jasně, výstižně. Těším se na vaše reakce ![]()
Ahoj, dobra tchyne je takova, ktera respektuje svou snachu jako svepravnou osobu, respektuje jeji chyby i styl vychovy ci stravovaci navyky. A nechodi na navstevy 10 krat do tydne. Ono to tak slozite neni. ![]()
Že se nám nikdy do ničeho neplete. Vždy přijede s dobrou náladou a je ochotná se o případném problému pobavit bez emocí. Mà nás ráda jako celek a né jen svého syna a pak já s dcerkou.
Na návštěvu chodí jen na pozvání a netrousí nevyžádanérady, jako králik bobky.
Hlavně se neplést do výchovy vnoučat, to je u nás kámen úrazu. Tchýně totiž svoje děti odložila do jeslí v osmi měsících, nekojila (beru to - neměla jinou možnost), ale má pocit, že něco se svýma dětma prošvihla a snaží se to zřejmě kompenzovat na vnoučatech a je to katastrofa. U nás to je hlavní kámen úrazu… tohle bys s ním neměla dělat, tohle by neměl jíst, do školky by ještě neměl, nedávej mu ty léky, běž s ním na procházku, ať tohle nedělá, nečti si když kojíš - na to se musíš soustředit, neposlouchej rockovou hudbu, není to dobré pro děti…
Mě se na mojí tchýni nelíbí, že nás peskuje jako malé děti a všechno ví nejlíp. Má snahu nám organizovat život a říká neustále příteli, jak se má chovat. Máme malé dítě a přijde mi, že nám podrývá autoritu.
Naopak se mi líbí, že má hezký vztah s malou, miluje jí a je pro ní opravdu dobrá babička. Sic má mouchy, ale kdo ne ![]()
Ráda hlídá děti, peče buchty, respektuje mladou rodinu, koupí dětem občas něco na sebe, nebo hračky…ale co si budeme povídat, jako tchyně můžeš být nejlepší, ale když vyfásneš snachu krávu, tak neuděláš nic ![]()
@brko píše:
Ahoj, dobra tchyne je takova, ktera respektuje svou snachu jako svepravnou osobu, respektuje jeji chyby i styl vychovy ci stravovaci navyky. A nechodi na navstevy 10 krat do tydne. Ono to tak slozite neni.
Presne tak. A jeste pridam jedno- netelefonovat vecer co vecer mladym, fakt to leze na nervy i vnoucatum
a neptat se obden kdy prijedou na navstevu
No a pak další věc, bydlí pět minut od nás a s ničím mi nikdy moc nepomohla - já jí to nevyčítám, jsem zvyklá si dělat všechno sama, případně přijedou moji rodiče a to je taky problém, protože syn se s nimi vídá častěji. Jenže - třeba teď jsem těhotná a x měsíců už zvracím (celodenn), opravdu to k nám má autem pět minut, syn byl nemocný 3 týdny - kolikrát myslíte, že tu byla, že zavolala, jestli se třeba nemá stavit a chvíli být s klukem abych mohla jít třeba na chvíli do postele? 2×! a to už ji manžel musel v neděli volat o půl čtvrté odpoledne (v sobotu slíbila, že tedy v neděli přijde) a ona byla od rána v posteli a spala. A já pak poslouchám kecy, že s druhou babičkou a dětou je radějí - ano je - protože oni tu třeba za tu dobu byli už několikrát a to to mají 200km
@weyky píše:
Mě se na mojí tchýni nelíbí, že nás peskuje jako malé děti a všechno ví nejlíp. Má snahu nám organizovat život a říká neustále příteli, jak se má chovat. Máme malé dítě a přijde mi, že nám podrývá autoritu.
Naopak se mi líbí, že má hezký vztah s malou, miluje jí a je pro ní opravdu dobrá babička. Sic má mouchy, ale kdo ne
jo, tohle je blbý, já už jsem dokonce zažila to, že mi syn řekl, že jsem úplně blbá, protože babička mu dovolí hrát si s ostrým nožem a řezat podlahu
Nechci být moc urejpaná, ale vypadá to, že většina žen touží po tchýni, která o sobě nebude dávat vědět pokud nebude potřeba babička na hlídání, sponzor, atd.
Požadujete respektující osobu, ale máte ten respekt ke tchýni vy?
Tak děti ještě syn asi nemá, jestli jen randí a bývají u vás občas třeba zavření v pokoji, tak tam rozhodně nechoď na pokec. Pamatuju, jak tohle dělala přítelova mamka kdysi. když nám bylo náct
To krátké zaklepání a pak hned vlítnout dovnitř, není to pravé…
@Paoloska Mně se na mé tchýni líbí, že bydlí daleko a na návštěvy nejezdí ![]()
Nemám ráda nevyžádané rady
Nemusí volat každý den, když chci něco vařit podle sebe tak to taky taky udělám, nemám ráda když mi radí
neplést se do věcí jako: kam jedete na výlet? nee jeste radši tam, to je lepší..to stejný s dovolenou..prostě respektovat naše rozhodnutí a naše zvyky, nic víc, nic míň…
@Paoloska píše:
Ahoj holky,
o tchyních a různých konfliktech snacha versus tchyně už je tu stovky diskusí, zkusím založit jednu trochu jiného ražení. Dostávám se do „kritického věku tchyně“, synové odrůstají, starší má přítelkyni a tak se ptám: Jak být dobrou tchyní? Co se vám snachám na tchyních líbí a co naopak ne. Berte to třeba jako anketu pro odreagování - stručně, jasně, výstižně. Těším se na vaše reakce
To je jednoduché. Nesmíš mít nikdy na nic názor (znamenalo by to, že „víš všechno nejlíp“), k vnoučeti se nesmíš chovat moc důvěrně (to si „hraješ na maminku“), rozhodně nekupovat vnoučeti žádné hračky a oblečení (vždycky budou špatné), ale rovnou poukazovat peníze na účet, na návštěvy jezdit jen cca desetkrát do roka, ale zároveň vychytávat momenty, kdy snacha potřebuje pomoci, rozhodně nesmíš nabídkami pomoci obtěžovat, ale zároveň jich nesmí být málo.
Snadné. ![]()