Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@vokishka píše: Více
Byli tři. ![]()
Dva český a jeden německý. Tehdy veterináři zakázali převoz koní přes hranice, tak v Německu zaskakoval třetí.
@Winter garden píše: Více
Táta byl celkem velký vlastenec. A ano, byl i ve straně. Když nám přijeli „bratři na pomoc“, dostal mrtvici.
Já nastupoval do školy, do první třídy… o měsíc později.
Byl jsem s babičkou na chatě… a kokali jsme, jak se točil Most u Remagenu. Tedy, já chtěl, ale když to začalo, tak jsem nikam nesměl.
Mají to pořád u mě! ![]()
Při začátku školního roku nelze nevzpomenout na panovnici Marii Terezii. Že měla 16 dětí se asi celkem ví. Ale už tolik ne ze byla těhotná více jak dvacetkrát. Údajně porodila 7 mrtvých dětí, 5 jich zemřelo v útlém věku a zbylých 11 se dožilo dospělosti. Údajně proto že některé zdroje a prameny informací se v počtu rozcházejí.
Winstona Churchilla máme zafixovaného jako státníka, politika a premiéra Velké Británie. Ale největší příjmy mu plynuly ze spisovatelské činnosti. Napsal více než 40 knih a na tisíc článků. Nejvýznamnější díla jsou čtyřsvazkové Dějiny anglicky mluvících národů a šestisvazkové spisy Druhá světová válka. Byla mu za spisovatelskou činnost i udělena Nobelova cena za literaturu.
Velmi mě zaujala informace o tom že v Barcelonè vychází španèlský měsíčník o fotbale, fotbalové historii., kultuře a politice s názvem Panenka.
Fotbaloví nadšenci kteři ho vydávají od července 2011, to jest od 35 roku výroči legendární penalty Antonína Panenky na finále ME v Bělehradě.
Pan Panenka, kterého kontaktovali před tím než časopis začali vydávat jim k tomu dal souhlas. Úžasný mi to přijde.
A v Madridu je s jeho souhlasem hospoda s názvem Panenka.
Skvělý světový ohlas pro náš fotbal.
A ještě… v Belgii vychází časopis o atletice s názvem Zátopek.
Souhlas k tomu dala paní Dana Zátopková.
Dostávala během života každé číslo až domů.
Možná jsme tu už někdy psali, nevím
včelka Mája byla celá animována ve studiu v Japonsku
@Anna766 píše: Více
No a víte, kdo to byl Satu Pekka?
![]()
Tak překřtili Emila Zátopka na olympiádě ve Finsku. Znamená to Pohádkový Péťa. Proč Petr, to nevím. ![]()
@M_Vladim píše: Více
Možná podle pohádky Petr Pan?
Délka maratonu nebyla dlouho pevně daná. Podle historického prvního běžce z Marathonu do Athén, která měřila cca 38 km vytyčili poradatelé novodobých OH 39 km.
Ale z rozmaru tehdejšich královskych veličenstev na OH v Londýně r. 1908, kteři chtěli dopřat pohled na start svým královským potomkům z terasy Winsdoru se trať prodloužila o několik km.
Dnešní délka 42 195 km se stanovila olympijským výborem na OH v Paříži.
Když se v Helsinkách dobíhal onen slavný maraton, byly přerušeny všechny ostatní soutěže a na vitěze čekalo 100 tis. diváků.
To je z nějaký knížky, ne? Od Oty Pavla? Vím, že jsem to kdysi v mládí taky četla…
@jita22 píše: Více
Jj.
Plná bedna šampaňského
Doporučuji ke čtení.
Jó, to je ono, díky. Asi ji mají rodiče, možná se po ní poptam a přečtu znovu.
Třeba proto, že to podobně zní?
Kdoví, jak takový Fin, který neví nic o češtině a jak se čeština čte, přečte slovo Zátopek?