Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ynax píše:
Ráda hlídá děti, peče buchty, respektuje mladou rodinu, koupí dětem občas něco na sebe, nebo hračky…ale co si budeme povídat, jako tchyně můžeš být nejlepší, ale když vyfásneš snachu krávu, tak neuděláš nic
Kde se takovyhle tchyne fasujou?
Nebo ze bych byla ta snacha krava? ![]()
Ja jsem necetla vsechno co tu holky psali ale me vadi kdyz reknu ze treba jeste nejaky jidlo neji tak at mu ho nedava a ona rekne moji kluci uz jedli na 6 mesicich chleba se sunkou, moji kluci uz na 4mesicich sedeli v kocarku (ja malyho posazovala az kdyz si sednul sam) proste rady stylem moje deti tohle tak tvoje taky.. uz to jsou vnoucata ne deti tchyni tak by tchyne mela nechat vychovu na mladych
a jeste upozorneni ze neco nema brat v pohode, s klidem a ne se urazit..no taky me osobne vadi ze se ke svymu synovi-mymu priteli chova porad jako maly k malymu dite
no a pak bych doporucovala kdyz se rekne ze pije vodu ne stavu, tak mu do ty flasky tu stavu nelejt ![]()
Bohužel záleží opravdu na komunikaci. A nemyslete si, že jenom té verbální. My jsme taky jenom lidi, a hodně věcí se dá vycítit třeba z postoje, ze způsobu řeči, výrazu tváře apod. Takže si myslím, že když budu cítit, že mi snacha dala důvěru a snaží se, aby ty naše vztahy byly dobré, tak se asi budu chovat jinak, než když mi někdo svými řečmi dává najevo třeba to, že si myslí, že jsem v podstatě hloupá a vůbec nevím, jaké jsou novinky ve výchově a pod. Na druhoz stranu ano, jsou tchyně megery, znovu to uvádím, že jsem si toho vědoma, ale snachy by si měly uvědomit jedno - i ty megery přes jejich „hloupé a naprosto nesnesitelné a nenormální“ řeči, rady a způsoby vychovaly jejich partnery, a většinou docela dobře. A ti také jejich výchovu přežily, ne?
@Kakika píše:
My ten vztah povznesli výš než na „tolerujeme se“. Stali se z nás dobré kamarádky.
@inkakřivák píše:
Bohužel záleží opravdu na komunikaci. A nemyslete si, že jenom té verbální. My jsme taky jenom lidi, a hodně věcí se dá vycítit třeba z postoje, ze způsobu řeči, výrazu tváře apod. Takže si myslím, že když budu cítit, že mi snacha dala důvěru a snaží se, aby ty naše vztahy byly dobré, tak se asi budu chovat jinak, než když mi někdo svými řečmi dává najevo třeba to, že si myslí, že jsem v podstatě hloupá a vůbec nevím, jaké jsou novinky ve výchově a pod. Na druhoz stranu ano, jsou tchyně megery, znovu to uvádím, že jsem si toho vědoma, ale snachy by si měly uvědomit jedno - i ty megery přes jejich „hloupé a naprosto nesnesitelné a nenormální“ řeči, rady a způsoby vychovaly jejich partnery, a většinou docela dobře. A ti také jejich výchovu přežily, ne?
no ne vzdycky si tchyne svy syny dobre vychova
druhy syn tchyne s ni vubec nemluvi, uplne ji ignoruje, je schopnej okolo ni projit a nepozdravit ji.. uz to trva nekolik let.. naopak s tatou ma skvely vztah.. zrovna v tomhle pripade ale vidim chybu v ni
nicmene on je hodne tvrdohlavej takze na jeji smsky zapomeneme na to nebudem o tom mluvit nereaguje.. no a druha vec, spousta diskusi je tu o tom jak se manzel jenom vali a nic nedela, nepomaha s detma a kdosi co si.. i v tomhle pripade vidim vinu v matce toho chlapa a ne v jeho manzelce.. on ma urcity navyky z domova ktery si pak prenese do manzelstvi ![]()
@a12 píše:
Ja jsem necetla vsechno co tu holky psali ale me vadi kdyz reknu ze treba jeste nejaky jidlo neji tak at mu ho nedava a ona rekne moji kluci uz jedli na 6 mesicich chleba se sunkou, moji kluci uz na 4mesicich sedeli v kocarku (ja malyho posazovala az kdyz si sednul sam) proste rady stylem moje deti tohle tak tvoje taky.. uz to jsou vnoucata ne deti tchyni tak by tchyne mela nechat vychovu na mladycha jeste upozorneni ze neco nema brat v pohode, s klidem a ne se urazit..no taky me osobne vadi ze se ke svymu synovi-mymu priteli chova porad jako maly k malymu dite
no a pak bych doporucovala kdyz se rekne ze pije vodu ne stavu, tak mu do ty flasky tu stavu nelejt
Tohle znám od své máti. Asi bychom si taky měly uvědomit v jaké době ony měly děti. Aspoň já to chápu tak, že děcka sedí v 6m - tak budu to své prostě posazovat v 6m aby nevypadal jako pomalejší. V roce ještě nesedí na nočníku? S kojením taky nebyla asi nijak velká osvěta. Když měla dcera spurt a já přikládala furt - tak to prostě tchyně neznala. Nechala si to vysvětlit a bylo to. Jim řekli kojit po 3hodinách. Pak nebylo dost mlíka, máte „slabé“mléko, přejděte na sunar a bylo.
@bublinek píše:
Tohle znám od své máti. Asi bychom si taky měly uvědomit v jaké době ony měly děti. Aspoň já to chápu tak, že děcka sedí v 6m - tak budu to své prostě posazovat v 6m aby nevypadal jako pomalejší. V roce ještě nesedí na nočníku? S kojením taky nebyla asi nijak velká osvěta. Když měla dcera spurt a já přikládala furt - tak to prostě tchyně neznala. Nechala si to vysvětlit a bylo to. Jim řekli kojit po 3hodinách. Pak nebylo dost mlíka, máte „slabé“mléko, přejděte na sunar a bylo.
to kojeni je to samy.. taky jsem prikladala co hodinu a uz chodili priteli maily ze mu mame davat sunar, ze chudak breci hlady a ze ho trapime
na vaze pribiral tak jak mel takze vsechno bylo v pohode, kojenej byl nakonec do roka, pak zacal kousat tak jsem to utla
opravdu zalezi na dobe.. ale me se proste nelibi porovnavani deti jako takovy
pritom ja zacla davat prikrmy uz na 4 mesicich zacla jsem mrkvickou ale presnidavky uz od sesti tak jsem porad poslouchala ze na sklenicce od prednidavky je preci napsano od 4 mesicu
![]()
No jo, to jsou takový ty generační střety, s tím se asi jen tak nehne. Já si doteď pamatuju, co všechno sypala za perly manželova babička, když se nám malej narodil. To jsem se dozvěděla, že musí mít na hlavě nepřetržitě čepičku, jinak bude mít odstátý uši, musí být pořád v zavinovačce, jinak vyroste křivě, že s ním nemám chodit ven, protože ho tam uvařím a největší perla vždycky bude, že se mě lekne a umře na psotnik
Na to se nedá ani nijak reagovat. Ale to člověku dojde pořádně až s odstupem času. Tenkrát jsem byla 2 týdny po porodu a byla jsem podrážděná sama ze sebe, takže mě to strašně deptalo. O několik týdnů později už jsme se tomu prostě jenom smáli.
@Tunrida píše:
No jo, to jsou takový ty generační střety, s tím se asi jen tak nehne. Já si doteď pamatuju, co všechno sypala za perly manželova babička, když se nám malej narodil. To jsem se dozvěděla, že musí mít na hlavě nepřetržitě čepičku, jinak bude mít odstátý uši, musí být pořád v zavinovačce, jinak vyroste křivě, že s ním nemám chodit ven, protože ho tam uvařím a největší perla vždycky bude, že se mě lekne a umře na psotnikNa to se nedá ani nijak reagovat. Ale to člověku dojde pořádně až s odstupem času. Tenkrát jsem byla 2 týdny po porodu a byla jsem podrážděná sama ze sebe, takže mě to strašně deptalo. O několik týdnů později už jsme se tomu prostě jenom smáli.
takhle kdyz to ctu tak je to fakt usmevny:P ale verim ze v ten moment ti do smichu moc nebylo:P me vadilo a jeste vadi hlavne to, ze tchyne priteli pise maily a pise mu ze mu mame davat cepicku, ze uz bysme mu meli koupit zimni boty a takvy veci.. no a pak prijedeme k nim a ja ji v lednu vidim stat s malym u otevrenyho okna jak neco venku ukazuje.. to mu bylo 8 mesicu..
@Tunrida píše:
No jo, to jsou takový ty generační střety, s tím se asi jen tak nehne. Já si doteď pamatuju, co všechno sypala za perly manželova babička, když se nám malej narodil. To jsem se dozvěděla, že musí mít na hlavě nepřetržitě čepičku, jinak bude mít odstátý uši, musí být pořád v zavinovačce, jinak vyroste křivě, že s ním nemám chodit ven, protože ho tam uvařím a největší perla vždycky bude, že se mě lekne a umře na psotnikNa to se nedá ani nijak reagovat. Ale to člověku dojde pořádně až s odstupem času. Tenkrát jsem byla 2 týdny po porodu a byla jsem podrážděná sama ze sebe, takže mě to strašně deptalo. O několik týdnů později už jsme se tomu prostě jenom smáli.
Lekne se vlastní matky? Co je to ten psotník. Nevíte někdo?
@bublinek píše:
to se tak říká. např. „z toho leknutí by člověk dostal psotník“. Našla jsem, že původně to byla křeč kojenců
@bublinek píše:
Jako psotník se kdysi nazývaly jakési křeče z nedostatku minerálů. Něco jako máš z nedostatku vitaminů kurděje.
To víš, že vlastní matky. Koho jinýho ![]()
@Paoloska píše:
To si nemyslím. Samozřejmě není vhodné říkat tchyni, že můj manžel (její syn) je de.il , vynadat tchyni, co mi to vychovala apod. ale jinak, proč ne? Znám mouchy svých synů, rozhodně je nepovažuju za ideál, v těchto ohledech budu rozhodně držet při snachách, třeba jim chlapcům i něco docvakne
no tohle nemam z hlavy, ale od psychologa. nepomlouvat lidem jejich deti. pokud si na ne sami stezuji, tak pritakavat, ale nepripojovat se.
@Anonymní píše:
no ne vzdycky si tchyne svy syny dobre vychovadruhy syn tchyne s ni vubec nemluvi, uplne ji ignoruje, je schopnej okolo ni projit a nepozdravit ji.. uz to trva nekolik let.. naopak s tatou ma skvely vztah.. zrovna v tomhle pripade ale vidim chybu v ni
nicmene on je hodne tvrdohlavej takze na jeji smsky zapomeneme na to nebudem o tom mluvit nereaguje.. no a druha vec, spousta diskusi je tu o tom jak se manzel jenom vali a nic nedela, nepomaha s detma a kdosi co si.. i v tomhle pripade vidim vinu v matce toho chlapa a ne v jeho manzelce.. on ma urcity navyky z domova ktery si pak prenese do manzelstvi
No jenomže tyhle diskuze nejsou nikdy si myslím objektivní, kdo ví, co by napsal ten manžel?
A stejně tak první příklad. jestliže jedno z dětí se chová vůči matce slušně a druhé ji totálně ignoruje, myslíš, že je to jen a jen její vina? nezdá se mi, že by je vychovávala vědomě naprosto odlišně, hodně dělá i povaha. Ale o tom je zbytečné debatovat. prostě si myslím, že nejméně v 95 % potíží je vina na obou stranách. Nejenom v netolerantnosti tchyně a její neochotě respektovat snachu, ale i v absolutní netolerantnosti snachy a její neochotě přiznat, že i ta tchyně má nárok na svůj, byt odlišný názor. Prostě bariéry, které vznikají přemírou sebevědomí na obou stranách a neochotě se na toho druhého podívat třeba s pochopením.
@bublinek píše: