Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
Kdysi v davnověku jsme chodily mámy s dětičkama před barák. A všechny děcka si tam svorně hrály spolu. Ládík vozil kočárek naší Týny a ta si zas pujčila koloběžku Ládíka atd.atd.A jednou do toho přišel otec, velký Láďa. A bylo zle. Kluka i jeho matku seřval, kluk si nebude hrát jako nějaky buze.rant.A matička měla druhý den monokla, takže nám všem bylo jasné že otec ukázal Ládíčkovi jak se chova takový správný chlap.
@Ploskutáček píše:
Nic proti, ale včera mě to napadlo. Moc jsem nevěřil tomu „nitru“. Takže pokud je sestra věřící a vede k víře i syna, případ vyřešen. A těžko něco namítat, když by řekl: „Já chci mít vlásky jako ten strejda na obrázku!“Někdo to psal přede mnou - takhle malé děti většinou chtějí to, co se jim líbí, případně k čemu je vedou rodiče. I když „líbí“ je zvláštní slovo - v 5 letech se rozhodnout nechat si růst vlasy po záda, to je skutečně netradiční. Ale buďme rádi, že se nezhlédl třeba v Marilyn Mansonovi
Jinak ty fakt nevěříš tomu, že děti mají nějaké nitro? Že nějaké věci vychází fakt z nich samotných? Jasně, že tam jsou vlivy z venku, výchova a tak o tom nemusíme diskutovat, to už se tu probíralo. Ale podle mě to nevylučuje existenci nitra. Je to už hodně filosofický, ale pokud ho v tom dítěti nebo obecně v člověku poznáš, tak…je to prostě super
. Nevím jak to mám jinak popsat, ale moc mi nesedí to, že by se děti rodili jako nepopsaný papír…Každý v sobě má něco spešl, jen někdo víc „zanesenej“, někdy se už ani ten člověk sám nepozná, sám sebe, pak v té zmeti, musí pracně hledat a až když to najde tak je pak spokojenej a free. Podle mě je lepší snažit se „to“ v dětech hledat a rozvíjet než předstírat, že to neexistuje a ignorovat to.
@Anonymní píše:
Jinak ty fakt nevěříš tomu, že děti mají nějaké nitro? Že nějaké věci vychází fakt z nich samotných? Jasně, že tam jsou vlivy z venku, výchova a tak o tom nemusíme diskutovat, to už se tu probíralo. Ale podle mě to nevylučuje existenci nitra. Je to už hodně filosofický, ale pokud ho v tom dítěti nebo obecně v člověku poznáš, tak…je to prostě super. Nevím jak to mám jinak popsat, ale moc mi nesedí to, že by se děti rodili jako nepopsaný papír…Každý v sobě má něco spešl, jen někdo víc „zanesenej“, někdy se už ani ten člověk sám nepozná, sám sebe, pak v té zmeti, musí pracně hledat a až když to najde tak je pak spokojenej a free. Podle mě je lepší snažit se „to“ v dětech hledat a rozvíjet než předstírat, že to neexistuje a ignorovat to.
Ale jo, věřím i nevěřím. Na začátku je každý dítě nepopsaný list, od narození. Kdyby nebylo, řekne: „To mlíko z tvýho prsa je pěknej humáč, dal bych si radši vepřovou se zelim a pivo!“ ![]()
Jenže nemůže, nic jinýho nezná, takže do určitýho věku ho formují názorově hlavně rodiče (jídlo, oblíkání). To rodiče utvářejí mínění a názory. Píšete, že má rád Kelty a Indiány, někdo mu to ale musel předkládat, musel to někde vidět. Takže to, co vidím, chce i mé nitro? Třeba by jednou objevil Kelty a Indiány sám, ale takhle je to nitro významně ovlivněné rodiči.
@Ploskutáček píše:
Ale jo, věřím i nevěřím. Na začátku je každý dítě nepopsaný list, od narození. Kdyby nebylo, řekne: „To mlíko z tvýho prsa je pěknej humáč, dal bych si radši vepřovou se zelim a pivo!“Jenže nemůže, nic jinýho nezná, takže do určitýho věku ho formují názorově hlavně rodiče (jídlo, oblíkání). To rodiče utvářejí mínění a názory. Píšete, že má rád Kelty a Indiány, někdo mu to ale musel předkládat, musel to někde vidět. Takže to, co vidím, chce i mé nitro? Třeba by jednou objevil Kelty a Indiány sám, ale takhle je to nitro významně ovlivněné rodiči.
To jo, ale setkal se spoustou věcí, bylo mu předkládáno spoustu věcí, ale něco ho prostě zaujalo a něco ne - něco s tím nitrem „rezonuje“ něco ne, rozumíš co tím myslím? No a s tím mateř. mlékem - on o to tak je, prostě ne každý dítě se „chytne“, někomu to jako humáč příjde a rodiče se tomu musí přizpůsobit. Jasně, že se to přesune do škatulky nemoci nebo alergie, ale to není nic proti ničemu. Jsou to hodně odlišné pohledy na svět a znovu opakuju, že netvrdím, že můj je ten nejlepší a tvůj ten nejhorší. Prostě nitro může být okolím a výchovou ovlivňováno různě - může být potlačeno, může být tolerováno, může být rozvíjeno nebo reformováno - to záleží na rodičích jak tomu budou přistupovat.
@PetaBibi píše:
Jsem smutne prekvapena kolik lidi ma predsudky vuci vlasum u ditete…
Kdybyste se radeji zabyvali jinymi hodnotami nez vzhledem u deti
Částečně souhlasím, ale to není vina diskutujících, to tazatelka chtěla znát názor a už se téměř 30 stran řeší ostříhané vlasy, které opravdu nejsou životní tragédii..
Na druhou stranu - vy, které nabádáte k toleranci, neodpustím si rýpnutí, jen drobné, přátelské. Ono se takhle přes fórum radí skvěle, snadno, ale fakt by mě zajímalo, jestli by ty tolerantní, nebo dokonce volnomyšlenkářské matky dovolily vlasy po záda i svým chlapečkům. Nebo ať si neberu na paškál jen silné pohlaví, co kdyby vaše dcera v pubertě začala chodit a vypadat jako dívky na fotkách? Jo, já uznávám, že oproti dlouhým vlasům je to trochu jiný level, ale v principu jde o totéž.
Tahle debata mi připomněla jinou, která byla o tělesných trestech, kdy přítel dal facku čtyřletému, když po napomenutí neposlechl. A jak už to na Emimi bývá, debata se postupně stočila úplně jinam, nicméně hrozně se mi tam líbil jeden názor (Nimie? Už nevím), že nejlíp se vychovávají cizí děti, tam přesně každý ví, jaké by měly být, a přitom si mnohé neporadí ani s výchovou vlastních. A tady je to podobné - většina příspěvků na bábrdli odsuzujících, ale nejsem přesvědčený, že kdyby vaše dítě ve 4 letech přišlo, že chce vlasy po pás, že byste vyjekly radostí a nadšeně souhlasili, protože osobnost dítěte se má přece rozvíjet. Tím to nezlehčuji, nebagatelizuji, sám děti nemám, ale nevěřím, že je snadné být velkorysý a tolerantní rodič. Pořád.
@Ploskutáček vidíš, můj čtyřletý přišel s tím, že chce mít dlouhé vlasy, tak teď necháváme dorůst ![]()
@Ploskutáček píše: Částečně souhlasím, ale to není vina diskutujících, to tazatelka chtěla znát názor a už se téměř 30 stran řeší ostříhané vlasy, které opravdu nejsou životní tragédii..Na druhou stranu - vy, které nabádáte k toleranci, neodpustím si rýpnutí, jen drobné, přátelské. Ono se takhle přes fórum radí skvěle, snadno, ale fakt by mě zajímalo, jestli by ty tolerantní, nebo dokonce volnomyšlenkářské matky dovolily vlasy po záda i svým chlapečkům. Nebo ať si neberu na paškál jen silné pohlaví, co kdyby vaše dcera v pubertě začala chodit a vypadat jako dívky na fotkách? Jo, já uznávám, že oproti dlouhým vlasům je to trochu jiný level, ale v principu jde o totéž.
Tahle debata mi připomněla jinou, která byla o tělesných trestech, kdy přítel dal facku čtyřletému, když po napomenutí neposlechl. A jak už to na Emimi bývá, debata se postupně stočila úplně jinam, nicméně hrozně se mi tam líbil jeden názor (Nimie? Už nevím), že nejlíp se vychovávají cizí děti, tam přesně každý ví, jaké by měli být, a přitom si mnohé neporadí ani s výchovou vlastních. A tady je to podobné - většina příspěvků na bábrdli odsuzujících, ale nejsem přesvědčený, že kdyby vaše dítě ve 4 letech přišlo, že chce vlasy po pás, že byste vyjekly radostí a nadšeně souhlasili, protože osobnost dítěte se má přece rozvíjet. Tím to nezlehčuji, nebagatelizuji, sám děti nemám, ale nevěřím, že je snadné být velkorysý a tolerantní rodič. Pořád.
To máš naprostou pravdu, že není snadné být velkorysý a tolerantní rodič, ale za tu námahu, ty výsledky prostě stojí. Dítě i člověk obecně se lépe cítí v tolerantní společnosti než v té nesnášenlivé. A diskuze nebyla o tom, jestli by ostatní byli nadšení kdyby jejich dítě chtělo dlouhé vlasy. Diskuze byla o tom, co si myslí o přístupu babičky a o tom, jaký mají názor na chlapce s dlouhými vlasy obecně - na to se dá odpovědět různě i pohledem skrze své dítě, jak to tu někteří udělali. Já jsem s věcmi, které jsem se v diskuzi dozvěděla spokojená - dozvěděla jsem se co jsem chtěla. Počtení to bylo zajímavé - většina lidí uznává, že babča přestřelila, větší část lidí jsou vůči dlouhovlasým klukům tolerantní, menší části to přijde odpudivé, ale nijak by to v praxi neventilovala.
@Tamtama píše:
@Ploskutáček vidíš, můj čtyřletý přišel s tím, že chce mít dlouhé vlasy, tak teď necháváme dorůst
Jo, v pohodě, nic proti, dokonce klobouk dolů. Jen to občas bývá tak, že ti, co se nejvíc zaklínají tolerancí, ve skutečnosti tak tolerantní nejsou. Člověka totiž prověří až osobní zkušenost. Ale to nemyslím na Vás, to myslím obecně. Není úplně podstatná tolerance slovní, tady na fóru třeba, podstatné je, jak dokáže být člověk tolerantní k různým věcem, přáním, náladám v praxi. A zdaleka nejen u dětí, ale i dospělých.
Příspěvek upraven 03.06.16 v 10:59
Uprimne receno @Ploskutáček se mnohem vic desim toho, ze moje dcera jednou prijde zmalovana a v ruzovych satickach nez tohoto.
(princip je uplne stejny, jde o muj vkus a tohle bych nejak vhodne zkusila podporou usmernit. Ruzova by me velmi, velmi trapila, rekla bych slusne dceri svuj nazor, ale nechala bych ji. V puberte uz to neni vec rodicu…)
@Ploskutáček moje dcera si v pubertě své, mnou pěstované vlasy po zadek, ostříhala. A řeknu ti, oplakala jsem to jako kdyby mi umřel milovanej ratlík.
@sakota píše:
Uprimne receno @Ploskutáček se mnohem vic desim toho, ze moje dcera jednou prijde zmalovana a v ruzovych satickach nez tohoto.(princip je uplne stejny, jde o muj vkus a tohle bych nejak vhodne zkusila podporou usmernit. Ruzova by me velmi, velmi trapila, rekla bych slusne dceri svuj nazor, ale nechala bych ji. V puberte uz to neni vec rodicu…)
Teď budu vypadat jako netolerant - to za mě radši růžová než gothic
A trochu nesouhlasím - myslím, že určité záležitosti jsou věcí rodičů i v pubertě. Já bych takovou hastrošku asi neskousl
Ale respektoval bych to. Spíš by mě trápilo, co si o ní bude říkat okolí, bude za exotku, budou si na ni ukazovat prstem. A když bych šel večer na záchod a něco takovýho na mě baflo u ledničky, asi bych si cvrnknul do gatí ![]()
@Ploskutáček píše:
Jo, v pohodě, nic proti, dokonce klobouk dolů. Jen to občas bývá tak, že ti, co se nejvíc zaklínají tolerancí, ve skutečnosti tak tolerantní nejsou. Člověka totiž prověří až osobní zkušenost. Ale to nemyslím na Vás, to myslím obecně. Není úplně podstatná tolerance slovní, tady na fóru třeba, podstatné je, jak dokáže být člověk tolerantní k různým věcem, přáním, náladám v praxi. A zdaleka nejen u dětí, ale i dospělých.Příspěvek upraven 03.06.16 v 10:59
Podstatné jsou tolerance obě - i ta slovní „teoretická“ i ta praktická! Pokrytci co něco tvrdí a něco jiného říkají vždycky byli a budou. Ale za mě - možná o tom mluví, protože ví, že je to správné a chtěli by třeba takoví být, ale v praxi s tím mají potíže, ale třeba se snaží být lepšími, to nikdy nevíš. Horší je varianta kdy máš netolerantního člověka a ten se projevuje netolerantně i slově a ještě je na to pyšnej.
@Ploskutáček No ja stale mam naivni predstavy, ze se nam vychovou podari ditku ukazat, ze nejlepsi je zelena a hneda, aby v lese nebylo videt.
Ale zas pro me je zkousnutelnejsi ta gothicka nez barbina.
Ale to je kazdeho vec, co se mu libi. Taky budu respektovat, co si dite vybere, i kdyz s tim nebudu souhlasit. Ale vyjadrim sve stanovisko a duvody, treba si z toho neco vezme. Nebo me posle do haje. Na to ma na prahu dospelosti svym zpusobem pravo konec koncu. ![]()
@Ploskutáček píše:
Teď budu vypadat jako netolerant - to za mě radši růžová než gothicA trochu nesouhlasím - myslím, že určité záležitosti jsou věcí rodičů i v pubertě. Já bych takovou hastrošku asi neskousl
Ale respektoval bych to. Spíš by mě trápilo, co si o ní bude říkat okolí, bude za exotku, budou si na ni ukazovat prstem. A když bych šel večer na záchod a něco takovýho na mě baflo u ledničky, asi bych si cvrnknul do gatí
Tohle myšlení dovedlo mojí mámu k tomu, co udělala. Bude za exotku? - No a? Měl bys radši poslušnou ovečku? Hlavní je to jak se cítí ona, pokud je šťastná tak jak je a vyrovnaná, tak to je přeci důležitější než to co říká okolí, no ne? Budou si na ní ukazovat prstem? No a? Od toho ten ukazováček máme, občas s ním na někoho ukážeme. Já jsem takhle posledně ukázala na muže co měl na ramenu krásnou aru červenouperou a myslíš, že se z toho ten týpek zrhoutil? Ne, protože mu ten papoušek evidentně dělal radost a pořídil si ho z vlastního přesvědčení, takže mu může být nějaký můj prst, naprosto ukradený a nemůže ho pohoršit.
Segra věřící není, jeho táta je - měl na vybranou a pořád se v tom vyvíjí
.