Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@crazyidea píše:
@Nimie
opět??
jednoho dítěte?? děti mám třišikanu jsem nikdy zde v žádné diskuzi neřešila, v realitě naštěstí také ne, asi si mě s někým pleteš.
Já si tě s nikým nepletu, nesleduju každý tvůj pohyb a nezajímá mě tvůj osobní život. Ptala jsem se, zda máš tématu co nabídnout - nejsou tam tečky, ale otazníky
a jak sama píšeš, tak s tím zkušenost nemáš žádnou, já ano ![]()
@Pudloslava Mám teď už skoro sedmiletého syna, který si jednoho krásného dne usmyslel, že si nechá narůst dlouhé vlasy. Tři čtvrtě roku jsem ho pak nenápadně lámala k návštěvě kadeřníka. Nakonec šel pod nůžky jen proto, že se o vlasy nechtěl/neuměl starat sám (nemá je rovné, má je vlnité dost pevné a péče o ně je celkem složitá, pokud nemá vypadat jak právě vylezlý z peřin). Takže si vážně, opravdu vážně myslím, že dítě i v tomto věku si může postavit hlavu a chtít něco navzdory všem
Já bych mu ty vlasy snad nechala i dál růst, ale vzhledem k mé práci každý první týden v měsíci vodí do školy tatínek a ten mu vlasy ani neučesal. Takže skutečně vypadal jak zanedbávané dítě.
Jinak to striktní rozdělení, o čem smí a o čem nesmí dítě rozhodovat mě vážně baví. Kluk měl růžové období. Miloval růžovou (bylo to kolem čtyřech, pěti let). Domluvili jsme se, že může nosit růžové věci, ale jen doma, protože obecně se má za to, že růžovou nosí holky a tak by se mu mohli lidi venku smát. Joo, problém s vlasy je takový, že vlasy doma neodloží, jako to tričko.
Je naivní si myslet, že pokud s dlouhými vlasy neměl u ostatních problém doteď a všude byl vřele vítaný, že ve škole tomu tak bude stejně. Děti ve škole už nejsou pod takovým dozorem. Ale nemyslím si, že by průměrně sebevědomé dítě nedokázalo počáteční narážky ustát, pak už by byl klid. Zvláště pak v první třídě, kde paní učitelka děti učí, jak se funguje v rámci kolektivu.
Jinak můj syn si může vybírat oblečení, co si vezme do školy, pokud to splní určitá kritéria (nebude to flekaté, zmačkané..), do divadla bych ho v teplácích nepustila. Nechce nosit rifle, tak nenosí rifle. Proč taky? Nechce nosit mikiny oblékané přes hlavu, tak nosí rozepínací. Vždyť život není o tom ukazovat dítěti, že MY určujeme pravidla. U nás dodržujeme pravidla slušného chování, oblékání a dodržování hygieny. Nebudu diskutovat, že si večer nevyčistí zuby. To si prostě vyčistí. Nebudu ale nutit klukovi jednobarevné tričko, když by chtěl do školy to s potiskem star wars.
Ať byl motiv babičky jakýkoliv, prostě to dělat neměla.
@Nimie píše:
Já si tě s nikým nepletu, nesleduju každý tvůj pohyb a nezajímá mě tvůj osobní život. Ptala jsem se, zda máš tématu co nabídnout - nejsou tam tečky, ale otazníkya jak sama píšeš, tak s tím zkušenost nemáš žádnou, já ano
Téma této diskuze ale není šikana, jak už sám název napovídá, to, že to k šikaně díky některým uživatelkám sklouzlo, je věc jiná.
@hanka.br. píše:
Opravdu? Páni, tak to tady marním čas. Díky.
Hanko, díky! Určitě to nebyl promarněný čas! Jsem moc ráda, že jsi tu své názory napsala, budou tu pro další lidi, kteří si je budou moci přečíst a nechat se jimi obohatit. Už jen kvůli tomu jsem ráda, že jsem tu diskuzi založila! ![]()
@radúna píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
To opravdu myslíš vážně?No, už začínám chápat, v jakých řadách se rekrutují tebou zmínění šikanující hajzlíci, prezentuješ-li se takto doma před těmi svými dětmi (máš-li ovšem nějaké).
@LadyLada píše:
Proč bych to nemohla myslet vážně? A útočíš na mě a mé děti? Myslíš, že já někoho nebo moje děti někoho šikanuji a pak se tím budu chlubit na netu? To si fakt myslíš?Teda musím říct, že vaše neadekvátní a agresivní reakce mě velmi překvapují. Zejména tehdy, pokud se tu bavíme právě o šikaně a agresi!?!
Na tvé děti útočím asi tak jako ty útočíš na všechny ostatní děti, o nichž mluvíš v obecné rovině, že jsou zlé.
Mám otázku:
Moje dítě má hodně husté a kudrnaté vlasy. Je jediné z ročníku. Mám to tomu děcku rovnat, protože těmi kudrlinami vybočuje z řady? Protože pár eventuálních závistivců to děcko bude (možná) šikanovat za to, že oni takové vlasy nemají?
@Nimie píše:
Já si tě s nikým nepletu, nesleduju každý tvůj pohyb a nezajímá mě tvůj osobní život. Ptala jsem se, zda máš tématu co nabídnout - nejsou tam tečky, ale otazníkya jak sama píšeš, tak s tím zkušenost nemáš žádnou, já ano
Bylo nějaké z těch šikanovaných dětí, které znáš, šikanováno kvůli délce vlasů?
@crazyidea píše:
Téma této diskuze ale není šikana, jak už sám název napovídá, to, že to k šikaně díky některým uživatelkám sklouzlo, je věc jiná.
A mezilidské vztahy jsou s dětmi jaksi jiné? Fungují podle jiných morálních hodnot? Očekáváš, že jsou lidi běžně natolik nestabilní a ovlivnitelní, že s příchodem potomka musí nutně změnit vše od základu včetně toho kým jsou, co jim vyhovuje a kam chtějí v životě směřovat?
Očekáváš co? Že když teď, s velkou rodinou, akorát teda bez vlastních dětí, mám problém s tím, jak se babička zachovala, tak potom s vlastním potomkem to nechám být? Ano, je to možné úplně stejně jako je možné, že ostatní zdejší uživatelky by se zachovaly jinak, než jak napsaly, pokud by šlo o jejich dítě a ne o vlasy, ale něco, co by ony samy považovaly za důležitější. O to ale přeci ten názor není méně hodnotný. Ono dokonce to, co tu napíšeš i ty i všichni ostatní, může ve výsledku být nepravda už protože při příští takové situaci se ke svému vlastnímu údivu můžeš zachovat jinak, protože zrovna třeba budeš ve větším stresu/větší pohodě, nebude na věc koukat tak objektivním pohledem…
Takže z toho tedy vyplývá, že žádný názor zde nemá dostatečnou váhu, protože se v budoucnu může potenciálně změnit za různých okolností? Úplně stejnou logikou bys musela z diskuze vyškrtnout i lidi, kteří to neřešili u tak malého dítěte nebo lidi, kteří to neřešili vůbec, ale děti mají ![]()
To, že ty pomalu i názor na to, jak zasadit kytku do země, podmiňuješ mateřstvím je tvůj problém, ne můj. Opravdu by mě zajímalo, jestli jsi takto striktní i v reálném životě, jestli se běžně snažíš kohokoliv bezdětného přesvědčit o tom, že nemá právo říct jediné slovo jen protože nemá děti ![]()
@Anonymní píše:
Hanko, díky! Určitě to nebyl promarněný čas! Jsem moc ráda, že jsi tu své názory napsala, budou tu pro další lidi, kteří si je budou moci přečíst a nechat se jimi obohatit. Už jen kvůli tomu jsem ráda, že jsem tu diskuzi založila!
Já děkuju, potěšila jsi mě. Ne, nebyl to promarněný čas. Téma šikany v dětských kolektivech je mi hodně moc blízké a to nejen v souvislosti s mou prací. Je zajímavé že většina šikanovaných dětí žádnou viditelnou odlišnost nemá (děti, které ji mají a mají zároveň osvícené rodiče, jsou na pozornost dobře připraveny, umějí uspokojit přirozenou dětskou zvědavost, která je také považována za zlobu a neomalenost, a jsou obvykle v kolektivech oblíbené jako silné a výjimečné osobnosti.) Byla bych špatná učitelka a máma, kdybych se dětí nezastala a jestli mě opravdu umí něco rozzlobit, pak takový despekt k dětem. Zvlášť od někoho, kdo je nemá, to je vrchol.
@Anonymní píše:
Bylo nějaké z těch šikanovaných dětí, které znáš, šikanováno kvůli délce vlasů?
Výhradně kvůli délce vlasů ne, kvůli délce vlasů v kombinaci s tanečními úspěchy ano. A kvůli vousům u holky.
@hanka.br. píše:
Já děkuju, potěšila jsi mě. Ne, nebyl to promarněný čas. Téma šikany v dětských kolektivech je mi hodně moc blízké a to nejen v souvislosti s mou prací. Je zajímavé že většina šikanovaných dětí žádnou viditelnou odlišnost nemá (děti, které ji mají a mají zároveň osvícené rodiče, jsou na pozornost dobře připraveny, umějí uspokojit přirozenou dětskou zvědavost, která je také považována za zlobu a neomalenost, a jsou obvykle v kolektivech oblíbené jako silné a výjimečné osobnosti.) Byla bych špatná učitelka a máma, kdybych se dětí nezastala a jestli mě opravdu umí něco rozzlobit, pak takový despekt k dětem. Zvlášť od někoho, kdo je nemá, to je vrchol.
A mě dokáže rozzlobit názor „nezažil jsem, tak to neexistuje“
mám zkrátka jiné zkušenosti než ty a to, že jsem to neřešila nutně u vlastního pokrevního dítěte neznamená, že všechny ostatní případy jsou méněcenné či neexistující.
@Nimie píše:
A mě dokáže rozzlobit názor „nezažil jsem, tak to neexistuje“mám zkrátka jiné zkušenosti než ty a to, že jsem to neřešila nutně u vlastního pokrevního dítěte neznamená, že všechny ostatní případy jsou méněcenné či neexistující.
Jenomže já netvrdím, že takové případy neexistují. Jen tvrdím, že děti nejsou zlé. A to ty - protože je nemáš - sotva můžeš pochopit. Proto nemá smysl s tebou v tématu dál pokračovat.
@Nimie
já rozhodně mateřstvím nic nepodmiňuji, ale rozdíl mezi námi asi bude v tom, že já s lidmi diskutuji, dokonce ráda a nemám problém si vyslechnout jejich zkušenosti, jejich názory, ale ty nediskutuješ, ty pouze meleš svou a „přesvědčuješ“.
a jak píše i @hanka.br.
„Je zajímavé že většina šikanovaných dětí žádnou viditelnou odlišnost nemá (děti, které ji mají a mají zároveň osvícené rodiče, jsou na pozornost dobře připraveny, umějí uspokojit přirozenou dětskou zvědavost, která je také považována za zlobu a neomalenost, a jsou obvykle v kolektivech oblíbené jako silné a výjimečné osobnosti.)“ - možná proto jsem se se šikanou svých dětí naštěstí nikdy nesetkala.
a dost, nechci plevelit zakladatelce diskuzi.
@hanka.br. píše:
@Nimie píše:
A mezilidské vztahy jsou s dětmi jaksi jiné? Fungují podle jiných morálních hodnot? Očekáváš, že jsou lidi běžně natolik nestabilní a ovlivnitelní, že s příchodem potomka musí nutně změnit vše od základu včetně toho kým jsou, co jim vyhovuje a kam chtějí v životě směřovat?Očekáváš co? Že když teď, s velkou rodinou, akorát teda bez vlastních dětí, mám problém s tím, jak se babička zachovala, tak potom s vlastním potomkem to nechám být? Ano, je to možné úplně stejně jako je možné, že ostatní zdejší uživatelky by se zachovaly jinak, než jak napsaly, pokud by šlo o jejich dítě a ne o vlasy, ale něco, co by ony samy považovaly za důležitější. O to ale přeci ten názor není méně hodnotný. Ono dokonce to, co tu napíšeš i ty i všichni ostatní, může ve výsledku být nepravda už protože při příští takové situaci se ke svému vlastnímu údivu můžeš zachovat jinak, protože zrovna třeba budeš ve větším stresu/větší pohodě, nebude na věc koukat tak objektivním pohledem…
Takže z toho tedy vyplývá, že žádný názor zde nemá dostatečnou váhu, protože se v budoucnu může potenciálně změnit za různých okolností? Úplně stejnou logikou bys musela z diskuze vyškrtnout i lidi, kteří to neřešili u tak malého dítěte nebo lidi, kteří to neřešili vůbec, ale děti mají
To, že ty pomalu i názor na to, jak zasadit kytku do země, podmiňuješ mateřstvím je tvůj problém, ne můj. Opravdu by mě zajímalo, jestli jsi takto striktní i v reálném životě, jestli se běžně snažíš kohokoliv bezdětného přesvědčit o tom, že nemá právo říct jediné slovo jen protože nemá děti
Jasně, že máš právo říct cokoli, jsem ráda, že jsi se do diskuze zapojila. Jen zkrátka člověk, který má s dětmi 20-tiletou bezprostřední, každodenní zkušenost a z jehož příspěvků přímo srší skutečná znalost dětské duše, bude mít v diskuzi místo nad tebou a jeho názory budou mít větší váhu než ty tvé, kde je absence znalosti, zkušenosti a schopnosti domyslet příčiny, opravdu znát (pro mě). Ale neber to zle, jsem ráda, že jste se tu mohly konfrontovat.
@Nimie píše:
Výhradně kvůli délce vlasů ne, kvůli délce vlasů v kombinaci s tanečními úspěchy ano. A kvůli vousům u holky.
A jak se to vyřešilo? Přestalo dítě tančit a změnil se mu účes? Bylo to pak v pořádku? Nebyla nutná nějaká jiná změna?
@hanka.br. píše:
Jenomže já netvrdím, že takové případy neexistují. Jen tvrdím, že děti nejsou zlé. A to ty - protože je nemáš - sotva můžeš pochopit. Proto nemá smysl s tebou v tématu dál pokračovat.
Už jsem ti to jednou psala, bohužel máš tendence na některé věci prostě neodpovídat. Tak znovu. Jak tedy označuješ starší dítě, které účelově ubližuje jiným za účelem vlastního zisku, když není zlé?