Poradna duly
Jana Čurdová
Terlas píše:lenajs píše:Kiwiovic píše:Já jsem politolog a vysvětlila jsi to moc hezky
http://www.psp.cz/…/status.htmlchápu to tak, že pokud sněmovna schválí, bez odkladu posílá na senát, když senát neschválí, jde to znovu do sněmovny, která to může schválit (případně s pozměňovacími návrhy senátu). Po druhé to na senát nejde a po schválení to jde jen na prezidenta. Pokud prezident neschválí, vrací se to zpátky do sněmovny a ta to může odhlasovat aj tak. Takže snad je to na dobré cestě. Ale nejsem politolog a nikdy jsem se o to nezajímala. Takže se mohu mýlitSněmovna může prezidenta přehlasovat 101 hlasy, což by mateřská měla tuhle podporu mít. Kromě ODS a TOP 09 jsou tuším všichni pro.
to je sice pravda, ale jak jsem psala, on nejspíš využije to právo veta a pak se to bude muset schvalovat znova
Poslanci ale budou muset zrušení škrtů v mateřské schválit nejspíše ještě jednou poté, co prezident republiky Václav Klaus a předtím možná i Senát uplatní avizované veto.
trochu se bojím, aby to potom ODS nějak nebojkotovala to druché schválení, ale uvidíme, dávám tomu 50:50
Vždyť to co jsem napsala, tak bylo myšleno. Oni můžou přehlasovat jeho veto a on to určitě vetuje. Jen to musí být 101 hlasy.
holky, kdo jste nastoupil ted někdy z práce na nemocenskou, kdy vám přišly nějaký love a kolik??????
já nastoupila ted 1.2. a vůbec netuším… ![]()
poradte ![]()
Terlas píše:
holky, kdo jste nastoupil ted někdy z práce na nemocenskou, kdy vám přišly nějaký love a kolik??????já nastoupila ted 1.2. a vůbec netuším…
poradte
Já nastoupila v prosinci, přišlo mi koncem ledna nějakých 8000. ![]()
A teď čekám co přijde za leden…
jsem taky dost zvědavá… ![]()
Capricorn píše:Terlas píše:
holky, kdo jste nastoupil ted někdy z práce na nemocenskou, kdy vám přišly nějaký love a kolik??????já nastoupila ted 1.2. a vůbec netuším…
poradteJá nastoupila v prosinci, přišlo mi koncem ledna nějakých 8000.
A teď čekám co přijde za leden…jsem taky dost zvědavá…
capri to není špatné, záleží asi na výši platu, kolik to dělá procent u tebe cca…? teda jestli se můžu zeptat ![]()
Terlas píše:Capricorn píše:capri to není špatné, záleží asi na výši platu, kolik to dělá procent u tebe cca…? teda jestli se můžu zeptatTerlas píše:
Teri, já bych řekla, že procent to dělá u všech stejně, tedy 60% z hrubého platu. Záleží, jak ten máš velký. Včera jsem na to našla pěknou tabulku na výpočet, tak ti ji vložím. ![]()
Terlas píše:Capricorn píše:capri to není špatné, záleží asi na výši platu, kolik to dělá procent u tebe cca…? teda jestli se můžu zeptatTerlas píše:
holky díky ![]()
a to mi přijde prvně těch 11 dní od zaměstnavatele a pak ten zbytek, nebo rovnou všechno??? mě účetní úplně popletla, když říkala cosi o těch 11 dnech, pak dlouho prý nic a pak od státu(ČSSZ), jsem trubka co
![]()
tak poslední výplata byla 21500, a vždycky se to tak pohybovalo okolo tý 20.
Kiwiovic píše:
ještě k té mateřské - pokud se vrátí opravdu na tu loňskou úroveň a počítá se ze mzdy za posledních 12 měsíců, tak budu mít větší mateřskou než plat (v květnu jsem dostala odstupné z bývalé práce ve výši 7 platů)…
kiwi - já jsem zrovna včera četla, že se ten průměr počítá jen z posledního zaměstnání. ale byl to jen článek na netu, není to ověřené, tak jestli už to máš potvrzené, tak je to super!!
Niki82 píše:
Leni, oni to mají v každém městě prý jinak. Já mám v průkazce napsáno, plicní, zubař a pak obvoďák. Vše už mám a vše v poho no a vypravila jsem se na plicní a to mě dostalo - vůbec nechápu proč to dělají těhotným, když s tím nemůžou stejně vůbec nic dělat. NO ten výsledek znamená, že jsem v posledních pěti letech prodělala tuberkulozu, nebo že jí mám teď a jelikož jsem těhotná a dá se to zjistit jedině rentgenem tak mají smůlu. No ale nemám teď žádné příznaky - kašel, teplota. Takže jsem jí měla. Ani o tom nevím
Hned jak se mimi narodí musím na rentgen a pak se uvidí.
Měla jsem hrozný strach, protože mám doma holčičku a nerada bych jí nějak nakazila.
Manžel mi sehnal doktora, který je primářem na tuberkuloznim oddělení v praze (nevím jak se to přesně píše) a ten mě nakonec uklidnil, že mám být v pohodě a nemám se ničeho bát - ale stejně mi v hlavě hlodá ten červíček jak je to možný, že jsem něco takového chytla a nevím o tom. Pravděpodobně jsem to chytla v Tunisu před dvěma lety, tam jsme byli tři týdny a ten druhý jsem celý promarodila a nasadila jsem si sama antibiotika a stejně ještě v čechách mi nebylo moc dobře asi čtrnáct dní.Já jsem to moc s tou mateřskou nesledovala - oni když to vrátí zpět tak od kdy by to mělo začít platit nevíte?
niki držím moc palce, ať je to všechno v pořádku !!!
Terlas píše:
poradte
teri - prvních 14 dnů hradí zaměstnavatel. Z toho první tři dny neplatí. Dostaneš to v termínu výplaty za únor, takže v březnu. Zaměstnavatel platí jen pracovní dny, takže to moc není. Pak po skončení každého měsíce musíš od Dr. odnést papír - žádanku na peníze zaměstnavateli a ten to pošle na socku. Zjisti si, kdy to tam poslali a kam. Doporučuji hned po 14 dnech volat, jestli mají všechny papíry a jestli jsou v pořádku. Hodně tak urychlíš proces. od socky je to víc peněz, protože hradí i víkendy. Vyměřovací základ pro nemocenskou je zjednodušeně řečetno: tvůj hrubý roční příjem ta posledních 12 měsíců vydělený počtem kalendářních dnů v roce (nezapočítávají se dny nemoci a neplacené volno, RD atd). Pak jsou ještě 3 hranice, ze kterých se ti započte jen určité procento. z výsledné částky se spočte 60 % a to je denní vyměřovací základ. Pak vynásobíš počtem dní v měsíci.
Např. na www. finance.cz je na to kalkulačka.
capri hrubého? to já měla ted naposledy asi 19000, tak to bych mohla mít tak 6000 nebo tak něco… no nic už to nebudu řešit, uvidíme co přijde, hlavně aby něco přišlo
, ale stejně díkec ![]()
Radka75 píše:Terlas píše:teri - prvních 14 dnů hradí zaměstnavatel. Z toho první tři dny neplatí. Dostaneš to v termínu výplaty za únor, takže v březnu. Zaměstnavatel platí jen pracovní dny, takže to moc není. Pak po skončení každého měsíce musíš od Dr. odnést papír - žádanku na peníze zaměstnavateli a ten to pošle na socku. Zjisti si, kdy to tam poslali a kam. Doporučuji hned po 14 dnech volat, jestli mají všechny papíry a jestli jsou v pořádku. Hodně tak urychlíš proces. od socky je to víc peněz, protože hradí i víkendy. Vyměřovací základ pro nemocenskou je zjednodušeně řečetno: tvůj hrubý roční příjem ta posledních 12 měsíců vydělený počtem kalendářních dnů v roce (nezapočítávají se dny nemoci a neplacené volno, RD atd). Pak jsou ještě 3 hranice, ze kterých se ti započte jen určité procento. z výsledné částky se spočte 60 % a to je denní vyměřovací základ. Pak vynásobíš počtem dní v měsíci.
poradte
Např. na www. finance.cz je na to kalkulačka.
radko díky, ještě, že tě tady máme, výplatu bych měla 15tého, takže dostanu 15 března, 9 dní průměrného platu na den(11 - 2dny víkent)… to je dost bída teda
a ten zbytek od CSSZ kdy?