Babička nám posílá prošlé potraviny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23018
18.8.24 00:07

Také bych to nejedla, přítel by s ní měl promluvit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
18.8.24 01:00

Já vím, že je to blbá situace… Nejdřív to třeba člověk zahraje, že nemá hlad nebo nemá chuť atd., ale výmluvy postupně docházejí.

Ale nedá se nic dělat, je potřeba jít s pravdou ven: „Děkuji že nás takhle hostíš/te, Heleno/paní Nováková, ale bohužel koukám, že tohle i tohle je prošlé několik měsíců… Nezlob/te se prosím, ale prošlé potraviny my nejíme. Opravdu ne.“

Jako, z toho prostě musíš nějak vybruslit, přece tam nebudete jíst zkažené potraviny jen proto, aby to mamince nebylo líto. Jednou si z toho přinesete domů zatracené bolesti břicha (při nejmenším) a na tohle snad nechcete čekat…

Partner asi moc nezapůsobí, když on sám to sní. To bude totiž první argument tchýně: " Ale Petr to jí, tak tomu přece nemůže nic být…"
No. Takže tudy cesta asi nevede. To si budeš muset nejspíš vyboxovat nějak sama.

• Citovat
  • Upravit
14874
18.8.24 03:48

V zadnem pripade bych to nejedla. Diteti bych zakazala si tam cokoliv vzit. Moje babicka je neco podobneho. Uz z detstvi si pamatuju, jak otevrela marmeladu, lzickou seskrabla plisen, rekla “to je dobre” a namazala nam tim palacinky. Varila ze zeleneho masa, ze zlukleho masla. Samozrejme mela i cerstve potraviny. Ale ty prosle nebo zkazene nevyhazovala a kombinovala je s proslymi. Hostila nas zkazenymi cokoladami apod.

Nebo jsem videla, jak na prkynku krajela syrove maso a pak tim samym nozem bez umyti rozkrajela dort, ktery ji prinesla kamaradka.

Uz jako deti jsme to se sestrou komentovaly. Ale poslusne jsme to, i kdyz znechucene, jedly. Pozdeji uz jsme to jist odmitaly. A pritom ona vari dobre. Zakusky ma pracne, vzhledove vymazlene. Ale bohuzel, presto, ze ji to opakovane rikalo hodne lidi, ona na svych zvycich nehodla nic menit. Takze to dopado tak, ze kdyz k ni prijedou pribuzni na navstevu, nikdo si za cely den nic nevezme, vsichni rikaji, jak jsou najedeni apod.

Ja jsem u ni nebyla tak 15 let. Ona u nas byla naposledy pred 6 lety. (Nemame moc dobry vztah.) Domaci ovoce, ktere privezla, jsme jedli. Ale zakusky ne. Pobizela nas, at si vezmeme. My to porad odsouvali, ze pozdeji. Ze nemame hlad. A kdyz odjela, vyhodili jsme je.

Je mi to strasne lito, ona se s tim dela, ma to krasne. A vyhazuju tim i dobre suroviny. Ale nebudu riskovat zdravi moje, manzela a deti.

Blbe je, ze vy u ni nekolik dni spite. To se pak tezko vymlouva na to, ze jste najedeni. Je mozne, ze promluva s ni nepomuze, jako nepomaha u moji babicky. Ale primarne by tvuj pritel nemel u ni jist. To vazne chce riskovat svoje zdravi? A zdravi sveho ditete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
18.8.24 06:56
@Anonymní píše: Více

Je nutné tam přespávat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
18.8.24 07:06
@Janča6 píše: Více

Tak to jste jako děti měly štěstí, že jste nic nechytily. To bez debat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
18.8.24 07:10
@alisekR píše: Více

To rozhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
18.8.24 07:18

A ty věci jako máslo a sýry má po celou dobu v lednici, nebo je vytahuje z mrazáku… :nevim: Většina potravin se dá zmrazit a když je dáš do mrazáku čerstvé, dají se takto skladovat půl roku až rok, bez ohledu na datum na obalu… Spousta lidí, zejména starších, to tak dělá, někdo se vůbec nedostane do obchodu a nemá nikoho, kdo by mu nakupoval denně nebo týdně, takže se drží doma mražené zásoby másla, sýrů, salámů i pečiva… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6875
18.8.24 07:22

Doveste si si svoje a uvař/pohosti i babičku. My když se něco slaví, radši babi „vyvezeme“ na jídlo, ať nic nechystá. Věci co nevypadají vábně, tam nejím, ale jak u vás, manžel se překoná. Děti si hlídáme. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3749
18.8.24 07:27

Příště navrhněte, že si babičku privezete k sobe a ji řekněte, že právě proto, at se nemusí na 2 dny s nicim varit a mít s jídlem starosti. Tohle je o zdraví, nejedla bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
18.8.24 07:40

A přítel to přežije? Bez následku? Nebo mu pokaždé pumpují žaludek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34389
18.8.24 07:51

A proč jí to prostě neřekneš? Že jíst prošlé zapáchající jídlo je o zdraví, a prostě to jíst nebudeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
18.8.24 08:04

Pokud nemáš nervy na to jí to prostě říct (popř. přítel), pozvala bych babičku k vám. A ač by jí to bylo líto, přestala bych tam s přespáváním jezdit. Neriskovala bych ani svoje zdraví a už vůbec svého dítěte.

• Citovat
  • Upravit
7709
18.8.24 08:05
@alisekR píše: Více

To je fakt. Taky se divím, že jsem přežila, babička i maminka tohle dělaly, prostě se neplýtvalo, i kdybychom to měli zdravotně odskákat. Naši to tak dělají téměř pořád, hlavně u toho, co jí oni sami. Je jim 85 a žijou. Nicméně já takové věci vyhazuju, ale hlavně se snažím, aby mi nic v lednici a špajzu neprošlo. Samozřejmě, někdy se úplně nepovede, ale nikomu to necpu a nejíme to ani my s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
18.8.24 08:12
@arinecka píše: Více

To jí ale takhle napřímo říct nemůže. To máš těžké, už má svůj věk, myslí si, kdoví jak je nepohostí, má s tím práci, určitě by jí to hrozně mrzelo, pokud by se rovnou neurazila. Ona si babička myslí, že to dělá dobře, že tomu jídlu nic není, protože tahle generace je prostě zvyklá šetřit a nic nevyhodit. To je jako naše mama. Taky občas přinese něco, že to dostala, od sestry si přinese jídlo v krabičce, jenže ta to uvaří ve čtvrtek, pak to leží v lednici až do neděle a máma si to klíďo dá v úterý. A to to ještě veze v horku dvě hodiny. Já bych to nejedla, jí po tom nic není. Zatím :lol: Já bych se asi vymluvila, že máme s dětmi nějakou alergií a ještě se neví přesně na co a nejedla bych tam, jenom to, o čem bych byla přesvědčená, že mi po tom nebude šoufl. Manžel, jestli to doteď přežil, ať si dá panáka před i po. Já myslím, že ono to asi nebude úplně zkažené, protože babička to jí také a denně, to už by měla problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
18.8.24 08:13

@AjaF A to já klidně. Podívám se, jak to vypadá, jak to voní, ochutnat - a pokud je všechno v pořádku, upotřebím. Doporučuje se to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová