Babička nám posílá prošlé potraviny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24087
18.8.24 08:18

Jen drobná technická poznámka: Z neznámého důvodu spousta lidí považuje za zkažené ty potraviny, kterým doběhla „spotřebka“, nebo „minimální trvanlivost“… Ale ty věci se nezkazí minutu po půlnoci data, které je na obalu uvedené… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
18.8.24 08:20
@AjaF píše: Více

Ty jo, tak tohle já vůbec neznám, jedinej kdo k tomu měl sklony byl můj děda ročník 1903.A ten nejspíš až potom, co babička zemřela. Plesnivé uzené klidně jedl, moje máma mu to zahodila do ohně a on to tahal zpět vidlemi, že je to škoda, ale míval smůlu, co jsme objevily s plísní, tak jsme vyhodily a vyměnily za nové. Ale, šly jsme po něm jak ostříži :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34389
18.8.24 08:32
@Buba mara píše: Více

Proč by nemohla? Určitě je to lepší, než pak ty nekonečný výmluvy jak zrovna nikdo nemá hlad, na nic chutˇatd. Ona se s tím dělá a pak to stejně nikdo nechce jíst. Já bych jí to prostě řekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
18.8.24 08:32
@bse.pedro píše: Více

Presne tak, nechapu to treba u bílých jogurtů, kterým se po doporučeném datumu spotřeby nic nestane, naopak takove ty ruzne termixy a ochucene jogurty maji kolikrat plíseň po otevreni a jeste zbývá tyden do spotřeby, staci mikroskopická dírka v obalu..

Ale znam to od babicky, ac vyborna kuchařka a pekařka - nikdo nedělal lepsi vanocni plnene ořechy nez ona (svetle testo a uvnitr čokoládový krem), tak s postupem let se u ní jist nedalo. Prave u tech zmiňovaných ořechu hrozilo, ze male kusy skořápek v teste vam zlomí kus zubu. Bylo mi to vzdy lito, pac se s tim chudak delala se zkroucenymi klouby od artrozy, tak jsem se vzdy vymlouvala, ze nemam hlad a vezmu si je sebou. Nebo jedno dite ma alergii na orechy, tak ze s nim drzim basu a nejim to pred nim.

Kazdopadne nejedla bych to a diteti uz vubec nedala, pritel/manzel ma snad svuj rozum. Mozna az se jednou z babiččina jidla posejre/poblije z podoby ci chytí salmonelu tak to přehodnotí.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
18.8.24 08:35
@boball píše: Více

Ja takhle vždycky babickam vlitla do léků, protoze nespotřebované leky se prece muzou hodit i na priste a aspon nemusi chodit k doktorce pro předpis. Co na tom, ze jsou treba pet let prošlé…. :P

• Citovat
  • Upravit
7709
18.8.24 08:41
@inkakřivák píše: Více

ale to jo, ale viditelná plíseň nebo několik měsíců prošlý sýr, to teda neeee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
18.8.24 08:43
@Hanka1 píše: Více

Jaj, však vypadají pořád stejně, což by jim mohlo být :lol: masakr no :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
18.8.24 08:46

Jednoduše rozlišují zkažené a,,jen" prošlé. To není zdaleka totéž. A nevím, ale neznám opravdu nikoho, kdo by byl schopný třeba vařit zelené zkažené maso. Na to ani nepotřebuju čich, stačí oči a ruce, takové maso je slizké.
Jak tu někdo zmiňuje máslo staré tři měsíce, proč by mu mělo něco být? Muže být z mrazáku. Totéž klidně uzeniny, sýry.
Jediné, co bez milosti likviduju, jsou léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
18.8.24 08:48

To jsou holt některé babičky. Žily v jiné době a šetřilo se na všem. Ale jíst zkažené a prošlé potraviny je o zdraví. Babičce bych to nějak citlivě řekla. Příteli není potom špatně? Ani průjem?

• Citovat
  • Upravit
2902
18.8.24 08:53

@arinecka Protože, jak jsem to už napsala, babička je stará. Čeká navštěvu, chce je pohostit, má s tím práci. A ty řekneš:" Babí, nezlob se, ale my to jíst nebudeme, protože to smrdí, dělalas to z prošlých potravin, ještě by nám z toho bylo špatně." A babička si řekne jak jste zmlsaní, vždyť ona do toho nic špatného nedala, no, ten sýr už byl sice prošlý a to máslo taky, ale vždyť mu nic nebylo a vždyť ona to jí také a vůbec, dneska by ti mladí všechno vyhodili a nic jim není akorát. A bude jí to líto nebo se rovnou urazí ( to podle povahy). Nebo si myslíš, že si řekne, že ona má holka pravdu, z prošlých potravin se vařit nemá, příště je raději vyhodím a už nikdy nic prošlého do pusy nevezmu. Ne, bude to příště to samé. To je těžké, jedině se vymluvit nebo něco přivézt příště s sebou - aby ses s tím, babičko, nemusela dělat. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3440
18.8.24 08:57

@Buba mara Já bych to napřímo řekla. Pokud tam jsou několik dní, mají dítě, tak si to musí vyjasnit. Pratchýně taky dceři pořád vozila prošlé nebo naprosto věku nevhodné jídlo. Jednou kompot, ve kterém plavali červi. Ten šel rovnou, stejně jako poloplesnivý Pribináček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
18.8.24 09:00

@inkakřivák a takové ty obyčejné, typu Ibalgin, nechávám osobně i po. Nic jim není.

• Citovat
  • Upravit
3155
18.8.24 09:01

4 měsíce starý tavený sýr normálně jím. Vůbec si neumím představit, jak se ta chemikálie může zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
18.8.24 09:04

@Velryba černá To ani nevím. Někde ho mám, ale hádám rok jsem ho nějak nepotřebovala, takže netuším.
@Dadda8 Tomu kompotu počítám nic nebylo. Ti červi vylézají z ovoce - třešně a maliny to dělají. Třešně je dobré před zavařením namočit do vody a nechat stát, většina červu vyleze. Ale u malin to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
18.8.24 09:04

@Petula306 Tavené sýry vubec nekupuji. Jak říkáš, je to sama chemie a jsou presolene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová