Červňátka 2006

Napsat příspěvek
Velikost písma:
205
8.12.05 12:36

Prosbička

Ahoj děvčata. Chtěla bych vás poprosit o názor. Mám bezvadného gynekologa - schopného a lidského. Po přestěhování z Prahy, kde jsem byla moc spokojená jsem byla až překvapená, že jsem našla někoho takového. Ale trochu mne zarazio, že mi ani na poslední kontrole ve 12 tt nepředepsal žádné vitamínky. Osobně jsem proti uměle vyráběným preparátům a bojuji proti preventivnímu braní vitamínů komplexního typu např. proti chřipce. Upřednostňuji to, co nám přináší příroda, ať už je to třeba zabalené v lahvičce a prodávané např. fyrmou Energy. Trochu jsem se bála, že budu muset přemlouvat doktora, aby mi zbytečně nic nepředepisoval ale dopadlo to naopak. o ničem se ani nezmínil. Kolegině v práci je zděšená, že neberu listovku a obvodní by nenamítala nic třeba proti „mamavitům“. Nechci brát nic zbytečně, věřím na přírodu ale nešidím nějak zas to miminko? Neměla bych z vlastní iniciativi zajít do lékárny a něco si pořídit? Nebo mám věřit doktorovi, že je vše super a moje přehnané nevolnosti ukazují na to, že jsme na nejlepší cestě? Co myslíte vy? Díky moc za odpovědi. Josefka(32) 13 tt Plzeň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gio
205
8.12.05 13:03

Josefko já bych to s těma vitamínama taky nepřeháněla. Jestli máš vyváženou stravu tak by ti měl gynekolog předepsat pouze Jodid. Jestli nějaké vitamínky chceš baštit např. Maternu, Mamavit tak si zjisti u tvé zdravotní pojišťovny jestli ti to nehradí. Většina pojišťoven ano např. ve formě kreditu 500,– Kč na vitamínky pro těhotné. Já v prvním těhu vitamíny brala, ale vždycky jsem šla po nich zvracet. Jinak kyselina listová má největší význam před početím, ve 13 tt těhotenství už ne. Moje gynekoložka říka, že si vitamíny pro těhotné koupit můžeš a brát je třeba každý druhý den nebo v ten den, kdy si myslíš, žes nic moc užitečného pro miminko nesnědla. Tak ať pěkně rostete
 Gio

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
8.12.05 13:25

No, mne totiž všichni tak vyděsily, že jako kdo nebere vitamíny, jako by v těhotenství kouřil a chlastal…a je velmi nezodpovědný. Pokud jsem zodpovídala sama za sebe, tak jsem mohla tvrdošíně stát za svým názorem, že pokud nebudu padat na ústa, žádné pilulky dobrovolně zobat nebudu (znám spoustu případů, že holky - netěhotné - berou nepřetržitě šumivý celaskon „podle návodu v letáčku“ nebo jiný vitamín „na který běží reklama“ a věří, že dělají pro své zdraví to nejlepší a pak se divý, že je bolejí záda a ledviny mají na drans). Ale jelikož rozhodnuju i za malého, tak jsem trochu nejistá. Díky za odpověď a podporu, ještě to ledaskde prověřím, s doktorem to probereme, ať mám klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
876
8.12.05 13:32

Josefko - já si myslím, že pokud jíš dostatek vitamínů ve stravě, tak nic brát nemusíš. Já jsem jen v prvních 12ti týdnech brala kys.listovou, ale teď už neberu nic. Nemyslím si totiž, že nějaká tabletka nahradí vitamíny ze stravy. Je pravda, že toho ovoce a zeleniny moc nepojím (tak 2ks denně), ale rozhodně se mi nechce dopovat umělýma práškama. Myslím, že by to mimís zas tak neocenil. Toť můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
8.12.05 14:05

Ahojky. Taky neberu pravidelně žádné vitamíny, jen tu Kyselinu listovou. Prý je proti vývojovým vadám. Ale když ji nebereš, tak to neznamaná, že mimišek je musí mít. Je to jen asi taková pojistka. A určitě není 100%. Teď jsem nachlazená, tak nějaké vitamíny beru, ale přírodní, ne umělé a taky jím víc ovoce. Moje mamka také nebrala žádné vitamíny pro těhotné a já i sestra jsme se narodily zdravé. Tety a babičky, prababičky to samé. A to byla ještě k tomu válka, takže i jídla moc nebylo, natož ovoce. Takže žádnou paniku.

Jinak dnes slavím vstup do 2. trimestru. Beru to podle Markétky. Nezávisle na tom, mě dnes manžel pozval na oběd, takže to vezmu jako malinkatou oslavu. :) Musím běžet, ať na mě dlouho nečeká.

Pá a opatrujte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
8.12.05 14:10

A ještě něco: Obvoďačka mne varovala před jižním ovocem, pletla něco o zvyšované náchylnosti pro budoucí miminko na alergeny. Ale to by mi toho na výběr moc nezůstalo…Co je jižní ovoce? Jsou to i banány? No, asi ano…ale ty zas leckde doporučují. Tak proč nás tolik matou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
8.12.05 14:29

Já myslím, že listovka má smysl před otěhotněním a v prvních 3 měsících, kdy se zakládají orgány. Teď někdy mi přišel mailik z Rodiny, že mimi už má všechno, co má mít a že už vlastně jen poroste. Tak asi s listovkou skončím. Obecně by člověk měl jíst to, co vyrostlo na jeho rodné hroudě a na co je po generace jeho organismus připravený. Ale představa, že budu chroupat jen jablka a mrkev… mandarinky a kiwi mi jedou víc :wink: Na té teorii o alergii by mohlo něco být, četla jsem tuhle nějakou studii o vývoji imunitního systému dětí a pochopila jsem z toho, že zejména ve druhém trimestru by se měly maminky, jejichž děti jsou ohroženy alergiemi (asi třeba když rodičové jsou alergici), vyvarovat expozici alergenům (zvířata, alergizující potraviny, pyly…). U miminek, které dispozici nemají, to nevadí, jejich imunitní systém se naopak pěkně stimuluje. Tak si to přeberte :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
540
8.12.05 14:34

Josefko-taky jsem se ptala Dr.hned jak mi rek,ze jsem v tom na vitaminy,a on na to,ze moje mamca se mnou taky zadne nejedla a jak se mam k svetu! :roll: tak jsem pak na radu svagrovy zakoupila kys listovou,kterou sem tam jim porad.pak jsem sla na prvni odber a sestra se me ptala,jestli chci nejake vitaminy…ja na to,jestli je to potreba a ona me ujistila,ze vsechny tehule to u nich jedi.tak co jsem mela delat?!zakoupila jsem Gravital a 1×za 3-4 dny si ho dam…tak nevim,jestli delam dobre nebo ne.je to zmatek.clovek se dozvi vsude neco jineho a pak si vyber.snazim se hlavne jist hodne cerstve zeleniny a ovoce a doufam,yza mimco bude zdrave.tak hodne zdaru!
theresie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gio
205
8.12.05 14:41

Josefko vždycky i pro malé děti je nejlepší jíst ovoce a zeleninu, která v té době zrovna roste. V zimě toho moc teda neni (třeba česká jablka). Jinak jižní ovoce jsou třeba banány. Já jsem teď ujetá na ty velký pomeranče. Spíš bych nekupovala takovou tu skleníkovou zeleninu. Moje gyndr říká že se nemám nutit do ničeho zdravého co mi zrovna není po chuti. Jíst to na co je chuť. No moje kamarádka se taky láduje od rána do večera vitamínama, ať si každý dělá co uzná za vhodné. V těhotenství se hodně doporučuje jíst ryby, ale stejně to co bylo zdravé bude zase za rok škodlivé tak si vyber 8O .
 Gio

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
8.12.05 15:33

Taky se v těch všemožných radách ztrácím a nevím, co je vlastně dobrý a co ne. S tou listovkou jsem taky slyšela, že je hlavně pro 1. trimestr a před početím. Já jsem ve druhým a doktor mi jí napsal tolik, že jí snad mám ještě na 2 měsíce a taky mi přijde, že teď už je to možná zbytečné :?: :roll:
Taky mám spoustu jodtroxu, který mám brát každý den a maternu … :roll:
Tak vážně nevím a doktor mi nic neřekl :(
Co u Vás nového??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
9.12.05 09:04

Ahoj Petulko, já mám taky listovky ještě moře, tak ji beru. Myslím, že se tím ublížit nemůže a doktorka říkala, že se pak líp vstřebává železo. Prostě to doberu a pak už to brát nebudu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
9.12.05 13:08

A kolik jí Evičko ještě máš? Já mám ještě kolem 80i tabletek, ale tak je teda asi taky doberu, když mi doktor nic neřekl a k té listovce mám ještě ten jodthrox nebo jak?…
Kde všichni jste, v poslední době je tu dost mrtvo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
9.12.05 13:22

Petulko, Listovky mam jeste kolem 120 tabletek. Je to urcite vitamin rozpustny ve vode, takze prebytek se vylouci moci. Tak by to nemelo nijak ublizit. Neco jineho je to treba s umelym vitaminem A. Tomu se vyhybam jak cert krizi. Radeji betakaroten, ze ktereho si telo vitamin A umi vyrobit. Atd.
Mas pravdu, ze je tu posledni dobou mrtvo. Ale trosku si myslim, jestli hoky nedelaji praci u pocitace a nemaji kazdy den pristup na internet, tak toho ted maji dost. Ja jsem programatorka, takze na pocitaci pracuji stale a mam internet doma i v praci.
Preji pekny den!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
876
9.12.05 13:48

Ahoj holky,
před nedávnem jsme se tady bavily o nošení mimnek v šátcích a slíbila jsem, že až si něco přečtu v nějaké chytré knžce, dám vám vědět. Takže - přečetla jsem si pár článků v časopisech a díky tomu jsem narazila na prodejce šátků Vatanai. Podívejte se na stránky www.vatanai.cz. Tady je uvedeno docela dost podsttatných informací o nošení dětí v šátku a musím říct, že mě to přesvědčilo. Nejradši bych si ten šátek koupila už teď :D Ale asi je ještě dost času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
9.12.05 15:33

Ahoj Evi,
to máš asi pravdu. Já taky sedím celý den u počítače a doma ho máme taky, tak mi to tak nepřijde… :)

Markét,
na ty šátky se určitě mrknu až budu mít chvilku volnějc. Jsem účetní a zrovna máme uzávěrku, tak jen občas odskočím nahlídnout, jestli je něco nového :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí