A to jste věděli??

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37460
22.8.25 17:14
@vokishka píše: Více

Byli tři. 8)
Dva český a jeden německý. Tehdy veterináři zakázali převoz koní přes hranice, tak v Německu zaskakoval třetí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37460
22.8.25 17:24
@Winter garden píše: Více

Táta byl celkem velký vlastenec. A ano, byl i ve straně. Když nám přijeli „bratři na pomoc“, dostal mrtvici. :zed: Já nastupoval do školy, do první třídy… o měsíc později.
Byl jsem s babičkou na chatě… a kokali jsme, jak se točil Most u Remagenu. Tedy, já chtěl, ale když to začalo, tak jsem nikam nesměl.
Mají to pořád u mě! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
22.8.25 19:48
@M_Vladim píše: Více

Dokonce tři. To jsem opravdu nevěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
5.9.25 16:39

Při začátku školního roku nelze nevzpomenout na panovnici Marii Terezii. Že měla 16 dětí se asi celkem ví. Ale už tolik ne ze byla těhotná více jak dvacetkrát. Údajně porodila 7 mrtvých dětí, 5 jich zemřelo v útlém věku a zbylých 11 se dožilo dospělosti. Údajně proto že některé zdroje a prameny informací se v počtu rozcházejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
5.9.25 16:47

Winstona Churchilla máme zafixovaného jako státníka, politika a premiéra Velké Británie. Ale největší příjmy mu plynuly ze spisovatelské činnosti. Napsal více než 40 knih a na tisíc článků. Nejvýznamnější díla jsou čtyřsvazkové Dějiny anglicky mluvících národů a šestisvazkové spisy Druhá světová válka. Byla mu za spisovatelskou činnost i udělena Nobelova cena za literaturu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
23.3.26 10:02

Velmi mě zaujala informace o tom že v Barcelonè vychází španèlský měsíčník o fotbale, fotbalové historii., kultuře a politice s názvem Panenka.
Fotbaloví nadšenci kteři ho vydávají od července 2011, to jest od 35 roku výroči legendární penalty Antonína Panenky na finále ME v Bělehradě.
Pan Panenka, kterého kontaktovali před tím než časopis začali vydávat jim k tomu dal souhlas. Úžasný mi to přijde.
A v Madridu je s jeho souhlasem hospoda s názvem Panenka.
Skvělý světový ohlas pro náš fotbal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
23.3.26 10:04

A ještě… v Belgii vychází časopis o atletice s názvem Zátopek.
Souhlas k tomu dala paní Dana Zátopková.
Dostávala během života každé číslo až domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
23.3.26 11:03

Možná jsme tu už někdy psali, nevím

včelka Mája byla celá animována ve studiu v Japonsku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37460
23.3.26 12:26
@Anna766 píše: Více

No a víte, kdo to byl Satu Pekka? :think: ;)
Tak překřtili Emila Zátopka na olympiádě ve Finsku. Znamená to Pohádkový Péťa. Proč Petr, to nevím. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
23.3.26 12:49

Možná podle pohádky Petr Pan?

Délka maratonu nebyla dlouho pevně daná. Podle historického prvního běžce z Marathonu do Athén, která měřila cca 38 km vytyčili poradatelé novodobých OH 39 km.
Ale z rozmaru tehdejšich královskych veličenstev na OH v Londýně r. 1908, kteři chtěli dopřat pohled na start svým královským potomkům z terasy Winsdoru se trať prodloužila o několik km.
Dnešní délka 42 195 km se stanovila olympijským výborem na OH v Paříži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
23.3.26 12:52

Když se v Helsinkách dobíhal onen slavný maraton, byly přerušeny všechny ostatní soutěže a na vitěze čekalo 100 tis. diváků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11308
23.3.26 21:42

To je z nějaký knížky, ne? Od Oty Pavla? Vím, že jsem to kdysi v mládí taky četla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37460
23.3.26 21:46
@jita22 píše: Více

Jj.
Plná bedna šampaňského
Doporučuji ke čtení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11308
23.3.26 21:51

Jó, to je ono, díky. Asi ji mají rodiče, možná se po ní poptam a přečtu znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
23.3.26 21:54

Třeba proto, že to podobně zní?
Kdoví, jak takový Fin, který neví nic o češtině a jak se čeština čte, přečte slovo Zátopek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová