Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to až tak nehrotím, však každý ať dá jméno jaké chce, jen mi vadí, když někdo dá dítěti jméno po nějaké hvězdě telenovely nebo nějaké „směšné“ jméno jen proto, aby byl zajímavý (viz. Kryšpín Dopita Agáty Hanychové), to je děs. Doba jde kupředu, dřív určitě nebyla běžná jména jako je Natálie, Sofie, Tadeáš, Tobiáš a další a teď se nad nimi nikdo nepozastavuje, tak co. Pokud se to netluče s příjmením, tak proč ne. Já dávám přednost těm známějším jménům, máme Aničku a pokud bude další dítko, tak mezi favority máme Nikolku, Terezku, Elišku a Jakuba. A je mi celkem jedno, že je těch jmen teď hodně, vybírám podle toho, co se mi líbí…
@lenin007 tak zrovna Marek a Markéta taky nejsou česká jména
ale chápu jak to myslíš ![]()
Haha, a co jsou to česká jména? Pokud bys hledala jména vyloženě českého původu, tak skončíme někde u Ludmily, Václava, Boleslava, Břetislava, Boženy atd. Rozhodně tam nepatří třeba Erik, ale ani klasika ve stylu Václav, Josef a Antonín, nebo třeba Anna a Marie, to jsou všecko jména cizího původu.
![]()
Myslím, že to je každého věc jestli bude mít Honzu nebo Jessicu…
Mě osobně se takové ty typické české jména ( Petr, Václav, Jan atd ) nelíbí, hodně se mi líbí Agáta, nebo Rozálie nebo Sebastian ![]()
Nelíbí se mi jména typu Abigail, Jessica a spol. Nelíbí se mi ani masově dávaná jména, jako Eliška, Matyáš, Tobiáš, Natálie, Sofie, Em(m)a a spol. Líbí se mi jména, která bereme jako česká (byť před hodně dlouhou dobou převzatá). A jako vždy je to jen věc osobních preferencí, někdo se nad Abigail rozplývá, někdo si klepe na čelo, někdo to neřeší vůbec.
@jadviga píše: Českých jmen je nespočet a jsou bezesporu krásná…a na jméno Emma už jsem alergická… stejně tak Natálie. Máme ve školce Jessicu Liškovou. Kamarádky dcera chodí do školky s Allanem - příjmení Komín..
„ocamcaďpocamcaď“ a trochu ROZUMU by neuškodilo.
chodíme kolem zvláštní školy - tam se volá jmény: Izabelo, Angeliko…
jo a bomba největší - u tchyně v baráku bydlí Nicolas Hangurbadžo..
mě se ty jména dost líbí ![]()
@Anonymní píše:
Pěkný den
Docela si začínám všímat, že maminky dávají čím dál více jména, cizího původu, a to i přes to, že se jméno nehodí k příjmeníjasně, je to jejich věc, ale tady jsme v Česku, tak mi to připadá trošku blbý
Co si o tomhle myslíte vy? A jaké české jméno ať už pro holčičku, nebo chlapečka, se Vám líbí?
![]()
Mně třeba Aneta, Kateřina, Edita, Adam, Patrik, Ondřej..
Z tech vyjmenovanych neni ceske ani jedno jediné
ale na tom preci nezalezi, hlavne, ze se ti libi
jiným se zase líbí jiná
a co se hodí k příjmení je taky záležitost individuálního vkusu
@lenin007 píše:
Rozhodně český jména!!:)Já mam Marka a když budu mít další holčičku preferuju Markétku, a to jsou jména i do světa:))
sv. Marek evanglista - čech jako poleno ![]()
@Oter píše:
Tak mě cizí jména nevadí, ale musí se to hodit k příjmení. Ono třeba Mia Nováková nebo Alexander Bílek fakt vypadá divně.Co se týče českých jmen, tak mě se líbí pro kluka Ondřej, David, Jakub, Pavel, Marek nebo Miroslav a pro holku Kateřina, Emílie, Šárka, Tereza nebo Eliška.
gratuluji, jedno z tebou oblíbených jmen je alespoň slovanské, když ne vysloveně české - hádej které?
holky, proč prostě místo „české“ neřeknete, že se vám líbí obyčejná, běžná a často používaná jména a že nemáte rády novoty. Bude to pravdě daleko blíž.
http://cs.wikipedia.org/…1_jm%C3%A9na
Já jsem tam žádné opravdu pěkné jméno nenašla. Vy jo?
@Anonymní píše:české jméno není ani jedno..jen si to spousta lidí myslí, protože se docela dost používají a jsou převzeté..i když edita bych řekla že se ani moc nepoužívá v čr takže to bych ani nebrala jako převzeté..jinak tady máš staročeské jména pak můžeš napsat co s ty teda z těch českých jmén líbí http://cs.wikipedia.org/…1_jm%C3%A9na
A jaké české jméno ať už pro holčičku, nebo chlapečka, se Vám líbí?![]()
Mně třeba Aneta, Kateřina, Edita, Adam, Patrik, Ondřej..
@Pudloslava píše:
gratuluji, jedno z tebou oblíbených jmen je alespoň slovanské, když ne vysloveně české - hádej které?holky, proč prostě místo „české“ neřeknete, že se vám líbí obyčejná, běžná a často používaná jména a že nemáte rády novoty. Bude to pravdě daleko blíž.
Jak píše Pudloslava…
mně se obyčejná, běžná a často používaná jména nelíbí ![]()
nechtěla bych mít Terezku, Andulku, Valentýnku, ani Adámka, Petříka, Marečka…
Líbí se mi, když na moje děti někdo zavolá a neotočí se půlka ulice.. ![]()