Poradna duly
Jana Čurdová
Jé Vlčice ten tvůj pupík je krásně špičatej. To se asi protáhl při tý jízdě na motorce cooo???
Gio
Gio,
díky fotky jsou tam ![]()
Já nejsem takovej antitalent,ale nějak se tady neorientuju,díky moc
Ahojky, děvčata. To se nám to tu hezky rozběhlo. EviK , krásný uličník chlupatý, blahopřeji
Myslím tím štěňátko, fotku mimča jsem ještě neviděla
Jestli mohu maminky připojit svou zkušenost z přednášky o průběhu porodu v naší nemocnici. Měla jsem o nemocnici své mínění a plánovala jsem si, že zvolím Vrchlabí a jejich humánní přístup k rodičkám a novorozencům. Bohužel vzhledem ke vzdálenosti cca 3 hod. autem je to velmi nereálné, protože kdy přijde den D člověk nikdy neví, pokud nemá v plánu císaře. Takže jsem se smířila s myšlenkou, že to nějak v té naší porodnici přežijeme. Šumperská porodnice teď trhá rekordy, někdy rodí i více jak 9 dětí za den (nenechte se klamat, že mají takový nával díky kvalitě, ale spíše, že jsou jediné zařízení na hony daleko a rodičky nemají na výběr) a fakt se s tím nepářou. Přednášku vedla mladá porodní asistentka (vedoucí oddělení), věk cca 26 let, bezdětná, sympatická, veselá kopa, která hlavně asi chtěla zapůsobit na přítomné tatínky a tak laškovala, že jim tam většinou nikdo neomdlí, jen občas…tvrdila, že pupečník nechají chvilku dotepat, pokud jde vše jak má, tak rodička ihned dostane dítě na hrudník, pak se jen na chvilinku odnese omýt, žena ho ale do půl hoďky dostane zpět. Rodiče prý mají soukromí ve dvou por. boxech, které v porodnici jsou, můžou se ráchat ve sprch. koutě, cvičit na míči, prostě baladička super…že se na sestřičky na novorozeneckém můžete s čímkoliv obrátit, vše vysvětlí, učí maminky kojit a přebalovat a bla bla. Měla bych z ní aj dobrý pocit nebýt toho, že mi druhá porodní asistentka, co vede v té samé nemocnici cvičení pro těhu neříkala trošku něco jiného…o tom, že pupečník okamžitě odstřihnou, protože je důležité dítě hned omýt, osušit…prostě ty dvě dámy se velmi, velmi lišily. Bohužel prohlídka porod. boxu mne utvrdila v názoru, že pravdu má ta druhá, že to není tak růžové. Totálně prťavé místnůstky a z toho jen jediná je vybavená lůžkem a ne klasickou „kozou“, takže pokud chcete rodit v polosedě musíte se modlit, aby jste chytly ten „novější pokoj“, zcela neosobní prostředí…a navíc zkušenost tří rodiček, které porodily v nemocnici za poslední půlrok mě utvrzují v názoru, že volba je to špatná. A co teď? Nechci nikoho strašit, vím o jediné těhulce co sem chodí, která bude asi rodit v Špk. Doktoři jsou určitě profesionálové, o tom není pochyb, ale přeci jen 4 rodičky na jednom pokoji…dva nadstandarní pokoje, které se liší od toho klasického jen tím, že mají svou sprchu…prostě děs! Necítím se na to porodit doma a ani bych to nezkoušela, ale chtěla bych jeden z nejdůležitějších okamžiků našeho a miminkova života procítit a prožít nádherně a ne ve stresu. Ono 70% maminek je „u nás“ nastřiženo a to porodní asist. tvrdila, že stříhají, jen pokud je to nutné. Nevěřím, že tolik maminek nezvládne bez nastřihnutí porodit své dítě, ty samé čísla jsou ohledně aplikace oxytocinu. Opravdu nechci hanit nemocnici, lidičky dělají co mohou, ale raději bych rodila za pomoci ženy, která už přivedla na svět miminko, aby věděla, co může mamina nastávající pociťovat. Takže si maminky pořádně prohlédněte porodnice, nenechte se odbýt, udělejte si obrázek…pokud přeci jen chcete třeba epidurální anestézii, tak se informujte, zda vám ji vůbec udělají. Třeba v Špk ji dělají jen když je dopředu několik dní objednaná, protože prý mají málo anesteziologů, kteří ji píchají. Já prožívám velký stres, protože se věnuji v těhu ještě týraným pejskům, takže se denně modlím, aby to na mimíška nemělo neblahé následky. Takže si užívejte maminky klidu, protože je to asi to nejcennější, co můžete sobě dopřát
Zatím ahoj! Snad příště už s optimističtějším příspěvkem.
Faninko , známá rodila v Šumperku před 2-milety a říkala, že to bylo OK. Tak snad to bude i u tebe.
Jinak jsi hodná, že se staráš o týrané pejsky. Před pár lety jsem chodila venčit do útulku (když jsem ještě studovala a se setrou jsme udělali i sbírku na útulek a z toho jim koupily vodítka, oboujky, granule, prostě co si řekli, že potřebují), ale teď už není tolik času protože rekonstuujeme barák a teď do toho to mimi a ještě dva psi …
Občas říkám Porthíkovi když pozlobí, že si neváží jak se má dobře - je v teple, furt si s ním někdo hraje (já, starý pes …), krmení dostává velmi kvalitní granule + další mlsky navíc, procházky pravidelně … že je tolik pejsků, kteří se nemají tak dobře, že by si to měl na týden s nimi vyměnit … ![]()
Faninko ona asi žádná porodnice není ideální. Hlavně záleží na lidech. Stačí když jdeš třeba rodit o víkendu, kdy je málo personálu nebo večer v sobotu, neděli, kdy je něco v TV (finále Big Brother nebo Superstar) a přístup může být úplně jiný. Taky jsem si před prvním porodem naplánovala jak budu rodit přirozeně, pokud možno bez nástřihu, medikamentů a epidurálu. Realita byla úplně jiná a pak jsem byla vděčná za vše co mi bylo nabídnuto včetně epidurálu od afrického lékaře typu Mireček z Básníků, který ke mně přišel se slovy: „Já vás už píchal???“
To samé dětské sestřičky, jedna andílek, druhá měla snad na děti a matky alergii. Taky dávám přednost tomu, aby porodnice byla opravdu blízko, protože nejde jen o cestu do porodnice, ale manžel bude jezdit na návštěvy a u nás druho a vícerodiček i sourozenci. V porodnicích dobře vybavených (vana, míče, soukromé koupelny) se zase sejde většinou hodně rodiček najednou, takže to soukromí tam stejně není. Tak šťastnou ruku při výběru.
Tak mám podobný názor jak Gio, i když jsem ještě nerodila. Myslím, že sice třeba čloěk si naplánuje, že neche nástřih hráze, ale nikdy neví, jak to bude probíhat a jestli by se bez nástřihu nenatrhla moc. S oxytocinem to samé. člověk jej nechce, aby vše bylo pro mimi přirozené, ale 2 moje kámošky rodily opravdu hodně dlouho a stále nic a po podání oxytocinu to šlo ráz na ráz a byly za to rády, protože už byly fakt dost vysílené ( a to mají velmi dobrou kondičku, jelikož aktvině sportují). Atd. Člověk fakt neví, co vše se může stát. Nebo někdo nadává na to, že mu sestra tlačí na břicho (jako pomáhá vytlačovat mimi), ale toto se taky stalo 2 dalším kámoškám a byly za to rády, jelikož mimi mělo krátký pupečník (jestli jsem to nespletla) a byly rády za tuto pomoc, že se nemusely použít na mimi kleště nebo vakuová pumpa (nebo jak se to jmenuje), kde hrozí vznik hematomu na hlavičce … atd. No asi je patrné, co jsem chtěla napsat.
Díky za vaše názory, vážím si jich. Já vím…neplánuji si, jak to všechno půjde úžasně nebo naopak se dopředu nestraším. Jen jsem si říkala, že zda mohu něco ovlivnit, je fakt ten výběr porodnice. Též tajně doufám, že to půjde hladce. V neprospěch nemocnice, která je dál mluví to, že by se mnou muž nemohl být každý den, protože by se nám neměl kdo postarat o zvířátka a navíc v zaměstnání by mu asi neprošlo, kdyby se sebral a zmizel na týden
Musí to být OK, jsem spíše přírodní človíček a co jsem těhotná, tak se setkávám s maminkami, které porodily nebo chcou rodit doma s por. asistenkou a když mi pak vyprávějí jaký je rozdíl rodit v příjemném prostředí a nebo v nemocnici…člověka to ovlivní. Ale pohodička, hlavně, aby mimíškovi bylo dobře
EviK, tak tak, těch bezprizorních pejsků stále přibývá a já si moc vážím každého, kdo nemyslí jen na svou existenci, ale pomáhá i jiným. Takže vám všem vše nej!
Aktualizováno:
TP, NICK, Věk, Bydliště, pohlaví, jména, porodnice
1.6., Peta28 - Beroun, ?, Vendula, Marek, Hořovice
1.6., DanielaB -27, Brno, holka, Elen, U Milosrdných bratří
1.6., Petula -26, Králův Dvůr, kluk, Filip, FN Motol
3.6., Gabik -30, Praha, kluk, FN Motol
3.6., Janina -26, Plzeň-jih, překvapení, Anička, ?, Plzeň-Slovany
4.6., Xmarketa -36, Brno, U Milosrdných bratří
5.6., Michello -28, Fulnek, holka, Klára, Frýdek-místek,
6.6., Theresie -29, Praha, překvapení, U Apolináře
7.6., Maarky -30, Kolín, kluk, Kolín
7.6., Marry -25, Olomouc, holka, Nikolka, Šternberk
12.6., Faninka -26, Šumperk, kluk, Pavel Šumperk
13.6., Veverca -26, Olomouc, kluk, Matýsek,
15.6., Luca235 -25, Teplice, holka, Silvie, Ústí n.Labem
15.6., EvaK -27, Šternberk, kluk, Šternberk
16.6., Novia -23, Přerov, kluk, Tobiáš,?
17.6., LenkaKa - 28, Popice, ?, ?, Brno-Bohunice
18.6., Janulenka -28, Praha, holka, Podolí
18.6., Zlaticko -28, Praha, holka?, Krč
21.6. Josefka -32, Plzeň, ?, Anna, Adam Plzeň
23.6., Vlcice76 -29, Neratovice, překvapení, Podolí
24.6., Gio -31, Praha, ?, U Apolináře červen, Tulipan - Tachov, ?,
Ahoj holky,
jaky budete kupovat nebo jake jste koupili matrace do postylky, molitan, kokos ci kokos-molitan nebo neco jinyho ?
Ted jsem cetla ruzny nazory a mam z toho nejak zamotanou hlavu.
![]()
Ahoj holky!
Evi-krásnýho psíka máte!a díky všem,co se starají o opuštěné psy!já tomu našemu taky kolikrát vysvětlovala,ať si váží toho,že nás má,ale myslím,že je mu to fuk ![]()
K těm porodnicím:rozesmála mě Gio s Marečkem.....tak teď sis vybrala U Apolináře(jako já),tak věřím,že to tam budeme mít fpohodě!rodila tam teď moje kamarádka(v prosinci) a líbilo se jí tam.....jen po sléze zjistila,že bylo divné,že i když měla stahy po 15min,tak jí Dr.posal domů.podruhé,co přijela(druhý den ráno) jí už nenechali ani vysprchovat a hned s ní na sál.za půl hidinky bzla Ema na světě......ještě,že to stihli.....že?takže hodně záleží na lidech.takže nám všem přeji,ať potkáme jen ty nejsprávnější lidi!!!! ![]()
já teď pořád přemýšlím o kočárku.....mám v mimibazaru.cz vyhlídnuté dva,tak se snad pro jeden rozhodnu..je to hrůza:)
co se týče matrce,určitě jsem pro kokos,ale je to jen 6cm tlusté,což mi přijde dost málo,tak nevím,jestli neni lepší ta kokos+molitan.....budu se muset poradit s někým znalým.....
co jste říkali včera Katce Neumannové?já viděla přímý přenos a normálně jsem brečela štěstím!!!!horší to pak bylo v hokeji…no…škoda.
tak já jdu zas koukat.hezkej večer!
Theresie
Theresie největší prča je v tom že jsem poprvé rodila taky U Apolináře. Takže jestli se chystáš na epidurál můžeš se těšit na Mirečka. Jo ještě se mi ptal jestli mám nějaký pupínky. Tím myslel na něco alergii. No teď se tomu už jen směju.
Matraci máme polokokos a jsem s ní spokojená, ale nevím co je hitem letošní sezóny.
To je hrůza kolik věcí musí člověk rozhodnout že? Kočárek je asi ale nejdůležitější. A až se mimi narodí tak to teprve začne jestli dudlíka, co k jídlu, kdy začít dávat to, jestli přetahovat předkožku nebo ne....... no aby ta matka byla pomalu odborníkem na výživu, doktorem a psychologem.
Tak holky šťastnou ruku při výběru!!!
Ajéje!tak Mireček!!!o tom se mi bude určitě dneska zdát ![]()
já nevím,jestli epidurál…to až jak nesnesitelné to bude.....a pupínky nemám,tak snad v pohodě…nějak si neumím představit,že se tam s člověkem při tom vybavujou…no…čekají nás pěkné věci:)
Faninka - Tak to jsem ráda, že jsem se přestěhovala do Brna! Podle toho, jak popisuješ tu porodnici to musí být docela síla. Nevím, odkud přesně jsi, ale co takhle vyzkoušet porodnici v Jeseníku nebo Olomouci? Moje sestra rodila v Jeseníku a byla spokojená
Danielko, bydlím přímo v Šumperku. Pořád ještě zvažuji cestu do Vrchlabí, jejich porod do vody je můj sen, ale vzhledem k vzdálenosti a k tomu, že nejbližší jiná porodnice je fakt minimálně hoďku a něco autem, tak to nepřipadá v úvahu. Pokud mi nepraskne voda, tak bych ráda doma vydržela co nejdéle až do skutečně pravidelných stahů po nějakých 5 minutách a pak se vydala do té naší nemocnice, výhodou je, že bydlíme pár set metrů od nemocnice, takže když bude nejhůře jsem tam co by dup. Ale ono to nějak půjde…
Ahoj,
s tou matrací jsem si hlavu moc nelámala. Vzhledem k tomu, že máme postýlku z Ikea - atypický rozměr, musela jsem si vybrat matraci u nich a to jsou jen 2 varianty - pružinová a nebo tvrzený molitan. Koupili jsme tvrzený molitan, miminko je přece lehounké, aby to nějak proležel nebo něco … a navíc, když jsme byli mimča my, tak žádný kokos ani jiné vymoženosti nebyly a taky žijeme… ![]()
Pro kočárek (traxx jaguar 4) si jedeme v úterý do Dětského růžku na Radlické, mají tam celkem přijatelné ceny, mrkněte na www.detskyruzek.cz