Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
donaga píše:
Zkušené matky, teď mi řekněte, jestli z toho moje roční dítě vyroste. Nejsem zastáncem zcela volné výchovy, ae ani zastácem mlácení hlava nehlava. Malé je rok a většiinu věcí se snažím zatím zvládnout zvýšeným hlasem, případně plácnutím přes ruku. Ale zrovna to plácnutí považuji už za ránu (ač není silné) a nechci, aby si malá zvykla, že plácnutí je běžná věc.
Jenže i když na ní křičím ne, tvářím se přísně až zlostně, tak malá se na mě směje, třebas se na chvíli zastaví, ale nepustí. Já mám co dělat, abych tu vážnou tvář udržela. Uklidněte mě, že je to jen přechodné období, že mne jednou začne brát vážně.
U nás je to naprosto stejný
![]()
Já mám třeba kamarádku a její kluk je ve stejným věku jako náš a on jí klidně řekne,ty bud doma ty si naše uklízečka,služba apod.Plácne jí,řekne jí drž hubu atd.Nikdy mu jí neplácla,vždycky jenom xx nech toho,xx to nesmíš atd.Ona mi pak řekne,že ho nechce být,že je malej atd.Pro ní je to prostě v pořádku tohle chování.Jenže si neuvědomuje,že když jí sportě pošle do p.dele v pěti letech co jí udělá v patnácti.Ten kluk je hroznej nervák a strašně si divoluje i na dospělí.Jeho pozdrav po ránu je,„já mám novou hračkůůů héééč héééč“,když mu můj kluk řekne,že no a co,tak do něj strčí.Už mu tekla krev z nosu,kopal ho na zemi do břicha,hazí po něm kamení.Matka prostě nic,v tý chvíli bych dala přes držku nejdřív chlapečkovi a hned potom matce.Můj kluk mi pak doma brečí,že se to nedělá proč to on dělá.jak pak mám své dítě vychovávat v tom,že se neposmívá,neubližuje atd.Když hned při první příležitosti mu odněkud přiletí.Zakázala jsem jim k nám chodit,na tréninku je trenér dává od sebe,sám to už poznal ale stejně ve školce se mydlí.Tomu klukovi bych fakt natáhla a pořádnou
![]()
Ještě jsem si vzpomněla na svoji kamarádku. Měla malýho v 17ti a vůbec si k němu nevytvořila takový to mateřský pouto. Říká to o ní i její rodina. Vzpomínám si, že za mnou přišla celá nasraná-slušněji se to říct nedá- „JÁ HO NAKOJÍM A TEN HAJZL ZA TŘI HODINY ZASE ŘVE ŽE MÁ HLAD“
To bylo malému 3 týdny a navíc byl o 6 týdnu předčasně narozený. Nechápala jsem ji. Já Kristinku kojila i každou hodinu, byla uřvané mimino. Tak ona hned jela do lékárny pro sunar
A potom jsem byla zase u ní já a krmila malýho. Nedopil 50ml a ona ho zbila
Tak to do sebe nasoukal. MĚSÍČNÍ MIMINKO!!!! Teď je mu 6 a nemá ji rád a bojí se jí.
ahojky,
no já myslím, že roční miminko ještě neví, co to je „brát někoho vážně“ ![]()
myslím, že už reaguje na důrazné NE a plácnutí taky bere jako napomenutí,ne?
Možná se pletu ![]()
byron píše:ivik21 píše:No, tohle taky jsem párkrát viděla…a můžou si za to rodiče sami tím, že nedokážou dítě plesknout- ono by pochopilo, že tohle se nedělá.....Když to vidím, mám taky chut zařvat nebo něco udělat.....
jo souhlasím, taky jsem zažila, že děcko 3leté odmouvalo, plesklo mamce, vrátilo ji plesknutí několikrát a nakonec do ní žduchlo - to vše v čekárně u dětské dr.![]()
A ona jen „kryšpínku“ nesmííííš, ne ne a furt dokola…
Měla jsem sto chutí vstanout ze židle a spratka hodit za dveře ať se vzpamatuje
Takže by mě taky zajímalo, zda tohle jde řešit domluvou či ne, já bych 100% zbila a nenechala to dojít takhle daleko.
Tak třeba se ty rodiče bojí na veřejnosti, abyste na ně nezavolali tu sociálku ![]()
ww píše:
Ještě jsem si vzpomněla na svoji kamarádku. Měla malýho v 17ti a vůbec si k němu nevytvořila takový to mateřský pouto. Říká to o ní i její rodina. Vzpomínám si, že za mnou přišla celá nasraná-slušněji se to říct nedá- „JÁ HO NAKOJÍM A TEN HAJZL ZA TŘI HODINY ZASE ŘVE ŽE MÁ HLAD“![]()
![]()
To bylo malému 3 týdny a navíc byl o 6 týdnu předčasně narozený. Nechápala jsem ji. Já Kristinku kojila i každou hodinu, byla uřvané mimino. Tak ona hned jela do lékárny pro sunar
![]()
Tak to do sebe nasoukal. MĚSÍČNÍ MIMINKO!!!! Teď je mu 6 a nemá ji rád a bojí se jí.
tuhle matku bych zabvila beškerých práv na dítě svině jedna
![]()
ciniminisku tyjo s tim autobusem, to musel byt sok ![]()
taky je neco jineho durazne zakazovat a vysvetlovat a pritom nemlatit a proti tomu nechat dite delat si, co chce. Rozhodne dite musi mit hranice a nake veci si dovolit nesmi.
I kdyz teda vidim, ze v porovnani s jinymi rodinami, mame ty hranice nekde dal, spoustu veci neresime a povazujeme za dulezite z hlediska vyvoje, aby si je deti vyzkousely…
Bohuzel kolem sebe nemame skoro zadne vetsi deti, tak vubec nemuzu hodnotit efekty ruznych vychov ![]()
ww - to už je týrání, ne? Nevyzrálost matky je jasná
Chudák malý ![]()
donaga píše:
Zkušené matky, teď mi řekněte, jestli z toho moje roční dítě vyroste. Nejsem zastáncem zcela volné výchovy, ae ani zastácem mlácení hlava nehlava. Malé je rok a většiinu věcí se snažím zatím zvládnout zvýšeným hlasem, případně plácnutím přes ruku. Ale zrovna to plácnutí považuji už za ránu (ač není silné) a nechci, aby si malá zvykla, že plácnutí je běžná věc.
Jenže i když na ní křičím ne, tvářím se přísně až zlostně, tak malá se na mě směje, třebas se na chvíli zastaví, ale nepustí. Já mám co dělat, abych tu vážnou tvář udržela. Uklidněte mě, že je to jen přechodné období, že mne jednou začne brát vážně.
dceři je jedenáct měsíců,na slovo NE už poslechnout umí,ale otočím se a udělá to zas.Já myslím,že tohle je ještě věk kdy z nás srandu mít budou. ![]()
ww píše:
Ještě jsem si vzpomněla na svoji kamarádku. Měla malýho v 17ti a vůbec si k němu nevytvořila takový to mateřský pouto. Říká to o ní i její rodina. Vzpomínám si, že za mnou přišla celá nasraná-slušněji se to říct nedá- „JÁ HO NAKOJÍM A TEN HAJZL ZA TŘI HODINY ZASE ŘVE ŽE MÁ HLAD“![]()
![]()
![]()
Tak tohle je hustý
a ne to, že zakladatelka naplácá šestiletý neposlušný holce.
ivik21 píše:
ww - to už je týrání, ne? Nevyzrálost matky je jasnáChudák malý
No nevyzrálost,já si spíš myslím,že tenhle člověk nikdy nevyzraje.Ne jedna mladá holčina by pro dítě dýchala (jsem jedna z nich) a udělal první poslední.tenhle člověk prostě nemá mít děti. ![]()
17letou matku potkávám na městě a malý v 5měs. je už na jaro ve sportovní korbě, pokaždé jde s chumlem kámošek a kámošů, takže ho zřejmě mají jako hračku ![]()
ivik21 píše:
jo souhlasím, taky jsem zažila, že děcko 3leté odmouvalo, plesklo mamce, vrátilo ji plesknutí několikrát a nakonec do ní žduchlo - to vše v čekárně u dětské dr.![]()
A ona jen „kryšpínku“ nesmííííš, ne ne a furt dokola…
Měla jsem sto chutí vstanout ze židle a spratka hodit za dveře ať se vzpamatuje
Takže by mě taky zajímalo, zda tohle jde řešit domluvou či ne, já bych 100% zbila a nenechala to dojít takhle daleko.
Tak to je drsne.
Mala je zlobidlo je divoka.Uz jsem mela scenu i v obchode v CaA.Ale jednou uz se to neopakovaloproste dostala a to tedy se priznam ne jednu ale vic.Pac to jinak neslo valejici vztekajici dite uklidnit vzit proste neslo takze obchod neobchod schytala bylo to v unoru takze dva uz mela.Pravda nekteri se divali divne ale jini ne.Ale tedy to me dostalo hodne a vytocila me tak ze jsem ji venku rekla ze zacina byt spratek rozmazlenej a ze to bylo poprve a naposled.
Jinak zazila dosti velkou scenu v tescu i Barca byla slabej odvar.
.Byl tam klucik tak do tri let mel sebou maminku,tatinka,a babicku.Zacal se tam vztekat ale dost sila to byla.Do kocaru ho nemohli dostat ani dva lidi.A babicka po 5muinutovym vystupu rika ze ona by ho serezala.Tatinek stal oci vsude mozne.A ja si taky prisadila a rikam Barci opovaz se toto nekdy udelat tak dostanes
a divala se jak chlapec zuri.Maminka nakonec se zuricim klukem vysla s obchodu.
jo a jeste u nas staci rict studena sprcha a je klid. ![]()
Ale jinak mam dite vycepovane tak ze jdem a nedovoli si slapnout do silnice ani spickou.Zkusila se mi rozbehnout dvakrat jednou na te nasi kde je povolena rychlost 30 a po druhe na vice frekventovanejsi za oboji dostala.
Pravda nevim do dneska jak mam vysvetlit ze kdyz jdem s kamoskou ta ma sebou o tri mesice mladsi holku a jeji holka si lita po silnici obcas jde pro ni.
ivik21 píše:¨
ahojky,no já myslím, že roční miminko ještě neví, co to je „brát někoho vážně“
myslím, že už reaguje na důrazné NE a plácnutí taky bere jako napomenutí,ne?
Možná se pletu
ne nemyslím, že by facka přilítla lejdy, facka přilítne mamce